Rabarberikattega külluslik toorjuustutort…

… ehk peaaegu nagu Yorkshire Pink Champagne Rhubarb Cheescake raamatust The Great British Book of Baking. Tegutsen rabarberilainel ja nädalalõpul külla minnes (külla kiirustamise tõttu jäi ka tükk pildistamise jaoks välja tõstmata) sai prooviks tehtud üks korralik toorjuustune tort, millel krooniks roosakas rabarberikate. Tuli välja üks mõnus kook, mille täidise apelsinine- ja sidrunine kerbelt kirbe ja kreemiselt toorjuustune maitse saab katteks paigutatud rabarberi-ingveri kihist vaid täiust juurde.  Uskumatu, millise kauni värvi annab rabarberile koorimata jätmine. Tänud, Pille, suurepärase soovituse eest!  Põhja jaoks läheb vaja: 100 gr Digestive küpsiseid 50 gr võid Purusta küpsised köögikombainigia ning sega sulatatud võiga. Sega küpsisepuru võiga ning suru...

Taas rabarberikook – seekord beseekihi all ja kondenspiimaselt kreemise vahekihiga

Rabarberihooaeg on täies hoos ja nüüd saan hakkama juba naabrinaise ja turu abita. Maja taga on rabarberivarred päris pirakaks sirgunud ja ühe koogi jaoks võetud rabarberikogus ei vähenda kogupuhmast märkimisväärselt. Jeeee! Ma armastan seda kevade esimest vilja, mis oma tulihapuka olemusega meid talvetardumusest välja ehmatab. Muide, kas teadsite, et rabarberi tõi Euroopasse Marco Polo ja seda esmalt ravimina. 18. sajandiks oldi ka siinmail aru saadud, et lisaks ravimile on tegemist ka suurepärase toiduainega. Tänud Marcole selle kingituse eest! See suurepärane kook sai alguse kahe juhuse kokkulangemise tõttu – esmalt ahvatles Juc oma kirgliku “kõige-kõigem-rabarberikook” postitusega ja teisalt vedeles külmkapis eelmise õhtu külalistest (kellele valmistasime oma hetke leivanumbrit...

Kevadiselt kerge lumekrabi täidisega avokaado

Käies hiljuti surimit tutvustaval üritusel sain päris tükk maad targemaks. Kodus nuputasin veidi ja leidsin ühe uue idee, kuidas minu üks lemmikuid avokaado ja lumekrabi koos suurepäraseks eelroaks vormida. Olen olnud juba aastaid vahelduva eduga krabipulkade ja lumekrabi tarvitaja. Kõige sagedamini ampsan neid niisama või siis teen värske kapsa-tilli-kurgi-krabisalatit majoneesikastmega. Viimane on minu (ja kogu pere) lemmik juba aastaid ja seda saab teha vaid kevadisest-suvisest erkrohelisest kapsast. Lumekrabi ise on aga tühja kõhuga ampsates uskumatult mõnus. Kõrva taha panin info surimitoodete kohta selles osas, et pakendil olevat infot tasub uurida. Surimi ehk puhta kalamassi sisaldus on olulisem kui arvata võib ehk...

Spargel munaga ja muna spargliga. Täiuslik kooslus igal moel

Saabunud on spargliaeg. Reedel Sadamaturul käies sattusin täiesti ootamatult suurepäraselt ajastatud hetkele – Uus-Kongo talu perenaine Aino oli just letile kraaminud värske spargli! Selle kevade esimese. Sparglit täis kotitäiega jäi koheselt vahele ka Piret, kes vaevu suutis käte värinat taltsutada. Umbes sarnase emotsiooniga kargasin ka mina leti ette, et sellest mõnest kilost esimesest sparglist oma noos saada. Kevadised esimesed kodumaised sparglid on minestamist väärt! Minul on õnnestunud sel kevadel viis esimest sparglivart naabrinaise aiast juba sparglipirukasse sättida. Mõned kooslused on lihtsalt täiuslikud Värske spargel – puhas ilu! Oliiviõlis kümmelnud ja kergelt grillitud spargel Et sparglile väärikat seltsilist leida, siis pakkusin klassikalist kooslust ja sättisin rohelistele...

Ahvenafilee õlis, haugi- ja ahvenamari – võileivakatted kodumaisest kalast

Lihaleent limpsa pealt, kalaleent kääpa põhjast (Palamuse) Kala on eestlaste toidulaual olnud sama asendamatu kui kartul. Tuleb ju meelde raamatutest loetud kujund, kui vanad eestlased istusid laua ümber ja sõid soolasilku kartuliga. Vahepealne aeg on kalatarbimise eelistused üsna veidraks muutnud. Lõhet ja forelli süüakse ja nendega osatakse ümber käia, kuid teised tavapärased Eesti kalad – ahven, kiisk, haug, räim jne – on linnainimese toidulaual väga harva. Õnneks on viimastel aastatel lisandunud turge, kus värsket kodumaist kala pakutakse ja tundub, et nõudlus kodumaise kala järele on jälle kasvama hakanud.  Korralik pidusöömaeg kodumaistest kaladest.  Omast kogemusest oskan öelda, et ei ole olemas halba...

Haugi- ja lutsumaksa pirukad

Kala otsib, kus sügavam, inimene, kus parem (Kaarma) Haugiliha on magusa maitsega ja paljude kalasõprade lemmik. Haugiliha täidisega pärmitainast pirukaid võib kirjeldada tõeliselt mõnusa ja mahedana. Pärit on selline kooslus Vene köögist. Koheva pärmitainast ümbrise see on klassikalised kala kaaslused – till, keedetud muna, hapukoor. Kõige lihtsam on pirukate valmistamisel kasutada juba valmis haugifileed, aga julgemad ja oskajamad võivad haugiliha puhastamise ja fileerimise ka ise ette võtta. Kuna haugiliha kipub ka veidi kuiv olema, siis võib pirukatäidisele lisada veidi suitsupeekonit. Aga ainult veidi, et havi magus ja mahe maitse ikka alles jääks. Tainas: 250 ml piima 2 muna 100 gr...

Forelliäkine

Mis kala keegi otsib, seda ta saab (Kihnu) Äkine on üks rannarahva seas väga laialdaselt levinud mooduseid, kuidas värske kala kiiresti ja kerge vaevaga mõnusaks suutäieks saab. Äkist tehakse kõige sagedamini siiast, kuid paraku on viimastel aastatel kodumaine siig järjest haruldasemaks muutumas. Kui siiski õnnestub siiga leida, siis tuleks kindlasti enne veenduda ka selles, et tegemist oleks merekalaga. Siseveekalasid toorena süües võib sööjat ähvardada parasiidioht. Vaja läheb: 0,5 kg forellifileed 2 sibulat, hästi õhukesteks ratasteks või viiludeks lõigatuna 2 spl jämedat või värskelt jahvatatud meresoola Värsket jahvatatud musta pipart Sorts valget viina Lõika forellifileest 3-5 mm paksused ribad. Puista kausi...

Marineeritud luts

Parem üks luts kui kaks vähka (Maarja-Magdaleena) Lutsust ei osata lugu pidada. Kas on põhjuseks selle kala libe ja limane nahk või eelarvamused? Marineeritud lutsust magusamat ja mõnusamat kalaampsu annab leida. Lutsu on nimetatud ka vaese mehe angerjaks ja marineeritud lutsu magus-mahe maitse meenutab tõepoolest veidi seda kodumaiste kalade kalleima otsa esindajat. Vaja läheb: 1 kg lutsu 0,5 sl soola Marinaad: 0,5 liitrit vett 2 loorberilehte 5-7 tera valget pipart 5-7 tera vürtsi 0,5-1 sl suhkrut 2 sl 30%-list äädikat Puhasta luts, hõõru nahalt soola abil maha limakiht. Pese voolava vee all kala puhtaks ning puista soolaga üle. Lase seista...

Rabarberikook biskviitkattega. Puhas klassika. “Meie Mark” kakao ja natuke heietusi lisaks

NB! Algul sattusin heietama, kes tahab rabarberi-biskviitkoogi retsepti kiirelt leida, kerigu postituse allosasse 🙂 Mõned asjad on ühist kultuuriruumi jagavatele inimestele märgilise tähendusega. Lisandub veel ühise aja mõiste ja nii tulebki välja, et kodeeritud sõnumid, nagu näiteks “Mis kinni ei jää, saab kinni löödud”, “Ei kommentaari” või ka “Ei ole see aasta see luuletus” tähendavad midagi eelkõige neile, kes tausta teavad. Täpselt sama “kes teab, see saab aru” tunne tabas mind ühe ajatu klassiku ehk biskviitkattega rabarberikoogi postitust kirja panema asudes. Ei ole vist vähimatki vajadust selgitada, millega on tegemist. Kui leidub mõni eestlane, kes ei ole näinud ega saanud sedasorti kooki (olgu ta...

Spargli ja brie-juustu quiche ehk mõnel kohe on naabritega vedanud

Alustuseks pean laskma kuuldavale ülistuslaulu oma rohenäpust naabrinaisele, tänu kellele on mul juba aprilli viimastest päevadest olemas nii koduküla rabarber kui ka … spargel! Ma ei uskunud esmalt oma silmi, kui keskmine poja naabrinaise saadetise köögilauale laotas. Täitsa kodumaine õrn värske spargel ja juba praegu. Tänud sulle, Edith ja eriti suur tänu selle eest, et raatsid sedavõrd väärtuslikku kraami jagada! Need mõned õrnad sparglioksad oleksin ma võinud ilma suurema probleemita üksi ja kohemaid ära süüa. Näiteks SELLISEL moel. Samas tahtsin esimesesi sparglihetki kogu perega jagada ja siis tundus mõistlik teha üks mõnus pirukas. Värskest pirukast jagus ka spargli kasvatajale paar tükikest tänuks saatmiseks. Kuna värske spargel on...

Rabarberipirukas – lihtsuse võlu

Esimese hooga hakkasin ikka rabarberikoogist rääkima, aga siis paigutasin oma koogi pigem piruka kategooriasse. Selle rabarberitäidisega küpsetise loogika on nende lõputute pie-tüüpi pirukaliste perekonnast. Inglisekeelne nimetus olekski rhubarb pie, mitte rhubarb cake. On ta siis pirukas või kook, mõnusaks teeb selle küpsetise lihtsuses peituv võlu. Rabarberil on siin võimalus hiilata. Välimuselt see kook või pirukas väga jalust ei niida, kuid puudujäägid visuaalis teeb tasa rikkalik mahlane hapukas maitse. Seda tüüpi koogid kipuvad saama ka kokandusportaalides kõrgeimaid reitinguid ja, tõepoolest, raske on midagi mõnusamat ette kujutada, kui üks mahlane kuum hapukas pirukas ja külm vaniljejäätise pall seal kõrval. Kusjuures rabarber on pärit mu...

Värsket tinti, mõtelge!

Värske meretint on minu jaoks kultuskala. Olles üles kasvanud Pärnus, oli kindel see, et ühel kevadisel hetkel tuli meretint Pärnu lahte ning meie kodu kööki sigines värske kurgi sarnane lõhn. Meretindi teine nimetus on ka kurgikala ning see kirjeldab üsna täpselt seda ainuomast lõhna. Mulle väga maitses värskelt praetud tindikala. Magus ja mahe, erinev kõikidest teistest kaladest. Ning kes veab paralleele Peipsi tindiga, siis need on ikkagi kaks päris erinevat kala. Siis kulges elu nii, et tulin Tallinnasse äää ja unustasin tindikala hästi paljudeks aastateks. Armastus tindikala vastu oli varjusurmas. Kui aga sel aastal juhtusin kuulma, et aeg-ajalt liigub meretinti ka Põhja-Eestis,...