See põnev kapsapirukas pärineb Peipsiveerel elavalt Ritalt, kelle hõrgutavat pirukat teatakse ja tuntakse kogu külas. Esmapilgul intrigeerib taina valmistamise moodus: ühelt poolt on tegemist biskviittainale sarnaneva loogikaga, kuid üllatajaks on siin majonees, mida lisatakse üsna ohtralt. Sama pirukat võib proovida teha ka sibulaga või siis ka kapsa-sibula seguga. Väga maitsev jääb see kapsa ja majoneesiga taina kooslus, seda võin kohe kindla peale lubada. 3 suuremat muna 1 spl hapukoort 5 kuhjaga spl jahu 250 gr rammusat majoneesi 0,5 tl soodat + 0,5 tl äädikat, lusikas kokku segatuna 0,5 kg kapsast Soola ja pipart Võid või õli/või segu Haki kapsas ning...
Ikraa peedist. Lihtsamast lihtsam ja imemaitsev
Selline mõnus möginakategooriasse kuuluva peeditoit jäi mulle silma 1955.aasta “Raamat maitsvast ja tervislikust toidust” lehekülgedelt, kus vastukaaluks eelmise vabariigi aegsetele retseptiraamatutele toodi “maale” kamaluga vennasrahvaste toite. Läänepoolse päritolu toidud kadusid meie kokaraamatutest kui võluväel aastateks. Peedi- ja baklažaaniikraa ning muna ja majoneesiga kuumsuitsuskumbria – üsna slaavipärase mõjutusega eelroad Aga eks igas asjas on nii halvad kui ka head küljed. Sellestsamast raamatust võib leida hästi toimivaid ja väga maitsvaid toite nagu näiteks bozbaž-supp, šurpa-supp, botvinja kalaga, tšanahhi, krupennik, galuškad jne. Katsetamist ootavad mitmed põnevad toidud, mida propaganda korras meie rahvale nõuka-aja alguses hoogsalt tutvustama asuti. Aga seesama vana tuttav peet on...
Požarski kotletid – mahlane ja mahe kanaroog
Mahedamaitselised kanahakklihast valmistatud Požarski kotletid on Vene köögi klassika, mis ei jäta külmaks noori ega vanu. Kanaliha leebe maitse saab Požarski kotletis võilt kreemjalt täidlast tuge ning tulemuseks on valmistuskäigult lihtne kuid maitselt rikkalik mõnus roog. Vaja läheb (6-8 kotleti jaoks): 400 gr kana- või kalkuni hakkliha100 ml piima100 gr saiaVett50 gr võid½ tl soola100 gr riivsaiaPraadimiseks võid või õli ja või seguLeota sai piimas kuni see on täiesti pehme. Klopi saia-piimasegu ja hakkliha segamini. Lisa juurde pehme või, maitsesta soola ja pipraga. Luksuslikuma tulemuse jaoks võid kogu segu enne või lisamist läbi hakklihamasina ajada või köögikombainiga ühtlaseks töödelda. Vormi...
Head uut aastat jäise šokolaaditerriiniga
Kõigepealt kaunist ja maitseküllast uut aastat kõigile ise- ja hästitegijatele! Palju põnevaid avastusi maitsemaailmas sel alanud aastal. Aga et aastat väärikalt alustada, siis pakuksin omalt poolt ühe tõeliselt rikkalikku ja mõnusa jäise šokolaaditerriini. Terriini valmistamine imelihtne, aega vajab üleöö külmkapis seismiseks ja juurde sobib oivaliselt mündine kaste. See šokolaadise terriini kooslus on klassika ja pärit Pariisist Taillevent’i restoranist. Retsepti leidsin “Green&Blacks Chocolate Recipies” raamatust. Vaja läheb: 200 gr tumedat šokolaadi (Odense 70%-lise kakaosisaldusega plokkšokolaad sobib hästi) 100 gr tuhksuhkrut 150 pehmet võid 5 muna, kollased ja valged eraldi 75 gr naturaalset kakaopulbrit soola 200 ml vahukoort Sulata šokolaad vesivannis. Sega...
Pardifilee granaatõunakastmes
Pardifilee sobib imehästi pidulikuks söömaajaks, kuna nõuab vähest vaeva ning valmib kiiresti. Maitseb samas luksuslikult. Pardifilee valmistamine on jõukohane kõigile, ainuke oht võib olla filee üleküpsetamine. Pardifilee peaks olema seest mõnusalt roosakas ja mahlane. Pardifilee valmistamist samm-sammult võid vaadata SIIT. Maitsestamiseks piisab vaid soolast ja piprast. Samas võib fileele erinevaid nüansse anda lisades liha juurde põnevaid kastmeid. Üks võimalus on valmistada kaste granaatõunamahlast ning –kontsentraadist. Hapukasmagus kaste on ideaalne lisand mahlasele pardifileele. Luksuslik ja lummav! Kuivata pardifilee majapidamispaberiga ning lõika ära väljaulatuvad rasvakihi osad. Tee nahapoolele naha ja rasva sisse ruudukujuliselt sisselõiked nii, et liha sisse ei lõikaks. Maitsesta filee...
Šokolaadikook vindiste ploomidega
Üks lihtne ja imeliselt maitsev põhjalikult šokolaadine kook. Rikkalikule šokolaadile sobivad seltsiliseks imehästi veidi vindised ploomid.Kook oma iseloomult on mahlane ja patuselt šokolaadine. Üleküpsetada seda kooki ei tasu, võluv on just poolküpsenud sisu, milles mahlane suussulav šokolaad ja ploomid kauni duo moodustavad. Algses retseptis on selle desserdi nimeks Drunken Damson Dessert, kus kasutatakse džinnis maitsestunud ploome ja pärit on see raamatust Green&Blacks’s Chocolate Recipes. Mina kasutasin Vana Tallinna likööri, mis sobitub ploomide hapuka maitsega suurepäraselt ning sobib oma vürtsikas-magusa maitsega imehästi pühadeaega. Muus osas on see ilma jahuta ja ohtra šokolaadiga kook lihtsamast lihtsam. Sokolaadikoogi põhi moodustub vaid neljast komponendist,...
Kauneid pühi! Õnnesoovid loosivõitjatele
Nii, liha ahjus ja ettevalmistused jõuluõhtusöögiks tehtud. Nüüd hetk aega tegeleda välja hõigatud lubadusega ja loosida välja Kulinaarsete kroonikute kokaraamat ja Kadri Tulevi valmisatud Misu armsad koogi ja trühvliga kõrvarõngad. Esmalt tahaksin väga-väga tänada kõiki, kes blogist läbi astudes ka oma kommentaari jätsid. Nii palju nii ilusaid kommentaare ja sõnu on kaugelt rohkem, kui oskasin eales arvata. Arvuti juures istudes ja kommentaare lugedes kippusid kõrvad piinlikkusest õhetama ja hing laulis rõõmust. Kallid blogikülastajad, te olete mulle teinud kõige ilusama jõulukingituse! Selliste armsate inimeste toel on siiras rõõm oma väikeseid heietusi jätkata. Soovikisin väga teile kõigile tänuks ühe suure sooja kallistuse...
Kingi kiirabi. Isetehtud šokolaaditahvlid
Vahel ikka juhtub, et valmistud pühadeks kuidas valmistud, aga ühel hetkel on ikka kõik kingivarud otsas või oled juba algselt suutnud valearvestuse teha. Hetk ahastust ja nõutust ning siis konstruktiivne pilk kodus olemasolevatele varudele, kiire tegevusplaan ja… olukord taas päästetud. Kusjuures sel moel, et kingisaajal ei jää vähematki kahtlust, et toodud kingitusele ei ole pikalt ja põhjalikult keskendutud. Üheks hästi heaks võimaluseks kiiresti ja lihtsalt üks armas kingipakike valmis punuda, on teha šokolaadist, kuivatatud marjadest ja pähklitest ise šokolaaditahvleid. Neid saab siis parajateks tükkideks murda, ilusti pakendada ja suurepärane maius ning armas kingitus on taaskord olemas. Aega kulub täpselt nii...
Konjakisinep kingikotti. Valikus mahe ja (veidi) kange(m)
Ega te ei ole unustanud, et kui soovite Kroonikute kokaraamatu loosimises osaleda, siis jätke SIIA postituse alla mõni sõna kommentaariks. Veel mõned päevad. Aga nüüd konjakisinepist. Idee konjakisinepit teha tuli mul SEDA postitust kirjutades. Et kui on poeriiulitel, siis miks ei võiks ka kodus seda valmis teha. Pealegi võib selline purgitäis hädasti ära kuluda, kui kellegile on vaja üht väikest jõuluüllatust viia. Natuke uurimustööd ja järeldus, et peaasjalikult räägivad konjakisinepist soomekeelsed lehed. Ka see algse idee põhjustanud sinep ju põhjanaabrite poolt toodetud ehk Meira kaubamärki kandev. Eestikeelse info leidsin Nami-namist, kus konjakisinep ongi lausa jõulusinepi nime all. Retseptid olid üsna...
Must puudel, porgandikook ja apelsinikohv
Esmalt väike meeldetuletus, et veel mõne päeva jooksul võivad “Kulinaarsete kroonikute kokaraamatu” soovijad endast märgi maha jätta ning raamatu ja toiduteemalise ehte loosimisel osaleda, jättes endast maha väike kommentaar. Aga muud juttu ka. Eesti Maitsed on pea kogu aeg meid üllatamas väga põnevate projektidega, mis aitavad inimest ja toitu erineval moel kokku viia ning murda müüte ja luua uusi lugusid. Ise olen küll hulganiselt vahvaid kogemusi ja üllatavaid momente just eelpool mainitud põhjusel läbi elanud. Ja õnneks tegijate ind ei rauge, pigem vastupidi. Põnevaid tegemisi jagub jõulukuussegi. Veel on käimas Eesti Maitsed Täna aktsioon, mille käigus erinevad toidukohad nii Tallinnas...
Tahaks kinkida raamatut jõuludeks
Kulinaarsed kroonikud said maha kokaraamatuga. Ei ole enam tegelikult uudis. Esitlus ka juba tehtud meie roosakaanelisele ühisteosele. Minu kummardus esmalt kõigile kallitele kaasvõitjejatele, kellega koos seda raamatut kokku pandud sai. Uskumatult tubli ja usaldusväärne kamp. Siin see meie roosakaaneline siis on Raamatu esitlusel meie võidukas blogardite kamp ja kirjastuse Pegasuse esindaja Tiina, kes selle raamatu ideega välja tuli Nagu näha, on raamatu trükkisaatmisest kuni ilmumiseni meie read täienenud Aet’i süles oleva pisipoja võrra Uudis on meile endile aga kindlasti see, et meie ühine üllitis, mille Aet’i, Elise, Juta, Liina, Mari-Liisi, Marju, Pireti, Priidu ja Üllega koos valmis kirjutasime, on isegi...
Rikkalik šokolaadikook viigimarjade ja mandlitega.
Üks tõeline hõrgutis, mis on pärit 2003. aasta maailma parimaks šokolaadiraamatuks tunnistatud “Green & Black’s Chocolate Recipes” ja koogi juures on märge, et seda kooki on retsepti autor teinud aastaid just jõuludeks. Rikkalikku sisu ja mahlast olemust arvesse võttes kvalifitseerub jõulukoogiks see viigimarjaselt krõmpsuv ja mandliselt rikkalik šokolaadine maius küll. Eriti mõnusaks teevadki selle koogi just viigimarjad ja mandlid, mis annavad nii tekstuurile kui maitsele tõeliselt hõrgu maitsenüansi. Valmistamiskäik ei ole keeruline ja meie kogemus näitas, et õhukindlalt suletud karbis muutub see kook päeva-paari pärast ka aina mõnusamaks. Vaja läheb: 150 gr pehmeid mahlaseid kuivatatud viigimarju n 3 spl Vana...