Ahjusaiad kitsejuustu ja meega

Kitsejuustu kattega soojad saiad kuuluvad kõleda sügisese kaamose, küünalde ja punaveini juurde. Uskuge, veidi kergem on pealetükkivat nurkust taluda, kui endale midagi tõeliselt head lubada. Võta üks pikk ciabatta, täistera või mitmevilja pikk sai (parima tulemuse annab mitte-valge sai) ja lõika õhukesed viilud, et tekiksid tõelised suupistevõileivad. Laota ahjuvormile ja piserda peale oliiviõli. Pane igale saiale kitsejuustu ratas, sinna peale päikesekuivatatud tomat (minul oli enda tehtud ahjukuivatatud tomat), pudista veidi kuivatatud tüümiani (kui kasutad värsket, siis pane alles siis kui ahjust välja võetud) ja nirista tiba vedelat mett ka. Siis ahju ja küpsevad niikaua, kuni sai krõbe ja juust parasjagu...

Ahjukõrvits

Ma ei väsi ülistamast kõrvitsat. Üks algaine ja kuipalju võimalusi erinevateks roogadeks. Siin järgnevalt üks meie lemmikroog, mis on väga mõnus kaaslane lihale. Kõrvitsa ja salvei kooslus on ka minu jaoks ületamatu 🙂 Ahjukõrvitsat tee nii: lõika kõrvits ca paari cm-se paksusega sektoriteks või kuubikuteks ning aseta koos küüslauguküünte (võid ka ingveriviilusid lisada) oliiviõliga piserdatud ahjuvormi. Jahvata peale veidi soola ja pipart. Küpseta 190°C juures, kuni kõrvits tõmbub kergelt pruuniks ja on seest pehme. Samal ajal sulata pannil või ja kui või on kuum, siis viska sinna sisse salveilehed ning friteeri nad võis ära (muutuvad tumedamaks ja krõbedaks). Koori võilt...

Kõrvitsakook

Üsna veidi teistmoodi võimalus kõrvitsat teha. Kook ise on mõnusalt vürtsine, selline jõuluootuse hõnguline. Sageli ei suudeta ära arvata peamist koostisainet ehk kõrvitsat 🙂 Põhjaks sobib hästi täiesti klassikaline muretainapõhi, mis tuleks kausikujuliselt vormi vajutada. Mina küpsetasin põhja eelnevalt ca 5-10 minutit, aga tõenäoliselt võib ja ilma eelküpsetuseta. Täidiseks läheb vaja: ca 700 grammi kõrvitsat (tükelda ja hauta pehmeks ning püreeri), ca 2 dl suhkrut (mina panin pruuni ja valget suhkrut pooleks), 200 grammi hapukoort (võib ka toorjuustuga asendada), 3 muna, 1 tl kaneeli, 1 tl jahvatatud muskaatpähklit, 0,5 tl jahvatatud nelki, vaniljesuhkrut. Vürtsid võid asendada ka piparkoogimaitseainega, mida tuleks...

Kanasupp klimpidega

Vana head klassikat ärgitas mind tegema mu vanim poja, kes tellis nende valgete asjadega suppi. Kui juba nii olulised terminid nagu “klimbid” hakkavad mälust kustuma, siis on tagumine aega viga parandama hakata. Alustasin sellest, et poolitasin ühe broileri (supi jaoks võib olla veidi väiksem, nii 1+ kg) ja pruunistasin selle eelnevalt kuumutatud pannil. Pannilt tõstsin kana potti ja panin samale pannile tükeldatud supijuurikad – seekord porgand, pastinaak ja porru. Need pruunistasin ka veidi ära ja panin potti kana juurde. Siis peale külm vesi, nii et kogu kupatus on veega kaetud. Lisaks pane juurde mõned terad vürtsi ja mõned lehed loorberit....

Piparkoogimaitselised mandlid

Magusate ja piparkoogimaitseliste mandlite tegemine ja sõpradele kinkimine on olnud meie pere jõulutraditsiooniks juba mitu head aastat. Sinna juurde sobivad hästi nimelised isetehtud piparkoogid ja mõnus soe jõulukingitus on olemas. Mandlite tegemine on väga lihtne. Vaja läheb ca 300-400 grammi mandleid, 1 dl pruuni suhkrut (mina kasutasin Billington´si rafineerimata suhkrut), üks munavalge, 1 tl piparkoogimaitseainet, 1 tl kaneeli, lusikaotsaga soola ja tiba vett vajadusel. Võib ka kakaopulbrit panna või siis kardemoni või muskaati vms – iga kord saab veidi erineva maitsenüansi. Seda esmalt suhkur maitseainetega ja soolaga. Lisa lahtiklopitud munavalge ja kui segu muutub liiga paksuks, siis veidi vett. Sega...

Burgundia pada

Üks hästi mõnus ja lihtne toit, puhas klassika Prantsusmaalt, mille headuses võib kindel olla. Vaja läheb ca 700-1000 grammi kondita loomaliha. Parim on fileest, eriti hea jääb sisefileest (jäta keskmine osa fileest alles, see on liiga hõrk, et hautada), 6 väiksemalt sibulat, mõned küüslauguküüned, paar porgandit, paar lehte loorberit, umbes pool pudelit punaveini, pool klaasi vett, kuivatatud ürdisegu (minu lemmik on NoMu Provancale’i segu,sobib hästi ka prantsuse ürdimaitseaine), üks purk purustatud tomatikonservi. Originaalretsept on seentega (nt soolatud ja eelnevalt leotatud), aga kuna minu lapsed seeni ei söö, siis jäid need ära) Tegevuskäik selline: pane paksupõhjalise poti põhja tiba õli ja...