Kauaoodatud ja -igatsetud suvi on pirtsaka pruudina oma saabumist ja sooja embust lasknud oodata, aga vaikselt-vaikselt hakkab olukord järjest suvisemaks muutuda. Hetkel on veel selline tõsine Eesti suve määratlus, kus tuleb alati lisada, et kui päikese käes ja tuulevarjus olla, siis on juba täitsa tore. Ei ole sel aastal selle varase suvesoojaga priisata, aga no küll ta tuleb ja küll me ühel päeval jälle ohime, et vastikult palav 🙂 Kuna aga juunikuu kuulub vältimatult suviste kuude alla, siis on sama vältimatult käes ka jäätisepostituste hooaeg. See kõnealune David Rio rohelise chaiga jäätis sündis katsetuste käigus. Mõtlesin teha vürtsikast teepulbrist midagi...
Mandlipaneeringus kanafilee satay kastmega
Satay kaste on üks mõnus kaste. Maapähklist ja kookosest veidi terav satay on paljude rahvusköökide kindel komponent. Esimesena meenub Indoneesia, kus gado-gado ehk erinevate köögiviljade jm vaagnale sätitakse alati dipikastmeks just satay kaste. Samamoodi leiab väikeste variatsioonidega satay kastet Malaisia, Vietnami, Hiina, Tai ja ka Euroopa ja Aafrika köökidest. Nii et täiesti piiriülene tegija. Vaatamata oma pruunikale ja veidi kahtlasele välimusele (selles tuleb süüdistada maapähklit), on tegemist mõnusa tummise kastmega, mis sobib üllatavalt paljude toitude juurde. Kõige klassikalisem on ehk kanaliha, aga mõeldes kasvõi gado-gado peale, siis sätitakse sinna ka meie oma armast kartulit, muna, kapsast, porgandit, tofut ja veel...
Umbrohupesto ja umbrohust tabbouleh. Tervis tuleb mühinal
Kevade küpsemine on igal aastal midagi sellist, millest ei väsi ega tüdi. Iga päev oma tavapärast jalutusringi tehes saad jälgida, kuidas tärkab, ärkab, õitseb ja puhkeb talv läbi karges vaikuses tardunud loodus. Mul on olnud aastaid, kus kiire tempo tõttu on jäänud märkamata isegi toomingate õitsemine. See oli ehmatav kogemus ja mitte eales ei taha enam tajuda seda, kuidas kevad sinust on mööda kihutanud ilma, et sa oles tähelegi pannud. Umbrohutoidud kuuluvad vältimatult kevade juurde. Ümbertmaja toidukorjamise mõnu on igal aastal üks nauditavamaid hetki. Kõik järsku vabaneb tardumusest ning hakkab taas vaikselt hingama. Aina kiirenevas tempos, sest kui esimesi liblesid...
Kuusevõrsevõi koos selle aasta parimatega
Imeline aeg on käes! Mets ja maa meid toidab, seni kuni põld rammu kogub ja sinna külvatud saadused söögikõlbulikuks kasvatab. Umbrohutoidud teevad igakevadist võidukäiku ja hetkel on kätte jõudnud kuusevõrsete aeg. Kui mõelda suure, võimsate juurtega kuuse peale, kelle kogu elujõud ja peale pikka puhkust kogunenud ramm on hetkel koondunud nende neoonroheliste võrsete kasvatamisele, siis ei pea vist pikalt lahti seletama, millist loodusväge kuusevõrsed endas kannavad. Kuusevõrsed on oma hapuka maitsega üsna universaalsed lisandid. Kes soovib, võib neid niisama krõmpsutada, samas sobivad nad hästi salatitesse, võileibadele, pestosse ja kindlasti tasub proovida ka kuusevõrsetega võid. Selle valmistamine on imelihtne ehk siis...
Grillitud kanakintsud sinepi-mee marinaadis
Ilmad on vaikselt soojenemas ja nädalavahetus läheneb ka mürinal. Tõotab tulla juba üsna suvehõnguline nädalavahetus, kus kõik aedlinnakud ja valglinnastunud rajoonid mattuvad grilliaroomide alla. Eestlane on grillirahvas, kes suudab õues liha küpsetada ka külmetavate näpuotstele ja krae vahele tilkuvale vihmale vaatama. Mida siis veel soojast ja päikeselist ilmast rääkida. Kanakintsud mee ja sinepi marinaadis on aga üks hästi mõnus grilliroog. Katsetasime ja koheselt ka armusime. Marinaadi valmistamine on lihtsamast lihtsam, kui käepärast on Treppoja Sahvli mee-sinepi maius. Treppoja Sahver on üks vahva sahver, kus valmivad kodused ja väga maitsvad purgitäied erinevate kastmete, mooside ja vürtsmoosidega. Lisaks vahvatele toodetele on Treppoja...
Valge šokolaadi kook rabarberi-vanillikastmega
Hapukasmagus rabarberiaeg on käes. Siia hooaega sobib hästi pidulik ja maitsev tort, kus hapukas magus-rikkalik valge šokolaadi ja jogurti vahekiht saab särtsakust ja maitseerksust rabarberikastmest. Hapukas rabarber ja valge šokolaad moodustavad võluva koosluse ja täiendades üksteist elegantselt ja meeldejäävalt. Kooki on lihtne teha – ahju ei ole vaja, küll aga veidi aega, et jogurtist vahekiht saaks valge šokolaadi toel veidi taheneda. 6-8-le Valmistamisaeg: 30 minutit + 2-3 tundi jahutamisele Põhi: 200 g Digestive küpsiseid 50 g võid 50 g jahvatatud metspähkleid (nt Germund valikust) Valge šokolaadi vahekiht: 600 g Kreeka jogurtit 300 g valget šokolaadi, tükeldatuna Rabarberikaste: 400 g rabarberit,...
Lihtsa elu purukook Juubeli tordipulbrist. Rabarberihooajal rabarberiga
See mõnus ja lihtne nostalgiamaitseline kook siin ei ole kohe kindlasti liiga tervislike või rannahooaja ootusesse sobivate kookide nimekirjast. Küll aga võib kategooriaks ilma igasuguste liialdusteta nimetada hõrku maitset ja valmistamislihtsust. Lisaks on see kook sümpaatselt universaalne – praegusel rabarberihooajal sobib seda teha rabarberiga, õunahooajal õuntega, marjahooajal marjadega jne. Ehk siis sobib valmistamiseks aastaajast sõltumata. Pildil on selle koogi marjadega valmistatud variant, eilne rabarberikook sai nii kiirelt otsa, et pildistamiseni ei jõudnudki. Üldjoontes näeb kook üsna sarnane välja 🙂 Juubeli tordipulbrist kook on puhas klassika ja siin saavad kokku lapsepõlvest pärit tuttavlikud maitsed. Tõenäoliselt mäletame kõik neid hõrke kohupiimakooke, mida...
Metsaspargel ehk põdrakanepi võrsed. Väärt avastamist
Mõnus on tõdeda, et käes on kõikide umbrohu-usuliste kuldaeg. Kardetavasti kohtab mind päris sageli, tagumik upakil, järjekordset maltsalist korjamas. Ja toidulaud on värvunud üsna roheliseks. See on nii nauditav aeg! Vanad tuttavad naat, nõges, võilill, karulauk jm on kõik ilusti koha menüüs leidnud. Kui aga tahta midagi eriti hõrku, siis tuleks metsast või aasalt üles noppida metsaspargel, tuntud kui põdrakanep Taimetark Kristi Lehtla räägib põdrakanepi kohta järgmist: Põdrakanepil on kõige paremad esimesed, umbes 20-sentimeetrised võrsed, mis meenutavad väikeseid palmikesi ja mille lehed on veel pisut lillaka varjundiga. Neid on mõnus marineerida ja kasutada nagu marineeritud sparglit või kergelt kupatada ning...
Rannahooaja ootusesse sobiv maius datlite, tumeda šokolaadi ja õhitud kinoaga
Nii tore on mõne maiuse kohta kohe rahuliku südamega kirjutada, et patust on see küll 100% prii. Selle mõnusa magusa ampsu kohta sobib see lubadus küll igati. Lisaks on seda lihtne valmistada, ei nõua see ei kerkmist, küpsetamist ega tarretamist. Põnevaks komponendiks on siin õhitud kinoa, mis ei ole muud kui õhitud kinoaterad. Need annavad maiusele mõnusalt õhulise iseloomu ning lisavad samas läägemagusale datlile veidi mõrkjat tasakaalu. Seda teavad kõik juba kindlasti isegi, et kinoa on üks supertoiduainetest, mis võiks kindlasti sagedamini meie toidulaual figureerida. Õhitud kinoa otsa komistasin taaskord siis, kui Gemoss Cash&Carry´s ringkäiku tegin. Enne ei olnud seda...
Täiuslik hommikusöök. Spargel, Hollandi kaste ja uputatud muna
Mõned asjad on nii suurepäraselt toimivad, et igasugune veiderdamine või muudatuste tegemine oleks kui pühaduse teotamine. Üheks selliseks alati toimivaks ja meeliülendavaks koosluseks on värske kevadine spargel ja Hollandi kaste. Värske spargli nõrke elegantne krõmpsuv värskus ja kaste,mis piltlikult vahustatud või ja munakollane. Siin ei saa eksida! Kui aga sellele kuninglikule kooslusele lisada üks pošeeritud muna ja veidi prosciutto sinki, siis on tegemist kuningliku hommikusöögiga. Muide, Hollandi kaste on ikkagi puhas Prantsuse köögi klassik ja Hollandi kaste või siis nimetus hollandaise on ajaloo käigus sellele kastmele omistatud. Esmalt pean kiidulaulu laulma sparglile. Kui kevadisel ajal satub kätte kodumaine värske krõmpsuv...
Saviplaadi pizza. Kogu pere lemmik
No kes siis pizza´t ei armastaks! Eriti siis, kui peres kolm mehepoega sirgumas. Kui on soov kindla peale minna ja lastelt boonuspunkte saada, siis pizza´ga ei libastu kunagi. Aamen! Läbiproovitud ja korduvalt kinnitust leidnud. Meie pere lemmikuks on saanud saviplaadil valmistatud pizza. Kiviahju kahjuks ei ole meil käepärast, aga saviplaat aitab selle olukorra päris hästi lahendada. Korralik kuum ahi ja saviplaat on vaese mehe (loe: tavaoludes elava pizza-sõbra) lahendus. Kusjuures igati hästi toimiv ja ka väga lihtsalt teisaldatav ehk see vaese mehe “pizzaasi” reisib tihti meiega ka suvemajja kaasa. Ikka selleks, et saaks kiirelt ja lihtsa vaevaga ühe kogu mees-lapspere...
Jogurti ja karriga tervelt röstitud lillkapsas
Selle postitus potsatab siia blogisse natuke enne oma õiget aega ehk siis tegemist on toidu ja retseptiga, mis on pärit uuest raamatust, mis on alles algusfaasis. Samas jäädvustan vahel oma töid Instagrami vahendusel ja SEE pilt tervelt röstitud lillkapsast pälvis päris palju tähelepanu. Kuigi algselt plaanisin jätta lillkapsa raamatu valmimise aega ootama, siis tegelikult on tegemist nii lihtsa ja nii maitsva retseptiga, et patt oleks seda vaka alla hoida. Ise teen juba ei-tea-mitmendat korda ja seni ei ole isu otsa saanud. ca 1 kg kaaluv lillkapsapea, rohelised alumised lehed eemaldatud ja kapsajuurikas lühemaks lõigatud 1,5 dl paksu maitsestamata jogurtit (nt Kreeka...