Kõrvitsahooaeg on käes ja kel kompostihunnikus see päikeseratas suvi läbi sirgunud, sellel on nüüdseks tõenäoliselt üks või rohkem pirakat kõrvitsat köögikapil oma aega ootamas. Ka poodidest leiab laia valiku erinevatest kõrvitsatest trendikast spagettkõrvitsast, oranžikast muskaatkõrvitsast kuni pisikeste armsate dekoratiivkõrvitsateni välja. Tegelikult on nii, et järjest rohkem satub minu kööki just pisut erilisemaid kõrvitsaid, millel pigem rõhk viljaliha kvaliteedil kui kvantiteedil. Kui tavapärane kompostihunniku pirakas kõrvits on pigem sellise vesisema viljalihaga, siis minu lemmikuks on saanud just tugevama ihuga muskaatkõrvits, hokkaido kõrvits ja teised samalaadsed väiksemad, kuid maitsekama ja tihedama viljalihaga kõrvitsad. Ja kui küsida, et mida nende kõrvitsatega pihta hakata, siis kõrvitsatoitude ideid jagan nii et oh-oh-hoo!

See kreemine kõrvitsasupp oli tõeliseks avastuseks. Mõnus maitsekombinatsioon – kõrvits, õlu ja juust on väärt järeleproovimist

Kõrvitsasuppi on vist enim tehtud kõrvitsatoit ja minulgi on blogis päris mitu erinevat kõrvitsasupi retsepti. Lisan sinna pea alati pisut ingverit ja eriliseks lemmikuks on vürtsikas ja kookospiimaga sametine kõrvitsasupp. Kes tahab tummisemat tulemust, lisab kõrvitsasupile veel punaseid läätsesid. Samas võib kõrvitsast teha veel mitmeid mõnusaid soolaseid ja magusaid toite alates kõrvitsa-lattest ehk siis vürtsikast ja kõrvitsapüreega kohvijoogist kuni kõrvitsasaia ja kõrvitsaga toorjuustukoogini välja.

Üheks võrratuks koosluseks on aga kõrvitsa ja juustu maitsekombinatsioon. Tagasihoidliku ja pigem magusapoolse nüansiga kõrvits ja rammus soolakas juust sobivad kokku imeliselt. Kõige lihtsam ja kiirem variant on näiteks kas ahju- või pannikõrvits. Mina teen seda nii, et lõikan kõrvitsast õhukesed sektorid, kuumutan pannil õli koos tibakese võiga ja praen kõrvitsasektori ühelt poolt kuldseks. Keeran siis ringi ja puistan peale riivitud juustu. Samal ajal, kui kõrvitsasektorid teiselt poolt pruunistuvad, sulab ka juust kõrvitsasektoritel mõnusalt ära. Soola, pipart ja pisut tšillihelbeid või jahvatatud paprikat ja mõnus suutäis ongi valmis. Serveeri kas iseseisva toiduna või kõrvalroana liha- või kala kõrvale ja suurepärane eine ongi valmis.

Üks lihtsamais kõrvitsatoite on pannil praetud kõrvitsasektorid juustuga. Sobib nii kõrvalroaks kui ka iseseisvaks toidukorraks.

Ahjukõrvits on teine hästi lihtne moodust kõrvitsat süüa. Oliivõliga, soola ja pipraga maitsestatud tükeldatud kõrvits ahju koos punase sibulaga, küpsetad, kuni kõrvits on pehme ja veidi aega enne ahjust väljavõtmist puistad kõrvitsatükid lihtsalt riivitud juustuga üle ning lased juustul kõrvitsatükkidele sulada. Lihtne ja maitsev! Kuna juustul on siin koosluses oluline roll mängida, võib kasutada pisut nooblimaid juustusid.

See on lihtne röstitud ahjukõrvits punase sibula ja juustuga

Džiugase erinevate maitsenüanssidega ja laagerdumisaegadega juustud sobivad nendesse lihtsatesse kooslustesse väga hästi ja igaüks saab katsetada ka leebema maitsega 12 kuud laagerdunu juustuga või siis 18 kuud laagerdunud ja pikantsema maitsenüansiga juustuga. Mina katsetasin aga juustu ja kõrvitsa kooslust ühes põnevas kõrvitsasupis, kus lisaks juustule teeb etteaste veel õlu. Õlle lisamist ei tasu karta, sest keetes keeb alkohol õllest välja ehk siis ka peale selle supi söömist võib julgelt rooli istuda. Samas võib kasutada ka alkoholivaba õlut, kui kraadiga kraam veidi hirmu tekitab. Õllel on siin supis pigem maitsestaja roll ja minu meelest on hästi vahva, millise hoopis uue maitsenüansi suudab see kooslus – juust, kõrvits ja õlu – kõrvitsasupile anda. Tasub kindlasti järele proovimist.

Juustune kõrvitsasupp õllega

Aeg kokku 45 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 1 väiksem ca 1 kg kaaluv kõrvits, poolitatuna või sektoritena
  • 30 g võid
  • 1 sibul hakituna
  • 3 küüslauguküünt hakituna
  • 2 porgandit tükeldatuna
  • 5 dl kana- või köögiviljapuljongit
  • 2 dl 35%-list koort
  • 3 dl heledat õlu
  • 100 g Džiugase juustu riivituna
  • Oliiviõli
  • Soola ja pipart
  • Serveerimiseks röstitud kõrvitsaseemneid, ürte vm

Valmistamine

  • Tõsta poolitatud või sektoriteks lõigatud kõrvits küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Piserda kõrvitsat soola ja pipraga ning tõsta ahju 200 kraadi juurde ca 25-30 minutiks, kuni kõrvitsatükid on pehmed. Tõsta ahjust ja urgitse välja kõrvitsa sisu. Tükelda väiksemaks ja tõsta kõrvale.
  • Samal ajal kuumuta potis keskmisel kuumusel veidi õli koos võiga. Hauta sibulat, küüslauku ja porgandit mõned minutid. Kalla siis peale puljong, koor ja õlu. Lisa ka kõrvitsa sisu. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja keeda ca 15-20 minutit. Töötle siis supp kas blenderis või saumikseriga kreemjaks ja ühtlaseks ja lisa supile riivitud Džiugas juust. Lase supil veelkord kuuma tõusta, kontrolli maitseid ja vajadusel lisa soola ja pipart.
  • Serveeri kuumalt ja serveerides puista peale röstitud kõrvitsaseemneid või muud meelepärast.
Siin supis on võtmerollis Džiugas juustud, mida võib leida erinevate maitsenüanssidega ja laagerdusaegadega

Postitus sündis koostöös Džiugas juustudega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.