Talvine vitamiinisalat karamellistatud pekaanipähklitega

Erkroheline, punaste granaatõunatäppidega ja krõmpsuvate karamellistatud pekaanipähklitega talvine vitamiinisalat pakub nii silmailu kui teeb ka kõhule pai. Salatisse on kokku sätitud kergelt läbikeedetud väikesed rooskapsad, millele pakuvad maitseseltsi toekas parmesani juust, kreemine avokaado ja magusa  ning hapu nüansi eest hoolitsevad pähklid ja granaatõun. Mõnus kooslus, mis sobib nii iseseisvaks roaks kui ka kõrvalroaks kala või liharoogade juurde. Salati üheks koostisosaks on rooskapsad, mida tasuks talvisel vitamiinivaesel ajal kindlasti mõnuga ja ohtralt süüa. Rooskapsas sisaldab rohkem toitaineid kui valge peakapsas ja ka taimseid valke on selle kapsanupsikus rohkem, kui tavalises kapsas. Rooskapsas on tuntud ka Brüsseli kapsa nime all ja tegemist...

Juustukatte all küpsenud kartulipudruvorm taimse pihvimassiga

Pikad pidustused on selleks korraks nüüd ühel pool ja taaskord on aeg argisema menüü poole suunduda. Tõenäoliselt sai end pühade ajal hea paremaga hellitatud ja nüüd võiks vahelduseks ka midagi lihtsamat argiõhtuks valmistada. Üheks selliseks mõnusaks vormiroaks, mis meil aeg-ajalt jälle lauale satub, on kihiline hakklihaga ja kartulipudruga vormiroog, mis sel korral tehtud kartulipudru asemel taimse pihvimassiga. Thormi taimne pihvimass on taimne asendus lihale, mis on kindlasti avastamist väärt. Esmalt on selle massi tekstuur ja maitse üllatavalt sarnane lihale ja selliseid asendusi tehes saavad ka kõigesööjad anda oma väikese panuse keskkonna heaks, sest teatavasti on eestlaste lihatarbimine jätkuvalt ebamõistlikult suur....

Rootsi krevetisalat ehk skagenröra

Rootslaste krevetisalat, tuntud kodumaal kui skagenröra, sobib väga hästi ka meie oma kodumaist pidulauda kaunistama. Seda on imelihtne valmistada ja samas on see väga maitsev mõnus kooslus, mis kõikide kala- ja mereannisõprade lemmikuks. Kui tavapärane skagenröra on lihtsalt krevetid rammusas majoneesikastmes, siis pidulikkuse rõhutamiseks võib krevettidele veidi ka kalamarja lisada. Isegi paar lusikatäit kalamarja suudab anda krevetisalatile mõnusa tekstuuri ja muidugi ka visuaalselt kaunistada ja pidulikkust lisada. Krevetisalatile võib juurde pakkuda röstsaia, lapileiba, aga ka must leib sobib siia kooslusesse igati hästi. Skagenrörat võibki serveerida suupistena röstsaial või -leival. Krevettidena olen mida kasutanud garneele, mida müüakse sügavkülmutatuna. Need tasub siis...

Pidulik jõulupärg suitsulõhe ja vutimunadega

Pidulik jõulupärg võib ka taldrikul olla ja nii võidki suitsulõhe ja vutimunadega salati vormistada pidulikuks ja kauniks söödavaks jõulupärjaks. Selliselt serveeritud salat kaunistab iga pidulauda ja salatit võid serveerida nii portsjoniteks jaotatuna või siis suuremal vaagnal või taldrikul, kust igaüks endale paraja portsu ette tõsta saab. Tegelikult võib siin salatis kasutatavate koostisainete kasutamisel olla üsna loov. Kes fenkolit ehk apteegitilli ei armasta, võib selle lihtsalt ära jätta. Külmsuituslõhe asemel võib kasutada krevette või siis hoopis õhukest toorsingi viilusid. Vutimuna asemel keedetud kanamuna sektoreid jne. Lase oma fantaasial lennata ja tee täpselt enda maitsele sobiv pilkupüüdev jõulupärg. Retsept ilmus 2021. aasta...

Punase kapsa struudel

Punase kapsa struudel on mõnus mugavustoit, mida on tõeliselt lihtne valmistada ja mis sobib samas väga hästi ka jõulude ajal pidulauale sättida. Tänu Põltsamaa purki pistetud magushapule punasele kapsale on selle struudli valmistamine eriti lihtne ja ka kiire. Vaid paarikümne minutiga on maitsev pirukas valmis. Kapsale võib lisada võis karamelliseks hautatud punast sibulat, mis aitab punase kapsa täidise maitse sügavamaks muuta. Kui tahad toekamat pirukat, võid kapsatäidisele lisada veel pannil krõbedaks praetud peekonit või lisada näiteks sinihallitus-, feta- või kitsejuustu. Riivitud juustu võib ka struudlile peale raputada, see sulab küpsedes mõnusaks juustuseks katteks. Jõulusema maitse jaoks võid kapsale lisada jahvatatu...

Verivorstipirukad pohlamoosiga ja hapukapsasalat

Kanepiga peenikesed verivorstid on maitsev ja samas ka tervislikum variant klassikalistest verivorstidest. Neist võib valmistada hästi mõnusaid verivorstipirukaid, mida saab näiteks eelroana koos pohlamoosiga serveerida. Juurde tasub pakkuda hapukapsast, õuntest ja pohladest valmistatud salatit. Nii võid olla kindel, et toidulaud on tervislik, mitmekesine ja täisväärtuslik. Maitsev niikuinii! 😉 Verivorstipirukateks sobivad hästi just peenemad verivorstid, mille ümber on lihtne õhemaks rullitud pärmi-lehttainast rullida. Tegelikult on selliste pirukate valmistamine jõukohane ka lastele ja võib-olla olekski see heaks nipiks, kuidas pere kõige nooremaid verivorstiusku pöörata. Verivorst, teatavasti, on tegelikult väga tervisesõbralik jõulutoit. Siin pirukates on kasutatud Maks ja Mooritsa kanepiga verivorstikesi, mis valiti...

Piparkoogimaitselised jõulumandlid

Advendiaja saabudes ja jõuluaja edenedes on meie kodus igal aastal plaanis ka jõulumandlite valmistamine. Tegelikult on ka üks vana retsept siin blogis olemas, aga kuna pildid ei kannata kriitikat ja retsept vajas väikest värskendust, siis olgu väike kordusretsept ka siia talletatud. Jõulumandlite iga-aastase valmistamise põhjuseks on see, et esmalt on need lihtsalt nii maitsvad niisama tee- või kohvikõrvaseks krõbistamiseks. Teine põhjus on aga see, et jõulumandlid on alati hea idee päkapikkudele või ka jõuluvana koti sisse sättimiseks. Valmistamine on lihtne nagu lapsemäng ja tulemus meenutab neidsamu mandleid, mida ka vanalinnas jalutades alati maitsta pakutakse. Seega, kui on vaja kiiret kingiabi,...

Pidulik Ahjukana mee, sinepi ja pohlaglasuuriga

Jõulude ajal võib endale midagi tõeliselt head lubada ja kui tavapärane seapraad, hapukapsad ja verivorstid ei ole päris sinu teema, siis maitsemeeli paitavaks ja meeldivat kõhutäidet pakkuvaks lahenduseks on tervelt küpsetatud ahjukana, mis saanud maitset nii sinepist, hapukast pohlast kui magusast meest ja glasuuritud sulavõiga. Väga maitsev ja külluslik! Praemahladest saab valmistada Maggi puljongit ja koort lisades mõnusalt koorese kastme, mis sobib nii kana kui ka ahjuköögiviljadega, mida tasub kana juurde kõrvalroaks pakkuda. Nipp! Kuna on jõuluaeg, siis torka kana kõhtu paar poolitatud mandariini. See annab kanale küpsedes põneva ja mõnusa jõuluse maitse. Samamoodi võid kanale kõhtu ka apelsini või...

Krabikoogid või siis päris krabilihast pihvid

Krabiliha ei ole meie laual just liiga tuntud ega sage külaline, aga kindlasti on paljud reisidel käies nautinud magusmaheda maitsega krabilihast toite. Meie oleme küll päris mitu maitsvat ja külluslikku söömaaega veetnud just krabilihaga maiustades. Kes vähegi armastab vähki või krevette, siis tõenäoliselt peaks ka krabiliha maitsema. Tegemist on hästi maheda maitsega lihaga, millel puudub minu hinnangul igasugune kalamaitse ehk siis krabiliha võib maitseda ka neile, kes suuremat sorti kalasõbrad ei ole. Taskukrabi, mille liha on siin retseptis kasutatud, on Lääne-Euroopas kõige enam püütud krabiline. Ta elab kalda lähedal ranniku soolastes vetes. Retseptis kasutatud SIIT Kalakala e-poes pakutav krabiliha on...

Suupisted marineeritud punase sibulaga

Advendiaeg on käes ja vaikselt muutub ka meeleolu järjest pidulikumaks. Esmalt saab jõulumeeleolu harjutada advendiajal kodu jõulukaunistustega kaunistades ja küünlaid põletades. Õues on külm ja pime, seega on paras aeg kodus olemine mõnusaks teha ja vahel ka pisut pidulikumaid toite maitsta kas siis oma armsa pere seltsis või väikeses külaliste ringis. Üheks väikeseks nipiks, mida tasuks pidulike suupistete puhul ära kasutada, on marineeritud punane sibul. See magushapu parajalt krõmpsuv purkitehtud sibul on kirsiks tordil või täpiks i-l andes suupistetele nii maitseviimistlust kui pakkudes samas ka silmailu oma kirka ja ilusa värviga. Minu hinnangul on väga vähe kui üldse mitte selliseid...

Jõuluvärvides küpsetamata toorjuustu-valge šokolaadi kook

Jõuluvärviline ja maitsev kreemise sisu ning hapuka kattega küpsetamata toorjuustukook kaunistab iga jõululauda ja valmistamine ei tohiks ka kellelegi üle jõu käia. Ahju ei ole vaja selle koogi valmistamiseks sissegi lülitada, ainult pisut aega tasub varuda, et valge šokolaadi toel tarretuv kiht ja želatiiniga roheline pealiskiht jõuaksid jahedas taheneda. Muidu on kook aga nauditava maitsekooslusega, kus magus ja kreemine valge šokolaadi kiht saab kerget särtsakust hapukasmagusast pealiskihist. Kaunistuseks kasuta erkrohelisi kiiviviile, millega saad pilkupüüdva mustri koogile laduda kuid arvesta, et kiivi happesuse toel hakkab ajapikku želatiiniga tarretatud pealiskiht pisut sulama, seega lisa kiivid vahetult enne serveerimist. Koogi roheliseks pealiskihiks kasutasin...

Koos küpsenud sinepi-õuna seapraad ja õunamahlaga hapukapsas. Klassika!

Advendiaeg koos lumise talvega on käes ja seega on täitsa paras aeg mõtted jõulutoitude suunale sättida. Ja mis on jõululikum toit, kui hapukapsas ja seapraad. Vana hea turvaline kooslus, mis eriti segastel ja ebakindlatel aegadel tekitab turvatunnet ja aitab veenduda, et mingid asjad on jätkuvalt paigas. Miks mitte valmistada sellist hapukapsaga seapraadi ka jõuludele eelneval advendiajal. Saab jõululõhna tuppa ja veidi kätt harjutada enne päris suurt jõululaupäeva pidusööki. Hapukapsast ja seaprae jaoks sobivat toorainet valides on tark taas sammud Keskturule seada. Hapukapsast saab jätkuvalt sealt osta suurtest tünnidest ja erineva maitsestusega. Kõik kapsad on võimalik enne ise ära maitsta –...