Metssearaguu itaaliapäraselt

Idee sellisel moel metssea liha valmistada sain Itaaliast. Toskaana maakonnas on metssiga pea igapäevaselt menüüs, kuna metsanotsusid jookseb seal ka muljetavaldavalt palju ringi (meil õnnestus nendega kohtuda nii meie elamise juures olevas puuviljaaias kui ka autoteede ümbruses). Koostisaineid küll üsna palju, aga tegelikult ei ole väga keeruline valmistada. Julgelt võib mõne komponendi ka asendada või üldse ära jätta/juurde lisada (arvatasti on see ühe Itaalia nonna retsept, kõrvalmajas tehti kõike seda juba veidi teistmoodi). Olen sama retsepti kasutanud nii pastakastmena kui ka ahjupotis koos juurikatega teinud. Hea oli mõlemal korral 😉 Vaja läheb:1 suur sibuloliiviõlica 1 kg metssea liha (kui on...

Grillitud maks ja üht-teist sinna juurde

Grillitud maksa jaoks läheb vaja:Veisemaksa ca 500 grammi, sibularõngaid (mida rohkem, seda uhkem), palsamiäädika kreemi (väga hea on sidruniga variant), veidi mett, rosmariini (kas värsket või kuivatatud), soola ja pipart.Lõika maksalt kelmed ja viiluta hästi õhukesed maksatükid. Hõõru värske rosmariin uhmris peeneks või haki väikesteks tükkideks. Sega rosmariin ja palsamiäädika kreem vedela meega ning pane õhukeseks viilutatud maks ja sibularõngad sinna sisse marineerima (miinumum 1 tund).Grilli maksa koos sibulaga ja ära üle küpseta. Tulemus peaks jääma mitte liiga kuiv, vaid mahlane. Grillimise ajal võib maksa ka marinaadiga kasta. Kui ühelt poolt grillitud, saputa peale soola ja pipart. Hiljem teisele küljele...

Kohupiimakook tikritega

Üks hästi lihtne koogiretsept, mis püsinud läbi aastate menüüs ja mida võib teha nii tikritega, sõstardega, rabarberiga või millega iganes. Kõige paremini sobivad hapud viljad. Minu poiste-meeste üks lemmikuid ühtlasi ka. Taigen: 120 gr võid 250 ml jahu 125 ml suhkrut 1/2 tl soola 1 tk küpsetuspulbrit Kohupiimatäidis: 400 grammine pakk vaniljekohupiimapastat (Alma toru on väga sobiv) 3 muna 125 ml suhkrut Võib lisada ka ca 100-150 grammi hapukoort sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort Tee nii: sega esmalt taigna jaoks vajalikud kuivained ning lisa siis toasoe või. Haki kõik koostisained segamini. Taigen võiks jääda selline purune, ei ole vaja palliks pigistada....

Soojad võileivad

Soojad võileivad laupäeva hommikul on meie pere traditsioon juba mõned aastad. Pannkoogid on pühapäevase päeva püha üritus. Samas on ka laupäeva hommikutel aega rohkem kui tööpäeviti ja toas leviv mõnus lõhn võiks ühe nädalavahetuse sisse juhatada küll. Oleme asja lahendanud nii, et ahju läheb plaaditäis võileibu. Soolase käigu moodustab kodujuustu-pesto soe võileib ja maiustamiseks kohupiimasai. Soolased võileivad: riivin tüki juustu (väga hästi sobib ka sinihallitusjuust), segan kodujuustuga, lisan paar lusikatäit pestot (eriti maitsev on isetehtud pestoga), majoneesi ja/või hapukoort, vajadusel ka soola-pipart. Võib lisada ka singitükke ja üleüldse võib lasta fantaasial lennata. Segu määrin mustale leivale või täistera leivale. Peale...

Rabarberi crumble

Hästi lihtne ja hästi maitsev magustoit. Ingliskeelsetes kokaraamatutes kohtab päris sageli crumble’i tüüpi magustoite. Sealt tekkis siis idee ära proovida ja tuleb tunnistada, et proovimise hetkest alates on crumble’id meil nüüd au sees. Hapu täidis on selle kooslusega parim. Pildil oleva rabarberi crumble’i jaoks võta ca pool kilo rabarberit. Lõika tükkideks ja laota koogivormi põhjale. Sega kas tavalise või fariinisuhkruga (annab karamellisema maitse). Juurde võid lisada veel veidike kas kuivatatud või värsket riivitud ingverit või maasikaid või martsipani või pähkleid vms. Minu variant sai tehtud ingveriga, mulle hästi meeldib rabarberi ja ingveri maitseduo. Rabarberite ja suhkru peale laota lihtsalt purukoogi...

Hiidkrevetid ingveri ja küüslauguga

Meil on reeded need päevad, kus lubame endale vahel midagi head. Kas naudime siis koos suurema seltskonnaga või sööme mehega kahekesi. Üheks tihti kordamisele tulevaks roaks on olnud hiidkrevetid. Üks minu lemmikuid juba aastaid. Vaja oleks siis esmalt hiidkrevette. Seekord tegin tooretest sabadest. Sobivad ka terved hiidkrevetid ja võib teha ka eelkuumutatud variandist. Prismades on külmutatuna kõige parem valik hiidkrevette nii terveid kui sabasid, kusjuures hind ei ole väga hull. Esmalt sulata krevetid ja kalla liigne vedelik ära. Pannile kalla tubli sorts oliiviõli, sinna sisse pane paar küüslaugu küünt, üks tshillipipar, pöidlasuurune jupp tükeldatud ingverit ja eelnevalt sulatatud hiidkrevetid. Kuumuta...

Meloni rucola salat

NB! Pildil olev rucola on minu enda peenra pealt Salat ise imelihtne ja samas tõeline ahvatlus oma puhaste maitsetega. Salatipõhjaks laota kaussi rucola, sinna peale melonilõigud (parim on cantalope melon ehk oranzh ja sellise “pragulise” rohelise koorega), siis rebi veidi prociuttot või jamon’i või pancettat või ka lihtsalt eesti päritolu toorsuitsusinki. Ja kõige peale tõmba kartulikoorimisnoaga veidi parmesani. Sortsuta peale oliiviõli ja keera paar keerdu pipart. Muud polegi vaja, kuna maitsed kõik nii täiuslikud ilma erilise maitsestamiseta.

Kanafilee salvei ja peekoniga

Nüüd tuleb mängu minu eelmise aasta avastus ja sellest ajast saadik tõeline lemmik salvei Uskumatult hea maitse võib erinevatele toitudele anda salveivõi. Eriti hästi sobib kõrvitsaga (ka teiste juurikatega) ning pastaga. Võta kanafileed (3-4 tk) ja lõika need ristipidi pooleks nii, et ühest fileest tekib kaks õhemat steiki. Kuumuta keskmisel kuumusel pannil hea sorts võid ja selle sees kõrveta 5-6 lehte salveid. Veereta fileesid jahu-soola-pipra segus ja prae siis salveivõis mõlemalt poolt. Võta praetud fileed ja pane ahjuvormi, igale fileele aseta peale üks toorsuitsupeekoni lõik ja puista üle riivitud parmesaniga. Võid kogu kupatusele peale kallata ka koort – sobib nii...

Nõgesesupp

Midagi murueide valdkonnast. Nõges, muide, maitseb üllatavalt hästi. Nõgesesupi traditsioon pärineb minu lapsepõlvest, ühe kevadise kohustusliku roana tegi ema alati nõgesesuppi ja nurmenuku lehe salatit. Igal juhul saab nõgesest korraliku raualaksu 😉 Korja nõgesed ja kupata need läbi, siis ei kõrveta. Vajuta liigne vesi välja ja pane puljongisse (ise kasutan mitte kuubikuid, vaid fonde, neid on hästivarustatud kauplustest saada, aga puljongikuubik sobib ka hästi) paar kartulit ja lisa sinna ka peeneks hakitud kupatatud nõgeselehed. Keeda kuni kartul pehme. lisa kas kohvikoort, vahukoort, toorjuustu, merevaiku – vastavalt sellele, millist konsistentsi või rammususe astet soovid saavutada. Kõige lõpus lase kogu mass sauseguriga...

Rabarberi Rita

Vahepeal oli selle koogi aastateks unustanud, aga naabrinaine tuletas meelde ja siis otsisin selle retsepti taas kord välja. Hästi mõnus ja õhuline kook, hapukas vahekiht sobib superhästi vahulise põhja ja kattega. Panen siia originaalretsepti, ise asendasin eelseisva rannahooaja valguses vahukoore vaniljekastmega. Ja see põhja-kattekiht tulebki teha kahest erinevast taignast (õigemini taigen + munavalge kiht), mis siis üksteise peale kallatakse ja hiljem teineteise peale laotakse (kreem ikka vahele ka). Põhi: 125 g võid 1 dl suhtkrut 2 munarebu 1 dl piima 1,5 dl jahu 2 tl küpsetuspulbrit Kate: 2 munavalget 1,5 dl suhkrut 1 tl vaniljesuhkrut 1 dl mandlilaaste Keedis: 0,5...

Rabarberi toorjuustu tort

Tõeliselt hea hapukas tort neile, kes läägemagusaid kooke ei armasta. Kahjuks ei mäleta enam seda, kust inspiratsiooni selle koogi tegemiseks sain, kasutusel on paberile kribatud retsept, mida olen tegemise käigus ka veidi mugandanud. Igal juhul tasub kindlasti järeleproovimist. Tegevuskäik siis järgmine: vooderda lahtikäiva tordivormi põhi küpsetuspaberiga. Mina panin ainult põhjale, külgedele ei hakanud toppima. Purusta ca 150-200 grammi Digestive küpsiseid ja sega need poole paki võiga. Suru vormi põhja. Täidise tegemist alusta sellest, et lõika umbes pool kilo rabarbereid tükkideks ja keeda ca poole klaasi suhkruga koos umbes 15 minutit. Mina riivisin sisse veel ingverit ka. No lihtsalt meeldib mulle...

Sidrunikook ehk Pisarakook

Pisarakook on jällegi meie pere ja külaliste üks lemmikuid. Lastele maitseb see alati. Tihti tellitakse mu käest ekstra seda kooki, kui külalisi vastu võtame või külla läheme. Panen siia autentse retsepti, kuid tegelikult teen seda ise valmis muretaina põhjale ehk siis põhja tegemine jääb ära (Hagari 500 grammine sobib selleks koguseks parasjagu). Mulju valmis muretaigen kas koogivormi põhja ja seintele, võid teha ka plaadikoogina, kusjuures täidis on parasjagu nii paks, et ei valgu kuskile s.t. võib suure plaadi keskele teha väiksema koogi. Kolmekihiline kook näeb välja selline, nagu oleks hullult keeruline, tegelikult teeb selle valmis üsna lihtsa vaevaga. NB! Lõika...