Nüüd tuleb mängu minu eelmise aasta avastus ja sellest ajast saadik tõeline lemmik salvei Uskumatult hea maitse võib erinevatele toitudele anda salveivõi. Eriti hästi sobib kõrvitsaga (ka teiste juurikatega) ning pastaga. Võta kanafileed (3-4 tk) ja lõika need ristipidi pooleks nii, et ühest fileest tekib kaks õhemat steiki. Kuumuta keskmisel kuumusel pannil hea sorts võid ja selle sees kõrveta 5-6 lehte salveid. Veereta fileesid jahu-soola-pipra segus ja prae siis salveivõis mõlemalt poolt. Võta praetud fileed ja pane ahjuvormi, igale fileele aseta peale üks toorsuitsupeekoni lõik ja puista üle riivitud parmesaniga. Võid kogu kupatusele peale kallata ka koort – sobib nii...
Nõgesesupp
Midagi murueide valdkonnast. Nõges, muide, maitseb üllatavalt hästi. Nõgesesupi traditsioon pärineb minu lapsepõlvest, ühe kevadise kohustusliku roana tegi ema alati nõgesesuppi ja nurmenuku lehe salatit. Igal juhul saab nõgesest korraliku raualaksu 😉 Korja nõgesed ja kupata need läbi, siis ei kõrveta. Vajuta liigne vesi välja ja pane puljongisse (ise kasutan mitte kuubikuid, vaid fonde, neid on hästivarustatud kauplustest saada, aga puljongikuubik sobib ka hästi) paar kartulit ja lisa sinna ka peeneks hakitud kupatatud nõgeselehed. Keeda kuni kartul pehme. lisa kas kohvikoort, vahukoort, toorjuustu, merevaiku – vastavalt sellele, millist konsistentsi või rammususe astet soovid saavutada. Kõige lõpus lase kogu mass sauseguriga...
Rabarberi Rita
Vahepeal oli selle koogi aastateks unustanud, aga naabrinaine tuletas meelde ja siis otsisin selle retsepti taas kord välja. Hästi mõnus ja õhuline kook, hapukas vahekiht sobib superhästi vahulise põhja ja kattega. Panen siia originaalretsepti, ise asendasin eelseisva rannahooaja valguses vahukoore vaniljekastmega. Ja see põhja-kattekiht tulebki teha kahest erinevast taignast (õigemini taigen + munavalge kiht), mis siis üksteise peale kallatakse ja hiljem teineteise peale laotakse (kreem ikka vahele ka). Põhi: 125 g võid 1 dl suhtkrut 2 munarebu 1 dl piima 1,5 dl jahu 2 tl küpsetuspulbrit Kate: 2 munavalget 1,5 dl suhkrut 1 tl vaniljesuhkrut 1 dl mandlilaaste Keedis: 0,5...
Rabarberi toorjuustu tort
Tõeliselt hea hapukas tort neile, kes läägemagusaid kooke ei armasta. Kahjuks ei mäleta enam seda, kust inspiratsiooni selle koogi tegemiseks sain, kasutusel on paberile kribatud retsept, mida olen tegemise käigus ka veidi mugandanud. Igal juhul tasub kindlasti järeleproovimist. Tegevuskäik siis järgmine: vooderda lahtikäiva tordivormi põhi küpsetuspaberiga. Mina panin ainult põhjale, külgedele ei hakanud toppima. Purusta ca 150-200 grammi Digestive küpsiseid ja sega need poole paki võiga. Suru vormi põhja. Täidise tegemist alusta sellest, et lõika umbes pool kilo rabarbereid tükkideks ja keeda ca poole klaasi suhkruga koos umbes 15 minutit. Mina riivisin sisse veel ingverit ka. No lihtsalt meeldib mulle...
Sidrunikook ehk Pisarakook
Pisarakook on jällegi meie pere ja külaliste üks lemmikuid. Lastele maitseb see alati. Tihti tellitakse mu käest ekstra seda kooki, kui külalisi vastu võtame või külla läheme. Panen siia autentse retsepti, kuid tegelikult teen seda ise valmis muretaina põhjale ehk siis põhja tegemine jääb ära (Hagari 500 grammine sobib selleks koguseks parasjagu). Mulju valmis muretaigen kas koogivormi põhja ja seintele, võid teha ka plaadikoogina, kusjuures täidis on parasjagu nii paks, et ei valgu kuskile s.t. võib suure plaadi keskele teha väiksema koogi. Kolmekihiline kook näeb välja selline, nagu oleks hullult keeruline, tegelikult teeb selle valmis üsna lihtsa vaevaga. NB! Lõika...
Kodune pesto
Hästi lihtne ja kiire tegemine. Isetehtud värske pesto teeb iga kell purgist võetule ära ja säilib külmkapis ka veidi aega. Saad kasutada nii värskete tomatitega, bruscettade kui muude toitude maitsestamiseks (näiteks kanafileele sobib pesto ka ülihästi, kartuliga ka täitsa mõnus komplekt jne jne). Ja tähelepanu – värske pasta koos värske isetehtud pestoga – te ei usu, kui täiuslikult see võib maitseda Tegevuskäik järgmine: võta paar korralikku peotäit basiilikulehti, ca 50 ml oliiviõli (sõltub pestosse minevate teiste komponentide kogusest), seedermänni seemneid, parmesani ja paar küünt küüslauku ning purusta need lihtsalt kõik koos purustajas ära. Oliiviõli peaks olema parasjagu niipalju, et kogu...
Pasta brokkoli ja anšoovisega
Tõeline 10 minuti roog. Minu üks lemmikuid oma maitsekooslusega, selline parajalt krehvtine ja üldsegi mitte nii koorene ja raske, kui suurem osa pastasid. Tasub proovimist – on väga maitsenud isegi neile, kes muidu kala ei söö ega armasta. Tegevuskäik järgmine: Alusta sellest, et tükelda ära üks suur või paar keskmist brokkolit (eralda õisikud ja võid koorida ka varre nii, et eemaldada puitunud koore ja hakid selle pehme ja mahlase sisu ära). Kui brokkoli ettevalmistatus, siis pane soolaga maitsestatud vette keema kas penne vm lühike pasta (keeduvesi peaks olema merevee soolasusega ja pane vett kohe rohkelt). Kui vesi keema hakkab, lisa...
Kitsejuustu-tomati pirukas
Täidis: 200 kitsejuustu, 200-250 kirsstomateid, 200 dl piima või kohvikoort, parmesani juustu riivituna ca 150-200 grammi, 3 muna, sool, pipar, tüümian – parem, kui värske, aga pole ka hullu, kui kuivatatud Kui põhi valmis ja vormis, siis lõikad põhja peale kitsejuustu lõigud. Sinna lõikude vahele vajutad tomatid. Võta munad, klopi natsa. Lisa piim + sool+ pipar ja kui kuivatatud tüümian, siis lisa ka see nüüd, maitse järgi siis. Kui värske, siis lisad pärast pirukale peale, enne ahju panekut. Võid panna osa riivitud paremsani ka täidise sisse. Kui need asjad nüüd kokku keeratud ja maitsestatud, siis kallad põhjale (kus juba ka...
Kõrvitsasupp ingveriga
Minu absoluutne lemmik sametise ja kergelt ingverivürtsise maitsega supp. Üks neist toitudest, milleta enam sügistalvist hooaega ette ei suuda kujutada. Millegipärast oleme oma perega kõrvitsa-ingveri kooslusest nii jäägitult sõltuvusse sattunud, et ükski ingverita kõrvisasupp ei tundu enam päris õigena. Kogused on kõik umbkaudsed ja tuleb hea välja igas vahekorras. Koostisained: ca 1-1,5 kg tükk kõrvitsat, soovitavalt muskaatkõrvitsat, on kõige sametisem ja ilus värv on ka 🙂 Pöidlasuurune jupp ingverit, kes tahab vürtsikamat, võib ka rohkem panna 1 sibul Vahukoort ja kanapuljongit Võid, soola, kõrvitsaseemne õli ja röstitud kõrvitsaseemneid (kaks viimast on olemas Tln Kaubamajas) Haki sibul ja pruunista poti põhjas...
Õunakrõbedik ehk Apple Crumble
See mõnus magustoit sobib väga hästi siis, kui on saabunud taaskord õunauputus, nagu juhtus 2009. aasta sügisel. Põhiainet õuna kulub selle roa peale aukartustäratav kogus ehk terve kilo. Ja maitse on ka väga mõnus ja ülimalt …. õunane 🙂 Sama valemiga võib teha nii ploome, rabarberit, marju või mida iganes, mille hooaeg parasjagu kätte jõudnud on. See konkreetne retsept on pärit ajakirjast Olive ja tegemist on ajakirja lugeja retseptiga klassikalises inglise stiilis. Igal juhul hinnati sel moel tehtud apple crumble paremaks, kui Gordon Ramsay õunakrõbedik. Alustuseks tuleb ca 1 kg õunu koorida ja hästi peened viilud lõigata. Siis võta peotäis...
Ahjusaiad kitsejuustu ja meega
Kitsejuustu kattega soojad saiad kuuluvad kõleda sügisese kaamose, küünalde ja punaveini juurde. Uskuge, veidi kergem on pealetükkivat nurkust taluda, kui endale midagi tõeliselt head lubada. Võta üks pikk ciabatta, täistera või mitmevilja pikk sai (parima tulemuse annab mitte-valge sai) ja lõika õhukesed viilud, et tekiksid tõelised suupistevõileivad. Laota ahjuvormile ja piserda peale oliiviõli. Pane igale saiale kitsejuustu ratas, sinna peale päikesekuivatatud tomat (minul oli enda tehtud ahjukuivatatud tomat), pudista veidi kuivatatud tüümiani (kui kasutad värsket, siis pane alles siis kui ahjust välja võetud) ja nirista tiba vedelat mett ka. Siis ahju ja küpsevad niikaua, kuni sai krõbe ja juust parasjagu...
Ahjukõrvits
Ma ei väsi ülistamast kõrvitsat. Üks algaine ja kuipalju võimalusi erinevateks roogadeks. Siin järgnevalt üks meie lemmikroog, mis on väga mõnus kaaslane lihale. Kõrvitsa ja salvei kooslus on ka minu jaoks ületamatu 🙂 Ahjukõrvitsat tee nii: lõika kõrvits ca paari cm-se paksusega sektoriteks või kuubikuteks ning aseta koos küüslauguküünte (võid ka ingveriviilusid lisada) oliiviõliga piserdatud ahjuvormi. Jahvata peale veidi soola ja pipart. Küpseta 190°C juures, kuni kõrvits tõmbub kergelt pruuniks ja on seest pehme. Samal ajal sulata pannil või ja kui või on kuum, siis viska sinna sisse salveilehed ning friteeri nad võis ära (muutuvad tumedamaks ja krõbedaks). Koori võilt...