Juustukatte all üleküpsenud hinkaalid

Veidikeseks ahju pistetud tomatikastmes kümblevad ja juustukatte all küpsenud hinkaalid on igati maitsemeeli hellitav kooslus. Itaalia köögist päris tomatikastme, mozzarella, parmesani juustu ja basiiliku kooslus ei vea ka siin koosluses alt. Pigem vastupidi. Suure tõenäosusega võid leida endale uue lemmiku. Valmistamine kuulub taaskord imelihtsate toitude kategooriasse ja sellise roaga saavad edukalt hakkama isegi koolilapsed, kes sageli peavad kodus vanemaid oodates tühja kõhu muret lahendama. Võid valmistada sellise vormi ühes suuremas ahjuvormis kogu pere jaoks või kasutada portsjonvorme, nagu siin pildil näha. Samamoodi võid teha sellise vormi ka pelmeenidega, siin on aga kasutatud Vici lihaga hinkaale, mida võid igale sööjale arvestada...

marineeritud angersäga

Angersäga on hästi meeldiva maitsega valge lihaga kala, mida saab edukalt sarnasele angerjale ka marineerida. Selline marineeritud kala purgike sobib hästi kas siis pidulikumal puhul lauale panna või siis vahel külakostiks kingina kaasa haarata. Valmistamine on lihtne ega nõua liialt oskusi ega ka aega. Hoia marineeritud kala külmikus, seal kallerdub marinaad ilusti ära.   Angersäga võid nõutama minna Keskturule, kus toimuvad 13.-16. oktoobril kalapäevad. Väga kvaliteetset ja head angersägafileed pakub selle kalanädala raames M. V. Wooli kalalett, nii et kui sulle marineeritud angersäga tundub millegi sellisena, mille järele isutab, siis ära jäta võimalust kasutamata. Postitus sündis koostöös Keskturuga.

Täistaimne šokolaadipuding

Šokolaadine ja külluslik puding on kõigile magusasõpradele kui kingitus. Selline šokolaadipuding sobib ka täistaimse toidu austajatele. Valmistamine ei tohiks kellelegi üle jõu käia. Vaja on vaid pisut tähelepanu, et kuumutamise ajal pudingit paksendav tärklis põhja kinni ei hakkaks ja puding tükiline ei tuleks. Selleks tuleb pudingit hoolikalt segada seni, kuni see on ühtlaseks paksenenud ja jälgida, et pliidi temperatuur liiga kõrge ei oleks. Kaerajoogina võid pudingi valmistamisel kasutada Valio Oddlygood tavalist või siis ka kaneeli- ja kardemonimaitselist kaerajooki. Kaneeli maitse sobitub siia komplekti ideaalselt. Postitus sündis koostöös Valioga.

Kolm lihtsat ideed, kuidas kasutada Uulits TRühvli- ja basiilikumajoneesi

Uulitsa käsitöömajoneesid on tõelised maitseüllatajad oma puhta selge maitse ja kreemise konsistentsi tõttu. Väga mõnusad lisandid paljudele toitudele. Kui basiiliku ürdina ja seega ka basiilikumajoneesi kasutamine ehk ei tekita väga palju küsimusi, siis trühvlimajoneesi puhul võiks ehk välja tuua, milliste maitsetega trühvel edukalt flirtida suudab. Esmalt võib kindlasti nimetada juustud. Trühvlimaitse sobitub ideaalselt juustuga, seega juustuga, eriti just sulanud juustuga võib trühvlimaitset ilusti kombineerida. Ka munatoitudega sobib trühvel väga hästi, seega proovi näiteks omletile, munapudrule või ka täidetud munale trühvlimajoneesi lisada. Väga mõnusa koosluse moodustab trühvel kartuliga. Sega trühvlimajoneesi näiteks kartulipudru sisse ja midagi mõnusamat on raske ette kujutada. Ka...

Õunamoos kondenspiimaga

See on üks tõeliselt maitsev õunamaius, mida õunahooajal kindlasti valmistada tasub. Täna kondenspiimale muutub õunamoos kreemiseks ja siidiseks. Just selline maius, mida tasub sättida röstitud saiale, pannkoogile või oma lemmikpudrule silmaks. Katsetada võib nii tavalise kondenspiimaga, samas väga mõnus jääb see ka karamelli kondenspiimaga, sest õun, teatavasti, karamelli armastab. Igal juhul tasub see õunamaius plaani võtta. Võid leida uue lemmiku. Ja kui endal õunaaeda ei ole, siis suurepärase valiku kodumaiseid õunu leiad Keskturult. Postitus sündis koostöös Keskturuga.

Kolm sügise nägu purkitehtud köögiviljasalatit

Käes on käbe hoidistamise aeg, sest kõik, mis kevadel mulda pistetud ja eriti sel suvel hoolega ka kastetud, kannab nüüd vilja ja ootab kas ära söömist või siis säilitamist või hoidistamist. Ehk siis vääramatu jõuga on kätte jõudnud hoidiste tegemise aeg. Kui mõnel aastal tabab meid seeneuputus, siis selleaastane kuiv ja kuum suvi on tulemuseks andnud üsna nigela seenesaagi. Samas tahaks ju ka sel aastal pisut seenehoidiseid nautida. Sellisel napi seenesaagiga aastal on heaks nipiks köögiviljadega seenesalati valmistamine. Seentele tulevad seltsi ja maitselisa andma erinevad köögiviljad ja tulemuseks on mõnus segasumma seenesalat, mida saab sättida kas röstsaiale või niisama maiustamiseks...

Saksa õunakook ehk õunakook martsipaniga

Käes on õunaaeg ja seega võib ka öelda, et õunakoogihooaeg. No ei ole sügis täiuslik, kui vahel ikka jälle õunakooki ei tee. Meie vanade õunapuudega õunaaed hullus eelmisel sügisel, kui õunapuude oksad kooldusid hiigelkoguse valmivate õunte all. Sel aastal on õunahooaeg tunduvalt vaoshoitum, samas on naabrinaise aias õunauputus ja loomulikult tassitakse osa sellest küllusest kastide ja kärudega ikka lõpuks meie õuele. Seega on õunakoogid igati päevateemaks ja no mis saab selle vastu olla. See martsipaniga õunakook liigitub lihtsa valmistuskäiguga õunakookide alla ehk siis “tükelda õunad, sega tainas kokku ja kalla need koos vormi” tegevuskäiguga kookide hulka. Võtmekomponendiks on selle koogi...

Juustune lillkapsa püreesupp

Käes on see aeg, kui kõik, mis kevadel mulda pandud, nüüd saaki kannab ja viljad on saanud suvemagusa maitse. Sel aastal on päikesega priisatud ja see annab tunda ka hilissuviste viljade maitses. Üheks suureks suvelemmikuks on mul saanud lillkapsas, mille maitse on praegu võrreldamatult mõnusam kui talvisel lillkapsal. Seepärast söön seda sageli ja erineval kujul. Üheks toiduks, mis meil ikka ja jälle kordamisele tuleb, on lillkapsa püreesupp juustuga. Selle toiduga on veel see pluss, et supi sees saab edukalt ära kasutada erinevad külmkappi konutama jäänud ülejäägid – poolik koor, sulatatud juust või toorjuust, erinevad juustud. Juustudest jääb eriti mõnus, muide,...

Peedi-oa pihvi ja kurgisalatiga täistaimsed burgerid

Täistaimsed burgerid, kus pearollis on purpurne peedi-oa pihv, millele annab maitselisa Põltsamaa kurgisalat ja teravust tšillimajonees. Peedipihve võid ka valmiskujul osta ja kasutada, aga usinamad võivad need ise valmis teha, sest  tegelikult ei ole selles midagi keerulist ega üle jõu käivat. Põltsamaa kurgisalat suudab sellele kooslusele meeldivalt mahlaseks lisandiks olla. Pisut krõmpsuv ja parajalt maitseküllane, et kõik komponendid ilusti toimima panna. Postitus sündis koostöös Põltsamaa Felixiga.

Lihtne Mustika-kohupiima purukook

Kodumaised mustikad on valmis ja see on just õige aeg, et võtta plaani mahlane mustika-kohupiimakook. Keskturul leiab mustikaid laias valikus ja pragu tasuks eelistada kultuurmustikatele just meie traditsioonilisi metsamustikaid. Ikka neid, mis suu korralikult mustaks värvivad.   Selle koogi eeliseks on valmistamise lihtsus. Purune koogitainas jaguneb nii koogipõhjale kui ka purukattena koogi peale. Nii pead valmistama vaid ühe tainapuru, millega saad nii põhja kui katte kaks ühes valemiga valmis. Kohupiimana võid kasutada nii teralist kohupiima kui ka kohupiimapastat. Autentsem ja retrokam tuleb kook just teralise kohupiimaga ja soovitavalt ikka rammusa kohupiimaga. See jääb lihtsalt maitsvam. Ka kohupiimavaliku leiad Keskturu turuhoonest,...

Kukeseene-Juustupirukas

Seenehooaeg ja seenepirukad käivad ikka käsikäes. Kukeseeni tuleb praegu palju, seega tasu metsa luusima minna või siis ka Keskturult läbi käia, kus kukeseeni pakutakse suures valikus. Vali vaid välja ja too koju. Haara turult kaasa veel rohelist sibulat ja peterselli ning sügavkollase rebuga vabapidamise kanade mune ja pirukategu võibki alati.  Pirukategu ei tohiks ka üle jõu käia, samas on tulemus igati hõrk ja külluslik. Sobib nii peolauale kui ka argipäeva pidusemaks muuta. Juustuna võid siin pirukas kasutada kõvajuustu tüüpi juustusid, Nendega jääb pirukas hästi rikkalik ja selliste juustude maitse harmoneerub hästi kukeseente maitsega. Postitus sündis koostöös Keskturuga.

Toekas burger hakklihapihvi ja grillsalatiga

See on klassikaline toitev ja tummine burger. Korralik kõhutäis, kus kokku saavad tuttavad ja turvalised maitsed. Mahlasele hakklihapihvile lisatud tomatine ja kergelt vürtsikas grillsalat ning sulanud juust on just need suu(re)pärased lisandid, mis ühele hamburgerile õige oleku ja maitse annavad. Nobenäpp valmistab pihvi ise, samas võib rahulikult sinna burksi vahele sättida ka valmiskujul müüdavaid kas tooreid või juba küpsetatud pihve. Juustu võiks lasta ilusti eelnevalt ära sulada, nii jääb burks kindlasti mahlasem ja mõnusam. Felixi vürtsikas grillsalat sobib siia kooslusesse kui valatult lisades nii mahlakust kui ka maitselisa. Postitus sündis koostöös Põltsamaa Felixiga.