Ma ei ole (vähemalt enda meelest) liiga pealetükkival määral lasknud asjade maailmal oma muud väärtusmaailma segama hakata. Ainsa erandi on teinud siin raamatud. Või siis on raamatud lihtsalt liiga olulisel kohal minu väärtusmaailmas 🙂 Ma võin aeg-ajalt täiesti endast välja minna mõne hea raamatu pärast. Või ka sellepärast, et tahan mõnd raamatut niiiii väga saada. Eraldi nurgakese minu südames on reserveerinud kokaraamatud. Kui palju emotsioone on võimalik nendest leida! Vahel, kui reisitusk jälle peale tuleb, lehitsen mõnd reisilt kaasa toodud armsat sõpra, vaatan pilte, ammutan ideid, lasen oma maitsemeeli ärritada ja, uskuge või mitte, pärast on palju parem tuju. Ning...
Härjasaba Guinnessi õlles
Veisesaba mõttele tulin Kätrini blogi lugedes. See sabanduse idee tundus väga lahe vaheldus lihatoitude valdkonda. Igal juhul äraproovimist väärt (hiljem muidugi avastasin, et staažikate toidublogijate armeest on härjasaba vaimustus juba mõni aeg tagasi üle käinud) Enne, kui Stockmanni sabapäevale läksin (neljapäev siis), tegin veidi uurimustööd Oxtaili teemal. Esimese hooga võtsin kätte oma reliikvia ehk 1926. aasta “Keedu- ja majapidamisnõu” raamatu. Oxtaili supp ilusti olemas. Koostisainete- ja valmistuskäiguga tutvumine leevendas minu indu – sabade keetmine esimese asjana ja 3 vasikaaju lisamine viimase asjana…eee….mitte et ma mingi pirts oleksin ja arvatavasti prooviksin ära ka eelpool mainitud koosluse kellegi poolt valmis tehtuna, aga...
Mojito jäätis
Selle jäätise sünniloos on oluline roll mängida sel Mojito toorjuustu koogil. Mojito siirup oli nii mõnusa maitsega, et tahes-tahtamata tekkis mõte sama maitsekooslusega veel mõni magusroog teha. Jäätis tundus olevat hea mõte! Suvest saati sügavkülma kirstus olnud jäätisemasina kauss sai välja kraamitud, masin töökorda seatud ning mõte teoks tehtud. Ja tulemus – Mojito jäätis on väga-väga hea! Eriti mõnusalt tõuseb külma jäätise seest esile piparmündi värskus. Toimib jälle mojito kolmainsus – demerara annab karamellist magusust, piparmünt külma värskust ja laim mõruhaput krehvtisust. Lapsed hindasid ka üheks parimaks senisöödudest (ja nad on saanud Itaalias gelatosid maitsta mitte vähe).Jäätise jaoks on vaja:0,5...
Lihtne hapukoorekook killukese nostalgiaga
Selle koogiga meenuvad mulle alati minu lapsepõlve laupäevased vanniõhtud. Nimelt elasin esimesed 15 aastat oma elust ilma sooja veeta ja vannitoata korteris, mistõttu tehti igal laupäeval köögis vanni. Vanniskäik ei sarnanud mitte mingil moel lõõgastava kümblusega küünlavalgel, roosiõites ja aromaatsete vanniõlide sees. Vastupidi – tegemist oli tõeliselt väsitava higise stressirohke ettevõtmisega – kõigi majas leiduvate õõnsate anumatega soendati pliidil vett, vann oli plekist ja ilmselgelt liiga väike, et seal ennast mõnusalt tunda, iga väiksemagi liigutuse peale plärtsatas lappidega kaetud köögipõrandale vett jne. Ühesõnaga, selline nõukaaegne romantika. Kogu selle tüütu kuid vajaliku protseduuri preemia oli aga “tšudo petškas” (kas keegi äkki...
Mojito toorjuustu kook
Üle pika aja üks vauuu-elamus kookide valdkonnast. Juustukookide raamatut lehitsedes jäi mitmel korral pilk peale just sellele koogile (no kes ei armastaks mündi värskuse, demerara kirbemagusa ja laimi mõnusa erkhapu maitse kooslust). Nüüd siis sai mõte teoks tehtud. Aitäh Liale ja Angeelikale mõnusa idee eest 🙂 Sobib väga hästi minusugusele, kes imal-magusate kookide suur sõber ei ole. Pigem meeldivad just sellised maitseüllatajad, kus rohkem tegelasi kui ainult suhkur 🙂 Mojito koogi täidises olid ilusti olemas kõik selle suurepärase kokteili komponentide maitseomadused. Toimiv kooslus igal juhul! Tegin koogi valmistamise käigus väikesed mugandused ja minu Mojito kook sai selline: Põhi 200 grammi...
Tom Kha ehk kookospiima-kanasupp
Hästi lihtne argipäevaõhtu toit ehk siis valmib tõeliselt kiirelt ja maitseb vaatamata kiirmenetlusele väga hõrgult. Tegelikult on selle supi päris korrektne nimi Tom Kha Gai (kus on siis ära nimetatud nii kookos, kana kui ka galangal, mis siin retseptis on ingveriga asendatud). Algselt oli supi kohustuslikeks komponentideks kookospiim, sidrunihein, kana ja galangalijuur. Mida laiemalt see suurepärane supp levinud on, seda rohkem mugandusi algne originaalretsept on saanud. Mõned lisandunud komponendid on suppi veel mõnusamaks teinud (nt krevetiga variant meeldib mulle väga) Mulle meeldib just see isetehtud variant, mitte Tom Kha valmissegu kasutamine. Siintoodud retsepti järgi tehtud supp jääb mõnusalt mahe ja...
Karlssoni lihapallid
Lastele mõeldud toitude puhul pean esmalt alustama sellest, et minu keskmine poja on väga-väga valiv toitude suhtes. Suuremat osa toiduainetest ta lihtsalt ei söö ja, uskuge, asi pole mitte selles, et talle poleks erinevaid maitseid proovida antud. Ta oli lasteaias võimeline terve päeva söömata olema, sest pakutavad toidud lihtsalt ei maitsenud talle. Lühidalt – ma olen igasuguseid nippe välja mõelnud, et lisaks kartulile, pannkoogile ja võileivale (umbes selline on loetelu asjadest, mida ta sööb) saaks laps ka täisväärtuslikku ja vaheldusrikast toitu. Seepärast lisandusid meie menüüsse ka lihapallid (muul kujul paraku liha ei sööda), mida nimetame ka Karlssoni lihapalliks, et kindlustada...
Lõhecarpaccio ürdiõliga
Kategooria: “Lihtne kodune gurmee”. Õige nimetus peaks tegelikult olema: “Soe lõhecarpaccio ürdiõliga”. Maitseb hästi kõigile, kes vähegi kala söövad. Toidu peamine eeldus on koostisainete värskus. Muu on kättevõtmise küsimus. Ses mõttes pühapäevaroog, et lõhe vajab veidi eelnevat seismist ehk siis tööpäeva õhtul otsast tegema hakates jääb söömaaeg tiba liiga hiljaks. Lõhecarpaccio tegemise jaoks on vaja värsket lõhefileed, minul oli 500 grammine tükk, sellest jagub ikka suure seltskonna jaoks. Sega 2 spl Maldon soolahelbeid vm kvaliteetset soola, 1 spl suhkrut, 1 tl valget pipart ning määri lõhefileele maitseained ühtlase kihina. Pane filee küpsetuspaberi sisse, keera kilesse ja jäta vähemalt 2 tunniks...
Tikri clafoutis
Vahel on hea midagi unustada ja siis taaskord leida. Mul oli täiesti meelest läinud, et olin sügavkülma visanud paar karbitäit tikreid. Selliseid viimase piiri peal valmis tikreid, mida käisin korjamas ühes mahajäetud aias, kui minu korilasehing hakkas muret tundma, et tikrid riknevad põõsa otsa ära (mis ka tegelikult juhtuski, umbes pool jõudsin ära korjata ja paari päeva pärast olid kõik tikrid põõsa otsas lõhkenud). Tikker, muide, on minu üks lemmikmari 🙂 Lühidalt, leidsin sügavkülmast tikrid ja tahtsin teha midagi head. Tavapärane lemmik on meil tikri-kohupiimakook. Seekord mõtlesin teha claufotis’d, mis on traditsiooniline Prantsuse köögi magustoit, algupäraselt tehtud kirssidega ja küpsetatud...
Küülik punaveinis ehk Hiiumaa ja Casqogne’i sõpruskohtumine
NB! Hoiatus. Selle postituse visuaalne pool on pöördvõrdelises seoses roa häädusega. Ausalt! Kogu loo alguses pean tänusõnad suunama Heimarile, kes pakkus värskeid küülikuid. No selliseid jänkusid, kes olid Hiiumaalt toodud ja alles eile t…., olgu, sõnastagem ka nõrganärvilistele vastuvõetavalt – need jänkud, kes eelmise päeva hommikul veel rõõmsalt oma jänkuelu elasid.Pakkumine oli ahvatlev ja nii need mõned jänkud veidi vagasemas olekus eelmise päevaga võrreldes meie juurde jõudsidki. Kuna küülikuga kogemused on mul täpselt nii õhukesed, et mingile tugevale teadmisele väga tugineda ei ole, siis lappasin esmalt läbi oma kodusolevad erinevad kokaraamatud. Variante oli mitmeid. Juba mõnda aega kuklas tiksunud idee...
Veel üks martsipanikattega tort
Tahtsin lihtsalt oma blogisse jäädvustada veel ühe martsipanitordi. Tort ise tehtud samamoodi kui eelmine samalaadne, mille retsepti ja valmistamiskäigu leiad SIIT. Tuleb tunnistada, et see tegevus hakkab mulle järjest rohkem meeldima 🙂
Mõned suupisted pidulauale
Üldiselt mulle toiduga väga mängida ei meeldi. Pigem viljeleme seda kultuuri (või kui tahate, siis nimetage seda kultuurituseks), et külalistega laua taga istudes panem keset lauda otse ahjust tulnud suure haudepoti lihaga ning kõige sinna juurde kuuluvaga ja siis igaühel on vaba voli endale meelepäraseid portsjone komplekteerida ja ennast mõnusalt ning vabalt tunda. Igaks juhuks lisan, et sööme ikka metallist noa ja kahvliga ning veini joome ka õigetest klaasidest, mitte plasttopsist 🙂 Lühidalt: hakkas mulle tunduma, et EV sünnipäeva puhul võiks korra võtta ette selline vanaemade stiilis laud ja kehastusin mõneks ajaks Bree van de Kamp’iks (või tema haledaks varjuks)....