Kümne ahjuköögivilja assortii. Tõeline kesksuvetoit

Köögiviljahooaeg on nüüd täies hoos. Minu maakodus on kõik õõnsad anumad täis tillukesi erkrohelisi kapsapäid, pisikesi suvikõrvitsaid (ja suvikõrvitsaõisi), küpseid tomateid, mahlast pritsivaid noori küüslaugupesasid, neitsilikult magusaid saledaid porgandeid, roheliste lehtede sisse end häbelikult peitnud tillukesi lillkapsaid ja… nii võiks pikalt jätkata. Osad viljad otse enda peenralt, teised viljad kaasa ahnitsetud maakodu lähedal asuva Tõstamaa keskuse lille- ja köögiviljaputkast, kus suve edenedes kohalikku köögiviljakraami ohtralt jagub. Ja no ei suuda mina neid nupsikuid suvemagusaid vilju sinna jätta. Ei nuikapsas ega brokoli maitse muul ajal nii magusalt, kui keset suve ja minivormis. Naudin, talletan maitsemällu ja õhkan õndsusest!   Loomulikult tuleb...

Lõkkelõõmas küpsenud lõhe ja mee-sinepimarinaadis grillitud lõhe

Kes armastab kala, see armastab ka tõenäoliselt lõhet. Ka mina olen üks neist, kes lõhet väga armastab. Loomulikult olen ma kiindunud ka nii neitsilikku siiga, rannarahva põhitoiduseks olnud räime ja kevadisse magusasse meretinti (ja kõik need kalad, kes sinna vahepeale jäävad), aga lõhel on meie toidulaual eriline koht ja lõhe satub meie toidulauale ikka üsna tihti. Seda nii küpsetatud kujul kui ka toorelt kas graavilõhena või muul moel. Lõhe puhul olen muutunud samas üsna pirtsakaks ja valivaks ehk siis kui lõhet lauale sätin, siis peaks see olema eriti värske ja hea kvaliteediga. Pigem vähe ja head, kui et kilode kaupa...

Ahjupeedi-tšilli ketšup

Ketšupit ei pea sugugi ainult tomatitest tegema. Oma loomult magusa maitsega peet sobib vürtsidega vääristades ketšupis pearolli mängima küll. Tulemus jääb igati põnev ja järeleproovimist vääriv ning lisaboonuseks on tõeline värviteraapia – purpurne ketšup on kui kirgas värvilaik igal taldrikul. Ahjupeedi-tšilli ketšup Kogus: ca 1 liiter Valmistamisaeg: 1 tund 50 minutit Ca 1 kg peeti 2 sl päevalille- või rapsiõli 1 punane sibul, hakituna 1 porgand, hakituna 1 sellerivars, hakituna 2 küüslauguküünt, hakituna 1 tl jahvatatud vürtsköömneid 1 tšillipipart, hakituna 1 tl soola 1,5 dl punase veini äädikat 1 dl pruuni roosuhkrut Kuumuta ahi 200 kraadini. Keera koorimata peedid fooliumi...

Kartuli-hakklihavorm juustukattega

Suvehooaeg ja lihtsad-kiired toidud on minu jaoks saanud sünonüümiks. Ei taha keegi aega raisata toas pliidi eest toimetades. Pigem on hinnas road, mis valmivad kiirelt ja ei nõua ka liialt nikerdamist. Eriti siis, kui suvel maakodus või suvilas olla, võib tekkida ka tooraine mure. Väikesed armsad maapoed pakuvad tavaliselt kõige lihtsamaid ja kättesaadavamaid toorained. Siin vormis kokku sätitud hakkliha, ketšupit, kartulit ja juustu peaks aga ka kõige metsatagusem külapood suutma pakkuda. Kuna praegune jahe suvi just liialt külmsuppidele mõtteid ei suuna, võibki valmistada toitvat ja maitsvat kartuli-hakkliha vormi, mille muudab eriti mõnusaks hakklihale lisatud tomatiketšup, mis küpsedes koos kerkiva auruga...

Mahlase tikri-sidrunivõidega suvekook

Visalt ja oluliselt aeglasemalt kui eelnevatel aastatel, aga siiski vääramatu jõuga valmivad lõpuks ka suvemarjad. Punase sõstra põõsast kumab juba roosakaspunast varjundit ning tigeda tikripõõsa esimesed viljad on ka juba parajalt pehmed ja magusad. Õnnis suvemarjade hooaeg on käes ja kõik lemmikud marjakookide retseptid aeg välja kraamida. Tikker on kindlasti üks teenimatult alahinnatud suvemarju. Võib-olla on siin põhjuseks tikrite üsna aega- ja vaevanõudev puhastamise protseduur või suhteliselt tugev marjakest ja seemnerikkus. Vaatamata sellele on tegemist tõelise maitsehurmuriga, mis oma erksa happega teeb paljudele teistele marjadele pika puuga ära. Ja kes tikrikesti ega -seemneid pelgab, võib kasutada tikrivõiet, mis eelnevalt läbi...

Suvised maitsed. Võiga aurutatud noored kartulid ja praetud ahven

Ma armastan suvist aega tema lihtsuse võlus ja maitsete eheduses. Suvisel ajal oma maakodu köögis toimetades elan ma justkui täiesti teises maailmas võrreldes muu  ajaga linnakodus olles. Suvi ja maaelu tingivad selle, et eelistatud on maitsed oma lihtsuses ja eheduses. Ei mingeid erilisi trikitamisi ja põnevaid toite. Kui värske kapsas ja kartul on käepärast, sauna tagant saab tuua värsket tilli ja kalamehelt samal päeval püütud värsket kala, siis tulebki see lihtsalt kõik kokku minimaalse sekkumisega üheks suveõhtuseks toidukorraks vormistada. Praetud ahvenafileed, värsked kartulid võiga, kurgisalat, suviselt magusad tomatid – mida sa hing sellistel hetkedel oskad veel ihata! Ahven on üks...

Kiire suvikõrvitsa-tomati panniroog ürdise kanafileega

Suvisel ajal ei raatsi vist keegi liiga pikalt kööki sulguda ning soosingus on need road, mille valmimiseks kulub sümpaatselt vähe aega. Teisalt on suve teine pool mõnus maitserikas aeg, kui saab toiduks kasutatavat värsket kraami kas oma peenralt noppida või siis turult tuua. Magusad suvised viljad vajavad vähe – natuke soola, pipra ja ürtidega tagant aidata ja maitsev roog ongi valmis. Siin lihtsas suvises panniroas saavad kokku mahlane suvikõrvits, magusad kirsstomatid, särtsakas küüslauk ja tummine tüümian. Mahlasust aitab lisada oliiviõli ja sidrunimahl. Taimsele pannitäiele lisaks sobib aga sättida kiirelt pannilt läbi käinud mahlast kanafileed, mis valmib Maggi maitsestatud küpsetuspaberite vahel....

Tõenäoliselt hooaja viimane rabarberikook. Martsipanise vahekihiga ja toorjuustukattega

Hea meelega alustaks seda postitust rõõmu jagamisest ohtra kirsisaagi või vaarikauputuse teemal. Paraku on jahe suvi just täpselt selline, et kõik marjad kasvavad ja küpsevad teosammul. Kui eelmisel aastal samal ajal ragistasin igal teisel hommikul maja kõrval olevas vaarikavõsas oma kriimuliste käte ja jalgadega ning täitsin sügavkülma ja moosipurke vaarikahoidistega, siis praegu on vaarikamarjad alles pisitillukesed. Saagini aega veel küll ja küll. Maasikahooaeg on küll kätte jõudnud, aga maasikas ei ole minu jaoks just lemmik koogimari. Pigem eelistan teda niisama süüa. Küpsetades kipub maasikas muutuma vesiseks ja maitset kaotama. Seetõttu siis tulebki kesksuvisel ajal heietada taaskord rabarberikoogist. Loodetavasti siiski viimast...

Vürstikas salsa grillitud köögiviljadest

Kui grill juba korra soojaks aetud, siis tuleks temalt võtta viimast. Lisaks lihale ja grillvarrastele võib grillile röstima sättida ka tomateid ja piprakaunu, millest saab hiljem vürtsika ja mõnusalt suitsuse maitsega salsakastme valmistada. Grillil röstitud tomatist ja jalapeno piprast kokku keedetud salsakaste on midagi neile, kes tõeliselt teravaid elamusi armastavad. Grillsütel röstimine annab kastmeleviljadele mõnusalt suitsuse maitsenüansi ja aitab samas ka tomatilt ning pipralt koort kätte saada. Peale grilliprotseduure muutub koor üsna lihtsalt eemaldatavaks. Selliseks kastmeks sobivad hästi veidi üleküpsenud tomatid, mis niisama söömiseks on juba veidi liiga lötsi olemisega. Kastmete jaoks on sellised viljad aga puhas kuld – magusa...

Vale-toorjuustukook ehk India pähkli kreemiga taimne toorkook vaarikakastmega

See on mõnus väikese vimkaga kook, mis vaatamata oma täiesti korralikule toorjuustukoogi välimusele ei ole seda mitte. Tegemist on leotatud India pähklitest tehtud väga maitsva kreemiga, mida tõepoolest ei pea üldse küpsetama, vaid mis taheneb jahutamise abil. Katteks sobib kasutada hooajalisi suvemarju. Lisaks 100% taimsele olemusele on tegemist ka kõikide reeglite järgi eeskujuliku toortoitumise loogikaga sobiva toorkoogiga.  Peale koogi järeleproovimist sai sellest kohe meie üks uusi lemmikuid. India pähkli kreem koos hapuka marjakattega on tõeliselt hõrk kooslus ja peaks vaigistama ka kõik need, kes tervislike kookide osas jätkuvalt skeptilised on. Ja millal siis veel oma toidulaud tervislikumaks ja värskemaks sättida,...

Grillitud suvikõrvitsa ja fetajuustu salat mündivinegretiga ja piiniaseemnetega

Suvikõrvitsal on suve nägu ja nimi. Enda peenrale istutatud suvikõrvitsad koguvad veel rammu, aga poodidesse on jõudnud värske olemisega mõnusalt mahedad viljad, millest on raske mööda jalutada. Suvine õrna ihuga suvikõrvits on mahlane ja hõrgu maitsega vili. Suvikõrvitsat sobib hästi erinevatesse salatitesse sättida ja eriti mahlane ning maitsev jääb suvikõrvits siis, kui ta kiirelt läbi grillida. Siis ei olegi palju muud vaja ja lisaks sobib sättida soolakat fetajuustu ning kergelt röstitud piiniaseemneid. Kastmeks sobib magushapukas ja pisut õhetav mündikaste. Selline salat sobib nii omaette kergeks roaks kui ka lihasema kraami juurde kõrvalroaks. Kui salatit eraldi roana serveerida, võib sinna peale...

Hummuseburger ehk hummus burgeri rollis

Hummus on saanud minu toidulaua lahutamatuks osaks ja alati on mul varuks vähemalt kolm purki konserveeritud kikerherneid kiirmeetodi jaoks ja pakk kuivatatud kikerherneid selleks puhuks, kui on võimalik hummuse kallal rohkem nokitseda alustades siis kikerherneste leotamisest ja hiljem pikalt keetmiseni välja. Vähe on kooslusi, kuhu hummus ei sobiks ja üheks lemmikuks on saanud tume kodune leib hummuse, kitsejuustu ja rammusa tomativiiluga. Inspireerituna just sellest kooslusest katsetasin hummusest teha ka burgerit, mida kihilise leiva vahele sättida. Seekord proovisin jääda täiesti vegan-variandi juurde, kuid soovi korral võib lisada hummuseburgerile ka muna ning võileiva vahele juustu. Toon retseptis välja mõlemad variandid, seega saab...