Kasukas on ikka selline toit olnud, mida sageli pidulauale sätitakse. Pilkupüüdvat ja igale heeringasõbrale meeltmööda salatit saab aga teha ka tordi vormis, mis annab tulemuseks eriti piduliku nii silma- kui maitseilu pakkuva peolaua staari. Maitsekombinatsioon on klassikaline ja juba kasuka salatist tuttav, väikeseks pisut teistmoodi lisandiks on siin aga kiirmarineeritud sibul, mida tuleks enne tordile lisamist 10-15 minutit veiniäädika ja suhkruga marineerida. Nii muutub sibula maitse vähem intensiivseks ja mahedamaks. Võimalusel kasuta siin ahjupeeti, selle maitse on intensiivsem ja vähem vesine. Selleks tuleb lihtsalt peet fooliumi sisse keerata ja ca 1 tund ahjus 180-200 kraadi juures küpsetada. Siis koorida ja riivida,...
Tarretatud heeringa-kodujuustutort
Maitsev ja toitev heeringatort sobib hästi erinevatel pidulikel puhkudel lauale sättida. Mustast rukkileivast tordipõhi, vahele keedukartulikiht ja täidiseks heeringa-kodujuustu-muna kiht. Kõik see kõlab kokku üsna veatult ja hea on selle tordi puhul see, et võid selle juba eelmisel päeval külmkappi valmis teha. Pidulauale andes tuleks tort lihtsalt ära kaunistada ja soolane piduroog ongi olemas. Selline tarretatud heeringa-kodujuustutort sobib nii eelseisvateks jõulupühadeks eelroogade lauale või siis ka aastavahetuse ajal pidulikumaks tähistamiseks. Heeringat võid kasutada nii traditsioonilise maitsestusega heeringat, aga ka suitsumaitseline heeringas sobib siia kooslusesse hästi. Vici õlita heeringat on eriti mugav kasutada ja jääb ära see õliga sahmimine. Kaunistamiseks võid...
Kaks purkitehtud jõuluheeringat. Jõuluvürtsidega ja portveinimarinaadis ning tsitruste ja jõuluvürtsidega
Need kaks purkitehtud jõuluheeringa ideed ja kooslust on näpatud Skandinaavia, täpsemalt rootslaste jõululaualt. Ei ole vist kellelegi üllatuseks, et Rootsi jõululaual on heeringas alati aukohal ja seda tehakse väga erinevate maitsete ja kastmetega. Reeglina on rootsipärased heeringamarinaadid meie maitse jaoks üsna magusad. Minu jaoks pisut liiga, seega olen nende retseptide maitsetasakaalu oluliselt vähema suhkruga timminud. Minu meelest said mõlemad heeringad – portveinimarinaadis ja tsitrusemarinaadis – väga head. Või nagu mu abikaasa neid maitstes nentis, et miks ometi talle lapsepõlves sellist heeringat ei pakutud. Ta kasvas üles teadmisega, et ei armasta ega söö heeringat 🙂 Portveinimarinaadis jõuluvürtsidelt maitseväge saanud heeringas sobib...
Lihtsad suupisted L’Aperatif Tartare mini-toorjuustudega
Pidude hooaeg on käes ja eelseisvad jõulud väärivad tähistamist nii pere ringis kui ka sõpradega koos. Alati, kui seltskond koguneb, on teemaks väikese ampsus, mida suupistelauale sättida. Tõenäoliselt on igal perenaisel välja kujunenud oma lemmikud suupisted, mis ikka ja jälle kordamiseele lähevad, aga kindlasti on vahel tore ka midagi uut ja teistsugust katsetada.Üheks nutikaks nipiks on kasutada suupistete valmistamiseks L´Aperatif Tartare toorjuustuga minisuupisteid, mida on maitsestatud erinevate ürtidega. Sellised minisuupisted sobivad loomulikult ka niisama lauale panna, aga väikeste nutikate (maitse)lisadega saab neist ka erinevaid maitsvaid suupisteid valmistada. Mina valmistasin kolm erinevat ampsu: lehttaina ja päikesekuivatatud tomati pestoga padjale asetatud minijuust,...
Suupistelaud koos väärika proseccoga
Kolmas advent on peagi käes ja meeleolu kisub üha pidulikumaks. Väärikas Prosecco on kindasti midagi sellist, mida sobib pidulikumal puhul pakkuda ja millega piduroogasid väärindada. Canevel Brut Setàge Valdobbiadene DOCG on just üks sellistest jookidest, mida tasub pühadeks varuda ja pidulikul hetkel pakkuda. Näiteks suupistete juurde. Valdobbiadene on Veneetsiast 50 km kaugusel asuv iidne viinamarjakasvatuspiirkond. Just sellest piirkonnast on pärit ka Canevel Prosecco jaoks kasutatavad ja käsitsi korjatud viinamarjad, millest 90% on Glera viinamarjad ja täidluse lisamiseks on lisatud ka 10% Chardonnay marja. Tulemuseks on ilusti jooksva tiheda mulliga ja elegantse maitse ning erksa happesusega väga noobel Prosecco, millel on...
Hoisin kastmes krevetid köögiviljadega ja veidi ühest väärt poest ka
Igapäevaselt toiduga tegeledes on sageli vaja erinevaid kvaliteetseid tooraineid, mida pahatihti tavapoest ei leia. Seetõttu on mul aegade jooksul päris hästi sisse töötanud erinvad varustuskanalid, kust käin ikka aeg-ajalt oma varusid täiendamas. Üheks selliseks poeks, kust ikka aeg-ajalt läbi astun, on saanud KariaMarket. Senini käisin Lasnamäel Tähesajus, nüüd juba mõnda aega on aga avatud ka Kiili tänaval asuv Tammsaare KariaMarket, mis veel lähemal ja mugavamini ligipääsetav. Kui nüüd sellest, rääkida, et mis mind ikka ja jälle sinna poodi tagasi on viinud, siis kindlasti on see tavapoodidest erinev ja oluliselt laiem valik ja ka väga hea hinna ka kvaliteedi suhtega tooted....
Pisut pidulikum kana vormiroog kartuli ja rooskapsaga
See on ühest küljest lihtne ja teisalt igati ka pidulikumat olukorda välja kandev vormiroog, kus ühel ahjupannil küpsevad koos kana, kartul, armsad rohelised rooskapsad, punane sibul ja magusat maitsenüanssi lisavad kuivatatud jõhvikad. Kaste moodustub Maggi kanapuljongikontsentraadist tehtud puljongist, kuhu lisab hapukasmagusat maitset pohlamoos ja palsamiveiniäädikas. Soovi korral võib kastme sisse panna ka paar supilusikatäit viina. Alkohol aurustub küpsedes ilusti välja ja seega ei ole karta, et toitu süües pisut švipsi võib jääda. Samas annab see mõnusa lisamaitsenüansi, mis roa veel pidulikumaks muudab. Postitus sündis koostöös Maggiga.
Vahemerelised Kitsejuusturullid päikesekuivatatud tomati ja oliividega
Värsked ahjusoojad küpsetised on alati hea mõte ja eriti siis, kui need maitsevad nii mõnusalt kokkukõlavalt, nagu kitsejuustu, päikesekuivatatud tomati ja oliividega täidetud rullid. Valmistamisaeg ei ole märkimisväärne, kui kasutada valmis pärmi-lehttainast. Võimalusel eelista kindlasti võiga tehtud tainast. Täidiseks on aga kreemine Chavroux 100% kitsepiimast tehtud toorjuust, millele annavad omalt poolt veel maitselisa päikesekuivatatud tomatid ja oliivid. Chavroux kitsejuust on maheda maitsega toorjuust, mis sobib suure tõenäosusega ka neile, kes muidu kõige suuremad kitsejuustu sõbrad ei ole. Kitsejuustu maitse on toorjuustu puhul aimatav, aga väga mahe ja nauditav. Kasutada võib nii naturaalset kitsejuustu või siis ka viigimarjamaitselist, mis annab omalt...
Pirni-sinihallitusjuustu pirukas pekaanipähklitega
Pirn ja sinihallitusjuustu on kooslus, mis on loodud taevas. Olgu selleks siis pirni-sinihallitusjuustu salat, suupisted pirni ja sinihallitusjuustuga või ka seesama pirukas, kus täidises küpsevad kokku magushaput maitsev andev pirn, soolakas ja kreemine Saint Agur külluslik sinihallitusjuust ja seda kooslust on kroonimas krõmpsuv pekaanipähkel. Väga mõnus kooslus, mis soib nii pidulauale sättida kui ka argipäeva pisut pidulikumaks muutma. Siin retseptis on pirukapõhjaks hapukoore-muretainas, aga kiirema variandi puhul võid kasutada kas siis valmis pärmi-muretainast või valmis muretainast. Täidise puhul on aga võtmerollis Saint Aguri kreemine ja parajalt intensiivse maitsega väga mõnusa maitsetasakaaluga Saint Agur sinihallitusjuust. Seda võib täidisesse kohe ohtralt jaotada,...
Kaks lihtsat suppi. Hinkaalid Aasiapärases köögiviljasupis ja Puljongis rohelise sibulaga
Hinkaalid ja pelmeenid on üks neid toite, mis võiks alati sügavkülmas varuks olla kiirete argiõhtu lahenduste jaoks. Ideaalis võiks kõik ju algusest lõpuni ise valmis teha, aga olgem ausad, et pelmeenitegu on ikka selline pühapäevane ettevõtmine, mis vajab aega ja pühendumist ja juhtub kõigil, et korisev kõht ja ajapuudus viitavad sellele, et tahaks midagi kiiret ja samas loomulikult ka maitsvat. Sellisel hetkel aitavad edukalt selle väikese mure lahendada sügavkülma varutud hinkaalid. Või pelmeenid. Tee neist lihtsalt suppi. Alustuseks siis aasiapärarases leemes hinkaalid, kus mõnus ja maitsev köögiviljasupp saab toekust hinkaalidest. Hästi lihtne ja kiire valmistada ja samas sobituvad maitsed igati...
Pappardelle pasta punase veini kastmes Pardiraguuga
Pimeda aja saabudes ja aastavahetuses lähenedes muutuvad maitsemeeled ja isu hakkab käima tugevamate kokkuhaudunud ja tummisemate toitude järgi. Üheks selliseks on pardiraguu, mis on pardikoibasid punases veinis pikalt hautades maitseküllane mõnus hautis. Pardiraguud võid serveerida pappardelle või muu lindikujulise pika pastaga, aga samas võid seda ka koos ahjuköögiviljadega lauale tõsta. Mõnus ja maitsev jääb see igal juhul ja valmistuskäik ei tohiks kellelegi üle jõu käia. Parduraguu pappardelle pastaga on traditsiooniline Itaalia toit, mida ka jõulude ajal sobib vahelduseks verivorstile ja hapukapsale pakkuda. Kastme sisse lisatud kaneel ja apelsinikoor annavad kastmele igati jõuluse maitsekombinatsiooni. Pardiraguu kõrvale paku Masi Campofiorini veini. Masi...
Kooreses sinepikastmes kana ja kartul
Kooreses külluslikus sinepitäpilises kastmes küpsenud kanafilee ja kartul on kiire, lihtne ja maitsev ühel pannil valmiv roog, mida võib valmistada nii argiõhtul kui pühapäevalõunaks. Koorene sinepikaste koos krõbedaks küpsenud kartulite ja kuldse kanafileega maitseb reeglina kõigile. Maitsestamiseks võid kasutada ürtidest ka spetsiaalset Itaalia või Prantsuse ürdisegu, samas võid maitsestada kastet ka värske tüümiani ja/või punega. Kastme valmistamise lõppfaasis paksenda kaste lusikatäie maisitärklisega. Postitus sündis koostöös Maggiga.