Martsipanisaiad

Väga mõnusad saiad, minu laste ühed lemmikud, mida seetõttu ikka aeg-ajalt teen. Pean paraku tunnistama, et pärmitaina tegu ei kuulu minu lemmiktegevuste hulka. Eelkõige siis see osa, mil kleepuvast ebamäärasest massist tuleb sõtkuda valmis ollus, mis: “on läikiv-elastne ja käte ning kausi küljest lahti lööb”. Enne seda faasi tundub mulle alati, et olen üleni koos veniv-kleepuva massiga ja köögis ei ole enam ühtegi kohta, mis poleks jahuga kaetud. Lühidalt, enne ja pärast on suhteliselt ok, aga see mäkerdamine ei ole minu rida. Aga värske saialõhna nimel – teen ikka 🙂 Kasutan magusa pärmitaina põhiretsepti (tõsta kõik koostisained varem külmkapist välja,...

Kõrvitsa toorjuustu kook hapukoorekattega

Vürtsikas ja imeliselt hõrgult maitsev kõrvitsakook on kui viimane kummardus pikale ja kauaks meeldejäävale talvele enne varsti saabuvat rabarberihooaega. Selle kõrvitsakoogi tegemise osas tundsin moraalset kohustust. Nimelt kavatsesin mõni aeg tagasi seda kooki teha ning sellel hetkel olid Tallinnast kõrvitsad müügilt kadunud ning kõrvitsakoogi idee vormus hoopis virsikukoogiks. Samas kuuldi minu kõrvitsamuret ning mõne aja pärast tõi Tiina mulle ahjus küpsetatud, püreestatud ja sügavkülmutatud kõrvitsa püreed, kõrvits jälle suureks kasvatatud Katrini ema poolt. Seega peaks selle imeliselt maitsvana väljakukkunud koogi saamisloos tänud teele saatma nii Katrini emale ja ka Tiinale. Tänud! Koogi retsept mõlkus meeles juba ammu ning pärit on...

Lammas kaalikaga nagu Indias

See kaalikaga lammas Camellia Panjabi India karride raamatust mõlkus juba ammu meeles. Eelkõige just seepärast, et kooslus kaalikas ja lammas on siinkandis väga levinud, kuid selles India päritolu retseptis olid küll tuttavad kaalikas ja lammas olemas, kõik muu sinna lisanduv aga väga intrigeerivalt teistmoodi. See retsept on pärit Kašmiirist ning tegemist on talvise roaga (kaalikaid säilitatakse seal lumme kaevatud aukudes). Kogu pada ise oligi oma iseloomult…. väga soe. Sobis igati talvehooaja lõpetamiseks. Maitse ei olnud vaatamata paljudele erinevatele vürtsidele liialt terav, vaid pigem nüansirikas ja väga-väga maitsev. Kindlasti läheb kordamisele. Sobib ka neile, kes liiga puhast lambamaitset pelgavad, kuna erinevate...

Päevalilleseemnete ja jõhvikatega leib

Leivategu on nüüd mõnda aega iganädalaseks meeldivaks rutiiniks olnud. Lapsed eelistavad alati koduleiba muudele leivalistele ning see leivaküpsetamise lõhn on kirjeldamatult mõnus. Eriti palju ei olegi hetkel erinevaid lisandeid katsetanud – puhas rukki-linnaseleib kerge koriandrimaitsega on lihtsalt niiiii hea. Ühe lemmiku oleme siiski avastanud – nimelt leib kuivatatud jõhvikate ja päevalilleseemnetega. Hapukasmagus jõhvikas annab mõnusa mahlasuse ning päevalilleseeme jälle tummisemat olekut tasakaaluks. Väga maitsev kooslus igal juhul.Üks vahva seik ka – panen iga kord paar teelusikatäit koriandrit taignale lisaks. Ükskord avastasin leivateo käigus, et Meira koriander oli otsa saanud ja võtsin siis kapist sõbranna kingitud ja otse Türgist toodud jahvatatud...

Veidi rummised sidrunimuffinid moonikattega

Maitsetrio sidrun-rumm-moon õigustas ennast igati SELLES kohupiimakoogis. Seetõttu tekkis mõte katsetada sama kooslust ka keeksilise olemisega tainas. Tegin seekord muffineid, kuid sama retsepti järgi võib ka keeksivormis suurema keeksi valmis teha. Maitse on nauditavalt sidrunine, millele annab oma lisaaktsendi rummiessents. Hapukas-moonine kate on kui kirss tordil! Taina jaoks läheb vaja:100 grammi pehmet võid3 dl suhkrut1 sidruni riivitud koor ja pressitud mahl1 väike pudel Ruf-i rummiessentsi100 grammi hapukoort3,5 dl jahu3 muna2 tl küpsetuspulbritKatte jaoks:Paar spl sidrunimahla3-4 spl tuhksuhkrutveidi mooniseemneid Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munad, riivitud sidrunikoor- ja pressitud mahl (jäta veidi mahla ja koort katte jaoks), rummiessents ja hapukoor....

Limoncello jäätis

Mõnus hapukas-kreemjas jäätis, mida lastele ei pakuta 🙂 Valmistamine on ülimalt lihtne – vahusta 400 ml vahukoort ca 1 dl suhkruga. Mina kasutasin oma uut lemmikut Nopri vahukoort, mida oli 360 ml. Korralikule tugevale vahule lisa 100-150 ml limoncello likööri. Sega kõik korralikult läbi ja pane sügavkülma. Vahepeal (öösel) limpsimas käimine on lubatud, sest retsept pärineb Nigella varamust 😉 Võib kasutada ka muid hapuka tsitruse alatooniga likööre, kui limoncellot käepärast ei ole. Lisainfoks niipalju, et limoncello on algselt Lõuna-Itaaliast pärit sidruniliköör, mille valmistamiseks kasutatakse kanget alkoholi (ka grappat), sidrunikoori ja suhkrut. See on mõnus mõrkjas-hapukas jook, eriti kui seda serveerida...

Roheline tšatni 2

Kipub ikka olema nii, et leides midagi vaimustumisväärset, sunnib see pöörduma ikka samale rajale tagasi. Sinna kategooriasse paigutub hetkel ka minu järjekordne katsetus ürdise tšatni valdkonnast. Mõned päevad tagasi sattusin vaimustusse afgaanipärasest koriandri-mündi tšatnist. Nüüd leidsin paljukiidetud Camellia Panjabi India karride raamatust sarnase tšatni retsepti, millele lisatud veidi vähem hapet ning samas toodud lisaks veel tšilli terav maitse. Ei suutnud vastu panna kiusatusele see ära proovida. Ja kuigi pilti vaadates võib tunduda, et tegemist on püreeritud muruga, siis minu sõna selle peale, et tegemist on erakordselt mõnusa kastmega, mis sobib ideaalselt tugevamate lihadega (grillihooaeg ju kohe käes)Tšatni ehk inglispäraselt chutney...

Tursamaksa-muna salat

Üks võimalus kuidas ära kasutada lihavõttest järele jäänud munad, on valmistada tursamaksa-muna salatit. See on üks nostalgiline toit, mille puhul kehtib armastab-vihkab suhtumine. Kes armastab, siis jäägitult ja kui ikka ei meeldi, siis kohe üldse ei meeldi. Minule meeldib juba lapsest saati, kui mu ema tegi aeg-ajalt tursamaksast muna ja sibulaga salatit. Nii mõnus suutäis! Mäletan, et teismelisena tüdrukuna ei julgenud kõva häälega omasuguste seltskonnas välja öelda, et mulle maitseb tursamaks (see on see nõme aeg, kui enesekindluse tase on miinusmärgiga). Selles seltskonnas oli tõeline fopaa tunnistada oma kiindumust igasugustesse kalalistesse. Fuih-fuih! 🙂 Õnneks on need ajad ammu möödas ja...

Vitamiinisalat pardifileega

Üks mõnus kerge vitamiinidest pungil salat, mis sobib hästi kevadväsimusega võitlemiseks. Lisaks sellele maitseb võrratult! Pardifilee võib asendada ka muu maitsva lihaga (erinevad (toor)suitsu linnuliha fileed sobivad kindlasti hästi). Salati jaoks kasutasin tammelehe salati ja rucola segu salatipõhjaks, sinna peale viilutasin õhukesed fenkoli ehk apteegitilli viilud. Siis lisasin puhastatud punase greibi, hästi peeneks hakitud punase sibula. Pardifilee valmistasin SELLISELT. Salati jaoks lõikasin jahtunud pardifileest õhukesed viilud. Kõige peale pudistasin granaatõuna seemneid. Salatikaste sai tehtud sidrunimahlast, oliiviõlist, lusikatäiest Dijoni sinepist, lusikatäiest meest ning maitsestatud soola-pipraga. Sega salati koostisained kokku ja kalla salatikaste vahetult enne serveerimist salatile.

Värvilised võided

Kevadpühade ajal sai pidulauda kaetud ja pidulauale leivamäärdeks üht-teist valmistatud. Tegemisele tulid mitmes blogist läib käinud peediga võie (meelde jäi peet, ülejäänud koostisosad komponeerisin oma peas ja kodustest vahenditest, seega kõik kokkulangevused on juhuslikud) ja basiilikuga toorjuustukreem (selle idee sain Helina juures külas käies).Lihtsad määrded mõlemad ja eriti mõnusa värvikombinatsiooni annavad kahekesi koos. Peedimäärde sisse läks tüümiani ja oliiviõliga ahjus küpsetatud peet (võib olla ka tavaline keedupeet), sinihallitusjuust ja kreeka pähkel. Kõik need koostisosad lasin purustajas peeneks. Sinihallitus annab piisavalt soolasust, seega soola lisada ei ole vaja. Üsna tugeva iseloomuga leivamääre sai sellest.Roheline määrde jaoks kulus üks pakk Farmi toorjuustu....

Šokolaadi-mandlikook peidetud pirniga

Selle koogi idee sain ühest Jamie retseptist. Pirni-šokolaadi kooslus tundus põnev. Kui retsepti süvenesin, siis hakkas häirima koogi hirmuäratav kaloraaž – lisaks muretaina põhjale tuli ka täidisesse ligi pakk võid, hunnik šokolaadi ja pähkleid. Mis liig, see liig. Tegin siis koogi veidi ümber kodus olemasolevatest ainetest ja olen tulemusega igati rahul (kaalujälgijad muidugi oigaksid ka selle peale, aga mina oigan vastu nende suhkruasendaja ja rasvata piimaga magustoitude peale). Šokolaadi-mandlitäidise magusus saab ilusti tasakaalustatud täidise sisse uputatud pirnidega. Koogi jaoks läheb vaja: magusat muretainast ca 250 grammi (minul kulus pool pakki Hagari muretainast) 200 ml vahukoort 2 muna 150 grammi tumedat...

Osso buco ehk pajaroog vasikakoodist

Osso buco või ka Osso bucco jäljed viivad Itaaliasse, Lombardia maakonda ning tegemist on vasikakoodist valmistet pajaroaga. Tõlkes tähendab osso buco õõnsat luud, mis viitab siis sellele, et vasikakoodi liha läheb pajarooga koos õõnesluuga (ja seal sisalduva üdiga mis on eriti hõrk pala!). Osso buco valmistusviise võib leida mitmeid. Võimalike koostisainete skaala on lai – kindlasti peaksid olema roas porgand, sellerivars, loorber, rosmariin, tomatikaste, vein ja/või puljong. Mitmeid retsepte kõrvutades leiab veel viiteid kadakamarjadele, gremolatale (maitsesegu sidrunikoorest, petersellist ja küüslaugust), porrule, salveile jne. Seega tegelikult tuleb lasta enda fantaasial lennata ja vastavalt oma maitseelistustele ja kapi sisule pada komplekteerida. Ka...