Mõned aastad tagasi käisime lastega Lõuna-Eestis Metsamoori juures.Väga vahva koht, elamus on garanteeritud nii suurtele kui väikestele.Meelde jäi Metsamoori jutt selle kohta, et elades ühe koha peal ja austades ümbritsevat keskkonda, muutud ise osaks loodusest. Näitena tõi ta selle, et ühel hetkel hakkas tema maja ümber ootamatult vohama üks ravimtaim ning mõne aja pärast haigestus ta tütar haigusesse, mille raviks oli vaja sedasama ravimtaime. Et loodus ulatas juba ette abikäe. Armas teooria ju!Gastronoomiline variant sellest kõlab nii: ürdipeenar reageerib sinu eelseisvat hooaega mõjutama hakkavatele maitselemmikutele ja vastavalt sellele reastuvad ürdid ümber ning vohama pääsevad hetke favoriidid.Tõestus:2008 suvel olin rucola võrgus....
Nõgese-kartuli kotlet
Hetkel on mõnus aeg – käisin lapsega jalutamas, õnneks oli kärukotis ka paar kilekotti ja nii muuseas kaksasin tee äärest kaasa ilusaid väikeseid nõgeseid. Nõges on üks tänuväärne taim, rauavaeguse puhul asendamatu. Kevadel üks esimesi kodumaiseid energiaallikaid. Seekord tegin õhtustele kojutulijatele nõgese ja kartuli pannkooke. Või siis kotlette. Väga maitsev ja lihtne toit. Kasulik niikuinii. Valmistuskäik ka lihtne. Aive Luigela sõnul: … nõges võtab väsimuse, kõhuvalu ja veepaistetuse, vähendab ja peatab verejooksu, taandab suhkruhaiguse nähte. Nõgese lehtedes on pea kõik vitamiini, palju mikroelemente, orgaanilisi happeid, fütontsiide ja tanniine. C-vitamiini on nõgese kasvudes 2,5 korda rohkem kui sidrunis. Tegevuskäik järgmine: kalla...
Oblikasupp uputatud munaga
Selle supini viis mind mitu kokkusattumust: – naabrinaise Edithi (kes on maailma kõige rohelisemate kätega naine) põllul tema kutsel rüüsteretke sooritades avastasin sealt ilusti peenral kasvavad oblikad ja korjasin sealt ühe korraliku kotitäie; – eelpool kirjeldatu viis ühtlasi minu mõtted lapsepõlve, kus teadsin täpselt, milliselt aasalt oblikaid otsida ja korjata. Hea niisama süüa ja vahel viitsisin ka koju emale supi jaoks viia (tegelikult, olge ausad, emale korjasin ikka pigem käsu peale); – hiljuti soetatud “Vene köök” raamatus oli see supermõnus hapukas supp samuti olemas ja tekitas väikese nostalgilise tuksatuse. Seal oli see supp küll kanasupina s.t. esmalt tuli kana ära...
Rucola-kitsejuustu pesto
Vahelduseks tavapärasele basiilikupestole, võib proovida teha pestosid erinevate ürtidega. Ja ka parmesani võib välja vahetada. Tegelikult on kogu pestondus puhas looming – kombineeri erinevaid ürte-juuste-pähkleid-õlisid ja võid iga kord üllatuda, kui mõnusa maitsekoosluse oled valmis vuristanud. Kuna mu kasvuhoones on parasjagu saanud valmis esimesed rucolapuhmad, siis otsustasin teha seekord pesto rucolaga. Ja et peenralt korjatud kogus jäi tiba kasinaks, siis lisasin rucolale ka peotäie võilillelehti. Tulemus oli mõnusalt kreemine (kitsejuustu struktuur on hoopis teine, kui soolahelbelisel kõval parmesanil) ja samas pikantselt mõrkjas. Vaja läheb selle pesto jaoks: paar suuremat peotäit rucolat peotäis röstitud piiniaseemneid ca 1 dl oliiviõli 100 gr...
Krõbeda martsipanikattega rabarberikook
Nagu SELLES crumble’i postituses mainisin, siis kavatsen sel hooajal veidi katsetada rabarber-martsipan kooslustega. Seekord sai siis proovitud krõbeda, veidi tosca-katet meenutava martsipani purukattega, mis imehästi sobib mahlase hapuka rabarberitäidisega. Kokku kõlas kõik väga suurepäraselt ja maitses kogu 7-liikmelisele testgrupile väga hästi. Vanem poja teatas isegi, et see on nüüdsest ta lemmikkook (seni oli tema teadliku elu ainus suur koogikiindumus SEE sidrunikook) Koogitegu nägi välja nii: põhja jaoks vajutasin küpsetusvormi põhja ja äärtele ca 300 grammi tavalist muretainast, mille eelnevalt kergelt eelküpsetasin (nii et tainas tõmbub kuivemaks, aga ei pruunistu). Igaks juhuks abiks veel muretaina kuldretsept, mida ise kasutan ehk 3...
Marokopärane grillitud maks ehk Boulfaf
Grillmaksa võlu avastasime eelmisel hooajal. Asi sai alguse sellest, et sõprade juures pakuti imeliselt maitsvat vahtrasiirupiga marineeritud grillitud maksa ja sibulat. Ja siis sai kodus ka erinevaid variante katsetatud. Üks nendest on ka SIIN blogipostitutes kirjeldatud. Tuleb tunnistada, et grillitud kujul on maks nii mõnegi inimese maksafoobiast aidanud jagu saada, sest see on lihtsalt väga maitsev. Ja kui ainuke/viimane mälestus maksast on pärit koolisöökla kummiks hautatud maksakastest, siis oleks viimane aeg (eel)arvamus maksast positiivsesse võtmesse keerata. Maksa vältimatuteks kaaslasteks minu jaoks on magushapu maitse ja sibulad. Seetõttu tegin grillmaksale lisandiks granaatõuna kontsentraadis Naršarabis marineeritud punast sibulat. Eelmisel nädala Toiduakadeemia grillkoolitusel...
Grillitud lavaš juustutäidisega
Grillitud lavaš on meil menüüs juba mitmendat suve. Hea lihtne teha ja maitsev lõpptulemus on garanteeritud. Ahjulavaši idee pärineb Anni Arrolt (kes tahab proovida, peab külastama tema Haapsalu kohvikut) ja see on tõesti väga mõnus suutäis. Minu lemmik on kiluga lavaš. Ainukene probleem on see, et suur lahtilaotatud lavaš vajab suurt-laia toetuspinda ja kui rahvast rohkem ning lauapinda vähe, siis vahel ei ole neid suuri vaagnaid kusagile toetada.Sai veidi idee kallal nokitsetud ja meie juustu-pesto lavaš on koheselt näpu vahele haaratav, kuna kogu kupatus saab lihtsalt kokku lapitud (taldrikule jäänud paar viimast tükki õnnestus laste käest pildistamise tarbeks päästa). Vaja...
Rabarberi-martsipani-maasika crumble
Minu tagasihoidliku arvamuse järgi kõlavad rabarber ja martsipan sama suurepäraselt kokku nagu rabarber ja ingver. Või siis ka maasikas ja vahukoor. Tomat ja basiilik. Kitsejuust ja tüümian. Loetelu võiks lõputult jätkata. Rabarberi-martsipani kooslusele kavatsen veel keskenduda, nii et püsige lainel 🙂 See krõbedik või siis crumble (ma ei oska öelda, kas e.k. on pädevat vastet brittide crumble´ile või ameerikapäraselt cobblerile, seega räägime seni siis crumble’ist). Mulle väga meeldib crumble-cobbler filosoofia – marju-puuvilju on palju, tulemus on mahlane, untsuminekut kartma ei pea (ei mingit kerkimist jms), tainast on vähe (NB! rannahooaeg) ja tulemus õndsalt ohkama panev. Selle konkreetse matsipani crumble’i täidise...
Baba ganoush
… ehk seesamiseemnepasta (tahhiiniga) maitsestatud pommu. NB! Ettevaatust, umbes sama sõltuvusttekitavate omadustega kui hummus! Tegelikult ongi asi selles, et mu hummuse kummardamine hakkas endale ka veidi juba närvidele käima ja siis tegin väikekese vangerduse ja lülitusin baba ganoushile. Tegelikult ka üsna hummuseline, aga kikerherneste asemel on peamiseks massiandvaks koostiseks sellel roal röstitud baklažaan ehk uuemal ajal tuntud kui pommu. Päritolult sama kant ehk Vahemereäärsed maad. Kasutatakse seda toitu määrdena ja dipina. Valmistamiseks läheb vaja: 1 suurem pommu (500-700 grammi) 2 spl tahhiinipastat (Stockmann, Piprapood) 2-3 spl sidrunimahla 2 puruks pressitud küüslauguküünt oliiviõli soola ja pipart 1 tl jahvatatud vürtsköömneid (algses...
Naršarab ehk granaatõunakaste
Missioonitundest kannustatuna ja ilma igasuguse omakasuta tahaksin jagada üht oma viimase aja lemmikut. Selleks on siis Kaukaasia köögist pärit Naršarab ehk granaatõuna kontsentraat. Väga maitsev, intensiivne hapukas-magus (minu jaoks meenutab veidi oma olemuselt balsamikreemi) ja tõenäoliselt ka ebanormaalselt kasulik. Paraku ei ole seda liiga laialdaselt saada. Ise ostsin Keskturult (turuhoonesse sisenedes vasakut kätt kuivatatud puuvilju pakkuvast letist). Müügil olen näinud ka Stockmannis, paraku allahinnatuna, kuna aegumistähtaeg oli lähenemas, mis loodetavasti ei tähenda seda, et ostjaskonda pole ning toode korjatakse valikust ära. Maximas peaks ka müüdama (vähemalt aasta alguses silmasin korra üht sooduskampaaniat sellele tootele). Olen proovinud sellega liha marineerida –...
Lambalihaga täidetud paprikad
…ehk biber dolmasi. No ei saa ma millestki muust oma toidupostitusi alustada, kui ühes korralikust ja imeliselt maitsvast türgi roast. Ja mis on veel rohkem türgipärane, kui lambaliha ning täidetud aedvili. Siin on mõlemad tingimused korraga täidetud 🙂 Kes vähegi sellelaadsete toitude sõber, siis soovitan väga see kooslus järele proovida. Seda sobib süüa nii kuumana kui ka külmana (külmalt on muide ka väga mõnus, sest kogu kaste tõmbub paprikatesse ja tulemus on eriti mahlane). Selle toidu puhul meeldib mulle eriti viinamarjalehtedel küpsetamine – kaste omandab seetõttu hästi nauditava kergelt hapuka maitse. Samas ei juhtu midagi, kui viinamarjalehed ära jätta. Vaja...
Merhaba!
Merhaba! Türgist tagasi.Puhanud, õnnelik, päikesest ja soolasest mereveest läbiimbunud. Elu on lill ja eriti praegu, kus Türgis kõik õitseb ja ilu on rohkem kui silmadega mälusoppi ahmida jõuab! See oli minu esimene käik Türki ja kui kristalselt aus olla, siis moel, mille üle ma tavaliselt üsna häbitult ironiseerin. Otsast lõpuni reisibüroo poolt ette organiseeritud puhkus, kus sind veetakse konditsioneeritud bussidega lennujaama eest hotelli ette, iga kord kui bussist välja astud, loetakse sõnad peale ja elukoht on üks mittemidagiütlevatest viietärnihotellidest kümnete ja kümnete omasuguste seas, kus kolm korda päevas pakutakse kümnete meetrite pikkuselt kaetud laudadelt süüa (mida on ilmselgelt liiga palju...