Minu Peipsiäär

Raamatusarjaliku pealkirja meie Peipsiääre käigule tingis tõsiasi, et Mari-Liisilt ilmus just äsja pikk ja sisukas ülevaade Sibulatee vaatamisväärsusest ja kogu sellest kandist üldisemalt. Käsi südamel, me tõesti ei lepi teiste blogarditega kokku, et samal ajal ühest teemast kirjutame, aga mingi müstiline blogardite ühine alateadvus on meie meeled hõivanud ja enam ei viitsi ei üllatuda, rõõmustada ega vihastada üheaegsete samasisuliste teemade blogidesse ilmumise peale. Ohkad lihtsalt elutargalt ja leppinult 🙂 Tegelikult on see tore, et kusagil on olemas mõttekaaslased ja hingesugulased, kes mingil seletamatul põhjusel samal hetkel samale teemale keskenduvad. Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Sibulamaa sibulad kasvavad mis mühiseb...

Mahlane kirsikook kodujuustukattega

Suvi on oma küllusesalved avanud ja käes on marjaaeg. Koogiküpsetajatele üks tänuväärne aeg, sest marja- ja puuviljakoogid on vähemalt minu jaoks ühed inspireerivaimad. Suurepärane maitse ja värskus tuleb marjadest, koogimeistril jääb üle vaid veidi omapoolset lihvi anda. Kirss oma ilusa sügavpunase värvi, mahlaka ihu ja mõnusa happesusega on kui loodud kooke kroonima. Kirsi puhul on ainuke oht see, et koogitäidis jääb liiga vedel, kuna kirss on hästi mahlakas vili, mis kuumutades palju vedelikku välja annab. Kookide läbivettimist aitab vältida kirsside tärklisega segamine: poole kilo kirsside kohta võib arvestada umbes 1spl tärklisega, mis tuleks lihtsalt kirsitäidisele juurde segada enne küpsetamist (koos suhkruga). See kodujuustuga kirsikook...

Aprikoosikook peidetud martsipani ja tibakese tüümianiga

Aprikoosi-, virsiku-, ploomi- ja teiste luuviljaliste koogid on minu jaoks kindlasti ühed lemmikud. Hästi head mahlased viljad, kus piisavalt ka hapusust sobivad ideaalselt üheks lihtsaks ja suviseks koogiks. Kindlasti võib teha ka vana head kohupiima või ricotta virsikikooki, mis on ajatu klassika, kuid väga mõnusa vahelduse saab pakkuda ka lihtsalt õhukesele krõbedale tainapõhjale paigutatud viljadega, kus siis maitseks kas pähkleid, maitseürte (näiteks münti või tüümiani), kaneeli, mett, vaniljesuhkrut, haput moosi, martsipani või mida iganes. Fantaasiaga ei tasu koonerdada. Minu selle hooaja esimene aprikoosikook sündis üsna spontaanselt. Turult tõin ära hästi huvitava aprkoosisordi – värvilt pigem virsik ehk heledam, kui tavapärane aprikoos. Maitselt...

Tšillimoos – tuli, nägi ja võitis!

Meie sellesuvine hitt on tšillimoos. Keedan seda juba vähemalt neljandat korda paari viimase kuu jooksul, kusjuures iga kord olen ikka päris mitu purgitäit valmistanud. Pere meespool on hakanud tšillimoosi tarbima pea iga toidu juurde, hommikupuder ehk välja arvatud. Olen päris mitu purgitäit ka sõpradele kinkinud või külla kaasa võtnud ja jällegi veendunud, et midagi on selles maitsekoosluses, mis toimib. Oma iseloomult magus-vürtsine erkpunane hoidis sobib ideaalselt nii lihade kui juustudega. Viimane avastus võlgneb tänu Marju soovitusele – ka vaniljejäätisega on tšillimoos uskumatult mõnus. Sama laieneb arvatavasti toorjuustukookidele ja muudele sellelaadsetele dessertidele. Tundub, et see Itaaliast Calabriast pärit retsept on tulnud, et jääda. Kusjuures mul...

Tkemali – hapukasvürtsine maitsesegu Gruusiast

Tkemali on pärit Gruusiast ning sobib sarnaselt adžikale erinevate toitude maitsestamiseks. Tkemali on oma olemuselt hapuka alatooniga kaste, kus haput maitset annavad kas ploomid või ka alõtšad. Tkemaliga saab maitsestada liha, suppe, kastmeid, samuti sobib ta hästi marinaadi maitsestama või ka iseseisva määrdena kasutada. Maitsebukett on Gruusia köögile iseloomulikult võrratult ürdine ja krepsakalt terav. Valmis hoidise kogus 0,5 l Vaja läheb: 0,5 kg keskmise suurusega hapumaid poolvalmis ploome (või alõtšasid) 2 dl vett 2 spl sidrunimahla 2 spl oliiviõli 1 spl punase veini äädikat 4 küüslauguküünt 1 tl soola 1/2 tl tšillipipra helbeid või jahvatatud punast pipart 0,25 tl jahvatatud musta...

Päikeseline porgandimarmelaad

Porgandist saab väga edukalt moosi keeta. Lisa porgandile maitseerksust vaid veidikesest sidrunist ja apelsinist ning jääb üle vaid üllatuda, millise päikeselise maitsebuketi omandab meile nii tuttav ühepajatoidu porgand moosi sees. Esimese hooga võiks arvata, et purki on tehtud aprikoosi-apelsinikeedus. Lisaks sellel on marmelaad nii kauni värviga, et pimeda talvehommiku saab hetkega päikeseliseks muuta määrides seda marmelaadi röstsaiale. Retsept on pärit Kanadast ja ilmunud täpselt sajand tagasi välja antud kokaraamatus. Toodud kogusest valmib liitrijagu marmelaadi. Vaja läheb: 1 sidrun 1 apelsin 5 dl riivitud porgandit 5 dl suhkrut 5 dl vett Näpuotsaga soola Pese hästi hoolega sidrun ja apelsin (kasuta kuuma...

Adžika

Kõik kes austavad Kaukaasia kööki, peaksid hästi teadma, kuivõrd kepsakas on üks krehvtine ürdine adzika. Šašlõkile pea asendamatu kaaslane, lisaks sellele annab maitsetest tulvil määre hulganiselt võimalusi katsetamiseks – proovi selles erinevaid lihasid marineerida, lisa suppidele ja hakklihatoitudele maitset, määri juustuleivale. Samuti võib teha erinevaid kastmeid lisades adzikat kas ketšupile või hapukoorele. Siintoodud adzika retsept on pärit Gruusia toitude raamatust The Georgian Feast. Valmis hoidise kogus 0,5 liitrit Vaja läheb: 8-10 küüslauguküünt 150 gr punast tšillipipart 1 keskmise suurusega sellerivars 1 suurem punane paprika 4 dl värsket hakitud tilli 2 dl värsket hakitud koriandrit 0,5 dl veiniäädikat Soola maitse järgi...

Kohtume juba laupäeval Sadamaturul

Nonii, kohe varsti ongi käes laupäev ja kes veel ei tea, siis täpselt selle nädala laupäevasel päeval (igaks juhuks ka kuupäev ehk 9. juuli) on kavas blogardite dessant Sadamaturule. Lahtiseletatuna tähendab see, et kolm vahetust usinaid toidufanaatikuid ehk 3×5 toidublogijat laotavad omavalmistatud kraami lettidele laiali ja kõigil huvilistel on võimalik endale meelepärast kaupa kas kohapeal tarbimiseks või ka koju kaasa osta. Iseenesestmõista olen ka mina ennast üles rivistanud ja valmis vastu võtma väljakutset tõestamaks, et ma ainult ei simuleeri toidutegemist ega fantaseeri toiduvalmistamise teemal arvuti taga istudes. Naasen kas kilbiga või kilbil, aga üht-teist on mul plaanis kõigile külastajatele pakkuda küll. Hetkel olen pidama jäänud valiku...

Läks käima! Rumtopf ehk iidne Saksa marjajook jõuludeks

Ma annan endale aru, et tänase fantastiliselt emotsionaalse ja võimsa päikesepaistelise koolinoorte laulupeo õhtul on lubatud vaid rukkileiva, kama, sõira ja kaerakile teemalised postitused. Ja siin tuleb üks mingi jõulu ja rummilobaga! Siiski, vabandan ennast välja sellega, et kuuma käes turbokiirusel küpsevad kodumaised maasikad võivad kohe varsti otsa saada. Nii et kõigil, kes endale jõuludeks hüva jooki tahavad käima panna, tuleks kiirelt tegutseda. Rumtopf on just selline rummi põhjal valmistatud marjajook, mis alguses lükatakse käima maasikatega, lisades suve jooksul erinevaid marju ja puuvilju vastavalt sellele, kuidas need valmis saavad. Ja kuna valmistoote pildi saan üles riputada alles jõulude paiku ning siis on...

Jahutav maasikasorbett laimi ja rummiga ingverivahvlites

Käes on ometi see aeg, kus meie karmipalgeline külma kodumaa on korraks leebunud, oma teravajoonelised näolihased pigevabaks lõdvendanud ning rikkalik soe valgusküllane suvi on võimust võtnud. Külma kodumaa kui jälgiks meid eemalt sellise emaliku leebe ja kõikemõistva-andestava elutarga naeratusega. Ööd on soojad ja valged, hing on igasuviselt tuttavlikult ärev ja tunne on selline, et tahaks emmata kogu ilma. Maasikad on ka valmis saanud ja metsmaasikalõhn hõljub metsa all ning hullutab vastupandamatult. Maasikaaeg on mõnus! Alla kilo meil igapäevaselt maasikaid ei kulu. Eelkõige niisama söömiseks, koogi sisse, toormoosina pannkoogile ja kui midagi eriti hõrku soovida, siis kerge rummi- ja laimilisandiga sorbetiks daiquiri* ainetel....

Rabarberinaps väikese ingverilisandiga. Roosa nagu unistus

Et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada müstilisest Tammuri talust, kus me muu hüva kraami juurde mekkisime ka jalustniitvaid (ja seda mitte kraadide, vaid puhta ja mõnusa maitse tõttu) koduse aia saadustest valminud napse. Seni olen ise teinud klassikalist jõulujooki, kuhu suve jooksul tuleb kirsse, maasikaid, vaarikaid jms lisada ning siis jõuludeni viina ja suhkruga seista lasta. Ühe marja baasil tehtud joogid olid üllatuseks – minu lemmikuks kujunes alõtšanaps, mis oli väga mõnusalt tugeva happe, mõrkja alatooni ja üldse erakordselt mõnusa maitsebuketiga jook. Alõtšadeni veel veidi aega on, seetõttu läks esimesen purki rabarberinaps. Praegu peaks veel aianurgast rabarberit saama ja...

Baklažaan ehk pommu. Mida võiks ette võtta minu lemmikviljaga?

Kas ma olen juba maininud, et baklažaan (keeleuuenduslikult pommu) on minu üks lemmikuid köögivilju? Tohutult kasutusvõimalusi, millest sain esmakordselt aimu siis, kui Jalta turul käisin. Sealsete turutädide fantaasial seda köögivilja koheldes ei ole piire: nad küpsetavad, grillivad, suitsutavad, marineerivad jne baklažaani ning ei kohanud ühtegi varianti, mis ei oleks mulle maitsenud. Baklažaan on muide tomati ja kartuli sugulane ning klassifitseeritakse marja liigituse alla. Meil on olukord üsna nukker ja seda mitte seetõttu, et baklažaani ei oleks saada, vaid et väga sageli ei osata temast midagi tarka valmistada. Olen ise olnud tunnistajaks sellele, kuidas Teeninduskoolis (koolis, kus siis omandavad Eesti kokad teadmisi)...