Kerge kanasupp nuudlite ja roheliste köögiviljadega

Talv rühib vaikselt, aga järjekindlalt kevade poole ja kuigi vahel tundub kevadpäike ja soojus veel lootusetult kaugel olevat, on tegelikult mõnel päeval juba kergelt kevade hõngu õhus tunda. Tihased säutsuvad ja päev on pikem ning nii hakkab ka keha järjest enam igatsema pisut kergemaid ja kevadisemaid toite. Üheks selliseks maitsvaks, kiirelt valmivaks ja kergeks kõhutäieks on kana-nuudlisupp roheliste krõmpsuvate köögiviljadega. Juba oma erkrohelise välimusega on sel supil kevade nägu. Maitselt on supp aga mõnusalt nüansirohke ja supi võtmekomponendiks on hea maitseküllane puljong. Mina kasutasin Maggi kanapuljongit, mille valmistamisel on kasutatud vabajooksu kanasid ja mis on palmiõlist ja loomulikult ka maitsetugevdajatest...

Hõrk kanamaksapasteet trühvliga

Selle pasteediga on nüüd küll selline lugu, et kui eelmise aasta lõpul seda kooslust katsetasin, siis hitipotentsiaali ma ka kohe aimasin. Jõulude ajal poetasin ma sedasama pasteeti jõulupakkidesse ja tagasiside oli ülipositiivne. Samamoodi kadus koju jäänud pasteet oluliselt kiiremini, kui meil muidu pasteetide keskmine kasutuskiirus oleks. Nippideks selle pasteedi puhul on maheda maitsega kanamaks, parajalt trühvlimaitset ja ohtralt võid. Tegevuskäik on tegelikult üsna lihtne ja liialt kulinaarseid oskusi või teadmisi ei nõua. Trühvlimaitset annab aga pasteedile trühvlipulber, mida tasub otsida näiteks Selveri gurmeetoidu lettidelt, aga ka Kaubamaja Toidumaailmast ja Stockmannist. Mina olen jäänud lootusetult selle toote võrku ja suudan seda...

Võiubadest vahemereline saiakate

Mõned retseptid või kooslused on nii lihtsad ja igapäevased ja vaatamata sellele, et need sageli meie kodus igapäevamenüüs, ei ole need senini blogisse jõudnud. Üheks selliseks on võiubadest saia/leivakate, mida ikka aeg-ajalt teen. Tegelikult võib seda ka omaette salatina käsitleda ja süüa, aga hästi mõnus jääb see just röstitud saial. Eriti mõnus rustikaalsel hapusaial, mis tuleks enne krõbedaks röstida. Pearollis on siin saiakattel pontšakad võioad. Need on sellised jahused ja suured oad, millel hästi mahe neutraalne maitse. Mulle meeldib osaliselt need ka kahvliseljaga puruks vajutada, siis on tulemuseks selline mõnus kohati tükiline ja kohati kreemjas määre.

Talvine vitamiinisalat karamellistatud pekaanipähklitega

Erkroheline, punaste granaatõunatäppidega ja krõmpsuvate karamellistatud pekaanipähklitega talvine vitamiinisalat pakub nii silmailu kui teeb ka kõhule pai. Salatisse on kokku sätitud kergelt läbikeedetud väikesed rooskapsad, millele pakuvad maitseseltsi toekas parmesani juust, kreemine avokaado ja magusa  ning hapu nüansi eest hoolitsevad pähklid ja granaatõun. Mõnus kooslus, mis sobib nii iseseisvaks roaks kui ka kõrvalroaks kala või liharoogade juurde. Salati üheks koostisosaks on rooskapsad, mida tasuks talvisel vitamiinivaesel ajal kindlasti mõnuga ja ohtralt süüa. Rooskapsas sisaldab rohkem toitaineid kui valge peakapsas ja ka taimseid valke on selle kapsanupsikus rohkem, kui tavalises kapsas. Rooskapsas on tuntud ka Brüsseli kapsa nime all ja tegemist...

Juustukatte all küpsenud kartulipudruvorm taimse pihvimassiga

Pikad pidustused on selleks korraks nüüd ühel pool ja taaskord on aeg argisema menüü poole suunduda. Tõenäoliselt sai end pühade ajal hea paremaga hellitatud ja nüüd võiks vahelduseks ka midagi lihtsamat argiõhtuks valmistada. Üheks selliseks mõnusaks vormiroaks, mis meil aeg-ajalt jälle lauale satub, on kihiline hakklihaga ja kartulipudruga vormiroog, mis sel korral tehtud kartulipudru asemel taimse pihvimassiga. Thormi taimne pihvimass on taimne asendus lihale, mis on kindlasti avastamist väärt. Esmalt on selle massi tekstuur ja maitse üllatavalt sarnane lihale ja selliseid asendusi tehes saavad ka kõigesööjad anda oma väikese panuse keskkonna heaks, sest teatavasti on eestlaste lihatarbimine jätkuvalt ebamõistlikult suur....

Rootsi krevetisalat ehk skagenröra

Rootslaste krevetisalat, tuntud kodumaal kui skagenröra, sobib väga hästi ka meie oma kodumaist pidulauda kaunistama. Seda on imelihtne valmistada ja samas on see väga maitsev mõnus kooslus, mis kõikide kala- ja mereannisõprade lemmikuks. Kui tavapärane skagenröra on lihtsalt krevetid rammusas majoneesikastmes, siis pidulikkuse rõhutamiseks võib krevettidele veidi ka kalamarja lisada. Isegi paar lusikatäit kalamarja suudab anda krevetisalatile mõnusa tekstuuri ja muidugi ka visuaalselt kaunistada ja pidulikkust lisada. Krevetisalatile võib juurde pakkuda röstsaia, lapileiba, aga ka must leib sobib siia kooslusesse igati hästi. Skagenrörat võibki serveerida suupistena röstsaial või -leival. Krevettidena olen mida kasutanud garneele, mida müüakse sügavkülmutatuna. Need tasub siis...

Pidulik jõulupärg suitsulõhe ja vutimunadega

Pidulik jõulupärg võib ka taldrikul olla ja nii võidki suitsulõhe ja vutimunadega salati vormistada pidulikuks ja kauniks söödavaks jõulupärjaks. Selliselt serveeritud salat kaunistab iga pidulauda ja salatit võid serveerida nii portsjoniteks jaotatuna või siis suuremal vaagnal või taldrikul, kust igaüks endale paraja portsu ette tõsta saab. Tegelikult võib siin salatis kasutatavate koostisainete kasutamisel olla üsna loov. Kes fenkolit ehk apteegitilli ei armasta, võib selle lihtsalt ära jätta. Külmsuituslõhe asemel võib kasutada krevette või siis hoopis õhukest toorsingi viilusid. Vutimuna asemel keedetud kanamuna sektoreid jne. Lase oma fantaasial lennata ja tee täpselt enda maitsele sobiv pilkupüüdev jõulupärg. Retsept ilmus 2021. aasta...

Punase kapsa struudel

Punase kapsa struudel on mõnus mugavustoit, mida on tõeliselt lihtne valmistada ja mis sobib samas väga hästi ka jõulude ajal pidulauale sättida. Tänu Põltsamaa purki pistetud magushapule punasele kapsale on selle struudli valmistamine eriti lihtne ja ka kiire. Vaid paarikümne minutiga on maitsev pirukas valmis. Kapsale võib lisada võis karamelliseks hautatud punast sibulat, mis aitab punase kapsa täidise maitse sügavamaks muuta. Kui tahad toekamat pirukat, võid kapsatäidisele lisada veel pannil krõbedaks praetud peekonit või lisada näiteks sinihallitus-, feta- või kitsejuustu. Riivitud juustu võib ka struudlile peale raputada, see sulab küpsedes mõnusaks juustuseks katteks. Jõulusema maitse jaoks võid kapsale lisada jahvatatu...

Verivorstipirukad pohlamoosiga ja hapukapsasalat

Kanepiga peenikesed verivorstid on maitsev ja samas ka tervislikum variant klassikalistest verivorstidest. Neist võib valmistada hästi mõnusaid verivorstipirukaid, mida saab näiteks eelroana koos pohlamoosiga serveerida. Juurde tasub pakkuda hapukapsast, õuntest ja pohladest valmistatud salatit. Nii võid olla kindel, et toidulaud on tervislik, mitmekesine ja täisväärtuslik. Maitsev niikuinii! 😉 Verivorstipirukateks sobivad hästi just peenemad verivorstid, mille ümber on lihtne õhemaks rullitud pärmi-lehttainast rullida. Tegelikult on selliste pirukate valmistamine jõukohane ka lastele ja võib-olla olekski see heaks nipiks, kuidas pere kõige nooremaid verivorstiusku pöörata. Verivorst, teatavasti, on tegelikult väga tervisesõbralik jõulutoit. Siin pirukates on kasutatud Maks ja Mooritsa kanepiga verivorstikesi, mis valiti...

Piparkoogimaitselised jõulumandlid

Advendiaja saabudes ja jõuluaja edenedes on meie kodus igal aastal plaanis ka jõulumandlite valmistamine. Tegelikult on ka üks vana retsept siin blogis olemas, aga kuna pildid ei kannata kriitikat ja retsept vajas väikest värskendust, siis olgu väike kordusretsept ka siia talletatud. Jõulumandlite iga-aastase valmistamise põhjuseks on see, et esmalt on need lihtsalt nii maitsvad niisama tee- või kohvikõrvaseks krõbistamiseks. Teine põhjus on aga see, et jõulumandlid on alati hea idee päkapikkudele või ka jõuluvana koti sisse sättimiseks. Valmistamine on lihtne nagu lapsemäng ja tulemus meenutab neidsamu mandleid, mida ka vanalinnas jalutades alati maitsta pakutakse. Seega, kui on vaja kiiret kingiabi,...

Pidulik Ahjukana mee, sinepi ja pohlaglasuuriga

Jõulude ajal võib endale midagi tõeliselt head lubada ja kui tavapärane seapraad, hapukapsad ja verivorstid ei ole päris sinu teema, siis maitsemeeli paitavaks ja meeldivat kõhutäidet pakkuvaks lahenduseks on tervelt küpsetatud ahjukana, mis saanud maitset nii sinepist, hapukast pohlast kui magusast meest ja glasuuritud sulavõiga. Väga maitsev ja külluslik! Praemahladest saab valmistada Maggi puljongit ja koort lisades mõnusalt koorese kastme, mis sobib nii kana kui ka ahjuköögiviljadega, mida tasub kana juurde kõrvalroaks pakkuda. Nipp! Kuna on jõuluaeg, siis torka kana kõhtu paar poolitatud mandariini. See annab kanale küpsedes põneva ja mõnusa jõuluse maitse. Samamoodi võid kanale kõhtu ka apelsini või...

Krabikoogid või siis päris krabilihast pihvid

Krabiliha ei ole meie laual just liiga tuntud ega sage külaline, aga kindlasti on paljud reisidel käies nautinud magusmaheda maitsega krabilihast toite. Meie oleme küll päris mitu maitsvat ja külluslikku söömaaega veetnud just krabilihaga maiustades. Kes vähegi armastab vähki või krevette, siis tõenäoliselt peaks ka krabiliha maitsema. Tegemist on hästi maheda maitsega lihaga, millel puudub minu hinnangul igasugune kalamaitse ehk siis krabiliha võib maitseda ka neile, kes suuremat sorti kalasõbrad ei ole. Taskukrabi, mille liha on siin retseptis kasutatud, on Lääne-Euroopas kõige enam püütud krabiline. Ta elab kalda lähedal ranniku soolastes vetes. Retseptis kasutatud SIIT Kalakala e-poes pakutav krabiliha on...