Punane ja südamekujuline

Taaskord on see aeg aastas saabumas, kui kogu maa kattub imala punaka ja südamekujulise uduga. Mehed on sunnitud rõõmu tundma punaste südametega sokkidest või aluspükstest, šokolaadisüdamete müük hüppab lakke ning naiivsevõitu nõretavate tarkuseterade ja salmikeste (ikka sõpruse, sõprade ja armastuse kohta) kontsentratsioon ületab nõrgemanärviliste taluvuspiiri. Tegelikult nii hull see asi ka ei ole ja kui nüüd kristalselt aus olla, siis ka meie majas päris ilma 14.02 rituaalideta ei saa. Mitte nüüd päris pehmete mõmmide ja südamekujuliste küünlajalgade abil, aga näiteks punastest roosides, heast vahuveinist, maitsvast trühvlist või kasvõi SELLEST vahuveinisest toorjuustukoogist ei tahaks ka loobuda 🙂 Tegelikult on asi ju...

Kana paprika, seente ja India pähklitega Hiina uue aasta alguseks

Erinevate andmete järgi algab kas täna või homme Hiina uus aasta. Seekord algab musta veemao valitsemisaasta. Põnev loom, õigemini küll roomaja, kas pole. Almer Jansult veidi suuniseid laenates peaks see olema aasta, mis liigutab meie eludes paljusid külgi ning nügib meid  meie mugavustsoonist välja. Seeläbi tuleb läbi teha areng nii füüsilises kui vaimses plaanis. Märksõnaks on oma hirmudest ülesaamine ja selleläbi tugevamaks ja elujõulisemaks muutumine. Elame-näeme! Igal juhul vitaalselt voolamist kõigile uuel aastal. Et aga vääriliselt tähistada veemao aasta algust, võiks esmalt üle saada Hiina toidu kodus valmistamise hirmudest.  Kui kellelgi peaks juhtumisi selline hirm olema. Tegelikult on Hiina toit...

Vastlakuklid. Õige kohevad

Vastlapäevani jääb veel nädal. Täiesti paras aeg end pärmitainaga jälle headesse suhetesse viia, et õigel päeval kuklid ikka puhvis ja kohevad oleksid 🙂 Julgen jätkuvalt kinnitada, et pärmitainas ei ole liiga keeruline ettevõtmine. Et selle väite riski esmakatsetajate või seni pärmitainaga hädas olevate küpsetajate seas veidi vähendada, panin kirja postituse lõpuosasse ka hulganiselt soovitusi, mida järgides peaks suure tõenäosusega korralik kohev kukkel tulemuseks olema.    Siintoodud kuklite retsept on pärit Tartust legendaarse Werneri kohviku kondiitri Õie retseptivaramust. Õie oli nii lahke ja jagas ka oma nippe pärmitaina valmistamiseks. Minagi sain jälle targemaks ja Õie retsepti ning postituse lõpus toodud soovituste...

Hurmaa. Grillituna ja mascarponevahuga

Talvisel värskevaesel ajal ilmub juba mitmendat aastat meie poodidesse hurmaa. Reipalt oranž vili, mille mõistmine ei ole liiga keeruline, kuid mille kasutamine vajab ehk veidi suunavaid vihjeid. Hurmaa (i.k. persimmon) on puuvili ning puu, mille otsas hurmaa kasvab, kuulub samasse perekonda eebenipuuga. Hurmaa on igati kohane vili kevadväsimuse ja talvest väsinud keha turgutamseks. Vili sisaldab ohtralt erinevaid mineraalained, antioksüdante (mis teatavasti aitavad rakkude vananemist pidurdada) ning näiteks kiudainete sisaldus on hurmaas kaks korda suurem kui meie oma armsas õunas. Kõige lihtsam on hurmaad süüa lihtsalt sektoriteks lõigatuna. Küps hurmaa on kergelt klaasjaks muutunud viljalihaga ning kombates pehme. Poes pakutavad hurmaad...

Klassik nii nagu sündides. Quiche Lorraine

Mõned asjad on loodud selleks, et tulla ja jääda. Quiche Lorraine ehk eestistatuna lahtine singipirukas on üks neist, mis võlub oma lihtsuse ja veatult toimiva kooslusega. Kellele meenub kesklinna kohvikus salatipadja juurde serveeritud pirukasektor, on tõele üsna lähedal, kuid samas ka kaugel. Selle toidu juured ulatuvad 16. sajandisse Prantsusmaale Lorraine’i maakonda ning see ei olnud sugugi väga peen toit. Pigem oli tegemist toitva ja lihtsa toiduga, kuhu ei lisatud ei sibulat, juustu, köögivilju ega muud, mida sageli meil pakutavatest Quiche Lorraine’idest leida võib. Vaidlused käivad vaid selle üle, kas originaalversiooni üldse käis muskaatpähkel ning kas sink enne pannil läbi praadida...

Vana kooli kohupiimapontšikud

Mõned toidud on armsalt turvalised ja tuttavad. Valmistades kohupiimpontšikuid, võid olla kindel, et ikka leidub keegi, kellel tekib äratundmisrõõm. Seesama tuttav lõhn… seesama tuttav maitse…. seesama oht, et natuke saab üle söödud ja pärast on veidi paha olla. Järgmine kord kordub kõik see sama vääramatu jõuga. Tegelikult on vahva, et mingid maitsed, lõhnad ja rituaalid on oma sügavad vaod teadvusesse kündnud ja neid on kerge käivitada. Ilma oleks kuidagi….tühi. Kohupiimapontšikud on selline toit, mis nõukaajal oli üsna kindla peale iga perenaise menüüs. Pea kõikide vanade kokaraamatute vahelt võib leida käsikirjalisi kohupiimapontšikute retsetpe. Ühel heal aastal hakkasid kõik emad köögis äkki...

Jäine avokaado kondenspiimakook

Selle kreemise ja jäise koogi tekkelugu on otsingute ja fantaasia koostööst sündinud mõttesähvatus. Asi sai alguse sellest, et ajakirja Mari jaanuarinumbris kirjutasin pikemalt avokaadost. Avokaado on tõeline supervili ja meie kodus juba mõnda aega sama hädavajalik nagu piim või leib. Avokaado tervislikkusest võib pikemalt lugeda ajakirja Mari köögiosast, kus lisaks üldisele infole on veel mõned lihtsad ja samas toimivad avokaadoga retseptid. Siintoodud retsept on samast rubriigist. Avokaado oma võise ja kreemise olemisega sobib väga hästi ka magustoidu sisse. Tasub igal juhul järeleproovimist. Põhi 200 g Digestive küpsiseid 50 g võid 50 g purustatud sarapuupähkleid Täidis 1-2 laimi 2 täiesti küpset...

Labne(h) ehk jogurtijuust. Isetehtud ja ürdi-tšilli marinaadis

Tahaks alustada õnneliku õhkamisega, et ma ei väsi vaimustumast oma tööst. Armastan toiduteema ümber koondunud tööd seepärast, et tänu töökohustustega seotud uute ideede otsingutele “komistan” ma pidevalt vahvate toitude otsa. Siinne postitus on üks järjekordne näide. Lihtne asi, aga meele teeb rõõmsaks 🙂 Tegemist on jogurtijuustuga ehk labne või labneh juustuga. Levinud Liibanonis ja Lähis-Idas. Tegelikult olin jogurtijuustu ka eelnevalt teinud ja nautinud seda, kuivõrd lihtsalt saab kodus kreemist ja puhta maitsega määrdejuustu teha. Millegipärast oli aga kahe silma vahele jäänud see, et sellesama juustuga võib üht-teist veel edasi ette võtta. Näiteks marineerida juustust valmistatud pallikesi meelepärastest maitsetes. Kasu kahekordne...

Lihtne taipärane lõhefilee kurgi-sibula salsaga

Tõenäoliselt on paljusid tabanud peale aastavahetuse pidustusi igatsus millegi kergema järele kui seakülg või sült. Või tundub mulle lihtsalt nii, sest jaanuari perioodika toiduosad on ühtlaselt kaetud suppide ja pigem kergemat laadi roogadega. Tegelikult on ju tore, et kõik alati tasapaksus graafikus ei kulge ja et meie isud ei lase toidulaual liig ühekülgseks minna. 12 kuud aastas seapraadi ja kapsast süüa oleks puhas piin, sellevõrra mõnusam on kord aastas vanade eestlaste moel korralikku ja toitvat rooga lauale kanda. Aga praegu on need isud mõneks ajaks jälle ära söödud. Tahtsin oma jutuga välja jõuda selleni, et kala on jätkuvalt tore vaheldus...

Apelsinikook. Kleepuv, patune, tšilline ja … veidi viinane

See Sybili kleepuv apelsinikook kleepus minu mõtetesse täpselt sel hetkel, kui teda esimest korda nägin. Lõpuks sai hingel pakitsev kihelus väljundi ja täna rändas minu ahju (ning loomulikult hiljem ahjust välja) seesama Kašmiiri tšilli ja viinaga patuselt kleepuv hõrk apelsinikook. Pean küll tõe huvides märkima, et kohalikust kaubandusest, täpsemalt Piprapoest, sai Kašmiiri tšilli asenduseks võetud küll Tai tšilli. Ei usu mina, et kook sellest kehvem sai 🙂 Pärit on see retsept taaskord ümbermaailma retseptide raamatust ehk siis fotograaf David Loftuse ja tema ümber koondunud kokkade koostööst sündinud “80 toiduga ümber maailma”. See kook on paigutunud India jaotuse alla, aga samas...

Nasi goreng ja kedgeree ümbermaailma kokaraamatust

Eelmise aasta lõpupoole troonib minu kokaraamatute riiulil täiesti eestikeelne ja hästi põnevaist toitudest pungil kokaraamat “80 toiduga ümber maailma”. Väljaandjaks on kirjastus Pegasus ja tegemist on tõlkeraamatuga. Seekordse raamatu koostamise põhjuseks on olnud toidufotograaf David Loftus ning tema toidufotod koos erinevate tuntud ja vähemtuntud tegijate retseptidega. See kõik ongi koondatud ühtede kaante vahele. Retsepte jagavad Jamie Oliver, Nigella Lawson, Gennardo Gontaldo, Heston Blumenthal ja veel paljud. Ilus ja eksootiline on see raamat ja kulinaarses mõttes saab tõesti tiiru maailmale peale teha. Raamat on jagatud maailmajagude kaupa peatükkidesse, nii et leiab toite igale maitsele. Minu ühes esimeseks katsetuseks sealt raamatutst oli...

Mida oodata (toidu)aastalt 2013?

Kaunist uut aastat 2013!  Palju kordaminekuid ja hulganiselt hetki, mis kunagi väärt meenutamist. Aastavahetus on see mõtteline osa ajast, kui kiputakse tegema vahekokkuvõtteid. Iseenesest võib ette- ja tahapoole vaadata ju suvalisel ajahetkel, aga aastanumbri vahetusega fikseerituna on pilt veidi konkreetsem ja ajaühik mõõdetavam. Tegelikult on omamoodi vahva vaheaegu võtta ning pilti veidi laiemas plaanis silmitseda. Toidutrende jälgida on ka päris põnev. Ühest küljest on see, mida ja kuidas sööme, väga argine ja igapäevane teema. Teisalt peegeldab see rohkem kui me arvata oskame meie üleüldiseid elustandardeid ja ühiskondlikke suundumusi. Lugedes erinevate asjatundjate ennustusi ja prognoose alanud 2013.aastaks, otsustasin välja tuua need,...