Heeringamari koduleival ehk suhtle õigete inimestega

No ei jõua mina ära oodata, kui Mari-Liis selle heeringamarja postitusega välja tuleb. Andesta, Mari-Liis, mulle mu kärsitus! Näpud kihelevad juba mõnda aega sellest kirjutama ja oma koju sattuvate külaliste seas levitan juba mõnda aega heeringamarja usku. Ja mina sain esimest korda aimu heeringamarja võlust just tänu Mari-Liisile. Järeldus: suhtle õigete inimestega! Esmalt ei oska ma ennast ära kiruda, et mina, kes ma pean ennast eelarvamustevabaks katsetajaks ja kodanikuks, kes alati kõik uued ja huvitavad asjad ära proovib, suutsin aastaid mööda käia heeringamarjast. Teate ju küll: “Kõik need aastad reas, mis on minust mööda läin’d, kui lootusetult pime olin õnne...

Kaerahelbe-purutaina pirukas mustikatäidisega

Mingi kinnisidee ajel on mul sel hooajal vajadus sättida ühte küpsetisse kokku kaer ja mustikad. Iga kord saan muidugi ka kinnitust, et metsane mustikamaitse ja maalähedane kaerane mekk sobituvad ideaalselt. Esmalt õnnestus kokku sobitada see väga maitsev kaerasel põhjal mustikakook beseekattega, mis sai auväärse tiitli “kõige parem mustikakook”. Nüüd sai tehtud kaerahelvestest ja võist mõnus purune ja krõbe tainas ning sinna vahele sätitud mustikaid. Tulemus jälle täiesti suurepärane. Tegelikult söötis selle idee mulle ette mingi üliaktiivne reklaam, mis ühele toiduleheküljele sisenedes samalaadse koogiga pildi mulle üle terve ekraani laotas. Enne, kui nurgasolevat ristikest reklaamist vabanemiseks vajutada jõudsin, suutsin registreerida, et...

Saare naiste tomatiplösö

Moo meelest on see üks mönus plösö. Olen seda ikka vahel teinud, kui köögikapile on seisma jäänud mõned plekilised õunad ja tomatite pealekasv vajab reguleerimist. Selline mõnus lihtne lihakõrvane käepärastest algainetest. Algne retsept on pärit “Hoidiste” raamatust (tegelikult ikka pigem Saare naistelt), omalt poolt olen hakanud lisama tšillipipart, kaneelikoort ja koguseid veidi kohendanud. Algne retsept jätab koostisained ka peenestamata, aga meile meeldib just selline täiesti plösöks tehtud plösö. Valmistamiseks läheb vaja 2 osa tomateid, 1 osa sibulat ja 1 osa õunu. Näiteks 1 kg tomateid, pool kilo tomateid ja pool kilo õunu. Selle koguse peale kulub 1-2 spl 30%-list äädikat,...

Ise tehtud. Hästi tehtud. Facebook´is

Blogi leheküljel on nüüd oma pesa ka Facebook’is. Kõigest ei moodustu alati blogipostitust ja vahel on mõned mõtted ja teated liiga kaduvliku loomusega, et nendest veebipäevikusse eraldi postitust kirjutama hakata. Seetõttu tundus hea mõte luua oma blogile lehekülg FB-sse, kus saab kiirelt jagada operatiivset infot, anda märku uutest postitustest blogis ja vajadusel tekitada ka arutelusid huvipakkuvatel teemadel. Seega, kui tahad osa saada blogi tegevusest sotsiaalmeedia kanali kaudu, klikka lihtsalt blogi paremas servas olevat nuppu “Like” ja tere tulemast!

Peedisõber graavilõhe, seltsiks tilli-sinepikaste

Graavilõhe on mõnus suutäis. Kappi satub ikka vaheldumisi kas lihtsalt soolatud lõhefilee või siis suvel, kui tillil võimas värske maitse, ka Rootsi päritolu graavilõhe (Gravlax). Valmistamine on imelihtne eeldusel, et jagub kannatust minimaalselt ööpäev oodata. Aga tulemus on alati mõnus. Lõikad mustale leivale õhukesi viile, laotad ohtralt tilli-sinepikastet peale, piserdad veel veidi sidrunimahla ja jahvatad musta pipart ja mõmised rahulolust. Hästi sobituvad leivale lõheviilude alla ka küpse avokaado viilud – proovige järgi, väga maitsev kooslus. Aasta-paar tagasi sain ajakirjast Delicous veel geniaalse idee – lisaks tavapärastele graavilõhe marineerimise komponentidele võib lisada ka riivitud toorest peeti. Maitset annab ta veidi, kuid see värvide mäng,...

Shakshouka/Shakshuka

See on üks neist toitudest, mille puhul peale esimest maitsmist tekkis minul tahtmine toolilt püsti karata ja võidukalt tantsiskledes oma leidu tähistada. Maitsekombinatsioon on minu jaoks täiusliku kategooriast. Shakshouka on VÄGA HEA! Koostisainetest lähtudes on tegemist mõnusa suvise toiduga, mis maitseb kõige paremini suviste sibulate-paprikate-tomatite koosluses. Korralikult kollase südamikuga munad veel lisaks ja üsna lihtsalt valmiv pajatäis superhead toitu ongi laual. Põhja-Aafrika või Iisraeli päritolu (igal allikal on shakshouka päritolu kohta oma teooria alates Tuneesiast, Süüriast, Egiptusest, Alžeeriast, Liibanonist, Marokost kuni siis Iisraelini välja ja tõenäoliselt liiguvad head ideed piiriüleselt) shakshouka on just mida sellist, mis minu maitsemeeled nurruma timmib. Vastavalt valmistaja soovile ja sööjate soole (mehed...

Põhjaka lummus

Tõenäoliselt on kõik, kes vähegi toidublogisid jälgivad, märganud viimasel nädalal kõige populaarsemat teemat. Kõigi meeltes ja keeltel kõlab võimsa akordina Põhjaka. Põhjuseks on esmalt muidugi see, et 14 blogardit (ikka teate ju seda, et toidublogija + õgard = blogard) sättisid end ühel juulikuu õhtul laua äärde ja maitsesid head-paremat, mida Põhjaka poisid meile pakkusid. Teine, ja olulisem põhjus on see, et see mingi müstiline Põhjaka lummus tuli ka meile peale ja muutis meid nii headeks, niiskesilmalisteks, õnnelikeks ja sõbralikeks.Kõik tahtsid oma emotsioone jagada. Ja sellel kohal on mingi lummus! Eriti hästi avaldub see õhtuvalguses, mis maalib vana maja, põlispuudega õue ja lihtsad...

Rohelise sibula ja munatäidisega pirukas. Ikka Peipsi äärest

Järjekordne täiesti vastupandamatu sibulapirukas. Lihtne ja loogiline, kuid vaatamata sellele jalustniitvalt maitsev. Eriti sobib see pirukas just suvisesse aega, kui igal aiamaal vohavad rohelise sibula tihnikud. Tegelikult tuleb vaid imestada, kuivõrd vähe leiab kasutust meie köögis kõige tavalisem roheline sibul – sellest saab lisaks hapukoorega segamisele või toidule puistamisele teha imehead suppi, pirukaid täita, pannkooke küpsetada, omletti meisterdada jne jne. Selle piruka tegemisel võid kasutada nii tavalist pärmi-lehttainast või ka lehttainast, aga nobenäpud teevad ise valmis juustu-muretaigna, mis maitseb koos sibula-munatäidisega imeliselt. Taigna jaoks läheb vaja: 4 dl jahu 150 gr riivitud juustu 150 gr külma võid 1/2 tl soola 1...

Kõige parem mustikapirukas

Ma üldiselt hoian end tagasi ülivõrdes hinnangute eest toitude pealkirjades. Selle mustikapiruka parimaks tituleerimise võttis enda peale elukaaslane (kes elus mõned koogid on maitsta saanud ehk teisisõnu kelle karm saatus on sundinud teda lakkamatult minu rohkem ja vähem õnnestunud köögikatsetusi maitsma). Mulle täiesti ootamatult kõlas seda kooki maitstes tema suust hüüatus: “See on kõige parem kook!”. Ma ise taandasin siis selle kõige-kõigema hinnangu siiski vaid mustikapirukale, aga hästi maitsev tuli see kooslus välja küll. Mulle endale meeldis väga just mustika ja kaera kooslusest tekkiv maitsekombinatsioon. Koogi idee tekkis mitme idee liitmisel, paigas oli vaid see, et tahtsin kaeraküpsistest põhja ja mustikad sõbraks sättida. Vahune...

Tere pühapäeva hommikut! Sooja suvikõrvitsasaia soovite?

Vahel kohe juhtub, et inimesel läheb uni ära kell 4 hommikul (ealised iseärasused?). Esimese tunni lihtsalt vähkred, mõtted peas keerlemas. Siis hakkab väljas juba täiesti valgeks minema ja edasine küljekeeramine tundub mõttetu. Pere teised liikmed nohisevad häirimatus rahus edasi ja ühel hetkel ei karga pähe paremat mõtet kui kööki hiilida ja ülejäänud pere ärkamise ajaks soe sai valmis küpsetada. Kuna köögilaualt vaatas vastu üks eelmisel õhtul värskelt peenralt ära naksatud suvikõrvits, siis ei pidanud ka palju pead murdma, millisele küpsetisele seekord keskenduda. Suvikõrvitsai! Minu üks lemmik on ka kitsejuustu ja tüümianiga sai, seekord sai aga tehtud eriti lihtne moodus, mis annab tulemuseks tervisliku ja...

Suvikõrvitsa carpaccio. Imelihtne ja imemaitsev

Suvikõrvitsa ajastu on saabunud. Toon ise, kui oma kõrvitsamäele lähen, iga kord kaasa paar parajat jurakat. Nüüd tuleb ainult fantaasial lennata lasta, mida kogu selle suvikõrvitsaga ette võtta. Õiteilu võib ju ka nautida, kuid praktiline perenaine naksab ära isasõied (need, mis on peene varre otsas ilma pojata), paneb need pannile ja sööb lihtsalt ära. Näiteks anšoovise ja mozzarellaga täidetult. Minu üks ammune lemmik! Suvikõrvitsa vili annab aga hulganiselt võimalusi nii soolaste kui magusate toitude valmistamiseks. Täna sai jäädud siiski soolasele lainele ning tehtud suvikõrvitsa carpaccio ja suvikõrvitsasai. Suvikõrvitsasaia olen ka enne teinud ja siis tüümiani ja kitsejuustuga, nii et teadsin väga...

Kirgiisi kanalihašašlõkk

See lihtne, kuid samas üllatavate koostisosadega kanašašlõki retsept pärineb minu hea sõbranna Naša retseptivaramust. Kirgiisi päritolu kohta ei oska muud kommenteerida, kui et selle nimetuse all on see retsept käsikirjaliselt üles märgitud saanud. Peipsi ääres elava rahva seas on sel moel valmistatud šašlõkk populaarseks saanud. Naabrinaine Rita, kelle varamust on pärit suurepärane Peipsi sibulapirukas, armastab sedamoodi tehtud kana väga. Ja Rita juba head asja oskab hinnata 🙂 Tegemist on hästi geniaalse ideega – kana marineerub lahtiklopitud muna ja jahu segus ning hiljem küpsetades moodustub liha pinnale midagi paneeringu taolist, mis hoiab liha mahlad lihas sees. Kanaliha puhul tuleks eelistada nahaga...