Grillmaksa võlu avastasime eelmisel hooajal. Asi sai alguse sellest, et sõprade juures pakuti imeliselt maitsvat vahtrasiirupiga marineeritud grillitud maksa ja sibulat. Ja siis sai kodus ka erinevaid variante katsetatud. Üks nendest on ka SIIN blogipostitutes kirjeldatud. Tuleb tunnistada, et grillitud kujul on maks nii mõnegi inimese maksafoobiast aidanud jagu saada, sest see on lihtsalt väga maitsev. Ja kui ainuke/viimane mälestus maksast on pärit koolisöökla kummiks hautatud maksakastest, siis oleks viimane aeg (eel)arvamus maksast positiivsesse võtmesse keerata. Maksa vältimatuteks kaaslasteks minu jaoks on magushapu maitse ja sibulad. Seetõttu tegin grillmaksale lisandiks granaatõuna kontsentraadis Naršarabis marineeritud punast sibulat. Eelmisel nädala Toiduakadeemia grillkoolitusel...
Grillitud lavaš juustutäidisega
Grillitud lavaš on meil menüüs juba mitmendat suve. Hea lihtne teha ja maitsev lõpptulemus on garanteeritud. Ahjulavaši idee pärineb Anni Arrolt (kes tahab proovida, peab külastama tema Haapsalu kohvikut) ja see on tõesti väga mõnus suutäis. Minu lemmik on kiluga lavaš. Ainukene probleem on see, et suur lahtilaotatud lavaš vajab suurt-laia toetuspinda ja kui rahvast rohkem ning lauapinda vähe, siis vahel ei ole neid suuri vaagnaid kusagile toetada.Sai veidi idee kallal nokitsetud ja meie juustu-pesto lavaš on koheselt näpu vahele haaratav, kuna kogu kupatus saab lihtsalt kokku lapitud (taldrikule jäänud paar viimast tükki õnnestus laste käest pildistamise tarbeks päästa). Vaja...
Rabarberi-martsipani-maasika crumble
Minu tagasihoidliku arvamuse järgi kõlavad rabarber ja martsipan sama suurepäraselt kokku nagu rabarber ja ingver. Või siis ka maasikas ja vahukoor. Tomat ja basiilik. Kitsejuust ja tüümian. Loetelu võiks lõputult jätkata. Rabarberi-martsipani kooslusele kavatsen veel keskenduda, nii et püsige lainel 🙂 See krõbedik või siis crumble (ma ei oska öelda, kas e.k. on pädevat vastet brittide crumble´ile või ameerikapäraselt cobblerile, seega räägime seni siis crumble’ist). Mulle väga meeldib crumble-cobbler filosoofia – marju-puuvilju on palju, tulemus on mahlane, untsuminekut kartma ei pea (ei mingit kerkimist jms), tainast on vähe (NB! rannahooaeg) ja tulemus õndsalt ohkama panev. Selle konkreetse matsipani crumble’i täidise...
Baba ganoush
… ehk seesamiseemnepasta (tahhiiniga) maitsestatud pommu. NB! Ettevaatust, umbes sama sõltuvusttekitavate omadustega kui hummus! Tegelikult ongi asi selles, et mu hummuse kummardamine hakkas endale ka veidi juba närvidele käima ja siis tegin väikekese vangerduse ja lülitusin baba ganoushile. Tegelikult ka üsna hummuseline, aga kikerherneste asemel on peamiseks massiandvaks koostiseks sellel roal röstitud baklažaan ehk uuemal ajal tuntud kui pommu. Päritolult sama kant ehk Vahemereäärsed maad. Kasutatakse seda toitu määrdena ja dipina. Valmistamiseks läheb vaja: 1 suurem pommu (500-700 grammi) 2 spl tahhiinipastat (Stockmann, Piprapood) 2-3 spl sidrunimahla 2 puruks pressitud küüslauguküünt oliiviõli soola ja pipart 1 tl jahvatatud vürtsköömneid (algses...
Naršarab ehk granaatõunakaste
Missioonitundest kannustatuna ja ilma igasuguse omakasuta tahaksin jagada üht oma viimase aja lemmikut. Selleks on siis Kaukaasia köögist pärit Naršarab ehk granaatõuna kontsentraat. Väga maitsev, intensiivne hapukas-magus (minu jaoks meenutab veidi oma olemuselt balsamikreemi) ja tõenäoliselt ka ebanormaalselt kasulik. Paraku ei ole seda liiga laialdaselt saada. Ise ostsin Keskturult (turuhoonesse sisenedes vasakut kätt kuivatatud puuvilju pakkuvast letist). Müügil olen näinud ka Stockmannis, paraku allahinnatuna, kuna aegumistähtaeg oli lähenemas, mis loodetavasti ei tähenda seda, et ostjaskonda pole ning toode korjatakse valikust ära. Maximas peaks ka müüdama (vähemalt aasta alguses silmasin korra üht sooduskampaaniat sellele tootele). Olen proovinud sellega liha marineerida –...
Lambalihaga täidetud paprikad
…ehk biber dolmasi. No ei saa ma millestki muust oma toidupostitusi alustada, kui ühes korralikust ja imeliselt maitsvast türgi roast. Ja mis on veel rohkem türgipärane, kui lambaliha ning täidetud aedvili. Siin on mõlemad tingimused korraga täidetud 🙂 Kes vähegi sellelaadsete toitude sõber, siis soovitan väga see kooslus järele proovida. Seda sobib süüa nii kuumana kui ka külmana (külmalt on muide ka väga mõnus, sest kogu kaste tõmbub paprikatesse ja tulemus on eriti mahlane). Selle toidu puhul meeldib mulle eriti viinamarjalehtedel küpsetamine – kaste omandab seetõttu hästi nauditava kergelt hapuka maitse. Samas ei juhtu midagi, kui viinamarjalehed ära jätta. Vaja...
Merhaba!
Merhaba! Türgist tagasi.Puhanud, õnnelik, päikesest ja soolasest mereveest läbiimbunud. Elu on lill ja eriti praegu, kus Türgis kõik õitseb ja ilu on rohkem kui silmadega mälusoppi ahmida jõuab! See oli minu esimene käik Türki ja kui kristalselt aus olla, siis moel, mille üle ma tavaliselt üsna häbitult ironiseerin. Otsast lõpuni reisibüroo poolt ette organiseeritud puhkus, kus sind veetakse konditsioneeritud bussidega lennujaama eest hotelli ette, iga kord kui bussist välja astud, loetakse sõnad peale ja elukoht on üks mittemidagiütlevatest viietärnihotellidest kümnete ja kümnete omasuguste seas, kus kolm korda päevas pakutakse kümnete meetrite pikkuselt kaetud laudadelt süüa (mida on ilmselgelt liiga palju...
Şimdi Türkiye’ye tatlar getirmek için gidiyorum *
Güneş ve Estonya’da sıcak sesi. * * Lähen Türki maitseaineid tooma. Toon päikese ja sooja ka Eestisse (t.k.)—————————– Pretensioonid tõlke osas palun suunata otse Google Translatorile.Kohtumiseni veidi rohkem kui nädala pärast.
Karamellise küüslauguga kitsejuustu pirukas
Idee ja inspiratsioon selle piruka osas minu uuest lemmikust Yotam Ottolenghi “Plenty” raamatust, mille ametlik ilmumisaeg on 5. mai 2010. Nii et peaaegu et link tulevikku.Täna, peamiselt väikesest igavusest tingituna ja kuna kõik vajalikud ained olid kodus olemas, otsustasin proovida. Ja ei kahetse. Kaugel sellest 🙂 Magusa nüansiga rikkalik küüslauk, kitsejuust ja maitseürdid joonistavad välja vägagi muljetavaldava koosluse. Suurepärane vaheldus tavapärastele köögivili-juust-muna-koor-(liha) pirukatele, mis ka ju hääd, aga valdavalt jääb vauuu! efekt olemata-tulemata. Veidike muudatusi viisin sisse – lehttaina asendasin maalähedasema ja tervislikuma graham jahust põhjaga ning kahe erineva kitsejuustu asemel kasutasin kitsejuustu ja fetajuustu.Vaja läheb põhja jaoks:3 dl jahu...
Õrnsoolalõhe
Kõikidele kalasõpradele hästi sobiv et mitte öelda kohustuslik toit. Tuntud ka graavilõhe nime all, kuid keeleasjatundjad on soovitanud eestipärast varianti kasutada 🙂 Meil küpseb väikeste vaheaegadega ikka külmkapis mõni ports mõnusat värske maitsega lõhefileed. Hea vahel salatisse panna, röstsaiale sättida, ürdiõliga soojaks lasta, niisama külmkapist mööda minnes ampsata, pidulauale suupisteid nokitseda jne. Arvestades seda, kuivõrd lihtsa vaevaga valmib, siis tasub ette võtta küll. Vaja läheb: 0,5 kg lõhefileed (seda tasub teha ainult väga värskest kalast) 1 – 1,5 spl helbelist meresoola (kasuta kindlasti kvaliteetset soola, nt Maldon, Fleur de Sel vms) 1 tl suhkrut (võib olla ka Demerara vm pruun...
Salatihooaeg
Ühe korraliku suvise grillimise juurde käib kindlasti salat. Salatiained hetkel kõik otsapidi mullas jõudu ja rammu kogumas. Varsti piisab sellest, et korviga kasvuhoones või peenarde vahel (või ka turul) jalutamas käia ja vitamiinidest pakatavad koostisosad salatisse ongi olemas. Kasuta ainult oma fantaasiat nende kombineerimisel.Seetõttu ei hakkagi iga veidi erineva koostisega salatit siia kohe üles riputama, vaid panen kirja hoopis ühe lihtsa, kuid äärmiselt lollikindla salatikastme. Maitsev lõpptulemus on garanteeritud.Salatikaste valem on järgmine:1 osa (valge veini) äädikat (võid asendada ka sidrunimahlaga)3 osa oliiviõli1 tl Dijoni sinepit (see teraline sinep siis)1 hästi peeneks hakitud šalottsibulsoola pipartLisaks võid veel juurde panna mett (annab...
Shish kabob. Või siis šašlõkk.
Ei leidu vist ühtegi eestlast, kes poleks suve saabudes takerdunud šašlõkivarrastesse. Shish kabob on varda otsas küpsetatud liha nimetus tema päritolumaal ehk Türgis. Esimesed viited sel moel küpsetatud lihale pärinevad muide juba Ottomani impeeriumi aegsetest pärsiakeelsetest tekstidest.Lisaks erinevatele lihadele pannakse varda otsa ka erinevaid juur- ja aedvilju. Mina olen juba ammu loobunud liha äädikas leotamisest (äädikal see paha omadus, et tõmbab liha kuivaks). Lihtsalt ja kiiresti on võimalik valmistada oluliselt paremaid marinaade liha grillimise jaoks. Üks neist, hästi mahe ja mõnus, on toodud siin. Retsept pärineb Bevely le Blanci “Mezze” raamatust. Lihaks oli tallekael (vabandust kõikide hellahingeliste ees), varrastele sai...