Maasikatega Pavlova, kuhu peidetud rabarberi-ingveri vahekiht ja tume śokolaad

Selle Pavlova nimi võiks olla ka teravamaks tuunitud Pavlova. Miks ma klassikat tuunima hakkasin? Põhjus on lihtne: nimelt tekitas minu elu esimene Pavlova mulle korraliku pettumuse. Tegemist oli hästi klassikalise variandiga – beseepõhi, vahukoor ja maasikad – ja see kõik kokku maitses läägelt ja minu maitsele üsna mõttetult. Mul nimelt mingi geneetiline defekt, et magusat väga ei armasta ja kui üldse magusat söön, siis peab olema parajalt haput ja/või mõru maitset magusale õigustuseks. Sellele elu esimesel Pavloval polnud ei üht ega teist. Oli üsna lääge ja suurem osa magusroast minust sinna taldrikule jäigi. Teemat veidi arendama hakates olen leidnud variante, kuidas Pavlovale...

Kuidas kuningad langesid ehk õlu võit veini üle Tshaikovskys

Ma ei oleks kunagi arvanud, et mina, paadunud veinisõber ja veiniusu veendunud jünger, olen suuteline oma käe tõstma ning ilma välise surveta panema kirja toit-jook sobivuse juurde ristikesi õlle lahtrisse. Veinile truudust murdes. Ja toiduks ei ole mitte grillitud kanatiivad või searibid, vaid Tshaikovsky peakoka Vladislav Djatšuki valmistatud hõrgud road, kus elegantselt miksitud Vene ja Prantsuse köögi klassikuid. Pildikesi köögist. Esiplaanil valges peakokk ise. Foto: Lauri Laan Aga nii see läks ja ma olen tagantjärele tänulik nii suurepäraste roogade kui ka võrratu sommeljeetöö eest – Eesti ja Baltikumi esisommeljee Kristjan Peäske käe alt tulid joogikooslused – mis oli tõestus sellele, et hoolika...

Naadi-karulaugu quiche. Maakeeli umbrohupirukas. Natuke kohupiimastruudlit ka.

Kõik sai alguse sellest, et rohisin veidi oma ürdipeenart. Mul nimelt selline Tootsi peenra laadne maalapike, kuhu aastate jooksul olen igasugu ürte kasvama pannud ning seetõttu tunnen iga rohelise lible vastu, mis nina välja pistab, teatavat aukartust. Iial ei tea, kas on see meliss, münt, rukkola või veel keegi, kes otsustanud talveunest ärgata. Tänase päeva kokkuvõttes avastasin, et kogu ürdipeenra on vallutanud naat. Seega sai naadipiruka põhjuseks rohimine ja umbrohi sõna otseses mõttes. Muudest ürtidest olen esimesed peotäied saanud juba nii melissi kui münti – mõlemad eelmiste aastate juurtest virgunud elujõulised tegelased. Terrassil laiutavad potis aga salvei, rosmariin ja tüümian, kes...

Sel aastal sedamoodi. Lihavõtted 2011 ja martsipanine pasha

Vahel on kohe kõik paigas. Ilm on ilus ja uskumatult soe, pere on kõik koos, olla on hea ja meel on rahul. On kevadpühad või siis lihavõtted. Munadepühad. Ülestõusmispühad. Kuidas iganes sobib. Ja see nimetus polegi oluline. Oluline on see, et ootamatult kiirelt soojaks läinud ilm ning igast avausest sisse pressiv tärkamistungi täis kevad muudavad meeleolu nii ülevaks ja hinge nii rahulikuks, et neil hetkil ei oskagi midagi rohkemat soovida. Omamoodi paradoksina mõjus ka terrassil päevitamine, kui naabri aias veel lösutamas korralik ports lund. Lihavõtted ei oleks lihavõtted ilma munade värvimiseta ega ka pashata. Need traditsioonid on pärit juba minu...

Key lime pie ehk laimise kondenspiimavahuga kook śokolaadisel põhjal

Key lime pie ehk laimikook on ajatu klassika. Nagu ka sidrunikoogid, mis oma hapumagusa kooslusega on täiesti vastupandamatud. Key lime pie algne ja ameerikapärane variant on sarnane meie pere lemmikuga sidrunikoogiga, millel krooniks beseevahune kiht. Võib ka ilma beseeta. Koogi oluliseimad komponendid on värskelt pressitud laimimahl, millele assisteerib magus kondenspiim. See imelihtne laimikook sai inspiratsiooni aprillikuisest Delicious ajakirjast, kus klassikaline laimikook oli Nigella Lawsoni poolt sümpaatselt lihtsustatud. Omalt poolt lihtsustasin kogu retsepti veel veidi ja tulemuseks sai imemaitsev ja häbematult lihtne retsept. Kõige suurem vaev on koogivormi paberiga vooderdamine, muu on juba tunduvalt lihtsam 🙂 Vaja läheb: 1 pakk ehk 180 gr śokolaadiküpsiseid...

Mereandidega ravioolid kreemises koorekastmes

Ravioolid mereandidega on väga hõrgud ja mahedad. Ravioolitäidis on maitsestatud suhteliselt delikaatselt, et jätta ruumi laimisele koorekastmele, mis kala-krevetitäidist nauditavalt täiendab. Võis pehmeks haudunud porru muudab kaste tõeliselt maitsemeeli hellitavaks koosluseks. Ravioolitainas: 300 gr kõrgeima kvaliteediga nisujahu 3 L suurusega muna 0,5 tl soola Täidis: 200 gr valget maheda maitsega kalafileed (nt koha, siig, pangasius, ahven) 200 gr kooritud ja keedetud krevette 50 gr riivitud gouda tüüpi juustu Peotäis peeneks hakitud peterselli Meresoola, värsket jahvatatud pipart Kaste: 2 spl võid 100 gr hakitud porrut (valge ja heleroheline osa) 1 spl riivitud laimikoort 150 ml vahukoort 100 ml kanapuljongit Värskelt pressitud...

Seenetäidisega ravioolid salveivõiga

Suhteliselt tugeva maitsega seened on suurepärane täidis ravioolidele. Mahe ravioolitainas ja kergelt pruunistatud salveivõi toovad kõige paremal moel seene hõrgutava maitse esile. Seenehooajal asenda šampinjonid metsaseentega – selleks sobivad nii kukeseened, puravikud kui ka muud meie metsades kasvavad seened. Muul ajal saab samblast metsamaitset lisada kuivatatud puravike abil. Esmalt tundub kuivatatud puravike kogus küll imeväike, kuid nende lisamisel vallanduv metsamaitse pomm muudab kogu täidise seenemetsaseks ja kultuursed šampinjonid metsikuks Ravioolitainas: 300 gr kõrgeima kvaliteediga nisujahu 3 L suurusega muna 0,5 tl soola Täidis: 400 gr pruune šampinjone 1-2 hakitud sibulat 10 gr kuivatatud puravikke (vees leotatud) 1 spl võid 1...

Hinkaalid brõnsa juustuga

Brõnsa juustuga hinkaalitäidis on mõnus vaheldus lihatäidistele. Soolane ja tugeva maitsega brõnsa juust koos ürtidega moodustab tõeliselt meeldiva koosluse. Juustule lisaks sobib täidisele lisada ohtralt hakitud ürte, soovi korral ka peeneks hakitud küüslauku. Täidise mahlasemaks muutmiseks tasub lisada ja võid. Nagu ka lihatäidisega hinkaalide puhul on eriti mõnus hinkaali puhul see, et mahlane täidis jääb kiivalt tainaümbrise sisse mistõttu hinkaaliamps muutub patuselt juustuseks mahlaseks suutäieks. Tainas: 500 gr jahu 2 dl vett 1,5 tl soola Täidis 400 gr brõnsa juustu hakitud värsket peterselli hakitud värsket tilli paar supilusikatäit pehmet võid Soola ja pipart maitse järgi Soovi korral peeneks hakitud küüslauku...

Gruusia hinkaalid lambaliha ja ürtidega

Pean siinkohal tunnistama, et Gruusia päritolu ürdise lambaliha täidisega hinkaalid on minu täielikud lemmikud. Ürtidest küllastunud mahlane lambaliha, mis kiivalt kokkusurutud hinkaaliümbrise sees maitseb ….mmmm, seda on raske kirjeldada ja kõige õigem on üks hinkaalitegu ette võtta. Muide, hinkaalide puhul haaravad grusiinid näppudega tainast moodustunud „tutist“ kinni ja jätavad selle peale täidise söömist taldrikuservale alles. Meie kultuuriruumis on lubatud ka soovi korral hinkaali tervenisti ärasöömine. Hinkaalid tuleks tegemise käigus hästi hoolikalt ülevalt kokku voltida, sest üheks korralikuks hinkaali tunnuseks on see, et kogu lihamahl jääb taina sisse ja süües moodustab lihamahlast vastupandamatult maitsev mahlane kaste. Tainas 500 gr jahu 2...

Pelmeenid – need kõige klassikalisemad

Pelmeenide klassikalise varindi puhul on raske midagi uut öelda. Kui ehk ainult seda, et isevalmistatud pelmeenid on kordades ja kordades maitsvamad ja mahlasemad kui poest ostetud sügavkülmast potti poetatud valmis masstoodang. Ja et pelmeenide tegemine on mõnus nokitsemine, mille jaoks tasub veidi aega varuda, kuid mis on kindlasti kõigile jõukohane. Pelmeene tasuks süüa koos puljongiga, kuhu ohtralt rohelist sibulat ja muud maitserohelist puistatud – sel moel tekkiv kooslus on üht korralikku pelmeenitegu igati väärt. Kuuldavasti võib pelmeenivorme leida Balti jaama turult. Pelmeenitainas: 400 gr jahu 1,5 dl vett 1 muna 1 tl soola Täidis: 500 gr seahakkliha või sea-veise seguhakkliha...

Kalatäidisega pelmeenid

Kalatäidisega peekoni ja sibulalisandiga pelmeenid on üllatavalt hõrgud ja mahedad. Täidise valmistamiseks võid kasutada nii hakklihamasinat või siis ka lihtsalt täidise komponendid peeneks hakkida. Mina eelistan just seda viimast varianti, kus kala delikaatne ja mahe ning peekoni rikkalik olemus jäävad süües äratuntavaks. Täidisele sobib hästi lisandiks ka hakitud till. Pelmeenitainas: 400 gr jahu 1,5 dl vett 1 muna 1 tl soola Täidis: 300 gr valge kala fileed 150 gr suitsupeekonit 2 sibulat peeneks hakituna Õli Soola Valget jahvatatud pipart Soovi korral hakitud tilli Serveerimiseks: hapukoort, rohelist sibulat, tilli, peterselli vms Valmistuskäik: prae hakitud sibulaid* keskmisel kuumusel kuni need on kuldpruunid...

Pho Bo ehk riisinuudlisupp veiselihaga. Katsetusi Vietnami köögi teemal kohalike toorainetega

Kes on suutnud ja viitsinud mu Vietnami reisimuljete teemalised ja eeposemõõtu heietused läbi lugeda, on ehk märganud, et selle kandi köök mind külmaks ei jätnud. Vietnami kööki peetakse Aasia köökidest kõige kergemaks ja taimeküllasemaks (neil kasvavatest taimedest kasutatakse toiduks ära üle 1000 liigi). Minu jaoks oli see tõeline jackpot ehk selline on just toit, mida enim naudin. Värske, kerge, maitserohke, kiirelt valmiv ja hästi tasakaalustatud maitsetega. Kel rohkem huvi, võib Vietnami köögi kohta lugeda ja palju suurepäraseid retsepte leida SIIT. Koju jõudes oli suurim mure see, et sealsete maitsete põhialuseks olnud rohelisi värskeid taimi on aprillikuises Tallinnas väga keeruline leida. Olen...