Grillitud kanakintsud huli-huli marinaadis

Kelmika nimega Huli-Huli marinaad on pärit Hawaiilt ja selles marineeritakse kana enne grillimist. Samasse kastmesse võib kana veel ka grillimise ajal kasta. Tegemist on magusa alatooniga mõnusalt kleepuva kastmega, millele annavad särtsu ingver ja küüslauk. Igal juhul on tegemist väga maitsva ja samas lihtsalt valmiva marinaadiga, mis aitab vähese vaevaga muutuda tõeliseks grilliroogade meisterkokaks. Vürtsikad kanakintsud huli-huli marinaadis 4-le Valmistamisaeg: 30 minutit + marineerimiseks vajalik aeg 500 g nahata ja kondita kanakintsusid 2-3 sl pruuni suhkrut 2-3 sl Maggi ketšupit (nt küüslauguga) 2 sl valget veini 1 tl värsket ingverit, riivituna 2 küüslauguküünt, riivituna Sega kausis suhkur, ketšup, valge vein,...

Punase sõstra vahekihiga ja beseekattega kook kaerajahust põhjal

Punase sõstra hooaeg on täies hoos ja eriti selle kuuma suve toel kipuvad kõik suvemarjad nii kiirelt küpsema, et pead tõeliselt valvel olema kui et taha neid üleküpseda lasta. Seetõttu on punase sõstra koogid hetkel igati teema. Mahlase ja hapuka vahekihiga punase sõstra kook on tõeline südametemurdja. Õhuline magus besee koos erkpunase hapuka marjakihiga mahedal kaerapõhjal – see kooslus mängib nii maitse- kui ka ilumeeltel, pakkudes naudingut nii silmale kui kõhule. Kaerajahu annab koogile mõnusalt maalähedase ja vanaema kaeraküpsiseid meenutava maitse. Ei pea vist lisama, et täistera kaerajahuga jääb kook tunduvalt tervislikum. Marjahooajal kasuta värskeid marju, kui aga marjahooaeg läbi,...

Grillitud krevetivardad Marie Rose kastmega

Grillitud krevetid on niikuinii hõrk roog, kuid eriti mõnusaks muudab selle mereannivarda Marie Rose kaste, milles pearollis majonees ja ketšup, lisaks veel mitmeid maitseaineid. Marie Rose kaste on algselt pärit Inglismaalt ja eriti populaarne oli see 1960.–1970. aastatel. Reeglina kombineeritaksegi seda mereandidega, kõige sagedamini krevettidega. Sellised krevetivardad sobivad hästi näiteks grillipeo eelroaks või suupistelauale. Grillitud krevetivarda Marie Rose kastmega 4-le Valmistamisaeg: 30 minutit 500 g kooritud krevetisabasid 2 küüslauguküünt ½ sidruni mahl Hakitud värsket peterselli Oliiviõli Soola ja pipart Marie Rose kaste: 4 sl Maggi ketšupit vürtsikatele praadidele 3 sl majoneesi Poole sidruni mahl 1 sl Worcesteri kastet Näpuotsaga suitsutatud...

Suvine köögiviljasupp sulatatud juustuga ehk kuidas ravida lapsepõlvetraumasid

Tean päris-päris mitut inimest, kellele pelgalt köögivilja-piimasupi mainimine tekitab kergemat sorti vapustuse. Vastikusgrimass ja õlgade väristamine on selle seisundi kõige sagedasemad väljendused. Olen ise küll pigem imestunud olnud selliste reaktsioonide üle, kuna minu jaoks on suvistest noortest viljadest piimasupp pigem üks suve lemmiktoite. Samas mõistan, kui mõne jaoks on kas supi nigel maitsestamine või  piimasupi pinnale tekkinud piimanahk pöördumatud kahjustused omal ajal teinud. Sel juhul ei jää muud üle, kui seda foobiat veidi ravida püüda. Olen ise hakanud selliseks piimasupitrauma ravimise üleminekusupiks pidama üsna sarnase loogikaga valmistatud köögiviljasuppi, kus piima asemel võib kasutada head puljongit, mille sisse supi valmistamise lõppfaasis...

Troopiline kokteil arbuusi, ananassimahla ja alkoholivaba Puls õluga

Õllega kokteilid on meil millegipärast üsna alahinnatud ja valdavalt rüübatakse õlut ikka puhtal kujul kas purgist või klaasist. Kui aga veidike teemasse süveneda, siis annab õluga nii vahvaid ja maitseüllatust pakkuvaid kooslusi valmistada, et lausa patt oleks neid proovimata jätta. See troopilise olemisega õllekokteil on arbuusilt kohevat vahtu ja pisut tekstuuri ning ananassilt magusat maitselisa saanud. Kindlasti paneb selline kombinatsioon paljudel kulmu kerkima ning suure tõenäosusega naudib seda kokteili ka mõni nende seast, kes muidu kõige suurem õllesõber ei ole. Koguseid võid siin kokteilis ka ise parajaks timmida ning lõpptulemus sõltub igaühe maitse-eelistuset, aga ka näiteks sellest, kui magusa arbuusi...

Suvikõrvitsa frittata ehk munaroog suvikõrvitsaga

Nüüd on käes just see aeg, kus suvikõrvitsaretsepte läheb hädasti vaja. Esmalt hooliks rohimine ja väetamine, vahepeal püüdlik kastmine ja siis hooandjana palju kuuma päikest – tulemuseks on suvikõrvitsapeenar, mis kipub andma pea kaks korda päeva saaki. Jõua ainult ära süüa ja laiali jagada. Suvikõrvits on ka üks neid vilju, kelle kasvamiskiirus on imetlemisväärne. Soodsate koosmõjude toel kasvavad viljad lausa tundidega ja minu unistus, et suudan kõik tillukesed isendid ilusti jooksvalt ära tarvitada enne, kui nad suureks sirguvad, on kohandunud reaalsusega. Seepärast on suvikõrvitsaroad praegu vägagi teema.   Suvikõrvitsa frittata on üks tänuväärne roog, milles saad ära kasutada ühe paraja...

Külmsupp hapupiima või keefiriga. Kuuma ilma leevenduseks

Uskumatult kuum ja troopilise iseloomuga suvi kestab jätkuvalt ning kuumalaine ei näita veel mingeid vaibumise märke. Kõik jahutavad söögid-joogid on igati päevakorral ning pliidi juurde ei kipu küll vabatahtlikult astuma. Külmad supid on olnud sellisel kuumal ajal igati päeva päästjateks, mis aitavad lõunasöögi mure lihtsa vaevaga lahendada. Lisaks sellele on tegemist hästi maitsvate ja samas kõhtu mitte koormavate kausitäitega, mille söömise järel jõuad soovi korral veel mere ujumistiirugi teha. Värske suvine kodumaine kraam vajab ju vähe. Natuke tagasihoidlikku maitsestamist ja puhtad õiged maitsed teevad oma töö juba ise. Siia supi sisse saab edukalt ära kasutada näiteks eelmisest päevast järele jäänud...

Juustutäidisega veisehakkliharull peekonis

Vahva ja lihtsalt valmiv moodus, kuidas valmistada juustutäidisega hakkliharull, mis omakorda peekonisse keeratud. Tulemuseks on maitseküllane ja toitev grilliroog, mis teeb meele rõõmsaks nii suurtel ja väikestel, lisaks sellele täidab see ka hästi kõhtu. Hakkliha maitsestamiseks lisa sellele veidi Maggi Texicana vürtsikat salsakastet. Peekonist ja juustust lisandub veel täiendavaid maitsenüansse, seetõttu pole maitseainetena peale soola ja pipra suurt midagi vaja lisada. Juustutäidisega veisehakkliharull peekonis 4-le Valmistamisaeg: 35 minutit 500 g seguhakkliha 3-4 sl Maggi Texicana Salsa Extra Hot kastet 1 muna 4 juustupulka 200 g peekonit, õhukeste ribadena Soovi korral värsket hakitud peterselli või murulauku Soola ja pipart Sega hakkliha...

Praejuustu ja kirsstomatitega salat õunastroopi marinaadis

Puhta ja eheda maitsega praejuust on maitsev niisamutigi, aga eriti hõrgu koosluse saab siis, kui sinna seltsi sättida veel magusaid kirsstomateid, mida omakorda maitsestatud tibakese kodumaise õunaäädikaga ja viimistletud magushapuka õunastroop kastmega. Tulemuseks on imemaitsev suviselt kirev ja pisut magusa alatooniga salat. Õunastroop on kindlasti avastamist väärt põnev toode, mis aitab roogadele lisada magushaput ja täidlast nüanssi. Sobib kasutada sarnaselt balsamico kastmega ja sobitada juustude ning lihaga, aga ka magustoitude ja küpsetistega. Karmeli külmpressi tudraõli on aga hea  kodumaine asendus sissetoodud oliiviõlile, olles ühtaegu nii hästi teadlik ja tervisesõbralik valik, kui ka mõnusat kergelt pähklist maitsenüanssi lisav põneva maitsega õli....

Jahutav jäätisekokteil kohvi ja maapähklivõiga

Rammestavalt kuum kesksuvi jätkub ja nende roiutavalt lämbete ilmadega on ahi küll puhkusele saadetud  ning peamine toit ja jook koondub märksõnade “jahutav”, “jäine” ja “kerge”alla. Nii ka see hästi mõnus ning samas parajalt toitev jäätisekokteil kohviga, mis aitab kuumal ajal hästi pealelõunast kohvi asendada. Mõnusalt kreemise olemisega ja hästi nauditava maitsekooslusega kohvikokteil sai algselt küll täiskasvanutele mõeldes valmistatud (kes tahab, võib sinna ka vallatuid komponente kas siis likööri või konjaki näol lisada), aga peale väikest proovimist haaras laps selle kokteili otsustavalt endale, nii et tegelikult võib selline väikese kohvilisandiga kokteil väga hästi ka lastele sobida. Selles kohvikokteilis võid kasutada ka...

Kiirmarineeritud grillitud köögiviljad

Punases marinaadis köögiviljad on maitseküllane ja lihtsalt valmiv kõrvalroog või ka grillitud salati algaine, mida saab valmistada suvistest hooajalistest magusatest köögiviljadest. Köögivilju võib valida enda eelistuste järgi – samal moel võib grillile panna kas või noort suvist kapsast, redist või miks mitte ka eksootilisemat maisi või ananassi. Kiirmarineeritud grillitud köögiviljad 4-le Valmistamisaeg: 20 minutit + marineerimiseks vajalik aeg 1 kollane paprika, puhastatuna ja tükeldatuna 1 punane paprika, puhastatuna ja tükeldatuna 1 keskmise suurusega või 3-4 pisikest suvikõrvitsat, tükeldatuna 1 punane sibul, tükeldatuna 3 sl Maggi Texicana Salsa kastet Oliiviõli 1 küüslauguküüs, hakituna Sidrunimahla Värskeid ürte hakituna Soola ja pipart Sega...

Kuuma ilma jäine koorega kohvi granita. Ainult täiskasvanutele.

Võimas kuumalaine on meie suve elegantselt muutnud vahemereliselt kuumavaks pisut laisaks kesksuveks. Üldse ei virise! Naudin. Olles parandamatu külmavares, kes suurema osa aastast peab poolhangunud olekus hakkama saama, oskan hinnata seda aega, kui kampsunid ja villasokid saab korraks sahtlipõhja peita. Pigem kuum, kui ebamääraselt jahe ja halli taeva alla mattunud suvi. Vähemalt nii on minu eelistused. Kuuma vastu aitab aga hästi üks parajalt vallatu jäine “koorega kohv”, mis jahutab kuumal suvepäeval hästi. Ära seda ainult lastele paku 😎 See pisut ulakas jäine koorega kohv on mõnus jahutus kuumadeks suvepäevadeks. Hea lihtne valmistada oma lemmikkohvist ning samas sobib ka veidi teismoodi...