Vaatamata täielikule lumepuudusele tulevad vastlad ka sel aastal. Ikka hernesupi ja vastlakukliga, kuigi liu laskmisega võib keeruliseks minna.

Kuna need vastlad on tänu lumepuudusele pisut teistmoodi, siis ka vastlatoidud võivad väikese kiiksuga olla. Ehk siis seekord võib vastlapäeva tähistada rohelise herne püreesupiga, millele kirsiks tordil sätitud krõbe peekon ja kõrvale serveeritud singivahuga vastlakuklid. Sel moel saad kiirelt valmistada väga maitsva kevadrohelise supi, mis ei jää millegi poolest alla klassikalisele tummisele vastlasupile. Pigem vastupidi – herneste magusmahe maitse kombineerituna soolaka krõbeda peekoniga võib üsna kergelt sõltuvussuhteks üle minna.

Ilma kuklita ka ei saa. Kord aastas tabab meid kõiki kummaline kirg vahukoorega täidetud saia süüa ja, mis seal salata, vahel võib sellest üsna läägest kooslusest ära tüdineda. Viimasel ajal on vastlakukleid hakatud poodides pakkuma juba üsna peatselt peale jõule ja nii võibki juhtuda, et vastlapäeva saabudes on kuklitest juba korralik küllastus tekkinud. Siin võib aga teha väikese kavala vangerduse ja valmistada hoopis soolase singivahuga täidetud kukleid. Ka igati mõnus suutäis, eriti kui seda vastlasupi kõrvale serveerida.

Kuklite valmistamisel võid kasutada valmiskujul müüdavaid täitmata kukleid või siis need ka ise valmistada. Kes otsustab ise käised üles käärida, siis isetehtud vastlakuklite retsepti leiad SIIT. Soolaste kuklite puhul vähenda lihtsalt suhkru kogust 1 supilusikatäie peale.

Rohelise herne püreesupp krõbeda peekoni ja odrakruupidega

Aeg kokku 25 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 400 g rohelisi herneid sügavkülmutatuna
  • 2 keskmist kartulit tükeldatuna
  • Suur peotäist rohelist sibulat koos valge osaga hakituna
  • 30 g võid
  • 1 l kanapuljongit valmista ka kontsentraadist või puljongikuubikust
  • 150 g Oskari E-vaba suitsupeekonit
  • Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine

  • Supi valmistamiseks sulata potipõhjas keskmisel kuumusel või. Tõsta sinna sisse hakitud roheline sibul ja hauta vaiksel kuumusel mõned minutid. Kalla juurde rohelised herned, kartul ja puljong ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ja keeda ca 10-15 minutit, kuni kartul on pehme.
  • Püreesta supp saumikseriga. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Siidisema tulemuse saavutamiseks võid supi nüüd läbi sõela veel ajada.
  • Tõsta peekoniribad pannile ja prae mõlemalt poolt krõbedaks. Tõsta kõrvale, nõruta üleliigne rasv majapidamispaberil ja tükelda vajadusel väiksemaks.
  • Serveerides tõsta taldrikule kulbitäis hernesuppi ja säti sinna peale krõbedat peekonit. Puista peale veel hakitud rohelist sibulat, viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga ja serveeri kohe.

Singivahuga vastlakuklid

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

  • 8-10 vastlakuklit kasuta valmiskujul müüdavaid kukleid või kohanda retsept SIIT vähendades suhkrukoguse 1 sl peale
  • 2 dl 35%-list koort
  • 200 g toorjuustu toasoojana
  • 150 g Oskari E-vaba fileesinki hakituna
  • Hakitud värsket tilli
  • Soola ja pipart
  • Soovi korral sidrunipipart või sidrunimahla
  • Pisut mädarõigast

Valmistamine

  • Vahusta toasoe ja koor kohevaks vahuks. Sega juurde hakitud sink ja till. Maitsesta soola ja pipraga ning soovi korral lisa sidrunipipart, sidrunimahla ja/või riivitud mädarõigast. Lõika kuklitel väike ülemine osa peale ära ja säti sinna 1-2 sl singivahtu ja aseta „kaas“ sinna peale.

Pikka liugu!

Retsept valmis koostöös Oskar Lihatööstusega

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.