Sidrunitort

Siin on mõnusalt hapuka ja väga hõrgu koogi retsept, mis meil aeg-ajalt jälle kordamisele läheb. Retsept ise on pärit ajakirjast Olive ja autoriks on Gordon Ramsay. Koogi täidise jaoks läheb vaja 50 grammi tumedat šokolaadi, 6 muna (neist 2 tervet ja 4 munakollast lisaks), suhkrut 180 grammi, vahukoort 200 grammi, 2 suurema sidruni mahl, tuhksuhkrut pealepuistamiseks. Koogi põhjaks on vaja 125 grammi võid, suhkrut 90 grammi, 1 muna ja 250 grammi jahu. Koogi põhja jaoks pane või ja suhkur köögikombaini ning lase neil seguneda, lisa 1 muna, lase jälle segamini ja lõpuks lisa jahu. Kui taigen tundub liiga paks, lisa...

Kodujuustu täidisega avokaado

Hetkel, veebruaris, on saabunud avokaadode hooaeg ning poest võib neid saada üsna söödavas küpsusastmes ja väga hea hinnaga. Avokaadole kiidulaulu võibki laulma jääda. Igal juhul on tegemist ülimalt kasuliku toiduainega, mida Eestis tarbitakse häbematult vähe. Avokaado on küll suhteliselt energiarikas vili, kuid ta ei sisalda suhkruid ja rasvasus tuleb väga kergesti omistatavatest rasvhapetest, mida pigem soovitatakse tasakaalustatud dieedi puhul (teisisõnu sisaldab avokaado neid rasvu, mis aitavad halbadest rasvadest lahti saada). Seda vilja soovitatakse südame-vereringkonna tugevdamiseks ja loetelu kõikidest kasulikest ainetest, mida see vili sisaldab, läheks tüütult pikaks. Avokaado on harva poest ostes päris õiges küpsusastmes. Katsudes peaks olema koor kergelt...

Raamatutest

Tahan veidi jagada üht oma ammust lemmikut. Tegemist on kokaraamatuga “Authentic Italian”. Leidsin selle raamatu täiesti üllatuslikult siitsamast Tallinnast Allecto poest, kuigi raamatu sisu vaadates peaks ta olema Itaalia reisilt kaasa toodud 🙂 Alates hetkest, kui sellesse raamautsse pilgu heitsin, sai alguse meievaheline kirglik suhe. Sellesse raamatusse on talletatud lisaks autentsetele itaalia retseptidele (seni parim Osso buco retsept pärineb sealt) aukartust äratav kogus ehedat emotsiooni ja meeleolu, et vahel vaatan raamatus olevaid pilte lihtsalt selleks, et tuju paremaks muuta. Pildid on tehtud ülimalt loomulikus keskkonnas, püüdes kaadrisse päris Itaalia inimesed nendele omases ümbruses. Iga retsept pärineb mingi konkreetse isiku paremikust...

Part taipärase ingverikastmega

Üks meie pere ja külaliste lemmikuid talvisel hooajal 2009/2010. Ei hakka kokku arvutama, millises koguses pardifileed oleme suutnud sel moel koos sõpradega ära süüa. Hõrgule pardilihale ja puhta maitsega basmati riisile assisteerib tugevate maitsetega kaste. Kõik see kokku – lihtsalt super! Pardi jaoks on vaja 2 rinnafileed (sellest jätkub neljale keskmise isuga sööjale). Tee pardi naha sisse terava noaga ühte ja teistpidi lõiked, nii et tekiks peeneruuduline muster. Proovi lihasse mitte sisse lõigata, muidu voolab sealtkaudu hulk mahla välja. Pane pardifilee nahapool allapoole külmale pannile ja kuumuta, kuni hakkab rasva välja sulama. Vahepeal võib väljasulanud rasva pannilt ära kallata. Kui...

Bubert

Järjekordne nostalgiaga maitsestatud magustoit. Minu ema tegi seda toitu sageli, köögis oli suur kausitäis mõnusalt vahust bubertit ja seal kõrval kirgaspunane kannutäis vitamiinidest pungil jõhvika- või punasesõstra kiselli. Üsna korraliku koguse valmistamise jaoks on vaja 1 l piima, 6 muna, 6 spl mannat, vaniljesuhkrut ja ca kolmveerand klaasitäit suhkrut.Pane piim potti pliidile ja kuumuta kuni keemiseni. Lisa manna ja lase veidi paisuda keskmisel kuumusel. Piima soojenemise ajal eralda munakollased -valgetest ning vahusta munakollased koos suhkru, vaniljesuhkru helekollaseks. Kui piim on tasakesi keema tõusnud, võta esmalt mõned lusikatäied kuuma piima-manna segu ja sega munakollasemassi sisse ning seejärel kalla see mass piima...

Lumepallisupp

Tõeliselt nostalgiline klassika. Vanaema juures maitses see magustoit nii-nii hästi.Kahjuks olid pildil oleva lumepallisupi puhul kasutatud munad talviselt kahvatu munakollasega (kuigi olid talumunad), vanaema tehtud lumepallisupp oli veel erksalt kollase sametise vedelikuga, kus valgete pilvetompsudena sees munavalgevahu pallid. Otseühendus lapsepõlvega 🙂 Vaja läheb liiter piima, 4 muna, 125 grammi suhkrut, üks teelusikatäis vaniljesuhkrut ja sama kogus maisi- või kartulitärklist.Pane munavalged ja -kollased eraldi kaussidesse. Munavalgetele lisa paar supilusikatäit suhkrut ja vahusta korralikult tugevaks vahuks. Aja potis keema piim ja vaiksel tulel olles pane sinna lusikaga munavalgest pallikesi. Lase keeda ühel ja teiselt poolt ning võta siis välja (vahukulbiga on kõige...

Guljash

Kahjuks ei ole ise Ungarisse sattunud, et autentne roog ära maitsta. Samas ütleb koostisaineid vaadates sisetunne, et selles toidus on midagi sellist, mis kindlasti meeldiks. Veidi asja uurides selgus, et guljashiga on nagu paljude teiste roogadega, umbes miljon “autentset” retsepti ringlemas. Igaüks väidab, et tema oma on see õige Ungari variant. Tõenäoliselt on asi selles, et iga Ungari pere tegi seda rooga veidi omamoodi ja nii see variantide paljusus tekkinud ongi. Kolasin veidi veebi avarustes ringi ning leidsin sellise lehe ja retsepti, mis asjaosalite sõnul maitses samamoodi, nagu guljashi kodumail mekitu. Otsustasin proovida ja jäime väga rahule. Praeguseks oleme juba...

Isetehtud pasta

Ei ole midagi lihtsamat ja mõnusamat, kui isetehtud värske munapasta. Kes korra proovinud, see saab aru, mis vahe on hallil jahusel makaronil ja värskelt valmistatud munapastal. Suvisel ajal, kui ürdid peenral kasvamas, polegi mõtet pastakastmega üle pingutada. Piisab kvaliteetsest oliiviõlist, ürtidest (näiteks salveist), küüslaugust ja kvaliteetsest parmesanist. Pasta retsept on väga lihtne (kolmele inimesele):3 muna300 grammi jahu (saadaval on ka spetsiaalne pastajahu, peaks olema “00 tüüpi jahu)Kui neljale inimesele, siis 4 muna ja 400 grammi jahu ja sama loogikaga edasi.Jahust tuleb moodustada pesa ja sinna sisse munad lahti lüüa. Seejärel sõtkuda jahu munaga segamini seni, kuni moodustub ilus ühtlane tainakera....

Pisut patused ploomid

Üks mõnus ploomihooaja magustoit. Parajalt magus ja mõnusalt hapukas. Tasub kindlasti proovida. Inspiratsioon pärineb Ploomi- ja kirsitoidud raamatust. Vaja läheb: igale sööjale 3-4 head küpset ploomi, (fariini)suhkrut igale sööjale 1-2 korralikku supilusikatäit vastavalt sellele, kui hapud on ploomid ja kui magus peaks olema lõpptulemus, ploomimehu, sidrunimahla, Vana Tallinna likööri, võid, vaniljejäätist, mandlilaaste. Tee nii: sulata keskmisel kuumusel pannil hea törts võid (no näiteks veerand või kolmandik pakki), lisa suhkur ja sega kuni suhkru sulamiseni. Fariinisuhkur annab mõnusa karamellise lisamaitse, aga sobib hästi ka tavaline suhkur. Pane või-suhkru segusse ploomid, lisa ploomimahl ja mõnus sorts likööri ka. Kuumuta ploome mõlemalt poolt...

Kukeseenepirukas

Selle retsepti leidsin 100 Rooga sarja Seeneraamatust. Kukeseenepirukat olen ka enne teinud, kuid selle retsepti koostisaineid vaadates tundus, et väärib katsetamist ja sisetunne ei petnud. Väga mõnus pirukas on. Suvikõrvits teeb täidise mõnusalt mahlaseks ning kitsejuust lisab samas parajalt krehvtisust. Kodujuustu pigem jätaksin ära, erinevaid tekstuure ja maitseid läheb natuke liiga paljuks. Selle asemel kasutasin kas ricottat (sulandub nii täidisesse, et pole arugi saada) või siis jätaksin kohupiimalise üldse ära. Tainas: 3 dl jahu, 150 grammi võid, 1 muna, 1 tl soola, 1 tl küpsetuspulbrit. Sega esmalt kuivained, siis lisa või ja muna ning sega ühtlaseks taignapalliks ning suru lahtikäiva...

Tiramisu. See kõige parem :)

Tiramisu retsepte on lõputult palju, variatsioonid algavad keelekese küpsisest ja lõpevad kõikvõmialike marjade ja muu kraami lisamisega. Tiramisu’liste võimalusterohkusest annab tunnistust kasvõi seegi, et hiljuti ilmus Angeelika Kangilt terve raamat, millel nimeks Tiramisu. Kindlasti on mõnus katsetada ka komponeerida. Värsked vaarikad tiramisu lisandina on imehead. Teisalt ei saa üle ega ümber originaalretspti täiusest. Kui kõik maitsed ikka nii hästi paigas ja magusroa enda olemus nii kurgulage paitavalt siidine…mmmm… need meie väikesed igapäevased naudingud.Väga palju retsepte on ka vahukoorega, kuid minu katsetused on ikka jälle tagasi toonud selle kõige autentsema tiramisu juurde, kus mascarpone kreemisus saab õhulisuse vaid munavalgest ja minu...

Tomatiga saiad ehk bruchettad.

See mu üks lemmikuid ka, aga bruchettasid on mõtet AINULT heade tomatitega teha. Ehk teisisõnu siis praegu on just saabunud bruschetta-hooaeg ja tomatid on magusad 😀Paraku sellist maitset, nagu Itaalias kesksuvel tomatitel ehk siis ka nende tomatitega tehtud bruchettadel on, et ole võimalik kusagil mujal 100%-liselt saavutada. Aga no natuke sinnapoole on ka Eestimaistest küpsetest tomatitest tehtud variant. Tee nii: võta kas ciabattat vms itaalia leiva tüüpi küpsetist ja lõika ca 1 cm paksuses viilud. Piserda peale oliiviõli ja pista ahju. Veel parema tulemuse saad, kui röstid saiad grillil. Küpseta kuni krõbedad. Võta ahjust välja ja hõõru küüslauguküünega saiad kokku....