Põnevat lugemist põimituna tänuga. Auhinnad ka jagatud.

Olen nüüd vaimustunult ja õnneõhinal käinud lugemas neid sisukaid, põhjalikke ja väga armsaid kommentaare, mis jäetud minu lapsepõlvemaitsetest ja -mälestustest kantud postituse juurde. Suured ja siirad tänud kõigile, kes raatsisid ja viitsisid oma mälestusi jagada! Neid lugedes tuli kohati pealetikkuva meelehärdusega võidelda. Te olete võrratud, kes te nii ilusaid mälestusi ja mõtteid siin jagasite ja juba neis kommentaarides sisalduva info põhjal julgen kinnitada, et tegelikult oleme “päris” toidule veel lähemal kui vahel supermarketites ringi jalutades tundub. Kõige paremas mõttes on eestlased üks mõnus popsirahvas, kes haukab koduleiba ja sätib leivale peale kilu ning kõrvale rüüpab kama. Või no peaaegu nii,...

Magushapu kana Draakoniaasta tervituseks

Hiina uue aasta algust ja Draakoni valitsemiaja algust, küll väikese hilinemisega, on paslik tähistada ühe Hiina köögi tõelise hitiga ehk kanaga magushapus kastmes. Hiinapäraselt siis gu lo gai . Vähe on inimesi, kes seda ei armastaks ning variatsioone magus-hapu kastme teemadel liigub ka lõputult. Siintoodud versioon on pärit Hiina läänepoolsest osast. Hiinas kasutatakse magushaput kastet kõige sagedamini hoopis kalaroogade juures. Meil on pigem levinud kana selle kastmega valmistamine. Siintoodud retsept on mugandatud ja kohandatud hästi ahvatlevate Hiina toitude raamatust China, mis jõudis minuni üle suure lombi ja tänu teise samasuguse kokanduskiiksuga inimese abile. Tänud, Tiina! Kastme maitsestamisel tuleks pigem usaldada...

Moon. See vana hea. Üks hõrk kanamaksapasteet sibulamoosiga ka lisaks

Blogarditel (blogija + õgard = blogard) on saanud traditsiooniks aeg-ajalt mõnd toidukohta rünnata ja kambaga peale lennata. Et testida kööki, kokka ja menüüd. Kristalse tõe huvides peaksime muidugi käima ühekaupa ja nägu varjates kehastuma tavakliendiks, aga ega kaua oma palet ei peida, eriti kui fotoaparaat saab välja tõmmatud, et kõik road pildile jäädvustada. Viimati sai blogarditega Moonis käidud, mille kohta – endalegi üllatuseks – sai kasutatud terminit “vana hea”. See nn. vana koht on küll veidi ainult üle kahe aasta vana, aga uute üllatustulijate taustal tundub Moon oma tuntud headuses olevat kui kindel ja turvaline sadam, kuhu vahel ikka tahaks...

Kana tomatikastmes ja parmesanikatte all

See on hästi mõnus ja lihtne argipäevaroog, mis maitseb imehästi vaatamata sellele, et väga suurt pingutust toidu valmistamine ei nõua. Samas on tomati ja juustuse kastme sees küpsenud kanaliha lausa sõltuvust tekitavalt maitsev. Tavaline on see, et hiljem riisutakse ka ahjuvorm saiatükkidega puhtaks, kuna kogu kaste on lihtsalt liiga maitsev, et ennast korrale sundida. Ja minu jaoks on jackpot ka see, et seda toitu söövad kõik pereliikmed (uskuge, kui kolm erineva maitseelistustega last vahel ühel nõul on, siis on see toiduvalmistaja jaoks ikka suurpäev küll!) Vaja läheb: 6 kondita ja nahata broilerikintsu 2-3 küüslauguküünt 500 gr tomatikastet 1 tl soola...

Toidust, lapsepõlve maitsetest, kokaraamatutest. Natuke loosimist ja auhindu ka.

Ei oskagi arvata, kas põhjuseks on ealised iseärasused või tõsiasi, et iseseisvusaja jooksul on olnud võimalik väga palju seni kättesaamatuna olnud toite oma hambaga ära maitsta, aga järjest rohkem olen hakanud väärtustama meie igipõliseid toite ja toidust rääkides hakanud üle õla tagasi lapsepõlve vaatama. Vaatama hoopis teise pilguga seda, mida lapsena sõin ja milliseid maitseid kogesin. Omaaegsete pidulaudade klassika: muna-tomati kärbseseen ja sült Kuulun veel sellesse põlvkonda, kel on olnud õnn kogeda kõige ehedamaid lapsepõlvemaitseid suvel maal vanaema juures. Lüpsisoe või siis kaevus jahutatud piim, isesoolatud liha, värskelt püütud kala, paar korda suve jooksul vähipüük. Kanamune käisime ise kanalast otsimas,...

Mandariini-mandlikook šokolaadikatte all

Tegelikult kippusin selle koogi nime juures ikka mõnd õndsusele või ahvatlusele viitavad emotsionaalset terminit lisama, aga sain endast võitu, jäin asjalikuks postituse pealkirjastamisel ja kirjeldan seda intrigeerivat ja erakordselt maitsvat kooki allpool. Esmalt pean tunnistama, et alati, kui kohtan mõnd väga teistlaadset kooslust retseptides, käivitub minus uudishimu ja vajadus järele katsetada. Mitte iga kord ei vii see küll ootuspärase tulemuseni, aga hiljem võib nentida, et vähemalt nüüd ma tean. Sama uudishimu sai ka selle koogi puhul käivapanevaks jõuks – juba algus ehk 2 tundi keedetavad mandariinid tundusid piisavalt veidra ideena ja siis et jahu asemel on ainult mandlijahu…. Selline kook...

Rita kapsapirukas Peipsiveerelt

See põnev kapsapirukas pärineb Peipsiveerel elavalt Ritalt, kelle hõrgutavat pirukat teatakse ja tuntakse kogu külas. Esmapilgul intrigeerib taina valmistamise moodus: ühelt poolt on tegemist biskviittainale sarnaneva loogikaga, kuid üllatajaks on siin majonees, mida lisatakse üsna ohtralt. Sama pirukat võib proovida teha ka sibulaga või siis ka kapsa-sibula seguga. Väga maitsev jääb see kapsa ja majoneesiga taina kooslus, seda võin kohe kindla peale lubada. 3 suuremat muna 1 spl hapukoort 5 kuhjaga spl jahu 250 gr rammusat majoneesi 0,5 tl soodat + 0,5 tl äädikat, lusikas kokku segatuna 0,5 kg kapsast Soola ja pipart Võid või õli/või segu Haki kapsas ning...

Ikraa peedist. Lihtsamast lihtsam ja imemaitsev

Selline mõnus möginakategooriasse kuuluva peeditoit jäi mulle silma 1955.aasta “Raamat maitsvast ja tervislikust toidust” lehekülgedelt, kus vastukaaluks eelmise vabariigi aegsetele retseptiraamatutele toodi “maale” kamaluga vennasrahvaste toite. Läänepoolse päritolu toidud kadusid meie kokaraamatutest kui võluväel aastateks. Peedi- ja baklažaaniikraa ning muna ja majoneesiga kuumsuitsuskumbria – üsna slaavipärase mõjutusega eelroad Aga eks igas asjas on nii halvad kui ka head küljed. Sellestsamast raamatust võib leida hästi toimivaid ja väga maitsvaid toite nagu näiteks bozbaž-supp, šurpa-supp, botvinja kalaga, tšanahhi, krupennik, galuškad jne. Katsetamist ootavad mitmed põnevad toidud, mida propaganda korras meie rahvale nõuka-aja alguses hoogsalt tutvustama asuti. Aga seesama vana tuttav peet on...

Požarski kotletid – mahlane ja mahe kanaroog

Mahedamaitselised kanahakklihast valmistatud Požarski kotletid on Vene köögi klassika, mis ei jäta külmaks noori ega vanu. Kanaliha leebe maitse saab Požarski kotletis võilt kreemjalt täidlast tuge ning tulemuseks on valmistuskäigult lihtne kuid maitselt rikkalik mõnus roog. Vaja läheb (6-8 kotleti jaoks): 400 gr kana- või kalkuni hakkliha100 ml piima100 gr saiaVett50 gr võid½ tl soola100 gr riivsaiaPraadimiseks võid või õli ja või seguLeota sai piimas kuni see on täiesti pehme. Klopi saia-piimasegu ja hakkliha segamini. Lisa juurde pehme või, maitsesta soola ja pipraga. Luksuslikuma tulemuse jaoks võid kogu segu enne või lisamist läbi hakklihamasina ajada või köögikombainiga ühtlaseks töödelda. Vormi...

Head uut aastat jäise šokolaaditerriiniga

Kõigepealt kaunist ja maitseküllast uut aastat kõigile ise- ja hästitegijatele! Palju põnevaid avastusi maitsemaailmas sel alanud aastal.  Aga et aastat väärikalt alustada, siis pakuksin omalt poolt ühe tõeliselt rikkalikku ja mõnusa jäise šokolaaditerriini. Terriini valmistamine imelihtne, aega vajab üleöö külmkapis seismiseks ja juurde sobib oivaliselt mündine kaste. See šokolaadise terriini kooslus on klassika ja pärit Pariisist Taillevent’i restoranist. Retsepti leidsin “Green&Blacks Chocolate Recipies” raamatust. Vaja läheb: 200 gr tumedat šokolaadi (Odense 70%-lise kakaosisaldusega plokkšokolaad sobib hästi) 100 gr tuhksuhkrut 150 pehmet võid 5 muna, kollased ja valged eraldi 75 gr naturaalset kakaopulbrit soola 200 ml vahukoort Sulata šokolaad vesivannis. Sega...

Pardifilee granaatõunakastmes

Pardifilee sobib imehästi pidulikuks söömaajaks, kuna nõuab vähest vaeva ning valmib kiiresti. Maitseb samas luksuslikult. Pardifilee valmistamine on jõukohane kõigile, ainuke oht võib olla filee üleküpsetamine. Pardifilee peaks olema seest mõnusalt roosakas ja mahlane. Pardifilee valmistamist samm-sammult võid vaadata SIIT. Maitsestamiseks piisab vaid soolast ja piprast. Samas võib fileele erinevaid nüansse anda lisades liha juurde põnevaid kastmeid. Üks võimalus on valmistada kaste granaatõunamahlast ning –kontsentraadist. Hapukasmagus kaste on ideaalne lisand mahlasele pardifileele. Luksuslik ja lummav! Kuivata pardifilee majapidamispaberiga ning lõika ära väljaulatuvad rasvakihi osad. Tee nahapoolele naha ja rasva sisse ruudukujuliselt sisselõiked nii, et liha sisse ei lõikaks. Maitsesta filee...

Šokolaadikook vindiste ploomidega

Üks lihtne ja imeliselt maitsev põhjalikult šokolaadine kook. Rikkalikule šokolaadile sobivad seltsiliseks imehästi veidi vindised ploomid.Kook oma iseloomult on mahlane ja patuselt šokolaadine. Üleküpsetada seda kooki ei tasu, võluv on just poolküpsenud sisu, milles mahlane suussulav šokolaad ja ploomid kauni duo moodustavad. Algses retseptis on selle desserdi nimeks Drunken Damson Dessert, kus kasutatakse džinnis maitsestunud ploome ja pärit on see raamatust Green&Blacks’s Chocolate Recipes. Mina kasutasin Vana Tallinna likööri, mis sobitub ploomide hapuka maitsega suurepäraselt ning sobib oma vürtsikas-magusa maitsega imehästi pühadeaega. Muus osas on see ilma jahuta ja ohtra šokolaadiga kook lihtsamast lihtsam. Sokolaadikoogi põhi moodustub vaid neljast komponendist,...