Ahjupeedi-kitsejuustu salat

Järjekordselt pean tunnistama, et tegemist on ühe lemmiktoiduga. Salatis olevad maitsed sobivad suurepäraselt kokku ja lisaks näeb kogu kausitäis värviline ja isuäratav välja. Salati teen suurde kaussi kihiti, kogused on kõik umbkaudsed ning igal juhul on õnnestumine garanteeritud.. Esimese asjana pane marineerima punane sibul. Viiluta ära 2-3 punast või šalottsibulat ja kalla peale oliiviõli ca 3 osa, balsamicot ca 1 osa, teelusikatäis vedelat mett + sool ja pipar. Jäta seisma. Salatipõhi rebi kokku tavalisest rohelisest salatist, jääsalatist või ka rucola, tammelehe vms roheline kraamist nii, et kogu kausi põhi oleks rikkalikult kaetud. Pildil olevasse salatisse läks rooma salati, rucola ja...

Peedi mozzarella pirukas

Peedipirukas on ütlemata mõnus pirukas. Seni olen seda peamiselt feta- või kitsejuustuga teinud. Ühel hommikul hakkas Terevisiooni toidunurgast kõrva üks veidi teistmoodi peediga pirukategu. Hommikuselt ringi sahmides ei jõudnud väga süveneda, aga meelde jäid mozzarella, ricotta ja munavabadus. Proovisin siis oma mõistusega nende kooslustega ühe piruka valmis teha. Põhjaks kasutasin lehttainast, seda kulus 500 grammi.Muid ained: 3 keskmist toorest peeti, 3 punast või šalottsibulat, 200 grammi ricottat, 200 grammi mozzarellat, tiba hapukoort, balsamikreemi ja/või balsamiäädikat, tüümiani, mett, soola, pipart, pestot.Peedi tegin ahjus, kuna nii tehes jääb peedi maitse palju intensiivsem ja hamba alla on ka palju tummisem versus siis lirtsuv...

Martsipanikattega toorjuustutort ehk kuidas ma ennast ületasin

Poja aastaseks sünnipäevaks tuli teha tort, mis on elu esimese sünnipäeva vääriline 🙂 Vaadates Nami-nami foorumist, milliseid šedöövreid Eesti usinad emad oma koduköökides lastele sünnipäevaks valmistavad, oli mu esimene reaktsioon, et mul ei jää muud üle, kui leida osav ja hea käega kondiiter ning temalt üks tort tellida. Siis harjusin veidi mõttega ja kusagil kuklas hakkas tekkima idee see väljakutse ikkagi ise vastu võtta. Ikkagi kolmanda poja esimene päris sünnipäev! Tea, kas keegi kuskil kuulis mu muremõtteid, aga ühel õhtul sattusin Maitseelamused blogisse, kus oli olemas selline absoluutselt geniaalne ja suurepärane step-by-step õpetus. Ma olen pisarateni tänulik selle blogi perenaisele....

Roheline kanakarri

Rohelise karriga kana retsepti leidsin sellisest toredast blogist ja kõnealune toit jäi kohe silma. Koostisosasid vaadates tundus, et lõpptulemus võib olla üsna paljulubav. Ja retsepti päritolu otse Taist lisas kõvasti usalduskrediiti.Endalegi üllatuseks lasin peast läbi kodus olevad koostisained ning – dadaaa! – kõik vajalikud ained olidki olemas. Seega ei vaevanud enam oma pead, mida õhtuks külmkapis ootavast kanafileest teha, vaid köök sai üsna pea vürtsiste taipäraste aroomidega täidetud. Roheline karri on olnud üheks lemmikuks juba mõnda aega ja kes seni veel proovinud ei ole, siis soovitav katsetada. Väga mõnusa maitsebuketiga kooslus! Vaheapeal ei olnud seda Eestist üldse saada, nüüd on...

Vastlakuklid

Ei saa vastlapäeval hakkama ilma kukliteta. Ja tegelikult on selles üks kord aastas korduvas rutiinis oma võlu. Nii ka sel aastal sai saiategu ette võetud. Kuklite retseptina olen kasutanud ühest vanast ema käest saadud kokaraamatust “Valik toiduretsepte” (1968. aastast) võetud baasretsepti. Pärmitaigna valmistamise jaoks on vaja pool liitrit piima, 25-50 grammi pärmi (mina panin ühe kuivpärmi paki), 1 tl soola, 3 spl suhkrut, 1 lahtiklopitud muna, ca 800 grammi jahu ja 50-100 grammi sulatatud võid Tainas tehakse eelkergitusega ehk siis soendatud piima sisse tuleb panna suhkur ja pärm ning lisada umbes pool jahukogusest, et oleks kooretaoline mass. Kergita soojas kohas...

Hernesupp

Vastlapäeva puhul tuleb teha hernesuppi. Aamen. Nii siis kraamisingi välja ühe oma reliikviatest ehk siis 1926. aastal välja antud raamatu “Keedu- ja majapidamisjuht”, kus soliidne proua Adeline Tannenbaum jagab õpetussõnu. Mõtlesin, et vaatan, kuidas meie vanaemad seda suppi tegid. Tegid üsna samamoodi 🙂 Üllatus tabas mind siis, kui supitegemine lõppes supi sõelast läbiajamisega ning soovitusega, et: “supi juure süüakse praetud saiakuupe”. No kas ei kõla püreesupina millele krutoonid peale saputatud! See hästi unustatud vana siis taaskord. Lühidalt, tutvusin küll selle valmistuskäiguga, aga eirasin auväärse proua õpetussõnu alates sõelast läbiajamisest. Vastlapäeva supis peavad ikka herned sees olema. Olgu see siis kasvõi...

Šokolaadimuffinid

Kuna oli käes 14. veebruar ja lapsed tahtsid oma sõpradele midagi sõbrapäeva puhul viia, siis tegime lastega koos šokolaadimuffineid Nigella retsepti järgi. Šokolaaditükid segasin kõik tainasse sisse ja need olid mul NoMu omad, mis on hästi kvaliteetsed ja mõnusad. Sulatutud kujul läks muffinitainasse veel 100 grammi mõrušokolaadi, selle võrra siis vähendasin veidi piimakogust, et tainas liiga vedelaks ei läheks. Kaunistamiseks vormisime martsipanist väikesed südamed ja värvisime need punaseks. Südamed sai muffini külge “kleepida” sulatatud šokolaadi abil.

Vahuveini toorjuustu kook

Leidsin selle retsepti Tordiraamatut lehitsedes ja vahuveiniga toorjuustu kooslus tundus intrigeeriv. Kuna tulemas oli sõbrapäev, siis sai just selle retsepti kasuks otsustatud (vahuvein kuulub ju ikka sõbrapäeva juurde), lisaks sai siis tähtpäevale vastavalt kook ka punaste südametega kaunistused. Ja kuna kaasasin koogi kaunistamise juurde ka lapsed, siis oli vaja loomulikult kaunistada ikka kogu südamest (ise oleks südametega piirdunud, nüüd said veel ristikheinalehed ka lisaks 🙂 ) Tordipõhja tegemise jaoks läheb vaja 200 grammi Digestive küpsiseid, mis tuleks köögikombainis purustada ja segada 50 grammi sulatatud võiga. Põhja puru tuleks suruda siis lahtikäivasse vormi, millele põhjale pandud küpsetuspaber. Täidise jaoks on vaja...

Tomatikaste

Tomatikaste on köögis täiesti asendamatu. Keedan vahel kohe suurema laari valmis, siis on hea võtta ja erinevaid toite valmistada. Tegu ise on lihtne, tulemus täiesti universaalne ja väikest pingutust väärt. Ja kui palju imemaitsvaid toite siit tuleneb, alates pastakastmest kuni minu ühe lemmiku, Melanzane alla Parmigiana’ni välja. Tomatikastme retsepti on taaskord pärit minu itaalia-teemalisest lemmikraamatust.Vaja läheb järgmiseid aineid:3 spl kvaliteetset oliiviõli2 küüslauguküünt1 suur purk või 2 väikest kooritud terveid või tükeldatud tomateid konservina (mina eelistan Annalisa või teisi Itaalia päritolu konserve. suvisel ajal kasuta hoopis värskeid hakitud tomateid ja võid need hiljem püreeks lasta, kui tomatitükid ei meeldi)soola ja värskelt...

Osso Buco

Osso Buco on jällegi selline roog, mille erinevaid variatsioone leiab lõputult. Olles katsetanud nii mõnegi erineva retseptiga, jäin truuks oma lemmikraamatust pärit variandile. Sellesse varianti ei lähe veini, mis on väga sageli Osso Buco puhul kohustuslik. Roog ise on päritolult Itaaliast Lombardia maakonnast pärit. Oma lemmivariandi puhul läheb mul valmistamiseks vaja ca 1 kg kondiga vasikatükki (mina ostan Stockmannist, seal on olemas spetsiaalne Osso Buco nimeline lihatükk), 1 dl oliiviõli, 1 porru (ainult valge osa), 3 keskmise suurusega porgandit, 2 sellerivart, 2 oksa värsket rosmariini, 2 värske salvei lehte, 1 sidruni riivitud koor, 1 tassitäis tomatikastet (mitte seda maitsetut, vaid...

Sidrunitort

Siin on mõnusalt hapuka ja väga hõrgu koogi retsept, mis meil aeg-ajalt jälle kordamisele läheb. Retsept ise on pärit ajakirjast Olive ja autoriks on Gordon Ramsay. Koogi täidise jaoks läheb vaja 50 grammi tumedat šokolaadi, 6 muna (neist 2 tervet ja 4 munakollast lisaks), suhkrut 180 grammi, vahukoort 200 grammi, 2 suurema sidruni mahl, tuhksuhkrut pealepuistamiseks. Koogi põhjaks on vaja 125 grammi võid, suhkrut 90 grammi, 1 muna ja 250 grammi jahu. Koogi põhja jaoks pane või ja suhkur köögikombaini ning lase neil seguneda, lisa 1 muna, lase jälle segamini ja lõpuks lisa jahu. Kui taigen tundub liiga paks, lisa...

Kodujuustu täidisega avokaado

Hetkel, veebruaris, on saabunud avokaadode hooaeg ning poest võib neid saada üsna söödavas küpsusastmes ja väga hea hinnaga. Avokaadole kiidulaulu võibki laulma jääda. Igal juhul on tegemist ülimalt kasuliku toiduainega, mida Eestis tarbitakse häbematult vähe. Avokaado on küll suhteliselt energiarikas vili, kuid ta ei sisalda suhkruid ja rasvasus tuleb väga kergesti omistatavatest rasvhapetest, mida pigem soovitatakse tasakaalustatud dieedi puhul (teisisõnu sisaldab avokaado neid rasvu, mis aitavad halbadest rasvadest lahti saada). Seda vilja soovitatakse südame-vereringkonna tugevdamiseks ja loetelu kõikidest kasulikest ainetest, mida see vili sisaldab, läheks tüütult pikaks. Avokaado on harva poest ostes päris õiges küpsusastmes. Katsudes peaks olema koor kergelt...