Nõgesesupp kuulub kevadiste toiduklassikute hulka ja seda juba minu lapsepõlvest peale. Seega on tegemist minu jaoks teatav määral isegi rituaalse roaga, mida tuleb igal kevadel korraga. Lisaks traditsioonile tuleks ja võiks nõgesesuppi süüa ka seepärast, et tegemist on ühe võimsama kevadise väetaimega. Taimetark Aive Luigela on nõgese kohta väitnud nii: “Varakevadised kõrvenõgese võrsed on esimesed energiaandjad ja veretugevdajad talve all kannatanule. Nõgese lehtedes on pea kõik vitamiinid, palju mikroelemente, orgaanilisi happeid, fütontsiide ja tanniine. C-vitamiini on nõgese kasvudes 2,5 korda rohkem kui sidrunis (660 mg %). Rahvatarkus õpetab, et nõges võtab väsimuse, kõhuvalu ja veepaistetuse, vähendab ja peatab verejooksu, taandab suhkruhaiguse...
Imelihtne seafilee ürdises marinaadis
Seafilee on üks mõnus mugavustoit, mille valmistamine on kiire ja lihtne. Õigete töövõtete korral ei ole ka ohtu, et seafilee liiga kuivaks küpseks. Seafileed sobib sättida ka grillile ja nii saab tulemuseks mahlase ja vähese rasvasisaldusega maitsva liha. Kasutades uut Maggi sealihamaitseainet, on seafilee valmistamine eriti lihtne – sega maitseaine lihtsalt õliga, määri seafilee selle seguga kokku ja jäta mõneks tunniks kuni üle öö maitsestuma. Arvamus, et seafilee on kuiv ja tuim ei liha, ei pea paika. Tuleb lihtsalt üleküpsetamist vältida. Maggi sealihamaitseaines on kokku segatud kuivatatud maitseköögiviljad, küüslauk, sibul, meresool, erinevad vürtsid ja ürdid. Tulemuseks on sealiha jaoks ideaalseks...
Kuldkollane talgusupp. Kaalisupp aastast 1911 väikese läätselisandiga
Teeme Ära talgud on üks imeline ettevõtmine, mille olulisust ja üldisemat kasu nii puhtama keskkonna jaoks kui ka mõtteviisi muutmise osas on keeruline ülehinnata. Ega vist polegi ühtegi eestlast, kellele peaks hakkama seletama, mis täpsemalt peitub Teeme Ära ettevõtmise taga. Olulisem info on pigem see, et loomulikult tulevad ka sel aastal Teeme Ära talgud ja usinamad talgulised on end juba kindlasti üles andnud. Kes aga veel ei ole, siis talgute valikul on abiks kindlasti Teeme Ära koduleht. Talgute juurde kuulub kindlasti ka talgutoit ja sel aastal on just talgutel pakutavale toidule tähelepanu pööratud. Eks tuleb sel töisel talgupäeval ära toita...
Suvikõrvitsakeeks mooniseemnetega ja üks emadepäeva kingituse idee ka lisaks
Emad armstavad kingitusi ja üllatusi. Natuke magusat ka, kuigi seda kipuvad nad vahel eitama 😏 Kui arvestada seda, et maikuu kõrvad juba paistavad ja emadepäev on maikuu teisel pühapäeval, siis võiks juba vaikselt hakata mõtlema, mida vahvat ja meeldejäävat sel aastal emadepäeval üllatuseks kinkida. Kauplus Kulp on sel korral sulle poole tee peale vastu tulnud ja pakub spetsiaalselt emadepäevaks tellitud Emile Henry keeksi- või leiva küpsetusvormi, kuhu on armas pühendus emale juba peale graveeritud. Nii meenub see kingitus ja emadepäev iga kord, kui kingisaaja seal vormis midagi küpsetama hakkab. Vahva, eksole! Et aga vormi mitte tühjalt emale kinkida, võib...
Kohvi datli kook pekaanipähkli-šokolaadikattega
See kohvimaitseline datlitega magustatud kook on igati mõistliku toitumise põhimõtetega kokkukäiv maitsev kook, kuhu ei ole lisatud grammigi suhkrut ning mis on ka gluteenivaba. Magusaks on kook tehtud datlitega. Datli ja kohvi kooslus katsetasin ise esimest korda ja see on üllatavalt hästi toimiv ja väga mõnus. Datlid on teadupärast üsna lääge maitsega, mida aitab kohv suurepäraselt tasakaalu tõmmata. Koogi mõnusale maitsetasakaalule aitab lisavõlu lisada veel taina sisse segatud suuremad datlitükid koos krõmpsuvate pähklitega. Mõnus maius, mille puhul ei pea põdema ka siis, kui oled endale lisatüki ette tõstnud. Koogivalmistamise esimeses etapis tuleks datleid esmalt kohvi sees leotada ja siis need...
Kohvipuding chia seemnetega
Kohvi juuakse sageli desserdi juurde, aga kohv võib ka ise desserdi rollis olla. Või siis hoopis mõnus hommikumaius, mis omamoodi kaks ühes variandina sisaldab hommikusööki koos kohviga. See, millal ja mis puhul seda kohvi-chia pudingit süüa, on muidugi igaühe enda otsustada. Sobib see nii hommikusöögiks kui ka õhtusöögile punkti lisama. Kindel on aga see, et tegemist on hästi mõnusa maitsekombinatsiooniga ja põneva lihtsalt valmiva magusroaga, kus pearollis hea kohv. Unustada ei tohiks ka seda, et chia seemned on igati tervisesõbralik valik, seega saavad siin magusroas kokku nii mõnus maitse kui ka pisut tervisekasu. Lihtsalt meeldetuletuseks või vahemärkusena paar argumenti, miks...
Kolm maitsvat ja tervislikku einevõileiba Fazeri uute juurikasaiadega
Juurikate ja köögiviljade pealetung on igati tervitatav nähtus ja juba mõnda aega on köögiviljad vallutanud ka pagaritoodete riiuli. Umbes aasta tagasi tuli Fazer välja oma uute juurikasaiade sarjaga, mis nüüd sel kevadel on kolme uue toote võrra täiendust saanud. Lisandunud on nimelt juurika täistera palaleivake läätse ja bataadiga, juurika täistera palaleivake kikerherne ja porgandiga ning juurikasai peedi ja pastinaagiga. Kõikidel toodetel üle 1/3 jahust asendanud juurviljadega ning tulemuseks on tervislikumaks ja ka maitsvamaks muudetud mõnusad juurikasaiad. Katsetsasin nende juurikasaiadega minagi ning tulemuseks oli kolm mõnusat, kergelt kevade poole kaldu kooslust, mis igati maitsvad ja samas mõistliku toitumise üllast ideed välja...
Vürtsikas röstitud baklažaani shakshuka kirsstomatitega
Kesk-Aasia ja Põhja-Aafrika maades levinud hommikusöök lustaka nimega shakshuka kujutab endast vürtsikas tomatikastmes küpsenud mune. Sellist toitu süüakse kas külmalt või soojalt ja ja tegelikult sobib see hästi ka lõuna- või õhtusöögiks. Kiirel argihommikul on ehk sellise pannitäie valmistamine pisut liiga ajamahukas ettevõtmine. Kui aga aega piisavalt, siis tasub shaksuka valmistamine ette võtta küll, sest see on väga mõnus ühe panni roog. Siin retseptis on tavapärasele shakshuka koostisele lisatud ka eelnevalt ahjus röstitud baklažaani. Serveerides võib aga roale peale puistata soolakat fetajuustu, kitsejuustu sõbrad võivad aga lustida pehme kitsejuustu lisamisega, mis kuumal pannil mõnusalt kreemiseks muutub. Vürtsikas röstitud baklažaani shakshuka...
Lõhepasta brokoliga kooreses kastmes
Kreemine lõhepasta on toit, mida ei pea ei kala- ega ka pastasõpradele liiga pikalt tutvustama. Kes vähegi kursis kreemise koorese kastme, lõhe ja brokoli veatu kooskõlaga, mida aitab tervikuks siduda kvaliteetne ja parajalt al dente´ks keedetud pasta, see teab, et tegemist on üsna sõltuvust tekitava roaga. Al dente pasta saab nii, kui keeta pastat pakendil välja toodud keetmisajast minutijagu vähem. Nii saad tulemuseks õige küpsusastmega pasta, mis süües veel veidi hamba all vastupanu osutab. Al dente pasta saab nii, kui keeta pastat pakendil välja toodud keetmisajast minutijagu vähem. Nii saad tulemuseks õige küpsusastmega pasta, mis süües veel veidi hamba all...
Teeseenejoogi ehk kombucha kasutamine toidus
Tunnistan, et olen olnud nüüdseks juba pea poolteist aastat parajas sõltuvussuhtes. Tegemist on nimelt teeseenejoogi ehk moodsama nimetusega kombuchaga. Kombucha, kes veel ei tea, on eluskultuuride poolt fermenteerimise käigus valminud loodusliku mulliga jook, mille valmistab teeseen. Jook valmib kas mustast-, rohelisest või valgest teed ja suhkrust. Pikemalt ja põhjalikumalt on teeseenest kirjutanud toitumisterapeut ja -nõustaja Liis Orav SIIN. Tegemist on tervist toetava joogiga, mis võiks funktsionaalse toitumise puhul menüüsse kuuluda ja mille tarvitamisel on olemas reaalne tervisekasu. Kuigi valmistan järjekindlalt ka ise kombuchat ja olen muuhulgas ka oma pere õpetanud seda jooki austama, proovin alati ära ka kõik teiste kombucha-meistrite...
Lihapallid tomatikastmes
Lihapalle armastavad vist kõik, kes vähegi lihatoitude sõbrad. Suurim lihapallide reklaamija on olnud vaieldamatult propelleriga parimais aastais piisavalt paks meesterahvas, kes on suutnud lihapallidele kergelt kuldse oreooli ümber tekitada. Hea uudis on see, et kodune lihapallitegu ei tohiks kellelegi üle jõu käia ja eriti maitsva ning mõnusa tulemuse saad siis, kui lihapallid valmistada külluslikus ja pisut vürtsikas tomatikastmes. Selline lihapalli-tomatikaste sobib hästi nii pastakastmeks, riisiga söömiseks kui ka ahjuköögiviljadele seltsi sättimiseks. Nii purustatud tomatist kui ka ketšupist maitselisa saanud lihapallide puhul tasakaalustab tomatine hapukasmagus kerge maitse lihapallide rammusat ja tummist maitset. Parima tulemuse saamiseks kasuta hakklihana delikatesshakkliha, mis on valmistatud...
Minipashad valge šokolaadi ja kuivatatud jõhvikatega
Tõenäoliselt on käes ühed jahedamad ja lumisemad kevadpühad. Öised krõbedad miinuskraadid asenduvad küll päevase päikesepaiste ja pikaks veninud päevaga, aga õue minnes võtab sind ikka vastu kõle ja külm tuul. Meeleolu aitavad veidi kevadisemaks muuta vapralt kohale saabunud rändlinnud ja lumiste põldude kohal lõõritavast lõokesest on vaatamata kõledale tuulele ikkagi hiiglama palju rõõmu. No mis seal ikka, küll see kevad ka ükskord tuleb ja eks tuleb esialgu siis lihtsalt panustada kirkatele kevadvärvidele ja kevadetundele hinges. Eelseisvad lihavõttepühad ei oleks aga täielikud, kui lauale ei saaks sättida üht külluslikku pashat. Sel hooajal tegin pasha portsjonvormis ja nii saab igaühele täpselt paraja...