Šokolaaditäpiline mündijäätis

Õhetavalt mündine jahutav jäätis, millel tumedast śokolaadist täpiline muster – kas saab olla suurepärasemat maitseduot. Eriti tugeva mündimaitse saab kodumaisest ja suviselt mahlasest piparmündist ning selle rohelise ürdi lisamisega ei tasu koonerdada. Vaja läheb: 6 dl värskeid mündilehti 200 ml piima 500 ml vahukoort 1,5 dl suhkrut 6 munakollast 100 gr tumedat śokolaadi näpuotsaga soola Esmalt valmista münditõmmis. Selleks sega kastrulis 200 ml piima ja 200 ml vahukoort, pane sinna sisse mündilehed ning kuumuta segu kuni see hakkab aurama, kuid ära keeda. Jäta tõmmis kaane alla umbes tunniks tõmbama. Kalla suuremasse potti ülejäänud koor. Kurna sinna sisse läbi sõela ka...

Mango-jogurtijäätis. Figuurisõpradele jahutuseks

Veidi kergem variant jäistest maiustest on jogurtist valmistatud jäätis. Kerge ja jahutav troopilise mango maitsega jogurtijäätis on kaunilt kuldkollane ning särtsu annab jäätisele juurde laimimahl. Mango asemel võib kasutada ka küpsete virsikute, aprikooside või muude päikeseviljade püreed. Kerge ja tervislik maius, mis sobib hästi rannahooaega. Vaja läheb: 700 ml paksemat jogurtit (kui võimalik, eelista Kreeka jogurtit, mis on hästi paks ja kreemine) 1 dl suhkrut 450 gr mangopüreed (East End on konkurentsitult parim) 1 laimi mahl ja riivitud koort Sega jogurt suhkru ja mangopüreega. Lisa värskelt pressitud laimimahl. Kalla jäätisenõusse ja lase ca 1 tund sügavkülmas jahtuda. Kalla segu jäätisemasinasse...

Maasikavahused jäätisekoogid kondenspiimaga

See on tõeliselt õhuline maasikamaius kõikidele maasikasõpradele. Valmistada võib nii väikeste maasikavahuste koogikestena kui ka ühe suure koogina. Vaja läheb: Valmis õhuke biskviitpõhi (või isevamistatud biskviiti) 300 gr maasikaid 1 laimi riivitud koor ja mahl 1 purk suhkruga kondenspiima 2 sl rummi 400 ml vahustatud vahukoort kaunistamiseks vahukoort, maasikaid, mündilehti Valmistuskäik: Purusta marjad koos laimikoore, -mahla, kondenspiima ja rummiga ühtlaseks massiks. Vahusta koor. Sega marjasegu ettevaatlikult vahukoorega. Aseta segu sügavkülma umbes tunniks, et ta veidi taheneks. Lõika ümmarguse piparkoogivormi-laadse vormiga biskviidist välja ümmargused koogipõhjad. Jäta need vormi põhja. Vormide alla aseta toidukile. Võta tahenenud maasikavaht külmkapist ning kalla bisviidist põhjale...

Heeringajäätis kuumade kartulitega

Jäätis ei pea alati magus olema. Suurepärase suvise jahutuse saab jääkülmast massist, kus peaesinejaks hoopis heeringas. Tegemist on külma kastme laadse toiduga, mis sobib suurepäraselt värskete kuumade kartulitega ning maitseb kõige paremini kuumal suvepäeval. Kodumaised ürdid veel lisaks ja midagi mõnusamat on raske välja mõelda. Vaja läheb: 200 gr heeringafileed 200 gr hapukoort 2 dl vahustatud 35%-list koort 2 keedetud muna 1 sibul sidrunimahla värsket tilli, murulauku, rohelist sibulat soola, pipart Haki heeringas, muna, maitseroheline ja sibul peeneks. Sega hapukoorega läbi. Vahusta vahukoor ning lisa hapukoore-heeringasegule. Maitsesta soola ja pipra ning sidrunimahlaga. Aseta heeringajäätis kas jäätisemasinasse (sealt välja võttes on...

Mulgi kuues dolma ehk mustsõstraleht on uus tegija

Olgu koheselt ära mainitud, et algne idee mängida mustsõstralehega pärineb ajakirjast “Ruoka ja Viini” ning sealt edasi meie kodumaisest toiduajakirjast “Oma Maitse”. Kogu loo mõte on selles, et meie armas mustsõstraleht, mida me kurkidele maitseks lisame, annab märkimisäärselt laiemaid võimalusi kasutamiseks. Sööme selle lehe hoopis ära! Maitse on ju mõnusalt mustsõstralehene ehk mõrkjas ja vürtsikas üheaegselt. Lisaks sellele tuli mul taaskord peopesaga otsaesisele laksata – mustsõstralehe kuju on ju pea identne viinamarjalehega ning soovi korral saab sinna lehe sisse igasugu väärt kraami keerata. Miks ma seda seni veel ise taibanud ei olnud! Nii see idee materialiseeruski ning esimesed katsetused ei...

Peaaegu nagu sõnajalaõied

Ei saa jätta jagamata vaimustust, milliseid ootamatuid mutatsioone minu armsates maitseürtides on tekitanud garaažiaknal talvitumine ehk taimede mõistes vist aastaringne eluperiood (tavalise talvise varjusurma asemel lumekuhila all). Mul ei olnud vähimatki aimu, et nii salvei, rosmariin kui ka tüümian õitsevad. Nii see siiski on! Vahva on saada tõeliselt vaimustava kogemuse osaliseks peale aastatepikkust ürtide kasvatamist! Nad õitsevad siiski! Hakka või sõnajalaõit jälle otsima 🙂 Rosmariiniõied Salvei õis Tüümiani õiekobar Ja muidu on ka aias mõnusalt suviselt värviline ning terve järgmise nädala lubab kuuma suvist ilma. Nautigem seda mõnusat aega, kui võib korraks kampsunid ja villased sokid unustada ning kui ka meie loodus...

Appi! Röövitakse!

Soovitan kõikidel kaasblogarditel pilk peale visata SELLELE blogile. Tuttavaid pilte leidsin rohkem kui ühe nii enda kui ka teiste blogidest. Ata-ata! Kas ema ei rääkinud, et varastada ei ole ilus! Ja tänud tähelepanelikule lugejale, kes intellektuaalse omandi vargusest teada andis.

Kuusevõrsesiirup – mõrkjas maitsepomm. Vajadusel ka köharohi

Kevad hakkab mühinal suveks muutuma ja minu aias kõrguval kolmel kuusel on mõnusad pehmed võrsetited külge tekkinud. Nii umbes mõne sentimeetri pikkused, erkrohelised, täiesti ohutud torkimise mõttes ning lisaks sellele veel korralikult mõrkjat metsamaitset täis. Kuusevõrsesiirup on üks äraütlemata mõnus maitseaine – sobib hästi lihadele-kastmetele särtsu andma ja marinaadile mõrkjat maitset lisama. Ulukilihale pea asendamatu – naturaalne metsane maitse saab kuusevõrsesiirupi toel oma parimaid külgi näidatal Keeduse tegemine sarnaneb võilillemoosi valmistamisele ning siirupi keetmise ajal levib köögis hästi mõnus aroom – meelde tuleb nii jõuluaegne kuuselõhn kui ka vanaema juures lapsena köha peletamiseks tehtud kuuseokka aur (teate ju küll, kuuma vette kaussi kuuseoksad, siis...

Võilillemoos

Päikesemoos, kui soovite. Kuldset kollast päikest on selles keeduses küllaga. Rääkimata kasulikest ainetest. Sest teadupärast on võilill, vaatamata oma pealetükkivale iseloomule muruses keskkonnas, üks erakordselt kasulik ja mitmekülgne taim. Toorainepuudust ei tohiks meil ka olla. Saabki muru võililleõitest puhtaks ja moos tuleb pea et boonusena. Tegelikult on võilillemoos jällegi üks selline traditsiooniline toit, mida tegi minu ema. Mulle lapsena meeldis meeletult see mõrkjas, kergelt kirbe magus vedela mee taoline ollus. Paraku sattusin sageli kuulma ka seda, kuidas mu ema külla tulnud ja võilillemoosist joovastunud õhkavatele sõbrannadele mainis, et selle tegemine on üks igavene nuhtlus ja tüütu tegevus. Uskuge või mitte, aga...

Ümbert maja umbrohutoidud – oblikapesto, umbrohusalat, nõgesesupp ja oblikased oad

Saabunud on vaimustav aed. Toiduideede jaoks piisab sellest, kui aias väike tiir teha ja vitamiinidest pakatavad erkrohelise alatooniga road on olemas. Rääkimata sellest, et üks korralik värske kraam maitseb võrratult paremini, kui mistahes konserveeritud, säilitatud, sügavkülmutatud või hoidistatud toit. Nurmenuku-, võilille ja nõgeselehtedele on hetkel juba üsna viimane piir, aga tahtmise korral leiab veel väikeseid noori võsusid. Õnneks on kasvuhoonest asemele tulemas oma värsked salatid, rukola jagab lahkelt oma lehti juba teist nädalat  ja oblikas on aasadel laiutamas. Seega, sätime end jätkuvalt umbrohulainele ning laseme murueidel meie menüüs kaasa rääkida. Oblikapesto Hapuka alatooniga oblikas on taaskord üks tänuväärne taim, mis sobib imehästi...

Elu ja ilu võimalikkusest ääremaadel. Tammuri talu

Kui lähtuda eeldusest, et ühe korraliku restorani avamise jaoks on vaja esmalt väärikat investeeringut, siis põhjalikku paberile kirja pandud kontseptsiooni ja äriplaani, meeskonda, sisearhitekti, kalli raha eest üleostetud peakokka, kogenud abikokkade armeed, uusimat köögitehnikat, riiulitäite kaupa kiiskavvalgeid nõusid, sommeljeed, ettekandjaid, turundajaid, reklaamikampaaniat jne jne, siis ei tohiks Tammuri talu kodurestorani olemas olla. Kui lähtuda eeldusest, et vahel on see seletamatu “päris asi + pühendumus” faktor uskumatult elujõuline ja skeptikuid/viriseijaid/olusid/masusid ignoreeriv, siis võib Tammuri fenomenile seletuse leida. Ei, lõpuni siiski mitte. Kui isegi Pärnu suuruses linnas on talve üleelamine igale toidu- ja majutuskohale paras katsumus, siis kusagile Lõuna-Eesti kuppelmaastiku keskele ühe talurestorani loomine...

Queen of Puddings rabarberikrooniga

See kõlab juba nimetusena suursuguselt – Queen of Puddings. Tahaks kohe aupaklikult pea langetada ja kniksu teha, enne kui lusika toidu sisse lükkad. Kusjuures sellise desserdi eksisteerimine Briti kokakunstis on dateeritud aastast 1669. alates, kuigi saia kasutamine magustoitudes kuulub juba keskaega. Kas ei ole imeline ja ajalooline! Ja vaatamata sedavõrd auväärsele ja eakale klassikule jätkus mul jultumust sellele toidule sättida vahele veel kevadiselt roosa-roheline lisand ehk kodumaine rabarber. On siin tegu minu harimatuse või labase maitsega, aga minu meelest sai Queen of Puddings väga ilusa krooni endale kiharatesse.Kuningannale tuli seltsiks üks korralikult umbrohuse hingeeluga särtsakas rabarber ja seisusevastane kooselu saigi sõlmitud. Vähemalt Eesti oludes oli ta just sellisena...