Selle roa retsepti leidsin juba mõnda aega tagasi ühelt inglisekeelselt leheküljelt, kus selle nimetus oli “India roheline kanakarri”. Ei oska kommenteerida India päritolu, maitseb igal juhul väga hästi, maitsekoosluse põhjal oleks ise roa pigem Tai toidu alla liigitanud.Aja jooksul olen mõned väikesed täiendused-parandused retsepti sisse viinud. Kõiki selle toidu jaoks vajalikke aineid peaks olema võimalik suurematest poodidest leida – rohelise karri pastat olen näinud nii Prismades, Selverites ja Rimides. Kalakaste ja tume soja on ka poeriiulitel olemas. Vaja läheb:400-500 grammi kanafileedtumedat sojakastet (Dark Soy Sauce)2-3 spl rohelise karri pastat (Green Curry)mõned varred rohelist sibulat500 ml kookospiima1 spl (soovitavalt tumedat või...
Kiluvõi
Kui su geenides voolab ikka ühe õige eestlase veri, siis kilust ei saa üle ega ümber. “Parem suutäis soolast kui maotäis magedat” elufilosoofia austajatele ehk kas oled tundnud, kuivõrd täiuslikult maitseb kilu peale vahukooretorti! Mis seal pikalt. Lihtne võie, kus maitset andmas kilu ja till. Kui alusmaterjaliks veel must leib, siis täiuslik võileib ongi olemas. Kiluvõi jaoks on vaja: 100 grammi võid 6 kilufileed peotäis hakitud tilli Hõõru toasoe või tilli ja hakitud kiluga ühtlaseks ja määri leivale. Nii lihtne see ongi. Kui on käepärast veel keedetud mune, siis lisa võidega leivale paar ratast või sega hakitud keedetud muna otse...
Ameerika juustukook
Juustukoogid on klass omaette. Kergelt soolaka alatooniga rikkalik toorjuust muudab koogid nii hõrguks ning teisalt lausa nõuab üks korralik juustukook endale seltsiliseks head marjast värsket lisandit. Kooslus on taevalik! Retsepti idee pärineb Nami-nami retseptikogust ja silma jäi esmalt oma lihtsuse ning teisalt seetõttu, et koogi põhja juurest kasutatud ingver tundus põnev lisanüanss, et ära proovida. Hästi lihtne valmistuskäik, tulemus samas jälle selline, et esimese suutäie peale kostusid koheselt sööjatelt kiidusõnad. Väikeste mugandustega sai retsept selline: 200 gr Digestive küpsiseid 1 tl ingveripulbrit 50 gr sulavõid Täidis: 4 pk ehk 600 grammi Farmi toorjuustu 2 dl suhkrut 1 tlvanillisuhkrut 1 sidrun...
Kreemine singipasta
Jätkuvalt pastalainel 🙂Singipastale sissejuhatuseks niipalju, et tegemist on minu vanima poja absoluutse lemmiktoiduga ja seetõttu suudan seda pastat kasvõi kinnisilmi valmistada. Pasta on ülimalt lihtne ja ajapikku üsna eestipäraseks mugandatud – ju vist seepärast eelistab minu Eesti verd teismeline seda igal kümnel juhul klassikalisele carbonarale, mida tiba keerulisem valmistada. Mulmuidugi sellevõrra lihtsam 🙂 Pastakastme jaoks on vaja:2-3 küünt küüslauku100 grammi peekonit (eelistan läbikasvanud suhteliselt taist peekonit, Rakvere peekoniviilud sobivad väga hästi ja tavaliselt leiab sealt taisemaid vairante, kui veidi sobrada)200 grammi vahukoort (Nopri vahukoorega jääb eriti hea, seda koorest maitset muudega nii hästi kätte ei ole saanud)1 tops sulatatud juustu...
Leidmisrõõmust
Mõned postitused tagasi, rääkides oma armsatest raamatutest, hõikasin küll välja, et ei ole asjade maailmal liialt ennast segada lasknud.Paraku pean tunnistama, et mõned asjad on ikka armsad küll ja mingil moel minu jaoks olulised. Ma ei oskagi arvata, kas tegemist on mingi energiaga, mis asjadega kaasa tuleb või on see lihtsalt minu emotsioon, mis asjadele aura juurde loob. Tuleb nentida, et mõne, tegelikult ju elutu tükiga, seob sind ühel hetkel midagi rohkemat kui lihtsalt kasutusmugavus või vajalikkus. Olen juba mitu aastat käinud Kunstiülikooli poolt korraldataval sõbrapäeva kruusimüügil, kus müüakse EKA tudengite ja vilistlaste tehtud imearmsaid tasse. Tekkinud on juba väike...
Spagetid viina ja lõhemarjaga
…ehk Spaghettini con vodka e caviale. Väike elegantne, veidi dekadentlik vahepala kartulivabariigi kodanikele. See kõnealune pasta on pärit Roomast ja süüakse seda väidetavalt peale teatrit. Retsept pärit Carla Capalbo “Itaalia köök” raamatust, mille leidsin ükskord raamatupoest läbi joostes (oli veel erakordselt soodsa hinnaga) ja mis on üks uskumatult hea ja asjalik raamat. Kasutuses pea kogu aeg – kogu Itaalia köögi vundament seal välja joonistatud. Vaatamata tõsiasjale, et meil jäi kooslusest puudu paar väikest väheolulist detaili (Rooma ja teater), maitses pasta imeliselt hästi nagu alati. Roheline sibul annab roale mõnusa värskuse. Pasta valmistamine on tegelikult lihtsamast lihtsam.Vaja on järgmiseid ained:4 spl...
Nüüd siis see juhtus!
Viimane leiba mitteküpsetav eestlane hakkas ka nüüd leiba küpsetama. Seni hoidsin vaistlikult eemale, teades, et see on üks äraütlemata sõltuvust tekitav tegevus. Aga andsin alla minagi. Ja küpseva leiva lõhn on tegelikult imeline 🙂 Ragne ja Aet on oma blogides väga tänuväärse töö ära teinud ja ülimalt põhjalikke nõunandeid leivateo kohta jaganud. Nendest juhendudes on täiesti võimalik väga maitsva leivaga hakkama saada. Aitäh!Tänud ka Helenile, kes leivajuuretise mulle koju kätte tõi.
Väga lihtne hapukoorekook
Kui mõni aeg tagasi sai blogisse lisatud SELLE lihtsa hapukoorekoogi retsept, siis see siintoodud on veel lihtsam. Enam lihtsam vist ei annagi eriti olla. Tegelikult on üllatav, kuivõrd igapäevastest ainetest ja kerge vaevaga on võimalik väga mõnus kook kokku seada. Koogi retsept on pärit jällegi minu lapsepõlvest. Koogi jaoks on vaja: 1 pakk tavalisi šokolaadiküpsiseid (minul olid trühvlimaitselised) pool pakki võid hapukat moosi (kasutasin jõhvika toormoosi, aga sobivad väga hästi ka muud) 750 grammi hapukoort 3 muna 1,5 – 2 dl suhrut 1 tl vanillisuhkrut 2 korralikku spl tärklist soovi korral 1 sidruni mahl Purusta küpsised köögikombainis ja sega sulavõiga....
Õunakook väikese saladusega
Õunakoogid on võrratud! Ilma nendega oleks maailm märkimisväärselt vaesem. See, siintoodud retsept on väga lihtne ja mõnus õunakook, kus lisaks tavapärasele õun-kaneel kooslusele on koogi sisse peidetud veel martsipan, mis muudab koogi eriti nauditavaks ja hõrguks. Koogi idee on algselt pärit Kaarina Roinineni raamatust “Parimad kodused küpsetised”. Koogi valmistamise jaoks on vaja: 100 grammi võid 3 dl jahu 2 spl suhkrut 0,5 tl küpsetuspulbrit ca 0,75 dl koort või piima (kui on vaja tainast veidi vedeldada) ca 100 grammi martsipanimassi 3-4 haput õuna kaneeli, (demerara vm pruuni)suhkrut. Sega pehme või suhkruga ja kuivainetega, lisa koor ja sega niipalju, et ained...
Tuunikala pasta tibakese kaneeliga
Ühel päeval kargas mulle pähe, et pole ammu ise pastat söönud. Vanemale pojale olen tema lemmikuid head rammusat singipastat või vana head klassikut bologneset ikka tellimise peale kokku lappinud, aga ei kumbki nendest kuulu mu isiklike lemmikute hulka. Tundus, et on aeg teha pasta, mis endale ka hinge järele. Mulle meeldivad eelkõige tomatise vürtsise kastmega mereliste lisanditega pastad või siis lihased pikalt haudunud raguud. See konkreetne pasta on võitnud mu südame hästi mõnusa maitsekooslusega – kaneel on kui kirss tordil basiiliku värskuse, tuunikala lihasuse ja tšillipipra särtsakuse kõrval. Pärit on retsept “Cook with Jamie” raamatust, mis on Jamie raamatutest minu...
Kohupiima-mooni kook
On ikka hea kook küll see mooniseemnetega kohupiimakook! Mulle, kes ma olen kehv magusasõber, maitseb väga. Eriti mõnus on mooniseemnetega rummimaitseline vahekiht. Kui tavapärasest kohupiimakoogist väike tüdimus peale tuleb, võib proovida seda varianti. Kook jääb hästi siidine ja mõnusa olemisega. Suhteliselt vähe magus (mis mulle eriti meeldib). Kes on suurem magusasõber, võib suhkru kogust suurendada. Koogi põhja jaoks on vaja: 100 grammi võid 1 dl suhkrut 1 muna 2,5 dl jahu 1 tl küpsetuspulbrit. Sega rasv suhkruga kergelt vahule ning lisa muna ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Suru taigen lahtikäiva ja küpsetuspaberiga kaetud põhjaga koogivormi põhjale ja külgedele ning pane taigen...
Porru-kartuli püreesupp
Selle supi retsept on piinlikult lihtne. Porru-kartuli maitsekooslus samas kategooriast “match made in heaven” (üks neist lollikindlatest kooslustest nagu tomat-basiilik, kohvi-šokolaad, tüümian-kitsejuust jne). Seda nendin iga kord, kui olen jälle mõneks ajaks selle uskumatult lihtsa kuid ääretult maitsva supi ära unustanud. Tasub see ainult lauale panna, kui on ainult aja küsimus hinnang sööjatelt: “Väga hea supp on”. Supi tegemise jaoks on vaja:1 korralik vars porrut (kui vähegi võimalik, siis eelista rohke valge osaga porrut)2 suuremat või 3-4 väiksemat kartulit1 keskmine sibuljuurvilja- või kanapuljongit (kas fondist või kuubikust)4 dl kohvikoort või piimapipartca 50 grammi võidsalaamit või toorsuitsu vorstipeterselli vm rohelist.Tegevuskäik on...