Vitamiinisalat pardifileega

Üks mõnus kerge vitamiinidest pungil salat, mis sobib hästi kevadväsimusega võitlemiseks. Lisaks sellele maitseb võrratult! Pardifilee võib asendada ka muu maitsva lihaga (erinevad (toor)suitsu linnuliha fileed sobivad kindlasti hästi). Salati jaoks kasutasin tammelehe salati ja rucola segu salatipõhjaks, sinna peale viilutasin õhukesed fenkoli ehk apteegitilli viilud. Siis lisasin puhastatud punase greibi, hästi peeneks hakitud punase sibula. Pardifilee valmistasin SELLISELT. Salati jaoks lõikasin jahtunud pardifileest õhukesed viilud. Kõige peale pudistasin granaatõuna seemneid. Salatikaste sai tehtud sidrunimahlast, oliiviõlist, lusikatäiest Dijoni sinepist, lusikatäiest meest ning maitsestatud soola-pipraga. Sega salati koostisained kokku ja kalla salatikaste vahetult enne serveerimist salatile.

Värvilised võided

Kevadpühade ajal sai pidulauda kaetud ja pidulauale leivamäärdeks üht-teist valmistatud. Tegemisele tulid mitmes blogist läib käinud peediga võie (meelde jäi peet, ülejäänud koostisosad komponeerisin oma peas ja kodustest vahenditest, seega kõik kokkulangevused on juhuslikud) ja basiilikuga toorjuustukreem (selle idee sain Helina juures külas käies).Lihtsad määrded mõlemad ja eriti mõnusa värvikombinatsiooni annavad kahekesi koos. Peedimäärde sisse läks tüümiani ja oliiviõliga ahjus küpsetatud peet (võib olla ka tavaline keedupeet), sinihallitusjuust ja kreeka pähkel. Kõik need koostisosad lasin purustajas peeneks. Sinihallitus annab piisavalt soolasust, seega soola lisada ei ole vaja. Üsna tugeva iseloomuga leivamääre sai sellest.Roheline määrde jaoks kulus üks pakk Farmi toorjuustu....

Šokolaadi-mandlikook peidetud pirniga

Selle koogi idee sain ühest Jamie retseptist. Pirni-šokolaadi kooslus tundus põnev. Kui retsepti süvenesin, siis hakkas häirima koogi hirmuäratav kaloraaž – lisaks muretaina põhjale tuli ka täidisesse ligi pakk võid, hunnik šokolaadi ja pähkleid. Mis liig, see liig. Tegin siis koogi veidi ümber kodus olemasolevatest ainetest ja olen tulemusega igati rahul (kaalujälgijad muidugi oigaksid ka selle peale, aga mina oigan vastu nende suhkruasendaja ja rasvata piimaga magustoitude peale). Šokolaadi-mandlitäidise magusus saab ilusti tasakaalustatud täidise sisse uputatud pirnidega. Koogi jaoks läheb vaja: magusat muretainast ca 250 grammi (minul kulus pool pakki Hagari muretainast) 200 ml vahukoort 2 muna 150 grammi tumedat...

Osso buco ehk pajaroog vasikakoodist

Osso buco või ka Osso bucco jäljed viivad Itaaliasse, Lombardia maakonda ning tegemist on vasikakoodist valmistet pajaroaga. Tõlkes tähendab osso buco õõnsat luud, mis viitab siis sellele, et vasikakoodi liha läheb pajarooga koos õõnesluuga (ja seal sisalduva üdiga mis on eriti hõrk pala!). Osso buco valmistusviise võib leida mitmeid. Võimalike koostisainete skaala on lai – kindlasti peaksid olema roas porgand, sellerivars, loorber, rosmariin, tomatikaste, vein ja/või puljong. Mitmeid retsepte kõrvutades leiab veel viiteid kadakamarjadele, gremolatale (maitsesegu sidrunikoorest, petersellist ja küüslaugust), porrule, salveile jne. Seega tegelikult tuleb lasta enda fantaasial lennata ja vastavalt oma maitseelistustele ja kapi sisule pada komplekteerida. Ka...

Lihavõtted 2010

Sel aastal siis sedamoodi. Olles aastate jooksul ära proovinud nii termokahanevad munarosetid, munalakid ja munavärvid, oleme tagasi pöördunud vana hea klassika ehk sibulakoortega värvitud munade juurde. Nendega võrdset tulemust ei saavuta mingil muul moel. Ja sel aastal avastasin, et sibulakoori ei peagi jõuludest alates koguma või poes sibulakorvist kraapima, vaid keskturul on tuldud tarbijate nõuetele vastu ning võib üsna sõbraliku hinna eest osta kotitäie sibulakoori. Mida ma ka loomulikult tegin. Pashata ka ei saa. Retseptipõhi tuli Nami-namist, tegin munaga variandi ja sisse läksid jõhvikad, kuivatatud aprikoos (see traditsioon pärineb minu lapsepõlvest, kui Usbekist pärit suvitajad saatsid meile pakiga kuivatatud aprikoose,...

Kohvimaitseline šokolaadikook

See kook on tõeline maiuspala šokohoolikutele ja kohvisõltlastele. Mina liigitun pigem sinna teise gruppi. Koogi ja magusaga on mul endiselt lood kehvavõitu, kuigi küpsetan teistele väga meeleldi. Kohvi annab sellele koogile mõnusa mõrkja ja intensiivse lisamaitse. Üldmulje jääbki üsna mõrkjas, seepärast sobib hästi lisandiks värskest (või külmutatud) maasikast toormoos ja vaniljejäätis lisamaks veidi magusat nüanssi. Retsept on Nami-namist, samalaadset šokolaadikooki olen teinud ka Kohviraamatust pärit retsepti järgi. Mina munasid ei vahustanud, meeldib just see paks kleepuv šokolaadine sisu 🙂 Vaja läheb: 200 grammi tumedat šokolaadi (vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega) 30 ml kanget espressokohvi 1 pakk ehk 175 grammi võid 50 grammi...

Afgaanipärased lihapallid koriandritšatniga

Vahel on nii, et retsepti vaadates hakkab kujutlusvõime koheselt tööle. Maitsekooslused tunduvad sedavõrd hästi harmoneeruvat. Siis tekib mul sageli vajadus järele kontrollida, kas ettekujutlusvõimes koostatud maitse vastab sellele, mis tegelikkuses saavutatuda võimalik. Samasugune jada käivitus siis, kui nägin afgaanipäraste lambaliha varraste retsepti (blogist, mida peavad kaks USA-s elavat afgaani päritolu sõbrannat). Kahjuks või õnneks oli mul kodus ootamas just lamba-veise hakkliha. Originaalretseptis on ikka puhas lammas ise igasugu hakkimiseta. Seetõttu ei suundunud turule lambaliha tooma, vaid tegin retsepti läbi väikeste mugandustega ja lubadusega, et järgmisel korral proovin seda juba õige lihaga. Panen siia kirja 2 erinevat valmistusvarianti samade koostisosadega –...

Pommupüree

Pommu on baklažaaani uus soovituslik eestipärane nimetus, kes veel ei teadnud 🙂Ja pommu on äraütlemata mõnus vili. Eestis paraku ei osata temast eriti midagi meisterdada.Ise sain aimu pommu erinevatest kasutuvõimalustest Krimmis, kus toidukultuuris Tatari mõjutused ja turul käies hullasin mõnuga just pommutoitude müüjate vahel – tädid andsid kõiki roogasid meeleldi maitsta ja skaala kõikus suitsutatud pommust tšillise pommuni välja. Maitstud kooslused olid kõik väga mõnusad. Siin siis üks väga mõnus roog, mille hallikas välimus kindasti ei peegelda maitset. Tegemist hästi meeldiva ja maitsva toiduga – naudi seda siis eelroaks, võileiva peal või prae kõrvale. Retsepti leidsin Nami-namist.Tegin väikesed muudatused omalt...

Koriandri-mündi tšatni

Tuleb tunnistada, et hinges rõkkab rõõm ja maitsemeeled mõmisevad rahulolevalt uue lemmiku üle.Leidsin nimelt mõni aeg tagasi ühe vahva blogi, kus kaks Ameerikas elavat afgaani naist jagavad oma parimaid retsepte. Salvestasin endale sealt retsepti, kus lambalihale assisteeris koriandri-mündi tšatni. Kuna talvisel ajal müüakse värsket koriandrit paari oksakese kaupa alusele pakitult, siis otsustasin ära oodata selle aja, kui keskturult korraliku pundiga saab jälle kindza’d osta.Täiesti ootamatult on see aeg juba saabunud! Ei tea küll millise nipiga kasvatatud, aga värsket koriandrit on võimalik osta ja vihad on korralikult jämedad.Seega sai siis ära proovitud see meeles mõlkunud tšatni ja see maitses oi-oi kui...

Sidrunikook. Meie pere lemmik.

Pean alustama sellest, et tegelikult oli mul sidruni- või ka pisarakoogi retsept kõikide nende retseptide hulgas juba olemas, mida ühe portsuna kokku tõstsin oma blogiga avalikuse ette tulles. Kuna pilt oli kehvakene, siis pildistasime auväärse koogi ümber ja selle värske postitusega parandan tema positsiooni teiste kookide reas. Siinkohal peangi märkima, et tegu ei ole mingi tavalise koogiga. See on meie pere koogikuningas juba viimased 10 aastat. Lapsed on tellinud korduvalt seda kooki oma sünnipäevalauale nii nagu ka sõbrad on tellinud korduvalt just seda kooki, kui küsin, mida kaasa võtta või mida pakkuda. Pildile jäädvustatud kook söödi ära pea samal õhtul....

Teriyaki kanavardad

Väljas grillimiseks ilm veel tiba külm. Samas tahaks pajaroogadele vahelduseks midagi muud.Seni, kuni grill ootab välitingimustesse viimist, tuleb paraku leppida koduse ahju grillelemendiga.Raskel ajal abiks ikka 🙂Ja kui grill töövalmis saab sätitud, siis tuleb neid kanavardaid kindlasti grillil teha. Aasiapäraste kanavarrase valmistamine on iseenesest lihtsamast lihtsam.Vaja läheb:kanafileedteriyaki kastetseesamiseemneidpuutikkesoovi korral küüslauku, tüümiani, tšillipipart, mett vms.Tükelda kanafilee parajateks tükkideks, pane kaussi ja kalla peale Teriyaki kaste. Soovi korral lisa hakitud küüslauku, tšillipipart, ürte vm meelepärast. Kui soovid magusamat lõpptulemust, võid panna paar lusikatäit mett. Lase kanatükkidel marineeruda paar tundi.Leota puutikke vees paar tundi enne kasutamist, siis ei lähe need kõrbema.Lüki kanatükid vardasse...

Sidrunivaht

Hästi lihtne ja teisalt krepsakalt hapukas vahune magustoit. Mäletamist mööda sain selle lihtsa idee Olive ajakirjast. Maitseb hästi nii lastele kui täiskasvanutele.Vaja läheb:ca 200 ml vahukoort2 munavalget1 sidruni koor ja mahl1 dl suhkrutVahusta vahukoor suhkru ja riivitus sidrunikoorega. Kui on tekkinud paks korralik vaht (NB! ole ettevaatlik, et vahukoor võiks ei läheks), sega sisse veel sidrunimahl ja sega mass läbi.Teises kausis vahusta 2 munavalget paksuks vahuks (kontrolli sellega, et munavahu tipud jääksid ilusti püsti, mitte ei vajuks ära).Ühenda munavalgevaht ja vahukoor, sega kõik ettevaatlikult läbi ja kalla kaussi. Sellest kogusest saab ca 4 portsu. Vii mõneks tunniks külma ja serveerides...