Teriyaki kanavardad

Väljas grillimiseks ilm veel tiba külm. Samas tahaks pajaroogadele vahelduseks midagi muud.Seni, kuni grill ootab välitingimustesse viimist, tuleb paraku leppida koduse ahju grillelemendiga.Raskel ajal abiks ikka 🙂Ja kui grill töövalmis saab sätitud, siis tuleb neid kanavardaid kindlasti grillil teha. Aasiapäraste kanavarrase valmistamine on iseenesest lihtsamast lihtsam.Vaja läheb:kanafileedteriyaki kastetseesamiseemneidpuutikkesoovi korral küüslauku, tüümiani, tšillipipart, mett vms.Tükelda kanafilee parajateks tükkideks, pane kaussi ja kalla peale Teriyaki kaste. Soovi korral lisa hakitud küüslauku, tšillipipart, ürte vm meelepärast. Kui soovid magusamat lõpptulemust, võid panna paar lusikatäit mett. Lase kanatükkidel marineeruda paar tundi.Leota puutikke vees paar tundi enne kasutamist, siis ei lähe need kõrbema.Lüki kanatükid vardasse...

Sidrunivaht

Hästi lihtne ja teisalt krepsakalt hapukas vahune magustoit. Mäletamist mööda sain selle lihtsa idee Olive ajakirjast. Maitseb hästi nii lastele kui täiskasvanutele.Vaja läheb:ca 200 ml vahukoort2 munavalget1 sidruni koor ja mahl1 dl suhkrutVahusta vahukoor suhkru ja riivitus sidrunikoorega. Kui on tekkinud paks korralik vaht (NB! ole ettevaatlik, et vahukoor võiks ei läheks), sega sisse veel sidrunimahl ja sega mass läbi.Teises kausis vahusta 2 munavalget paksuks vahuks (kontrolli sellega, et munavahu tipud jääksid ilusti püsti, mitte ei vajuks ära).Ühenda munavalgevaht ja vahukoor, sega kõik ettevaatlikult läbi ja kalla kaussi. Sellest kogusest saab ca 4 portsu. Vii mõneks tunniks külma ja serveerides...

Fenkoli ja apelsini salat

Viimastel päevadel olen avastanud, et poodidesse on jõudnud väga kepsaka olemisega fenkolimugulad ehk eesti keeles siis ka apteegitill. Selline värske, mahlane, ahvatlev. Kusagil on vist need viljad valmis saanud. Need, kes kunagi kokku puutunud rinnaga toitmise teemaga, teavad liigagi hästi, et fennel/fenkol/apteegitill kuulub iga imetava ema igapäevaellu ehk siis seda teed olen joonud ka mina oma kolme lapse titeaja jooksul piimaga ja kümneid liitreid. Tegelikult on fenkol on meil häbiväärselt vähe kasutamist leidnud kuigi tegemist on väga mõnusa maitsega ja samas ka erakordselt kasuliku taimega. Fenkol on hästi levinud Vahemeremaades nii eraldi toinuna kui ka kõrvalroana, toorena kui ka küpsetatana....

Kalasupp tomati ja tüümianiga

Selle supi kohta oskan sissejuhatuseks öelda niipalju, et tegemist on hästi mõnusa maitsekooslusega – tomati hapukas kergus ja suitsukala intensiivne tummine maitse koos tüümianiga, lisaks tabascost tulenev tibake särtsukust… Toimib!Lisaks on supp kindlasti kergelt-kiirelt valmivate roogade kategooriast. Algselt tegin seda suppi suitsuangerjaga, nüüd olen proovinud ka teisi (suitsu)kalasid ja toimib alati.Seekord läksin ostma angerjat, kuid Stockmanni oli just toodud värskeid Saaremaa suitsulatikaid ja loomulikult eelistasin värskelt suitsutatud kala “ei-tea-millal-suitsu-saanud” angerjatele.Supi jaoks läheb vaja:ca 400-500 grammi angerjat või muud suitsukala (puhastamata kaal)1 sibul2 küüslauku400-grammine purk purustatud tomatitpeotäis värsket tüümianisoovi korral värsket basiilikut1-2 tl Tabasco kastet (sõltuvalt, kui särtsakat lõpptulemust tahad)ca 500...

Pizza

Pizza on üks väga suurepärane toit. Ei pea vist mainima, et tõenäoliselt suurema osa laste üks lemmikuid. Ja mitte ainult laste. Samas tuleb tunnistada, et pizzal ja pizzal võib olla uskumatult suur vahe.Meil on olnud õnn nautida tõenäoliselt üleüldse parimat saadaolevat pizzat. See õnnestus meil sellesuvisel Itaalia reisil Napolis, kui enne reisi veidi kodutööd tehes jooksis kolmest kohast kokku soovitus Da Michele pizzeria kohta, kus tegutsemas pizzameistid alates 1870. aastast. Ja kuna pizza sünnikohaks peetakse Napolit ning see pizzakoht on Napoli parim, siis järeldub sellest, et tegu on universumi parimat pizzat pakkuva toidukohaga. Pakutu kirjeldamiseks jääb sõnu väheks, värske oliiviõli,...

Krõbedad vahvlid

Koolivaheaeg kestab. Lastele on vaja leida mingit mõtestatud tegevust. Seetõttu on meil välja kujunenud nii, et koolivaheaeg on see aeg, kus teeme koos suuremate lastega vahvleid ja pizzat ja isetehtud pastat ja…. lühidalt kõike, mida meeldib lastele ise teha ja mida nad ka lõpuks hea meelega ära söövad. Vahvlite küpsetamine on üks neist tegevustest, mis puhtalt laste vastutusalas. Kusjuures pean iga kord valvama, et mõni päris vahvel ka alles jääks – suurem osa süüakse ära küpsetamise käigus pooltoorena (nii, et lased korra vahvliraua kinni ja siis võtad sellise kaltsutaolise pannkoogilise välja. Tegelikult mulle lapsena ka meeldisid vahvlid kõige rohkem just...

Sõstrajäätis šokolaaditükkidega

Seni on minu jäätised valminud tubli abilise jäätisemasina toel. Samas annan aru, et jäätisemasin sattus minu koju üsna juhuslikult (tuli mõte kodus jäätist teha ja kohe leidsin meie kaubandusest ka ühe masina. Viimane fakt on päris suur vedamine, muide). Üldiselt on see masin tavaelus umbes samast kategooriast nagu banaaninagi ja munakeetja (ütleme nii, et ei kuulu eluks kõige hädavajalikemate tarvete hulka). Eelnevat arvesse võttes ja saades innustust Ragne blogi jäätiseteemadest ning tema korduvatest õnnestunud masinata jäätisetegemise katsetustest, otsustasin seekord minna ka kergemat teed ja katsetada väga lihtsal moel valmivat kodutehtud jäätist. Jäätise jaoks oli vaja:1 purk ehk 360 grammi Nopri...

Virsiku-toorjuustu kook hapukoorekattega

Kõik algas sellest, et juba paar nädalat oli mul plaanis teha üht kõrvitsa-toorjuustu kooki. Ootamatult olid müügist ära kadunud kõrvitsad. Kodused kõrvitsavarud ka juba ammuilma ära söödud. Andsin alla, tegin veidi plaanid ümber ja selle tulemusena sündis vahuse täidisega mõnusalt mahlane virsikukook. Tegemise käigus muutsin algset retsepti sedavõrd, et viidata ei olegi nagu mõtet. Hapukoorekatet sellisel kujul proovisin esimest korda ning see on mõnus ning lihtne võimalus koogile väikest lisaväärtust anda. Ilus näeb välja ka valge pealiskiht vanilli mustade täpikestega 🙂 Samuti katsetasin esimest korda koogi põhjas kasutada Kalevi õuna-klii küpsiseid ja need jäävad väga maitsvad on hapuka lisanüansiga. Täiesti...

Päikeseline porgandi-apelsini supp

Hing ihkab päikest ja sooja! Kollased-oranžid värvid on eriti südamelähedased just sel hooajal. Olgu siis vähemalt sisemus soe ja päikseline seniks, kuni kevad siiakanti suvatseb sattuda. Päikeseline erkkollane supp sobib seetõttu väga hästi menüüsse. Tegemist mõnusa hapukasmagusa supiga, millele ingver annab veidi särtsu veel lisaks. Supi jaoks on vaja: 3-4 korralikku porgandit (nii umbes poole kilo jagu) 3 sibulat 1-2 apelsini (sõltuvalt suurusest, vahel on väga pirakad isendid, siis piisab täitsa ühest) 0,5 liitrit kanapuljongit pöidlasuurune jupp ingverit võid kreeka pähkleid soovi korral maitserohelist ning riivitud muskaatpähklit, viimane annab mõnusa lisanüansi supile. Võid lisada ka toorjuustu või koort, kui soovid...

Kana kookospiima ja rohelise karriga

Selle roa retsepti leidsin juba mõnda aega tagasi ühelt inglisekeelselt leheküljelt, kus selle nimetus oli “India roheline kanakarri”. Ei oska kommenteerida India päritolu, maitseb igal juhul väga hästi, maitsekoosluse põhjal oleks ise roa pigem Tai toidu alla liigitanud.Aja jooksul olen mõned väikesed täiendused-parandused retsepti sisse viinud. Kõiki selle toidu jaoks vajalikke aineid peaks olema võimalik suurematest poodidest leida – rohelise karri pastat olen näinud nii Prismades, Selverites ja Rimides. Kalakaste ja tume soja on ka poeriiulitel olemas. Vaja läheb:400-500 grammi kanafileedtumedat sojakastet (Dark Soy Sauce)2-3 spl rohelise karri pastat (Green Curry)mõned varred rohelist sibulat500 ml kookospiima1 spl (soovitavalt tumedat või...

Kiluvõi

Kui su geenides voolab ikka ühe õige eestlase veri, siis kilust ei saa üle ega ümber. “Parem suutäis soolast kui maotäis magedat” elufilosoofia austajatele ehk kas oled tundnud, kuivõrd täiuslikult maitseb kilu peale vahukooretorti! Mis seal pikalt. Lihtne võie, kus maitset andmas kilu ja till. Kui alusmaterjaliks veel must leib, siis täiuslik võileib ongi olemas. Kiluvõi jaoks on vaja: 100 grammi võid 6 kilufileed peotäis hakitud tilli Hõõru toasoe või tilli ja hakitud kiluga ühtlaseks ja määri leivale. Nii lihtne see ongi. Kui on käepärast veel keedetud mune, siis lisa võidega leivale paar ratast või sega hakitud keedetud muna otse...

Ameerika juustukook

Juustukoogid on klass omaette. Kergelt soolaka alatooniga rikkalik toorjuust muudab koogid nii hõrguks ning teisalt lausa nõuab üks korralik juustukook endale seltsiliseks head marjast värsket lisandit. Kooslus on taevalik! Retsepti idee pärineb Nami-nami retseptikogust ja silma jäi esmalt oma lihtsuse ning teisalt seetõttu, et koogi põhja juurest kasutatud ingver tundus põnev lisanüanss, et ära proovida. Hästi lihtne valmistuskäik, tulemus samas jälle selline, et esimese suutäie peale kostusid koheselt sööjatelt kiidusõnad. Väikeste mugandustega sai retsept selline: 200 gr Digestive küpsiseid 1 tl ingveripulbrit 50 gr sulavõid Täidis: 4 pk ehk 600 grammi Farmi toorjuustu 2 dl suhkrut 1 tlvanillisuhkrut 1 sidrun...