Hinkaalid ja pelmeenid on üks neid toite, mis võiks alati sügavkülmas varuks olla kiirete argiõhtu lahenduste jaoks. Ideaalis võiks kõik ju algusest lõpuni ise valmis teha, aga olgem ausad, et pelmeenitegu on ikka selline pühapäevane ettevõtmine, mis vajab aega ja pühendumist ja juhtub kõigil, et korisev kõht ja ajapuudus viitavad sellele, et tahaks midagi kiiret ja samas loomulikult ka maitsvat. Sellisel hetkel aitavad edukalt selle väikese mure lahendada sügavkülma varutud hinkaalid. Või pelmeenid. Tee neist lihtsalt suppi. Alustuseks siis aasiapärarases leemes hinkaalid, kus mõnus ja maitsev köögiviljasupp saab toekust hinkaalidest. Hästi lihtne ja kiire valmistada ja samas sobituvad maitsed igati...
Pappardelle pasta punase veini kastmes Pardiraguuga
Pimeda aja saabudes ja aastavahetuses lähenedes muutuvad maitsemeeled ja isu hakkab käima tugevamate kokkuhaudunud ja tummisemate toitude järgi. Üheks selliseks on pardiraguu, mis on pardikoibasid punases veinis pikalt hautades maitseküllane mõnus hautis. Pardiraguud võid serveerida pappardelle või muu lindikujulise pika pastaga, aga samas võid seda ka koos ahjuköögiviljadega lauale tõsta. Mõnus ja maitsev jääb see igal juhul ja valmistuskäik ei tohiks kellelegi üle jõu käia. Parduraguu pappardelle pastaga on traditsiooniline Itaalia toit, mida ka jõulude ajal sobib vahelduseks verivorstile ja hapukapsale pakkuda. Kastme sisse lisatud kaneel ja apelsinikoor annavad kastmele igati jõuluse maitsekombinatsiooni. Pardiraguu kõrvale paku Masi Campofiorini veini. Masi...
Kooreses sinepikastmes kana ja kartul
Kooreses külluslikus sinepitäpilises kastmes küpsenud kanafilee ja kartul on kiire, lihtne ja maitsev ühel pannil valmiv roog, mida võib valmistada nii argiõhtul kui pühapäevalõunaks. Koorene sinepikaste koos krõbedaks küpsenud kartulite ja kuldse kanafileega maitseb reeglina kõigile. Maitsestamiseks võid kasutada ürtidest ka spetsiaalset Itaalia või Prantsuse ürdisegu, samas võid maitsestada kastet ka värske tüümiani ja/või punega. Kastme valmistamise lõppfaasis paksenda kaste lusikatäie maisitärklisega. Postitus sündis koostöös Maggiga.
Ahjufeta kirsstomatite ja oliividega
Kes Kreekas käinud, see on kindlasti kursis Kreeka suurepärase köögiga, mis on üsna omanäoline ja mille alustaladeks on kindlasti feta juust, oliiivõli ja oliivid, aromaatsed ürdid ja päikeseküpsed viljad. Autentne Kreeka salat on ka minu üheks lemmikuks, eriti sel ajal, kui tomatid magusad ja täisküpsed. Õnneks ei pea autentsete Kreeka maitsete nautimiseks Kreekasse alati kohale minema vaid piisab sellest, kui lipata Balti Jaama turule, kus on end sisse seadnud Kalimera Kallis Kreeka toitude lett. Sealt saab nii head Kreeka oliiviõli, erinevaid ürte ja oliive ja loomulikult seda päris õiget fetajuustu. Fetajuust tuuakse kohale suurtes ämbrites ja vee sees. Nii nagu...
Kitchari ehk soojendav vürtsikas läätse-riisiroog köögiviljadega
Kitchari on midagi sellist, mille järele hakkab su keha ühel hetkel küsima, kui oled kord temaga tutvust teinud. Vähemalt minu jaoks on see küll nii. Mingi seletamatu vürtside ka toitainete kombinatsioon, mis selle roaga on võimalik saada, paneb su edaspidi üsna sujuvalt konksu otsa. Kui keha ja soolestik on korra pai saanud, siis kipub ta ikka jälle selle järele nuruma. Kitchari loogika on seotud Ayurveda toitumise ja toiduainete kombineerimise ideega. Siin on kokku pandud just sellised toiduained ja vürtsid, mis peaksid meie kehale andma energiat ja taastavat pausi, et segamini söödud ja raskesti seeditavatest toiduainetest puhastuda. Kitchari tundub süües olevat...
Kuldne taimne köögivilja-läätsesupp
See kuldne ja tummine täistaimne köögiviljasupp punaste läätsedega sobib hästi jahedasse sügisaega keha ja vaimu soojendama. Soojad vürtsid, värvilised köögiviljad ja punased läätsed annavad tulemuseks maitseküllase ja väga mõnusa supi. Tänu Maggi vedelale köögiviljapuljongi kontsentraadile on supi keetmine eriti lihtne. Erinevaid köögivilju võid vastavalt oma soovile ja äranägemisele ise kombineerida. Hästi sobib siia supi sisse ka kõrvits või suvikõrvits. Punased läätsed keevad üsna kiiresti pehmeks ja sellise supi puhul meeldib mulle teda veidi “üle lasta” ehk siis katki keenud läätsed teevad supi hästi mõnusalt tummiseks ja nauditavaks. Postitus sündis koostöös Maggiga.
Seafilee paprikaga musta pipra kastmes
See on imelihtne ja väga maitsev mahlane taldrikutäis, kus võtmerollis SEE musta pipra kaste. Valmib see toit vaid loetud minutitega, seega sobib see hästi näiteks argiõhtu toidumure lahendamiseks. Tänu maitseküllasele musta pipra kastmele on muu toiduvalmistamine tõeliselt lihtne. Pilgupüüdjaks lisa roale erivärvilisi paprikaribasid. Seafilee asemel võid kasutada ka kanafileed või ka veisefileed. Postitus sündis koostöös Aasiamaitsed.ee
Blenderiga keedetud kõrvitsa püreesupp ingveri ja kookospiimaga
Ja-jah, ei ole meeltesegaduses kirja pandud pealkiri või keelevääratus. Selle sügisesse hästi sobiva siidise ja parajalt vürtsika kõrvitsa püreesupi keetsin ma valmis blenderiga. Ise ka alguses ei uskunud, et see võimalik on ja et see veel nii lihtne on. Kui alustada päris algusest, siis anti mulle katsetada SEE Sencori uus blender, millel tavapärastele blenderi funktsioonidele lisaks on ka supikeetmise ehk kuumutamise funktsioon. Ütleme nii, et esialgu pani see kukalt kratsima ja tundus kuidagi….ebatõenäoline, et blender ka supi valmis keedab. Seda suurem oli õhin katsetama asudes. Tõepoolest, blenderi menüüs on olemas ilusti automaatsed funktsioonid püreesupp, supp, kaste ja puder. Üsna ootamatu...
Pad Thai nuudlid kana ja köögiviljadega
Ei tea, kas kõikides peredes on nii, aga meil kipub olema küll nuudliroa päev peres pidupäev. Keegi ei virise ega jorise ja plussiks on see, et nuudlitega kombineeritult süüakse ära ka paras ports köögivilju, mis niisama juurde pakutuna võiksid laste poolt jääda üsna leige vastuvõtu osaliseks. Pad Thai nuudlid on üks tuntumaid ja armastatumaid Tai köögi roogi, milleta Tai köök ei oleks täiuslik. Hea lihtne ja kiire valmistada ning maitsev nii argipäeval kui pühapäevalõunaks. Kõige enam aega nõuab köögiviljade ribastamine, mida on kõige lihtsam teha kartulikoorijaga sarnaneva tööriista abil, millega köögiviljadest saab lihtsalt õhukesi ribasid tõmmata. Postitus sündis koostöös Aasiamatsed.ee...
Kooreses Brie juustu kastmes kana ja seened
See on hõrk, küllusik ja maitsemeeli hellitav panniroog, kus ühel pannil saavad kokku kanaliha, seened, valgest veinist maitset saanud koorene kaste ja kastme sisse sulanud brie juust. Ei pea vist mainima, et tulemuseks on maitsetest pungil ja hästi just jahedamasse aega sobiv panniroog, mida võib serveerida nii köögiviljade, kartulipüree, pasta või ka riisiga. Siin kastmes kasutasin ma Ile de France mahedat ja eriti kreemist viilutatud brie juustu, mida on hästi lihtne kastme sisse pudistada. Rebid viilud pisut väiksemaks ja sätid kooresesse kastmesse, kuhu juust siis omakorda ära sulab. Postitus sündis koostöös Ile de France juustudega.
HInkaalid seesamiseemnete ja vürtsika tšilli-ingveri kastmega
See on hästi mõnus moodus, kuidas hinkaale serveerida. Aseta kasvõi pidulauale suupisteks. Tegemist on piiriülese kombinatsiooniga, kus hinkaalid maitselisa aasiapärastest kastmest ja seesamiseemnetest saavad. Kokku moodustub väga maitsev ja seesamiseemnete abil mõnusat tekstuuri lisav kombo, millel igati võimalus peolaua hitiks saada. Valmistamine ei tohiks ka kellelegi üle jõu käia. Hinkaalid valmivad potstickersi või siis potikleepsu meetodil, kus esmalt tuleks pelmeenid või hinkaalid õli sees pruunistada ja siis samale pannile lisatud vähese veega aurutada. See on siis piltlikult praadimine ja aurutamine samal ajal. Nipiks on see, et hinkaalide alumisele küljele tuleks tekitada seesamiseemnetest kiht, mis siis kuumas õlis mõnusalt krõbedaks koorikuks...
Õhukesed pannkoogid ehk krepid kaerajoogiga
Õhukesed pannkoogid on alati hea valik, olgu siis pühapäeva hommik või lihtsalt selline hetk, kus isutab pannkookide järele. Nende õhukeste pannkookide või siis kreppide puhul on nipiks tainasse lisatud või, mis aitab tulemuse parajalt krõbedaks ja hõrguks muuta. Piima asemel on kasutatud Valio Oddlygood Barista kaerajooki, mistõttu sobivad pannkoogid ka neile, kes laktoosi või piimatooteid väldivad. Võib kasutada nii tavalist Valio Oddlygood kaerajooki või siis Valio Oddlygood kaneeli- ja kardemonimaitselist kaerajooki, mis kreppidele veel mõnusalt kaneelise lisamaitse annab. Tavalise või asemel võib kasutada kas taimset või asendajat või laktoosivaba võid. Postitus sündis koostöös Valio Oddlygood kaerajookidega.