Tiramisu retsepte on lõputult palju, variatsioonid algavad keelekese küpsisest ja lõpevad kõikvõmialike marjade ja muu kraami lisamisega. Tiramisu’liste võimalusterohkusest annab tunnistust kasvõi seegi, et hiljuti ilmus Angeelika Kangilt terve raamat, millel nimeks Tiramisu. Kindlasti on mõnus katsetada ka komponeerida. Värsked vaarikad tiramisu lisandina on imehead. Teisalt ei saa üle ega ümber originaalretspti täiusest. Kui kõik maitsed ikka nii hästi paigas ja magusroa enda olemus nii kurgulage paitavalt siidine…mmmm… need meie väikesed igapäevased naudingud.Väga palju retsepte on ka vahukoorega, kuid minu katsetused on ikka jälle tagasi toonud selle kõige autentsema tiramisu juurde, kus mascarpone kreemisus saab õhulisuse vaid munavalgest ja minu...
Tomatiga saiad ehk bruchettad.
See mu üks lemmikuid ka, aga bruchettasid on mõtet AINULT heade tomatitega teha. Ehk teisisõnu siis praegu on just saabunud bruschetta-hooaeg ja tomatid on magusad 😀Paraku sellist maitset, nagu Itaalias kesksuvel tomatitel ehk siis ka nende tomatitega tehtud bruchettadel on, et ole võimalik kusagil mujal 100%-liselt saavutada. Aga no natuke sinnapoole on ka Eestimaistest küpsetest tomatitest tehtud variant. Tee nii: võta kas ciabattat vms itaalia leiva tüüpi küpsetist ja lõika ca 1 cm paksuses viilud. Piserda peale oliiviõli ja pista ahju. Veel parema tulemuse saad, kui röstid saiad grillil. Küpseta kuni krõbedad. Võta ahjust välja ja hõõru küüslauguküünega saiad kokku....
Üks lihtsalt mõnus salat (Nizza salati tüüpi)
Vahel tuleb jälle see kooslus meelde ja siis teeme mõnusa kerge õhtusöögi. Salatisse läheb vaja: erinevaid rohelisi salateid, rebi taldrikupõhjale. sobivad pea kõik salatid, aga eriti mõnus on rooma salat. Sinna peale lõika mõned tomatisektorid. Siis prae võiga värskeid pisikesi kartuleid ja pane salatipadjale. Sinna peale kergelt läbikeedetud rohelised kaunoad. Siis laota salatile tuunikala (suured tükid õlis on kõige parem) ja sektoriteks lõigatud keedetud muna. Hästi sobivad sinna ka oliivid ja põhimõtteliselt võib erinevaid aedvilju lisada vastavalt sellele, mis parasjagu kodust leida on. Salatikaste valmistan nii, et segan oliiviõli (2/3) ja palsamiäädika (1/3). Kastesse lisan veel soola ja mett. Kallan...
Metssearaguu itaaliapäraselt
Idee sellisel moel metssea liha valmistada sain Itaaliast. Toskaana maakonnas on metssiga pea igapäevaselt menüüs, kuna metsanotsusid jookseb seal ka muljetavaldavalt palju ringi (meil õnnestus nendega kohtuda nii meie elamise juures olevas puuviljaaias kui ka autoteede ümbruses). Koostisaineid küll üsna palju, aga tegelikult ei ole väga keeruline valmistada. Julgelt võib mõne komponendi ka asendada või üldse ära jätta/juurde lisada (arvatasti on see ühe Itaalia nonna retsept, kõrvalmajas tehti kõike seda juba veidi teistmoodi). Olen sama retsepti kasutanud nii pastakastmena kui ka ahjupotis koos juurikatega teinud. Hea oli mõlemal korral 😉 Vaja läheb:1 suur sibuloliiviõlica 1 kg metssea liha (kui on...
Grillitud maks ja üht-teist sinna juurde
Grillitud maksa jaoks läheb vaja:Veisemaksa ca 500 grammi, sibularõngaid (mida rohkem, seda uhkem), palsamiäädika kreemi (väga hea on sidruniga variant), veidi mett, rosmariini (kas värsket või kuivatatud), soola ja pipart.Lõika maksalt kelmed ja viiluta hästi õhukesed maksatükid. Hõõru värske rosmariin uhmris peeneks või haki väikesteks tükkideks. Sega rosmariin ja palsamiäädika kreem vedela meega ning pane õhukeseks viilutatud maks ja sibularõngad sinna sisse marineerima (miinumum 1 tund).Grilli maksa koos sibulaga ja ära üle küpseta. Tulemus peaks jääma mitte liiga kuiv, vaid mahlane. Grillimise ajal võib maksa ka marinaadiga kasta. Kui ühelt poolt grillitud, saputa peale soola ja pipart. Hiljem teisele küljele...
Kohupiimakook tikritega
Üks hästi lihtne koogiretsept, mis püsinud läbi aastate menüüs ja mida võib teha nii tikritega, sõstardega, rabarberiga või millega iganes. Kõige paremini sobivad hapud viljad. Minu poiste-meeste üks lemmikuid ühtlasi ka. Taigen: 120 gr võid 250 ml jahu 125 ml suhkrut 1/2 tl soola 1 tk küpsetuspulbrit Kohupiimatäidis: 400 grammine pakk vaniljekohupiimapastat (Alma toru on väga sobiv) 3 muna 125 ml suhkrut Võib lisada ka ca 100-150 grammi hapukoort sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort Tee nii: sega esmalt taigna jaoks vajalikud kuivained ning lisa siis toasoe või. Haki kõik koostisained segamini. Taigen võiks jääda selline purune, ei ole vaja palliks pigistada....
Soojad võileivad
Soojad võileivad laupäeva hommikul on meie pere traditsioon juba mõned aastad. Pannkoogid on pühapäevase päeva püha üritus. Samas on ka laupäeva hommikutel aega rohkem kui tööpäeviti ja toas leviv mõnus lõhn võiks ühe nädalavahetuse sisse juhatada küll. Oleme asja lahendanud nii, et ahju läheb plaaditäis võileibu. Soolase käigu moodustab kodujuustu-pesto soe võileib ja maiustamiseks kohupiimasai. Soolased võileivad: riivin tüki juustu (väga hästi sobib ka sinihallitusjuust), segan kodujuustuga, lisan paar lusikatäit pestot (eriti maitsev on isetehtud pestoga), majoneesi ja/või hapukoort, vajadusel ka soola-pipart. Võib lisada ka singitükke ja üleüldse võib lasta fantaasial lennata. Segu määrin mustale leivale või täistera leivale. Peale...
Rabarberi crumble
Hästi lihtne ja hästi maitsev magustoit. Ingliskeelsetes kokaraamatutes kohtab päris sageli crumble’i tüüpi magustoite. Sealt tekkis siis idee ära proovida ja tuleb tunnistada, et proovimise hetkest alates on crumble’id meil nüüd au sees. Hapu täidis on selle kooslusega parim. Pildil oleva rabarberi crumble’i jaoks võta ca pool kilo rabarberit. Lõika tükkideks ja laota koogivormi põhjale. Sega kas tavalise või fariinisuhkruga (annab karamellisema maitse). Juurde võid lisada veel veidike kas kuivatatud või värsket riivitud ingverit või maasikaid või martsipani või pähkleid vms. Minu variant sai tehtud ingveriga, mulle hästi meeldib rabarberi ja ingveri maitseduo. Rabarberite ja suhkru peale laota lihtsalt purukoogi...
Hiidkrevetid ingveri ja küüslauguga
Meil on reeded need päevad, kus lubame endale vahel midagi head. Kas naudime siis koos suurema seltskonnaga või sööme mehega kahekesi. Üheks tihti kordamisele tulevaks roaks on olnud hiidkrevetid. Üks minu lemmikuid juba aastaid. Vaja oleks siis esmalt hiidkrevette. Seekord tegin tooretest sabadest. Sobivad ka terved hiidkrevetid ja võib teha ka eelkuumutatud variandist. Prismades on külmutatuna kõige parem valik hiidkrevette nii terveid kui sabasid, kusjuures hind ei ole väga hull. Esmalt sulata krevetid ja kalla liigne vedelik ära. Pannile kalla tubli sorts oliiviõli, sinna sisse pane paar küüslaugu küünt, üks tshillipipar, pöidlasuurune jupp tükeldatud ingverit ja eelnevalt sulatatud hiidkrevetid. Kuumuta...
Meloni rucola salat
NB! Pildil olev rucola on minu enda peenra pealt Salat ise imelihtne ja samas tõeline ahvatlus oma puhaste maitsetega. Salatipõhjaks laota kaussi rucola, sinna peale melonilõigud (parim on cantalope melon ehk oranzh ja sellise “pragulise” rohelise koorega), siis rebi veidi prociuttot või jamon’i või pancettat või ka lihtsalt eesti päritolu toorsuitsusinki. Ja kõige peale tõmba kartulikoorimisnoaga veidi parmesani. Sortsuta peale oliiviõli ja keera paar keerdu pipart. Muud polegi vaja, kuna maitsed kõik nii täiuslikud ilma erilise maitsestamiseta.
Kanafilee salvei ja peekoniga
Nüüd tuleb mängu minu eelmise aasta avastus ja sellest ajast saadik tõeline lemmik salvei Uskumatult hea maitse võib erinevatele toitudele anda salveivõi. Eriti hästi sobib kõrvitsaga (ka teiste juurikatega) ning pastaga. Võta kanafileed (3-4 tk) ja lõika need ristipidi pooleks nii, et ühest fileest tekib kaks õhemat steiki. Kuumuta keskmisel kuumusel pannil hea sorts võid ja selle sees kõrveta 5-6 lehte salveid. Veereta fileesid jahu-soola-pipra segus ja prae siis salveivõis mõlemalt poolt. Võta praetud fileed ja pane ahjuvormi, igale fileele aseta peale üks toorsuitsupeekoni lõik ja puista üle riivitud parmesaniga. Võid kogu kupatusele peale kallata ka koort – sobib nii...
Nõgesesupp
Midagi murueide valdkonnast. Nõges, muide, maitseb üllatavalt hästi. Nõgesesupi traditsioon pärineb minu lapsepõlvest, ühe kevadise kohustusliku roana tegi ema alati nõgesesuppi ja nurmenuku lehe salatit. Igal juhul saab nõgesest korraliku raualaksu 😉 Korja nõgesed ja kupata need läbi, siis ei kõrveta. Vajuta liigne vesi välja ja pane puljongisse (ise kasutan mitte kuubikuid, vaid fonde, neid on hästivarustatud kauplustest saada, aga puljongikuubik sobib ka hästi) paar kartulit ja lisa sinna ka peeneks hakitud kupatatud nõgeselehed. Keeda kuni kartul pehme. lisa kas kohvikoort, vahukoort, toorjuustu, merevaiku – vastavalt sellele, millist konsistentsi või rammususe astet soovid saavutada. Kõige lõpus lase kogu mass sauseguriga...