Veiselihaga pelmeenid aasiapärases köögiviljasupis

Pelmeenid sobivad väga hästi ka supina valmistamiseks. Keeda lihtsalt aromaatne ja maitseküllane leem koos köögiviljadega ja lisa sinna leeme sisse keema ka pelmeenid. Väga maitsev ja mõnus kooslus ongi niisama lihtsalt valmis. Siin supi sees võid köögivilju vastavalt oma äranägemise järgi lisada. Maitset annab supile õhetav ingver ja veidi võib lisada ka särtsakat tšillit. Veiselihaga Viči pelmeenid saavad nii täiesti uue vormistuse ja tõenäoliselt naudivad seda suppi ka köögiviljapõlguritest lapsed, sest supis on ju ikkagi pelmeenid 😉 Vici traditsioonilised pelmeenid on mõnusad ka seepärast, et pelmeenitainas on üliõhuke, mistõttu on pelmeenides ka täidist rohkem ja pelmeenid keevad söömiskõlbulikuks vaid 5...

Sealihapelmeenid mädarõikakastmega

Tunnistan üles, et minu sügavkülmas on alati mõned pakid pelmeene. Eriti praegu, kui taas maakoju kolisin, pakkisin sügavkülmasahtlitesse päris mitu pakki erineva täidisega pelmeene. Nii hea võtta kiirel ajal, kui tahaksid pigem õues ja päikese käes toimetada selmet pliidi taga toimetada. Mõni minut ja ongi toit valmis. Üheks lemmikuks on Viči sealihaga pelmeenid, mida pakun koos külma mädarõikakastmega. Viči pelmeenide puhul on plussiks see, et tainakiht on hästi õhuke, mistõttu on loomulikult selle võrra täidist rohkem ja pelmeenid keevad ka kiiresti ehk viis minutit ja ongi valmis. Selle ajaga jõuad ilusti kastme valmis segada. Sealiha ja mädarõigas on kooslus, mis...

Mango salat küpsetatud camembert juustuga

Suvisel ajal on erinevad salatid alati hea valik. Vahelduseks võib katsetada magusa alatooniga mangosalatit, kuhu saab juurde sobitada NaTurek Camembert juustu. NaTurek Camembert juust on väga vahva uus toode, kus pakendis olevale kahele juustukettale on lisatud ka veel parajalt vürtsikat mango chutney kastet. Juustukettaid tuleks siis kas ahjus või grillil 15 minutit küpsetada ja siis saab seda kreemjaks sulanud juustu koos mangosalatiga sobitada. Väga mõnus kooslus ja maitseüllatus on garanteeritud. Kes armastab magusamaid maitsekooslusi ja flirti soolane-magus skaalal, sellele kindlasti meeldib see kreemise juustu ja magusa mango koostöö. Mango magusust aitavad tasakaalu via salatisse sobitatud punane sibul, paprika ja värske...

sinihallitusjuustu-kaste. Grillihooaja hitihoiatus

Suvine grillimise aeg ja eelseisev grillisuvi esitab taas väljakutseid, et mida põnevat sel hooajal võiks grillipidudele või piknikulauale panna ja millega külalisi ja sõpru üllatada. Üheks võimaluseks on katsetada sinihallitusjuustukastmega, mis on mõnusalt universaalne kaste, mis vaatamata oma üsna tugevale maitsele sobib väga paljude erinevate toitudega alates grillitud punasest lihast, kalast, kanast ja lõpetades erinevate grillitud köögiviljadega. Samamoodi sobib selline kaste hästi salatitele. Proovi näiteks grillida Rooma salatit ja nirista siis serveerides peale sinihallitusjuustukastet. Imeline! Meie jaoks oli tõeline maitseüllatus ka see, kuivõrd mõnus ja maitsev jäid näiteks grillitud kapsalohud sinihallitusjuustukastmega. Tuleb kindlasti ja korduvalt kordamisele sel grillihooajal ja tõenäoliselt...

Kaks Teriyaki marinaadi algavaks grillihooajaks

Suvi on grillimise aeg ja eelolevad aasta pikimad päevad ja soojenev suvi annavad võimaluse toiduvalmistamisega õue kolida kasvõi pikkadeks õhtu- ja öötundideks. Kuigi valmis maitsestatud ja marineeritud toodete valik on meil tavapäraselt suur ja rikkalik, soovitan ikkagi alati isetehtud marinaade eelistada. Nii saad täpselt endale sobiva maitsekombinatsiooni paika sättida ja samas on värskelt ja parajat aega marinaadis liha lihtsalt palju maitsvam. Eriti kui seda grillib tubli grillmeister päris sütel, mis annavad grillitud toidule ainuomase ja mõnusa maitse. Üheks suurepäraseks võtteks, kuidas grillsuvi maitsvalt ja lihtsalt läbida, on Kikkomani erinevad Teriyaki kastmed. Vaid mõne lihtsa ja käepärase lisandiga saab nendest valmistada...

Nordgarden Kamado grillist ja sellest, kuidas tervet kana grillida

Suvi kogub tuure, sirelid õitsevad ja kõik märgid viitavad sellele, et grillihooaeg on täistuuridel käivitumas. Nii ka meil. Nii linnakodus kui maakodus on juba tükk aega tagasi esimesed grillimised tehtud ja õues kaetud laudade taga mõnusat päikeselist ilma ning kevadiselt valjuhäälset linnulaulu nauditud. Oleme oma grillide valikul erinevaid etappe läbinud. Algusaegade ufodest ei hakka rääkimagi, aga ühel hetkel läksime üle gaasigrillile. Et lihtne ja mugav. Nii oligi. Aga mingi see õige maitse jäi olemata. See, mis tuleb ikkagi elavatel sütel grillimisest. Ja pean tunnistama, et kümmekond aastat tagasi kolis meile ikkagi taas sisse söegrill, seekord aga juba korralikum ja tugevam...

Kirev köögiviljasalat muna, peekoni ja jogurtikastmega

Saabuva suve eel ja kättejõudnud soojade ilmadega muutub menüü ka suvisemaks ja kergemaks. Esikohale asetuvad lihtsalt ja kiirelt valmivad toidud, mida ei pea tunde pliidi ees passides või ahjus küpseetads valmis podistama. Esimesed rohelised saadused on peatselt ka peenral olemas ja seega võib salatihooaja igati avatuks kuulutada. Salatite puhul on plussiks see, et täpselt näpuga retseptis järge ajama ei pea ja ka see värvikirev köögiviljasalat annab võimaluse vastavalt oma eelistustele või külmkapisisule improviseerida. Minu salatis said kokku lisaks köögiviljadele – kirsstomatid, kurk, redis, avokaado, mais, Rooma salat – ja krõbedaks praetud peekon ja keedetud muna. Peekoni võis asendada soovi korral...

Magusvürtsikas kastmes mozzarella ja spinatipelmeenidega

See on mõnusalt vürtsikas Aasia mõjutustega tummise leemega roog, kus staarirollis on Viči ricotta-, mozzarella-, ja spinatitäidisega pelmeenid. Valmistuskäigu juures on põnevam leeme valmistamine, kus tšillihelbed ja küüslauk tuleb kuuma õliga üle valada. Sellisel moel saad maitsva ja parajalt terava kastme või leeme, mille sisse lähevad kümblema ka eelnevalt keedetud pelmeenid. Pelmeenidena kasutasin Viči mozzarella-, spinati- ja ricottatäidisega traditsioonilisi pelmeene, mis on parajalt mahedad, et särtsakat kastet omakorda tasakaalustada. Viči pelmeenid on ka hästi õhukese tainakihiga, mistõttu sisaldavad sellevõrra rohkem täidist ehk siis tainast on pelmeenides vaid 40% ja ülejäänu ehk 60% on täidis. Lisaks võib välja tuua ka selle,...

Juta rabarberikook. Mõnus teekõrvane

Mul on omamoodi sümpaatia ja austus vana kooli koogiretseptide vastu. Teate ju küll, needsamad, mis on vanade kokaraamatute vahel paberilehele või perfokaardile (ikka mäletate, mis need olid) käsikirjaliselt kirjutatud ja reeglina hästi napisõnalisee tegevuskäiguga stiilis „sega ained kokku ja küpseta kook valmis“. Selliste retseptide puhul on võid üsna kindel olla, et tegemist on igati toimiva ja sageli imelihtsa kooslusega. Seegi kook on oma maitselt selline igiomane ja tuttavlik rabarberikoogiline. Kusjuures need kellegi nimega koogid on tegelikult nii vahvad –  minu ema retseptiraamatute vahelt leiab Aimede ja Tiiude kooke, mille puhul võib kindel olla, et nutikas perenaine on nõukaaja kesistele oludele...

Lihtne rabarberikook kaerahelbe purukattega

Tunnistan, et olen viimasel ajal olnud keskmisest kehvem koogiküpsetaja. Kuidagi on juhtunud nii, et kui omal ajal oli pea kogu aeg laual ka kook, siis nüüd teen kooki ikka pigem harva. Ja väga nokitseda ka ei viitsi ehk siis igasugused uhked kihilised ja pikka panustamist nõudvad koogid on pigem nimekirjast väljas. Samas, tuues maakodust pundi rabarberit, tundus koogitegu kohustuslik. Igakevadine rabarberikook on selline traditsioon, mida ei tohi rikkuda. Kui valida kookide kuninganna, siis minu jaoks on see vist selgelt rabarberikook.   Ja nii saigi valmis üks hästi lihtne ja samas mõnusa krõbeda kattega magushapu skaalal flirtiv “sega-kokku-küpseta-valmis” koduse olemisega rabarberikook....

Jahutav suvesupp peedi, heeringa ja keefiriga

Lõpuks ometi on ilmad korralikult soojaks minemas ja ees seisab täiesti suviste temperatuuridega nädalavahetus. Mõnus! Aeg oma toitudega õue kolida. Suvisel soojal ajal ei kisu vist kedagi pliidi juurde ega isuta soojendavate suppide järgi. See on just see hetk, kus saad kiirelt ja vähese vaevaga endale maitsva suvesupi valmis kombineerida. Soolakas heeringas on siin supil aktsendiks, mis aitab peedi magusust ja keefiri hapukust ilusasse maitsetasakaalu sättida. Kasutades Vici traditsioonilist õlita heeringafileed jääb ära ka õliga lödistamine ja supi võib valmis teha kasvõi terrassil päikest ja suvesooja nautides. Haki vaid koostisosad valmis, kalla vedelik peale ja tõsta veidikeseks jahedasse maitsestuma. Pärast...

Veidi Masterchefi saatest. ja üks võrratu veisekeele tonnato marineeritud karulauguõitega

Tunnistan, et olen MasterChefi ikka aeg-ajalt vaatama sattunud. Esmalt muude maade saateid, kus mind  panid alati hinge kinni hoidma karmide kohtunike kohati halvavalt terava pilgu all tegutsevad vaprad hobikokad. Eks satu ma isegi vahel kööki, kuid üks asi on ise vaikselt toimetada, teisalt olla järjest väljakutseid pakkuvates pingesituatsioonides kaamera ja kohtunike valvsa ja kohati halastamatu pilgu all. See on ikka klass omaette. Ülipõnev väljakutse igal juhul! Seepärast olin väga üllatunud ja rõõmus, kui umbes aasta tagasi kuulsin, et MasterChef on ka Eestisse tulemas. Telia Inspiras täiesti omakeelsena ja omade tehtuna vaadatav. Vauu! Pole võimalustki, et ma seda saadet ei vaataks....