Purukattega mustikamuffinid

Praegu on käes just see magus-marjane aeg, kui kõik marjad on järjest küpsemas ning iga päev saab söödud ilma igasuguse häbitundeta suuri marjakausse tühjaks. Mingi vastupandamatu võlu on neis kodumaistes suvemarjades, mida ei asenda muul ajal ei ükski teine magus võõramaine puuvili ega ka talveks sügavkülmutatud portsud. Suvel lihtsalt ON täiesti kordumatult täiuslik maitse kõigil viljadel. Marjad on tänuväärne materjal igasuguste mõnusate marjakookide ja küpsetiste jaoks. Seekord said muffinise sätitud mustikad, aga sama retsepti võib rahulikult nii sõstarde-, vaarikate, tikrite vm marjade jaoks kohendada. Või ka õuna-, virsiku, ploomi vm puuvilja tarbeks. Mustikas ja muffin on kui loodud teineteise jaoks....

Küpsetatud ricotta

No see on järjekordselt nüüd üks selline toit, mille puhul termin “retsept” tundub ilmselge liialdusena. Lihtsad koostisosad, lihtne valmistusviis ja samas mõnus ning üllatav lõpptulemus. Ricotta uus elu või varjatud pool 🙂 Kuna selle küpsetatud ricotta jaoks on vaja vormis püsivat toodet, siis olen kasutanud Itaalias toodetud ricottat, mida müüakse ümmarguses topsis. Tõenäoliselt võiks proovida ka kodumaiste mitte liiga vedelate ricottatega esmalt liivakookide metoodikat kasutades see topsi pressida ja siis välja kummutada. Ise ei ole veel jõudnud proovida, seega ei julge sellele soovitusele oma õnnistust kaasa anda. Küpsetatud ricottat võib teha nii soolase kui ka magusana. Minu versioon on soolane...

Jõulujook ja raamatuloos

Üks väike võlg on vaja ära klaarida. Jookide raamatut tutvustades lubasin kõigi kommenteerijate vahel välja loosida kaks raamatut. Suured tänud kõigile, kes oma rohkem-vähem joogiteemalise kommentaari blogisse jätsid. Oli tõeliselt põnev lugemine ja tuleb välja, et ühelt poolt on joogieelistused kohati väga sarnased ja kohati ka üllatavalt erinevad. Hästi tuttav tuli ette Ilse jõulujook, väga sarnane minu emalt pärit retsept on ka Sahvri raamatus sees, kus suve läbi purki laotud marjad jõuludeks mõnusaks napsiks valmivad. Hästi põnev oli ka Põnnidega kodune veinivalik – kõrvitsa-, aroonia-õuna- ja rabarberi-õunavein kõlavad juba iseenesest nii intrigeerivalt ja kui sinna loetellu veel lisandumas rabarberi-maasika rosé,...

Toorjuustu ja valge šokolaadi kook. Lihtsamast lihtsam

Suvisel ajal ringi sahmerdades on oluline, et maasikakoogist tehtud pilt jõuaks ikka blogisse enne, kui maasikahooaeg lõplikult otsa saab. Halb uudis on see, et nii täpselt juhtuski. Hea uudis on aga see, et selle imelihtsa ja tõeliselt meela maitsega koogi peale võib sättida kõiki hooajalisi marju alates vaarikatest kuni sõstardeni välja. Nii et ei jäta midagi seda retsepti uut maasikahooaega ootama 🙂 Koogi täidis ei vaja küpsetamist ja omavahel segunevad veidi imal valge šokolaad koos soolaka toorjuustu ja sidruni kerge hapukusega täiuslikuks kombinatsiooniks, millele värsked suvemarjad (olgu need siis kasvõi sõna otses mõttes kirsid tordid) oma lõppviimistluse lisavad. Koogi põhja...

Lihtne ja geniaalne limoncello jäätis

See imeliselt lihtne ja samas võluvalt efektne sidrunine jäätis väikese Limoncello lisandiga on üks neist lahendustest, millega on võimalik üsna väikese vaevaga külaliste ees hiilata. “Vauuu” efekt on garanteeritud. Nii et kui on vaja muljet avaldada, siis salvestage see väike kaval serveerimismoodus oma parimate nippide hulka. Olgu muidugi tõe huvides tunnistatud, et ka niisama lusikaga kausist süües on jäätise maitse supermõnus. Lihtne valmistusviis tuleb veel boonusena lisaks – ei ole vaja ei jäätisemasinat ega vahustamist külmumise vahepeal. Jäätise valmistamiseks läheb vaja: 3 suurema sidruni mahl ja riivitud koor 150 g tuhksuhkrut 500 ml vahukoort 3 spl Limoncellot Riivi sidrunikoor ja...

Salatil on suve nägu

Suvisel ajal toitun ma valdavalt salatitest. Tundub kuidagi mõttetu sel ajal, kui värskusest pakatav kraam hullutab koduaias ja turulettidel, toidu valmistamisele liialt aega raisata. Ei ühelgi muul ajahetkel maitse värske tomat, kurk, till, virsik, maasikas või kasvõi tavaline peakapsas nii mahlaselt ja õrnalt. Keetmisega ei maksa ka kohe üldse mitte üle pingutada, suvised viljad tahavad valdavalt vaid mõned kiired minutid kuuma kümblust ja krõmpsuv oakaun, kapsas või suvikõrvits on kordades mõnusam, kui surnuks keedetud lödid köögiviljad. Värvikirevus on ka omaette teema, mis muudab suvised söömaaja etenduseks omaette. Kirkad erksad värvid mõjuvad maitsemeeli ergutavalt ja tihti vaatan oma suviseid toidupilte verevaesel...

Uus raamat “Joogid. Sahver”. Isetehtud kali ja natuke loosimist ka

Sel suvel tundub, et sahvririiulid saavad olema siirupitest-kaljadest-peenematest napsudest lookas. “Süüdi” on selles taaskord vahva juhus, tänu millele õnnestus mul päris aktiivselt kaasa lüüa raamatu “Sahver. Joogid” valmimisel nii retseptide kui ka fotode poole pealt ehk siis raamatu visuaalne pool oli minu kanda. Ülesanne (kogu raamat üles pildistada) tundus muidugi paraja väljakutsena ja samas piisavalt põnevama, et see võimalus rõõmuga vastu võtta. Selline näeb see raamat siis välja Kõnealune raamat on järjeks väga sooja vastuvõtu saanud raamatule “Sahver. Lihtsad hoidised” Värskelt ilmunud raamat sai nimeks “Joogid. Sahver”. Retseptide poole pealt on see kahasse tehtud Martin Hansoniga, kelle udupeeneid ja intrigeerivaid...

Värske kartuli salat kilu, vutimunade ja fenkoliga

Ja seegi retsept on päris suvisest Toit ja Trendi numbris. Nii lihtne ja samas nii toimiv kooslus, et patt oleks jagamata jätta. Sellest, kui ilusti omavahel kartul ja fenkol sobituvad sain aimu Leib restos. Nüüd kohtuvad sageli minu taldrikus need kaks maitsvat tegelast.  Värske suvine kartul on tõeliselt hõrk pala niisamagi süües, kuid võrratuks salatiks vormub ta ka üsna lihtsa vaevaga. Värskele kartulile tuleb lisada vaid mõned salatikomponendid, mis moodustavad kokku üllatavalt hästi toimiva koosluse. Fenkol ehk apteegitill on muide kartulisalatisse kui loodud. Vaja läheb: 300 g värskeid koorega keedetud kartuleid 100 g vürtsikilu fileed 6 keedetud vutimuna (keetmisaeg 2-3...

Praetud kala suvikõrvitsa-kappari lisandiga

Veel üks toit värskelt ilmunud suvisest ajakirjast Toit ja Trend, millel argiõhtu kiirelt ja lihtsalt tiitel lisatud. See on tõepoolest toit, mille puhul kõige rohkem aega kulub pliidi soojendamisele 🙂 Kala suvikõrvitsa-kapparipadjal on tõeliselt lihtne ja kiirelt valmiv suvine toit, mis annab igati välja koduse gurmee mõõtmed. Võis praetud värske kala puhtast võrratust maitsest võib rääkima jäädagi. Üllatajaks on siin aga suvikõrvits, mis saanud kergelt mündise nüansi ning toitu on kroonimas mõnusalt hapukas kapparikaste. Tasub proovimist. 4 valge kala fileetükki  à ca 200 g (nt koha, tilaapia, ahven vm) 4 keskmise suurusega suvikõrvitsat (kokku ca 800 g) Suuremaid kappareid Oliiviõli...

Suvine risoto sinihallitusjuustu, päevalilleseemnete ja beebispinatiga

Ilumunud on värske Toit ja Trend, kirkalt rohelistes ja suvistes värvides ning täis erinevaid vahvaid ideid, kuidas aasta mõnusaim aeg köögipoolel sisustada. Palju ahvatlevaid toite, kooke ja jooke nii Marjult, Siljalt,  ja Hannelt. Lisaks pikemalt juttu veel koogimeister Nadjaga (ja loomulikult ka mõned rikkalikud koogiretseptid) ja palju muud põnevat. Minu kanda on ajakirjas Toit ja Trend argiõhtu rubriik, kus on siis sellised toidud, mis peaksid aitama argipäeva õhtusöögi kiirelt ja maisvalt valmistada. Retseptide valikus on seetõttu eelistatud alla tunnist valmistusaega nõudvad ja mitte liiga keerukad toidud. Üks neist toitudest, mis koheselt ka meie lemmikuks sai, on sinihallitusjuustu ja spinatiga risoto....

Musta oa lummuses

Hiljutiselt Hiina reisilt sain endale uue lemmiku. Avastasin nimelt enda jaoks soolatud mustad oad (mõnede andmete järgi ka fermenteeritud mustad oad), mis on siis sojaoad ja mida kasutatakse Hiinas üsna palju toidu maitsestamiseks. Tegemist on mõnusa soolaka ja täidlase lisandiga, millega saab maitsestada erinevaid roogi alates mereandidest kuni veiselihani välja. Mustade ubade maitse kirjeldamiseks sobibki ehk kõige paremini sojakaste ehk siis nad maitsevad soolakas-täidlaselt nagu tahkele kujule viidud sojakaste. Lisaks tuli välja, et mul on kodus ka täitsa olemas üks purgitäis täiesti autentseid musti ube, ostetud mõned aastad tagasi Piprapoest, aga need olid seisma jäänud ja aegunud. Ju ei osanud...

Camembert’i juustu ja õunaga pirukas tibakese tüümianiga

Selle piruka sünniloos mängis olulist rolli üks uudistoode ehk siis Sommersby Double Press siider, mille juurde paluti leida sobiv toit. Siider viib mõtted õunani ja õun on üks äraütlemata tänuväärne pirukamaterjal. Kui reeglina on õunapirukad pigem magusad, siis hästi põneva tulemuse annab nii soolaka-kreemika Camembert juustu kombineerimine tüümiani ja õunaga. Päritolu on nii õunasiidril kui Camembert juustul sama ja jäljed viivad Prantsusmaale Normandiasse. Seega moodustavad õun, Camembert ja siider kokku täiusliku koosluse ja miks mitte pakkuda külma jahutavat siidrit ohtra jääga ja tükikest Camemberti pirukat ühe mõnusa õhtu alustuseks. Vaja läheb: 300 g pärmi-lehttainast 2 muna 150 ml kohvikoort 150...