Lähenemas on lõpupidude hooaeg ja küllap kaetakse paljudes aedades lauad, et tähistada kas siis gümnaasiumi või ka ülikooli lõpetamist. Millegi lõpp ja loodetavasti millegi veel suurema ja toredama algus. Emad-vanaemad suruvad taskuräti pihku ja poetavad pisara, kõned räägivad tiibadest, mis kannavad ja pesast väljalendamisest. On natuke kurb ja samas ka rõõmus meeleolu. Sellistel väikestel perekondlikel pidudel ja koosviibimisel pakutakse ka tervitusjooke ning suupisteid. Et oleks pidulik ja sündmuse väärilline. Elegantne mull on tähistamiseks alati hea valik ja üheks võimalikuks variandiks võiks olla Bourgogne Cremant Cave De Lugny. Cremant on teadupärast elegantne jook, mis on toodetud Prantsusmaal ja šampanjaga sarnasel meetodil,...
Kana-köögiviljavardad Teriyaki BBQ marinaadis
Suvisel grillihooajal tasub valmistada mõnusaid kana-köögivilja grillvardaid. Kikkomani meega Teriyaki BBQ kastmes marineeritud kana ja köögiviljad küpsevad koos vardas maitsvaks grillroaks. Võid marinaadis kasutada nii Kikkomani BBQ teriyaki kastet või ka lihtsalt Kikkomani teriyaki kastet. BBQ kaste on pisut suitsusema maitsenüansiga. Soolasust lisa marinaadile sojakastmega. Sama marinaadiga võid küpsemise ajal kanaliha ja köögivilju veel täiendavalt pintseldada. Tulemus jääb mõnusalt külluslik ja parajalt kleepuv, et grillimise afääri igati õigustada. Köögivilju kombineeri vardasse vastavalt oma eelistustele või külmkapi sisule. Minul olid koosk kanaga vardasse lükatud seened, suvikõrvits, punane sibul ja paprika. Hästi sobivad ka (kirss)tomatid või baklažaan. Suurima valiku Kikkomani tooteid leiad...
Sealihašašlõkk õunamahlamarinaadis
Käes on grilliaeg. Külm kevad on küll grillihooaja algust veidi venitanud, aga vääramatu jõuga on see siiski käes ja seega paras aeg hakata selle hooaja grillihitte käe sisse harjutama hakata. Üheks väga maitsvaks mooduseks on teha šašlõkki õunamahlamarinaadis. Ohtra sibulaga. Õunamahl aitab lihale lisada magushaput mõnusat maitset ning toimib samas ka liha pehmendajana. Siia marinaadi sobivad ideaalselt koduaia naturaalsed õunamahlad ja vastavalt õunasordile saab tulemuseks kas hapukama või magusama alatooniga marinaadi. Liha osas eelista seakaela liha ja seda tasub otsima minna turule. Keskturu lihasaalis on mitmeid kodumaise sealiha pakkujaid, kelle juurest ostes saad lihatüki igast küljest üle vaadata. Kui ise...
BBQ marinaadis kanatiivad kuumaõhufritüüris
Kuumaõhufritüürid tunduvad olevat viimase aja üks suuremaid köögihitte. Ma ise olen muutunud aastate jooksul pisut ettevaatlikuks igasuguste uute vidinate suhtes sest neid trendikaid köögimasinaid on palju olnud, mis hiljem oma vääritu koha kusagil keldris või garaažis leiavad. Ajutiselt ülevihisevaid köögitrende on lihtsalt olnud piisavalt, et muutuda pisut skeptiliseks. Samas loomulikust uudishimust lähtudes mõtlesin siiski katsetada, kui Philips mulle oma Airfryer Smart XXL katsetada pakkus. Tõenäoliselt olen üks viimaseid inimesi, kellel seni veel kuumaõhufritüür puudus. Olen nüüd veidi saanud katsetada ja tuleb tunnistada, et meeldivalt üllatunud. Kui mul eelnevalt tekkis küsimus, et mida see lisavidin teeb sellist, mida mu üsna hea...
Kaks lihtsat moodust, Kuidas serveerida Thormi taimse täidisega pelmeene
Kui esmapilgul tundub, et pelmeenid on juba valmistoode, mis tuleb lihtsalt kas vees keetes, friteerides või pannil valmis teha, siis tegelikult leiab ka pelmeenide serveerimiseks mitmeid nutikaid mooduseid. Loomulikult on kõige lihtsam pelmeene lihtsalt keeta ja siis hapukoore ja maitserohelisega serveerida, samas on võimalik pelmeenidele ka pisut lisamaitset anda. Siin postituses on kirjeldatud kaht hästi lihtsat moodust, milles üks järgib tomatiga pastaroa loogikat. Pasta asemel on siin lihtsalt pelmeenid, mis on tomatikastmega segatud ja millele on lisatud riivitud juustu, basiilikut ja soovi korral ka oliiviõli. Sellisel moel võib serveerida nii keedetud kui ka potikleepsude moel valmistatud pelmeene. Tomatikastmeks võid kasutada...
Grillitud kanakintsud BBQ marinaadis
Grillihooaeg on käes ja suviste aiapidude lahutamatuks osaks on ka grillil hõõguvad söed ja grillrestidele küpsema sätitud erinev kraam. Kui on soov midagi maitsvat ja lihtsat grillile sättida, võib proovida teha ameerikapärase pisut suitsuse maitsestusega kanakintsusid. Põhitegijaks on siin marinaadis Maggi BBQ grillikaste röstitud suhkrusiirupiga, mis on ühtaegu nii kergelt suitsune ja magusa karamellise maitsega kaste. Selline maitsekombinatsioon sobib hästi nii kana- kui ka sealihaga, seega võid edukalt sama marinaadi sisse ka sealiha panna. Postitus sündis koostöös Maggiga.
Hitihoiatus ehk leivamääre karulaugu ja soolapeki ehk saloga
Keskturg on tore paik. Eriti just siis, kui turule hakkab lisanduma hooajalist kaupa. Praegu on just see aeg, kus tasub ikka aeg-ajalt turult läbi lipata, sest karulauk ja rabarber on kohalik ja kodumaine. Turul väga demokraatliku hinnaga. Muud värsket kraami loomulikult ka. Ja kui muidu oli kevadel kohustuslikuks toiduka karulaugupesto (mida ma igal kevadel suudan ikka päris suurtes kogustes ära süüa), siis selleaastaseks hitiks on saanud karulauguvõie salo ehk Ukraina soolapekiga. See on nii maitsev ja samas nii lihtne. Parim koduse leivaga. Hammustad ja muud juurde ega peale enam ei tahagi. Salot tasub kindlasti otsima minna Keskturule. Turuhoones on paar...
Poke Bowl lõhe ja kiirmarineeritud kurgiga
Poke Bowl või siis ka kausitoit on mõnus mugavusroog, mis annab võimaluse kaussi kokku pannes fantaseerida ja improviseerida. Kaussi saab sättida oma lemmikuid erinevas kombinatsioonis ja iga kord on tulemus veidi erinev. Siin retseptis on kaks võtmekomponenti. Esmalt Kikkomani spetsiaalses Poke kastmes marineeritud lõhe ja siis sojakastme ja riisiäädika marinaadis värske kurk. Teisi komponente võib oma äranägemise järgi juurde sättida. Siia sobib lisada soovi korral riisi või riisinuudleid kui on soov tugevama kõhutäie järele. Tänu Kikkomani spetsiaalsele Poke Bowli kastmele on selle kausitäie valmistamine eriti lihtne. Poke kastmes on juba kokku segatud soolakust andev sojakaste ja seesamõli rikkalik suitsune maitse,...
Meie pere lemmiksmuutid ja lisaks veidi Sencori köögikombainist
Ei tule vist kellelegi üllatuseks, et oma töö tõttu veedan palju aega köögis. Mulle meeldib mu töö ja naudin köögis toimetamist ja katsetamist väga. Samas pean hästi oluliseks ka köögis toimetamise tõhusust ehk siis mulle meeldib end ümbritseda kvaliteetsete köögiabilistega. Eks ole ka omal ajal neid ämbreid läbi kolistatud, kui sai üritatud hinna osas kompromisse teha ja jõudsid selle trafaretse tõdemuseni, et kui sa tahad head ja odavat asja, siis tuleb osta kaks asja. Nii ka köögimasinatega ja eriti nendega, mis tihedat kasutamist leiavad. Seepärast olin ma üsna põnevil, kui mõni aeg tagasi meie koju SEE Sencori köögikombain sisse seadis....
Õige Ukraina borš Tanja moodi
Viimase paari kuu jooksul olen arusaadavatel põhjustel keetnud sageli borši. Kui aega on, siis keedan esmalt korraliku veise- või vasikapuljongi borši põhjaks valmis SELLE retsepti järgi. Või kui kiire, siis keedan SELLE lihtsa ja kiire täistaimse borši. Tegelikult on aga asi nii, et kui üks õige ukrainlanna minu borši nägi, siis andis ta sellele koheselt hinnangu, et tegemist on ju peedisupiga (svekolnik). Borš on ju hoopis teine supp ja hoopis teist värvi. Mitte peedipunane, vaid pigem tuleb põhiline värv tomatipastast. Vot siis! Ja mina olen siin nippe jaganud, kuidas borši värvust ikka võimalikult peedipunaseks saada 😊 Igal juhul oli see...
Lihtne ja kiire taimne borš
Olen taaskord Ukraina lainel ja keedan borši. Selle jõuetuse, ärevuse ja abituse vastu on küll keeruline mingit rohtu leida, aga vahel tundub, et selle ebaõiglaselt rünnatava maa toitu valmistades saab vähemalt veidikenegi oma toetust näidata ja mõttes igakülgselt toeks olla. Kui eelmine SIIN kirja pandud borširetsept oli selline põhjalikum ettevõtmine, kus esmalt tuleb mitu tundi puljongit keeta ja siis saab alles supivalmistamise kallale asuda, siis siin on tänu Maggi valmis puljongikuubiku kasutamisele supitegu oluliselt lihtsam ja kiirem. Selle supi võid teha täistaimsena, aga kui soovid toekamat varianti, siis võib lisada ka näiteks eelmisest päevast järele jäänud tükeldatud liha, sinki või...
Kevadroheline omlett karulaugu, kapsa ja suitsumaitselise pipraga
Kevad muutub järk-järgult rohelisemaks ja umbes sama toimub ka minu hommikusöögitaldrikul. Armastan väga hommikuti köögiviljadega omletti süüa ja kui muidu sätin omleti sisse suvikõrvitsat, seeni, (kirss)tomateid, paprikat jm, siis kevade tulles hakkab sinna järjest sagedamini sattuma noor erkroheline kapsas ja karulaugu lisandudes ka see. Esmapilgul üsna ootamatu kombo, eksole! Aga ma julgustan katsetama, sest pannil esmalt võiga kergelt läbi praetud noor kapsas on munaga kombineerituna üllatavalt maitsev! Oma osa annab ka särtsakas karulauk, mille võib asendada oluliselt mahedama spinatiga. Ja üks väike saladus on sellel pannitäiel ka. Nimelt suitsutatud must pipar. Tunnistan, et nii kui ma seda maitsesin, siis koheselt...