Rabarberi-ingveri toorjuustu kook hapukoorekattega

Tegin täna oma lemmikut rabarberi-ingveri-toorjuustu kooki. Asssa, kui hea see ikka on! Koogi jaoks läheb vaja: Põhi: 150 grammi Digestive küpsiseid 50 grammi sulatatud võid 1 tl jahvatatud ingverit (soovituslik) Täidis: 0,5 kg rabarberit 2 dl suhkrut Pöidlasuurune jupp riivitud ingverit 450 grammi toorjuustu 400 grammi magusat kohupiimapastat 4 muna 2 spl tärklist Kate: 100 grammi hapukoort paar lusikatäit hapukoort + pool teelusikatäit vaniljesuhkrut Põhja jaoks purusta küpsised köögikombainis ning sega sulavõi ja ingveriga. Kata lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja suru küpsisepuru vormi põhjale. Täidise jaoks lõika rabarber tükkideks, koori ja riivi ingver ning keeda koos suhkruga ca 15 minutit....

Ahvenamari ehk reedene rõõm

Tundub, et reede on kalateemaliste imede päev. Alles kirjeldas Liina, oma blogis, kuidas ta Solarises kalmaari-ilmutist nägi ja endast veidi sellise imeasja peale väljus. Ja Kristel oma kommentaarides viitas taramale, mis ka kalamarjaline. Täna oli siis minu ime kord. Käisin oma nädalalõpusel poetuuril (minu ostukoha valik on otses sõltuvuses ilmast, ilusa ilmaga eelkõige turg, näru ilmaga pigem Stockmann). Täna oli siis Stockmann päevakorral, kuna mööda Tartu maanteed kesklinnas NATO tippkohtumise auks üles seatud barrikaadide vahel ekseldes tuli taevast jääkülma vihma, mida ilmestas läbilõikavalt hammustav põhjatuul. Brrrr. Tuppa poodi ja turg jääb ilusamat ilma ootama!Stockmanni kalaletist värkset lõhefileed valides jäi mu...

Hummus

Grillihooaja saabumisega seoses on igasugu võided-määrded jälle päevakorras. Hea suupistelauale pista ja grilliroogade kõrvale ampsata. Hummus on üks neist, mis suvisele lauale hästi sobib. Hummuse nimi pärineb araabia keelest ning roog on pärit Kesk-Aasiast. See on üks äraütlemata mõnus toit, mis kuulub kindlasti mezze (suupistelaud) roogade nimekirja erinevates Kesk-Aasia ja Ida-Vahemere riikides. Retsepte on seetõttu ringlemas päris hulganiselt ja umbes pooled neist väidavad, et täpselt see on õige ja autentne 🙂 Hummuse tuuma joonistavad välja kikerherned ja tahini ehk seesamiseemne pasta, lisatakse veel sidrunimahla, küüslauku, oliivõli ja erinevaid maitseaineid. Minu hummuse retsept on selline: 400 grammine purk kikerherneid 2 küüslauguküünt...

Bolani ehk kartuli-koriandri täidisega leib

Bolani e kachaloo on päris taaskord Afgaani köögist (nagu ka minu viimase aja üks vahvamaid avastusi ehk koriandri-mündi tšatni) ja tegemist on ülimõnusa tõhusa ampsuga, kus figureerib ka eesti köögi alustala ja peategelane kartul. Bolani on siis kartuli, koriandri ja rohelise sibulaga täidetud leib (i.k. bread, meie mõistes küll pigem sai või pirukas). Tegemine liiga kaelamurdev katsumus ei ole 🙂Vaja läheb taina jaoks:6-7 dl jahu2 dl toatemperatuuril vett1 tl soola1 spl oliiviõliSelle etapi võib ka vahele jätta ja kasutada valmis tortillasid.Täidise jaoks:2 keskmise suurusega keedetud kartulit1 dl hakitud värsket koriandrit1 dl hakitud värsket rohelist sibulat (sh valged osad)2 spl oliiviõli1...

Grillihooaeg alaku! Kreekapärased grillvardad pitaleiva ja tzatzikiga ning ürdimarinaadis kanavardad

Tegelikult vedasime grilli juba eelmisel nädalavahetusel välja, aga väga märkimisväärseid grilliroogasid tookord ei teinud. Seekord sai ekstra ette valmistatud ja kogu pere toitlustamise raskuspunkt grillimisele lükatud. Ja Eesti kliimale kohaselt läks ilm keskpäevast alates pilve ja tekkis mingi vastik külm tuul, nii et õues müttamine oli kõike muud kui meeldiv. Nojah, eks tulevad taaskord meelde tuletada meie suve eripärad. Aga grillisime sellegipoolest ja tegemisele läksid kreekapärased sealiha vardad (souvlaki stiilis), ürdimarineeritud kanafilee ning ürdiõli marinaadis aedvili-seened. Muidu teeksin igal kümnel juhul grillimise jaoks lammast, aga kuna mu kaks vanemat last siiani keelduvad lammast söömast, siis sai kompromissile mindud ning siga-kana...

Kohupiimakook sidruni ja rosinatega

See on kook, mille retsept on ema poolt käsitsi kirjutatuna veidi kolletunud rebitud servadega paberilehel minuga aastaid kaasas käinud. Kook, mis võluv oma lihtsuses ja maitsev igas olukorras. Vajaminevate ainete järgi üsna traditsiooniline nõuka aja kook: kasin oma koostisainetelt. Kook sisaldab ka sidrunit, selle jaoks oli emal külmkapis väike purk, kus õhukesed sidruniviilud suhkru sees. See purgike aitas hädast välja, kui parasjagu poest jälle sidrunid olid otsa saanud. Retsept ise järgmine (kui tahad teha suure ahjuplaadi koogina, võta topelt kogus): Põhja jaoks on vaja 120 grammi võid, 2,5 dl jahu, 1 tl soola, 0,5 dl suhkrut, 1 muna. Sega kõik...

Suvikõrvitsa-kana penned

See pasta on meil menüüs ka juba aastaid ja pärit on ta “Pastaraamatust”. Midagi eriliselt mõnusat on selles suitsukana-suvikõrvits pluss basiilik ja tomat koosluses. Kes vähegi pastasõber, siis soovitan kindlasti järele proovida. Leidsin poest veel mõnusad väikesed suvikõrvitsad, mis jäävad selles roas palju ilusamad, kui jämeda suvikõrvitsa latakad. Pasta jaoks läheb vaja: ca 300 gr pennesid 300 gr suvikõrvitsat 200 gr suitsukana tükke (mina kasutasin Rannamõisa suitsutatud fileed) 200 gr kirsstomateid 1 dl valget veini 200 ml vahukoort 1 sibul paar küüslauguküünt tüümiani, basiilikut, parmesani, soola, pipart, õli. Alusta pastakastme tegemist sellest, et kuumuta pannil õlis läbi tükeldatud suvikõrvits. Lisa...

Kukeseenepasta

Aeg küll kevadine, aga sügavkülmas karbis kasutusvalmiks praetud kukeseened peavad ruumi tegema uue hooaja saadustele. Vahelduseks kukeseenekaste-kartuli-tilli kooslusele tegime täna mõnusat kukeseenepastat värske muna-tagliatellega. See üks lemmikuid ja eriti hästi maitseb siis, kui pole ammu kukeseeni söönud (nagu näiteks täna). Vaja läheb:250 gr pakk värsket tagliatelletca 1 l kukeseeni200 gr vahu- või kohvikoort1 sibul1-2 küünt küüslaukuca pool tassi valget kuiva veiniparmesani, tilli, tüümiani, soola, pipartKukeseene pastakaste valmistan nii, et hautan oliiviõli-või segus keskmisel kuumusel 1 hakitud sibula klaasjaks, lisan paar küünt küüslauku ja mõned varred värsket tüümiani (varre küljest tõmban lehed lahti). Lisan ka sügavkülmast võetud (ja eelnevalt läbikuumutatud) kukeseened....

Lemon curd ja vanilla custard – ühed maitsvad mõlemad

Kes vähegi kokku puutunud Briti päritolu kokaraamatutega, see teab, et varem või hiljem hakkavad korduma sõnad lemon curd ja custard. Olemata küll liiga suur Briti kokakunsti fänn, siis need magusad road on olnud täiesti arvestatav panus magustoidu maailma. Mõneti sarnase valmistuskäiguga, kuid maitselt erinevad toidud väärivad eraldi neil peatumist (ka seepärast, et sageli on nende ülesanne magustoite täiendada ning kasutusvõimalusi on rohkelt). Kollane on siis pildil lemon curd sidrunikreem ja valge vanilla custard ehk vaniljekaste. Mõlema toidu valmistamise puhul on peamine paksendaja kuumutamisel kalgenduv muna(kollane), mis nõuab roa valmistamise juures mõneks hetkeks pühendumist, kuna on oht saada tükiline omlett siidise...

Martsipanisaiad

Väga mõnusad saiad, minu laste ühed lemmikud, mida seetõttu ikka aeg-ajalt teen. Pean paraku tunnistama, et pärmitaina tegu ei kuulu minu lemmiktegevuste hulka. Eelkõige siis see osa, mil kleepuvast ebamäärasest massist tuleb sõtkuda valmis ollus, mis: “on läikiv-elastne ja käte ning kausi küljest lahti lööb”. Enne seda faasi tundub mulle alati, et olen üleni koos veniv-kleepuva massiga ja köögis ei ole enam ühtegi kohta, mis poleks jahuga kaetud. Lühidalt, enne ja pärast on suhteliselt ok, aga see mäkerdamine ei ole minu rida. Aga värske saialõhna nimel – teen ikka 🙂 Kasutan magusa pärmitaina põhiretsepti (tõsta kõik koostisained varem külmkapist välja,...

Kõrvitsa toorjuustu kook hapukoorekattega

Vürtsikas ja imeliselt hõrgult maitsev kõrvitsakook on kui viimane kummardus pikale ja kauaks meeldejäävale talvele enne varsti saabuvat rabarberihooaega. Selle kõrvitsakoogi tegemise osas tundsin moraalset kohustust. Nimelt kavatsesin mõni aeg tagasi seda kooki teha ning sellel hetkel olid Tallinnast kõrvitsad müügilt kadunud ning kõrvitsakoogi idee vormus hoopis virsikukoogiks. Samas kuuldi minu kõrvitsamuret ning mõne aja pärast tõi Tiina mulle ahjus küpsetatud, püreestatud ja sügavkülmutatud kõrvitsa püreed, kõrvits jälle suureks kasvatatud Katrini ema poolt. Seega peaks selle imeliselt maitsvana väljakukkunud koogi saamisloos tänud teele saatma nii Katrini emale ja ka Tiinale. Tänud! Koogi retsept mõlkus meeles juba ammu ning pärit on...

Lammas kaalikaga nagu Indias

See kaalikaga lammas Camellia Panjabi India karride raamatust mõlkus juba ammu meeles. Eelkõige just seepärast, et kooslus kaalikas ja lammas on siinkandis väga levinud, kuid selles India päritolu retseptis olid küll tuttavad kaalikas ja lammas olemas, kõik muu sinna lisanduv aga väga intrigeerivalt teistmoodi. See retsept on pärit Kašmiirist ning tegemist on talvise roaga (kaalikaid säilitatakse seal lumme kaevatud aukudes). Kogu pada ise oligi oma iseloomult…. väga soe. Sobis igati talvehooaja lõpetamiseks. Maitse ei olnud vaatamata paljudele erinevatele vürtsidele liialt terav, vaid pigem nüansirikas ja väga-väga maitsev. Kindlasti läheb kordamisele. Sobib ka neile, kes liiga puhast lambamaitset pelgavad, kuna erinevate...