Kodumaised mustikad on valmis ja see on just õige aeg, et võtta plaani mahlane mustika-kohupiimakook. Keskturul leiab mustikaid laias valikus ja pragu tasuks eelistada kultuurmustikatele just meie traditsioonilisi metsamustikaid. Ikka neid, mis suu korralikult mustaks värvivad. Selle koogi eeliseks on valmistamise lihtsus. Purune koogitainas jaguneb nii koogipõhjale kui ka purukattena koogi peale. Nii pead valmistama vaid ühe tainapuru, millega saad nii põhja kui katte kaks ühes valemiga valmis. Kohupiimana võid kasutada nii teralist kohupiima kui ka kohupiimapastat. Autentsem ja retrokam tuleb kook just teralise kohupiimaga ja soovitavalt ikka rammusa kohupiimaga. See jääb lihtsalt maitsvam. Ka kohupiimavaliku leiad Keskturu turuhoonest,...
Kukeseene-Juustupirukas
Seenehooaeg ja seenepirukad käivad ikka käsikäes. Kukeseeni tuleb praegu palju, seega tasu metsa luusima minna või siis ka Keskturult läbi käia, kus kukeseeni pakutakse suures valikus. Vali vaid välja ja too koju. Haara turult kaasa veel rohelist sibulat ja peterselli ning sügavkollase rebuga vabapidamise kanade mune ja pirukategu võibki alati. Pirukategu ei tohiks ka üle jõu käia, samas on tulemus igati hõrk ja külluslik. Sobib nii peolauale kui ka argipäeva pidusemaks muuta. Juustuna võid siin pirukas kasutada kõvajuustu tüüpi juustusid, Nendega jääb pirukas hästi rikkalik ja selliste juustude maitse harmoneerub hästi kukeseente maitsega. Postitus sündis koostöös Keskturuga.
Toekas burger hakklihapihvi ja grillsalatiga
See on klassikaline toitev ja tummine burger. Korralik kõhutäis, kus kokku saavad tuttavad ja turvalised maitsed. Mahlasele hakklihapihvile lisatud tomatine ja kergelt vürtsikas grillsalat ning sulanud juust on just need suu(re)pärased lisandid, mis ühele hamburgerile õige oleku ja maitse annavad. Nobenäpp valmistab pihvi ise, samas võib rahulikult sinna burksi vahele sättida ka valmiskujul müüdavaid kas tooreid või juba küpsetatud pihve. Juustu võiks lasta ilusti eelnevalt ära sulada, nii jääb burks kindlasti mahlasem ja mõnusam. Felixi vürtsikas grillsalat sobib siia kooslusesse kui valatult lisades nii mahlakust kui ka maitselisa. Postitus sündis koostöös Põltsamaa Felixiga.
Bataadi-kikerherne pihvidega täistaimsed burksid
Täistaimsed burksid, kus Fazeri Street Food Lapi leiva kuklite vahele on sätitud bataadi-kikerherne pihvid. Maitsev ja mahlane pihv jääb igati mõnus ja maitsev ning seda naudivad nii täistaimse toitumise pooldajad kui ka kõigesööjad. Lisandeid, mida Lapi leiva vahele burksidele juurde võid sättida, saad ise kohendada. Juust ei tee kunagi liiga ja siia sobivad nii klassikalised juustud kui ka juustude taimsed asendused. Juustu võib eelnevalt pihvi peal kergelt ära sulatada. Erinevaid kastmeid, salateid või köögiviljalisandeid võid julgelt ise komponeerida vastavalt oma maitsele või külmkapi sisule. Postitus sündis koostöös Fazeriga.
Kuumaõhufritüüris valmistatud mundris kartulid
Kuumaõhufritüürid tunduvad olevat tulnud selleks, et jääda. Mugavad käsitleda ja maitsev krõbe ning rasvavaene tulemus valmib kiiremini kui tavalises ahjus. Kasutamismugavus on selline, et isegi pere noorimad saavad peale väikest juhendamist ilusti hakkama. Ise sain katsetada Tefali XXL Easy Fry & Steam kuumaõhufritüüri, millel kolm erinevat funktsiooni ehk siis kuuma õhuga frittimine, grillimine ja ka aurutamine. Viimase jaoks on eraldi veepaak ja nii saad samas masinas lihtsa vaevaga ka aurutatud toitu valmistada. Kui natuke tehnilistest näitajatest rääkida, siis fritüür on hea mahutavusega ehk korraga saab valmistada kuni 1,5 kg toitu ja seega sobib hästi ka keskmise suurusega pere tarbeks või...
Kolme komponendi kook, smuuti ja jääkohv Oatly kaerajookidega
Vahel on mõned toidud lihtsamad kui arvata oskad ehk siis retsepti õieti polegi vaja. Lisaks sellele veel tervislikud, gluteeni- ja laktoosivabad ja igatepidi mõistlikku toitumist toetavad. Siin retseptides on “peasüüdlaseks” Oatly kaerajoogid ehk kolm erinevat jooki, mida kasutades saab kooki ja jooki valmistada. Oatly kaerajoogid on meil päris sageli kapis. Olles küll kogu perega jätkuvalt omnivoorid, meeldib meile kohvipiima asemel kaerajooke kasutada. Ja vahel ka lihtsalt piima asendajana kasvõi leivasupile või mannavahule lisades. Või siis pannkookide valmistamisel piim kaerajoogiga asendada. Toimivad väga hästi. Siiski, tuleb silmas pidada, et osad kaerajoogid kipuvad olema vesised ja maitsetud, samas Oalty kaerajookide puhul seda...
Kolm lihtsat dipikastet leivakrõpsude juurde
Leivasnäkkide krõbistamine on selline mõnus seltskondlik tegevus, mis tasub ikka siis ette võtta, kui sõbrad või sugulased taas laua taga kogunemas. Uued Fazer Street Food sarja kolm erinevat maitset annavad selleks hea võimaluse. Paku juurde vaid dipikastet ja suupistelaud ongi kaetud. Siia postitusse panin kirja kolm lihtsalt valmivat ja leivasnäkkide juurde hästi sobivaid dipikastme retsepti, mis aitavad snäkkide krõbistamisel maitselisa anda. Lisaks on postituse lõpus ka ideid, kuidas hästi lihtsalt ja kiirelt maitsvaid kastmeid kokku kombineerida. Üheks dipikastmeks võiks olla aioli. Aioli on majoneesilaadne külluslik kaste, kus siin retseptis on ilma tegemas suvised maitseküllased ürdid. Selline kaste sobib väga hästi...
Selge angerjasupp noorte kartulitega
Kuidagi on kujunenud nii, et meil on suvel maakodus olles saanud suvesöögiks angerjasupp. Käid tiiru Pärnu turul ära ja no ei suuda jätta võtmata taas üht Võrtsjärve angerjat kaasa. Hästi palju olen teinud SEDA tomatist angerjasuppi, aga vahelduseks oleme hakanud tegema ka selget angerjasuppi. Hästi lihtne teha ja noorte suvemagusate porgandite ja kartulitega imemaitsev. Tood veel peenralt aromaatset sügavroheliseks sirgunud värsket tilli ka peale ja lihtsalt naudid. Suve maitsed peavadki lihtsad ja ehedad olema. Angerjasupiga on ka see hea, et ühest umbes poolekilosest angerjast saad ära toita terve pere, nii et mõneti saab ümber lükatud müüt, et angerjas hirmkallis toit....
Suvemagusate köögiviljade kütkes
Igal suvel jõuab lõpuks kätte see aeg, mil peenrad ja turuletid mattuvad värske kodumaise kraami alla. Esimesed turritavad-torkivad kurgid, õhetavroosad tomatid, pirakatesse kauntesse end peitnud põldoad või saledat joont hoidvad aedoad või ka neoonrohelised noore kapsa pead või siis peopessa mahtuvad õrna ihuga lillkapsapead. Mõnus aeg! Kõik maitseb suvemagusalt ja hõrgult. Just selliselt, mida hiljem talvel härdusega meenutad. Tasub nautida ja maitseid talletada. Turule minnes korv käevangu haarata ja kõike head ja hõrku sinna sättida ning mitte end tagasi hoida. Suvel ilmuvad lettidele noored rohelised pirakad põldoakaunad. Põldoad on väga maitsvad ja hõrgud suutäied, mida saab nii salatisse sättida või...
Lapi leivad avokaado, muna ja tšilliõliga
Külluslikud suupisteleivad, mis sobivad hästi nii hommikueineks kui ka tõhusamaks vahepalaks. Särtsakas tšilliõli aitab kreemist avokaadot ja poolpehmeks keedetud muna ühtseks maitsetervikuks siduda. Mõnusalt õhuline ja kergelt krõbedaks röstitud lapi leib annab omakorda võileivakattele maitsva raamistuse. NB! Ole hoiatatud. Võib kergelt sõltuvust tekitada! 😊 Meil on selline võiku sageli hommikusöögilaual. Suvel on veel oma kanade tumekollase rebuga munad need, mis kogu kombo eriti nauditavaks muudavad. Basiilik tuleb kasvuhoonest ja aroomid on, pehmelt öeldes, vastupandamatud. Postitus sündis koostöös Fazer Eestiga.
Krõbedas paneeringus camembert juust värske salatiga
Praegu, kus suvemagusaid vilju jagub, on salatitel igati õigustatud koht meie toidulaudadel. Millal siis veel süüa värsket kraami kui mitte praegu. Samas tekib sageli küsimus, et mida sinna salatile seltsiks sättida. Üheks hästi põnevaks ja väga-väga maitsvaks võimaluseks on salatile lisada paneeringus juustu, mis on pannil väljast krõbedaks ja seest sulavaks küpsetatud. Sulanud juustust saab omamoodi kaste mõnusale värviküllale salatile. Ja no kes suudaks vastu panna sulanud juustule! Siin salatis ongi kasutatud NaTurek spetsiaalseks grillimiseks sobivaid juustusid, mis seekord on veel täiendavalt maitselisa saanud krõbedast paneeringust. Siin salatis on võtmekomponendiks NaTureki camembert grilljuustud. Kui muidu on need grilljuustud ette nähtud...
Värsked soolakurgid. Suvel kohustuslikud
Kesksuvisel ajal, kui esimesed värsked ja pisut turris-torkiva olemisega värsked kurgid valmis saavad, tuleks ikka teha ka värskeid soolakurke. Suve ajal täiesti asendamatu. Krõmpsuta niisama või sobita erinevatesse salatitesse, noore kartuli kõrvale või külmsuppidesse. Just sellised ühe-kahe päevased värsketest ürtidest läbi imbunud parajalt soolakad kurgid, mis pole veel värvi muutnud. Imehea! Kuigi praegu pakutakse päris palju ka juba valmis kujul soolakurki, siis tegelikult ei ole nende kodus valmistamine ka üldse keeruline. Värske soolakurgi valmistamisel on vaja teada paari kuldreeglit ja siis saab tegelikult juba ise üsna vaba randmega improviseerida ja erinevaid maitsed kombineerida. Kindlasti tasuks värskele soolakurgile lisada lahke käega...