Kodune pesto

Hästi lihtne ja kiire tegemine. Isetehtud värske pesto teeb iga kell purgist võetule ära ja säilib külmkapis ka veidi aega. Saad kasutada nii värskete tomatitega, bruscettade kui muude toitude maitsestamiseks (näiteks kanafileele sobib pesto ka ülihästi, kartuliga ka täitsa mõnus komplekt jne jne). Ja tähelepanu – värske pasta koos värske isetehtud pestoga – te ei usu, kui täiuslikult see võib maitseda Tegevuskäik järgmine: võta paar korralikku peotäit basiilikulehti, ca 50 ml oliiviõli (sõltub pestosse minevate teiste komponentide kogusest), seedermänni seemneid, parmesani ja paar küünt küüslauku ning purusta need lihtsalt kõik koos purustajas ära. Oliiviõli peaks olema parasjagu niipalju, et kogu...

Pasta brokkoli ja anšoovisega

Tõeline 10 minuti roog. Minu üks lemmikuid oma maitsekooslusega, selline parajalt krehvtine ja üldsegi mitte nii koorene ja raske, kui suurem osa pastasid. Tasub proovimist – on väga maitsenud isegi neile, kes muidu kala ei söö ega armasta. Tegevuskäik järgmine: Alusta sellest, et tükelda ära üks suur või paar keskmist brokkolit (eralda õisikud ja võid koorida ka varre nii, et eemaldada puitunud koore ja hakid selle pehme ja mahlase sisu ära). Kui brokkoli ettevalmistatus, siis pane soolaga maitsestatud vette keema kas penne vm lühike pasta (keeduvesi peaks olema merevee soolasusega ja pane vett kohe rohkelt). Kui vesi keema hakkab, lisa...

Kitsejuustu-tomati pirukas

Täidis: 200 kitsejuustu, 200-250 kirsstomateid, 200 dl piima või kohvikoort, parmesani juustu riivituna ca 150-200 grammi, 3 muna, sool, pipar, tüümian – parem, kui värske, aga pole ka hullu, kui kuivatatud Kui põhi valmis ja vormis, siis lõikad põhja peale kitsejuustu lõigud. Sinna lõikude vahele vajutad tomatid. Võta munad, klopi natsa. Lisa piim + sool+ pipar ja kui kuivatatud tüümian, siis lisa ka see nüüd, maitse järgi siis. Kui värske, siis lisad pärast pirukale peale, enne ahju panekut. Võid panna osa riivitud paremsani ka täidise sisse. Kui need asjad nüüd kokku keeratud ja maitsestatud, siis kallad põhjale (kus juba ka...

Kõrvitsasupp ingveriga

Minu absoluutne lemmik sametise ja kergelt ingverivürtsise maitsega supp. Üks neist toitudest, milleta enam sügistalvist hooaega ette ei suuda kujutada. Millegipärast oleme oma perega kõrvitsa-ingveri kooslusest nii jäägitult sõltuvusse sattunud, et ükski ingverita kõrvisasupp ei tundu enam päris õigena. Kogused on kõik umbkaudsed ja tuleb hea välja igas vahekorras. Koostisained: ca 1-1,5 kg tükk kõrvitsat, soovitavalt muskaatkõrvitsat, on kõige sametisem ja ilus värv on ka 🙂 Pöidlasuurune jupp ingverit, kes tahab vürtsikamat, võib ka rohkem panna 1 sibul Vahukoort ja kanapuljongit Võid, soola, kõrvitsaseemne õli ja röstitud kõrvitsaseemneid (kaks viimast on olemas Tln Kaubamajas) Haki sibul ja pruunista poti põhjas...

Õunakrõbedik ehk Apple Crumble

See mõnus magustoit sobib väga hästi siis, kui on saabunud taaskord õunauputus, nagu juhtus 2009. aasta sügisel. Põhiainet õuna kulub selle roa peale aukartustäratav kogus ehk terve kilo. Ja maitse on ka väga mõnus ja ülimalt …. õunane 🙂 Sama valemiga võib teha nii ploome, rabarberit, marju või mida iganes, mille hooaeg parasjagu kätte jõudnud on. See konkreetne retsept on pärit ajakirjast Olive ja tegemist on ajakirja lugeja retseptiga klassikalises inglise stiilis. Igal juhul hinnati sel moel tehtud apple crumble paremaks, kui Gordon Ramsay õunakrõbedik. Alustuseks tuleb ca 1 kg õunu koorida ja hästi peened viilud lõigata. Siis võta peotäis...

Ahjusaiad kitsejuustu ja meega

Kitsejuustu kattega soojad saiad kuuluvad kõleda sügisese kaamose, küünalde ja punaveini juurde. Uskuge, veidi kergem on pealetükkivat nurkust taluda, kui endale midagi tõeliselt head lubada. Võta üks pikk ciabatta, täistera või mitmevilja pikk sai (parima tulemuse annab mitte-valge sai) ja lõika õhukesed viilud, et tekiksid tõelised suupistevõileivad. Laota ahjuvormile ja piserda peale oliiviõli. Pane igale saiale kitsejuustu ratas, sinna peale päikesekuivatatud tomat (minul oli enda tehtud ahjukuivatatud tomat), pudista veidi kuivatatud tüümiani (kui kasutad värsket, siis pane alles siis kui ahjust välja võetud) ja nirista tiba vedelat mett ka. Siis ahju ja küpsevad niikaua, kuni sai krõbe ja juust parasjagu...

Ahjukõrvits

Ma ei väsi ülistamast kõrvitsat. Üks algaine ja kuipalju võimalusi erinevateks roogadeks. Siin järgnevalt üks meie lemmikroog, mis on väga mõnus kaaslane lihale. Kõrvitsa ja salvei kooslus on ka minu jaoks ületamatu 🙂 Ahjukõrvitsat tee nii: lõika kõrvits ca paari cm-se paksusega sektoriteks või kuubikuteks ning aseta koos küüslauguküünte (võid ka ingveriviilusid lisada) oliiviõliga piserdatud ahjuvormi. Jahvata peale veidi soola ja pipart. Küpseta 190°C juures, kuni kõrvits tõmbub kergelt pruuniks ja on seest pehme. Samal ajal sulata pannil või ja kui või on kuum, siis viska sinna sisse salveilehed ning friteeri nad võis ära (muutuvad tumedamaks ja krõbedaks). Koori võilt...

Kõrvitsakook

Üsna veidi teistmoodi võimalus kõrvitsat teha. Kook ise on mõnusalt vürtsine, selline jõuluootuse hõnguline. Sageli ei suudeta ära arvata peamist koostisainet ehk kõrvitsat 🙂 Põhjaks sobib hästi täiesti klassikaline muretainapõhi, mis tuleks kausikujuliselt vormi vajutada. Mina küpsetasin põhja eelnevalt ca 5-10 minutit, aga tõenäoliselt võib ja ilma eelküpsetuseta. Täidiseks läheb vaja: ca 700 grammi kõrvitsat (tükelda ja hauta pehmeks ning püreeri), ca 2 dl suhkrut (mina panin pruuni ja valget suhkrut pooleks), 200 grammi hapukoort (võib ka toorjuustuga asendada), 3 muna, 1 tl kaneeli, 1 tl jahvatatud muskaatpähklit, 0,5 tl jahvatatud nelki, vaniljesuhkrut. Vürtsid võid asendada ka piparkoogimaitseainega, mida tuleks...

Kanasupp klimpidega

Vana head klassikat ärgitas mind tegema mu vanim poja, kes tellis nende valgete asjadega suppi. Kui juba nii olulised terminid nagu “klimbid” hakkavad mälust kustuma, siis on tagumine aega viga parandama hakata. Alustasin sellest, et poolitasin ühe broileri (supi jaoks võib olla veidi väiksem, nii 1+ kg) ja pruunistasin selle eelnevalt kuumutatud pannil. Pannilt tõstsin kana potti ja panin samale pannile tükeldatud supijuurikad – seekord porgand, pastinaak ja porru. Need pruunistasin ka veidi ära ja panin potti kana juurde. Siis peale külm vesi, nii et kogu kupatus on veega kaetud. Lisaks pane juurde mõned terad vürtsi ja mõned lehed loorberit....

Piparkoogimaitselised mandlid

Magusate ja piparkoogimaitseliste mandlite tegemine ja sõpradele kinkimine on olnud meie pere jõulutraditsiooniks juba mitu head aastat. Sinna juurde sobivad hästi nimelised isetehtud piparkoogid ja mõnus soe jõulukingitus on olemas. Mandlite tegemine on väga lihtne. Vaja läheb ca 300-400 grammi mandleid, 1 dl pruuni suhkrut (mina kasutasin Billington´si rafineerimata suhkrut), üks munavalge, 1 tl piparkoogimaitseainet, 1 tl kaneeli, lusikaotsaga soola ja tiba vett vajadusel. Võib ka kakaopulbrit panna või siis kardemoni või muskaati vms – iga kord saab veidi erineva maitsenüansi. Seda esmalt suhkur maitseainetega ja soolaga. Lisa lahtiklopitud munavalge ja kui segu muutub liiga paksuks, siis veidi vett. Sega...

Burgundia pada

Üks hästi mõnus ja lihtne toit, puhas klassika Prantsusmaalt, mille headuses võib kindel olla. Vaja läheb ca 700-1000 grammi kondita loomaliha. Parim on fileest, eriti hea jääb sisefileest (jäta keskmine osa fileest alles, see on liiga hõrk, et hautada), 6 väiksemalt sibulat, mõned küüslauguküüned, paar porgandit, paar lehte loorberit, umbes pool pudelit punaveini, pool klaasi vett, kuivatatud ürdisegu (minu lemmik on NoMu Provancale’i segu,sobib hästi ka prantsuse ürdimaitseaine), üks purk purustatud tomatikonservi. Originaalretsept on seentega (nt soolatud ja eelnevalt leotatud), aga kuna minu lapsed seeni ei söö, siis jäid need ära) Tegevuskäik selline: pane paksupõhjalise poti põhja tiba õli ja...