Eelmise kuu Oma Maitse ajakirjas ilmus mul pikem lugu suhkrutest. Kuna viimasel ajal on suhkrutest päris palju juttu olnud, siis panen selle loo erinevatest suhkrutest ning suhkru alternatiividest magusamaailmas ka siis blogisse. Suhkrud ümbritsevad meid igal sammul. Sageli ka seal, kus esmapilgul seda aimatagi ei oska. Nii läheb näiteks tavalise musta leiva sisse korralik kogus suhkrut, erinevad marinaadid sisaldavad sageli palju suhkrut jne. Suhkruta oleks keeruline, kuid kõik on vist nõus, et meie igapäevane toidulaud sisaldab pahatihti liiga palju suhkrut. Miks siis ikkagi suhkur meile kurja teeb, maitstes samas nii magusalt? Põhjuseks on eelkõige see, et viimase aastasaja jooksul on...
Bataadibrownie neile, kes soovivad süümekateta maiustada
Jaanuarikuus on vist üleüldine see, et peale ohjeldamatuid pidusööke ja hea-parema manustamist, isutab kõigil millegi kergema ja tervislikuma järgi. Vahukoor ja valge jahu ei ole hetkel tegijad. Kohe üldse ei isuta ei magusat kookide ega saiakeste järgi. Õnneks sai veel aasta lõpul valmis tehtud jaanuarikuisesse Oma Maitse ajakirja juurikate lugu, kuhu sai koondatud mitmeid väga mõnusaid juurikate retsepte ning vähem ja rohkem tuntud juurikad ka üksipulgi lahti kirjutatud. Kel huvi, võib ajakirja lettidelt haarata. Sinnasamasse rubriiki sai valmistatud ka bataadibrownie. Kusjuures selgus, et bataat on igati mõnus nii köögi- kui koogiviljana. See brownie on maius, mis liigitub patuvabade hulka, kuid...
Vürtsikas baklažaanikarri kookospiimaga
Baklažaan, mis küpsenud kookospiimakastmes ja eksootiliste vürtsidega, on üks võrratu roog. Ma olen niikuinii täielikus sõltuvuses baklažaanist, kuid sellises koosluses on üks minu lemmikviljadest lihtsat vastupandamatu! Kergelt tuline, tugevalt vürtsine mahlane roog sobib hästi ka taimetoitlastele. Samas on see karri sedavõrd maitseküllane, et seda võib pakkuda ka lihasõpradele ilma, et nad liha järgi küsimagi hakkaks. Mõnusalt soojendav talvine roog. 6-le Valmistusaeg 60 minutit 2 keskmise suurusega baklažaani Päevalilleõli praadimiseks 1 sl sinepiseemneid 8 karrilehte või paar loorberilehte 2 sibulat, peeneks hakituna 2 tšillikauna, peeneks hakituna (või veidi vähem, kui pelgad liiga tulist rooga) 2 tl jahvatatud koriandrit 2 tl jahvatatud...
Vokitud kanafilee kahel moel
Kaunist ja maitseküllast uut aastat kõigile! Aasta algus on aeg, kus vist kõigil on natuke villand saanud traditsioonilistest sealihapraadidest, verivorstidest ja kapsast. Mitte et mul oleks midagi eelpool nimetatud toitude vastu, aga vahel lihtsalt saabub küllastustunne ja see tunne saabub üsna vääramatult igal aastal peale jõlude- ja aastavahetuspidustusi. Väike vaheldus ei tee paha ja millegipärast hakkab jaanuaris isutama veidi teistlaadsete toitude järele. Kui just päris detox selleri-spinati dieedi peale ei taha veel minna – kevad veel kaugel ja külmakraadid tingivad ka veidi toitvamate roogade poole kiikama – siis vokkimine ja kanafilee on need lahendused, mis koondavad endasse terminid tervislik, lahja,...
Sütel grillitud verivorstid. Talvine romantika
Verivorstid ja jõulud kuuluvad kokku ning arvatavasti jagavad paljud sama arvamust, et ilma märgiliste toitudeta – hapukapasas, verivorst, piparkook, pohlamoos – ei ole need pühad päris õiged. Mingid lapsepõlvest mällu sööbinud maitse- ja lõhnakombinatsioonid loovad nii mõnusalt turvalise ja tuttavliku tunde ning ükski sushi ega vokk (mis mulle tegelikult väga maitsevad) ei pääse 24.detsembri paiku pjedestaalile. Nii on! Samas võib tavapärasele verivorstile anda hoopis uue kvaliteedi, kui seda söegrillil valmistada. On nagu ikka vana hea verivorst aga….. palju maitsvam. Söegrill annab verivorstile väga mõnusa lisamaitse. Verivorste käin mina ostmas ikka turul, kus sel aastal leidis põnevaid tootearendusi. Näiteks oli täitsa...
Jõuluhani õuna-sinepi glasuuriga
Õnneliku juhuse läbi ja tänu headele inimestele jõudis minuni ilus jõuluhani Lõuna-Eestis asuvast Hea Elu Farmist. Juba see farmi nimi on nii vahva, et hetkega hakkab jooksma idülliline pilt sellest, kuidas haned hea elu peal farmis ringi jooksevad, nokkadel naeratus. Ja naudivad kaunist Lõuna-Eesti loodust. Tore, et järjest rohkem leidub entusiastlikke toredaid ja ettevõtlikke inimesi, kes võtavad ette selle kindlasti mitte kõige kergema tee ja kodumaise kvaliteetse kraami kasvatamisega ka meie toidulauda väärtuslikumaks muudavad. Kel rohkem huvi selle vahva farmi vastu, saab lugeda nii farmi FB lehelt SIIT kui ka varsti valmivalt kodulehelt SIIT. Lühidalt, minuni jõudis heinapadjal puhkav üks...
Ahjukana jõhvika ja pistaatsiatäidisega. Seltsiks Hasselbacki kartulid
Külluslik täidetud kana ja krõbedad Hasselbacki ahjukartulid on tõeline piduroog, mis kaunistab iga pühadelauda. Miks mitte vahelduseks seapraadidele valmistada üks luksuslik ahjukana, mis ühtaegu nii mahlane kui ka maitsev. 1 terve kana (ca 1,5 kg) Peotäis peterselli Oliiviõli Soola ja pipart Jõhvika- ja pistaatsiatäidis 70 g kuivatatud jõhvikaid, veidi peenemaks hakitud 50 g pistaatsiapähklieid, peenemaks hakitud (erinevaid pistaatsiapähkleid leiad näiteks www.germund.ee valikust) 1 sibul, hakituna 2 küüslauguküünt, hakituna 200 g riivsaia või tahket riivitud saia 2 muna Oliiviõli Värsket hakitud peterselli Täidse jaoks kuumuta pliidil pann keskmisel kuumusel ning hauta sellel õli sees hakitud sibulat ja küüslauku mõned minutid. Lisa...
Seakülje rulaad fenkoli- ja ürditäidisega
Seakülg on suurepärane algmaterjal rulaadi valmistamiseks. Kuna tegemist on üsna rammusa lihatükiga, kus taisemad kihid vahelduvad rasvasemate kihtidega, siis küpseb rulaad mahlaseks ja maitsvaks. Fenkoli- ehk apteegitilliseemned koos värskete ürtidega annavad sealihale väga meeldiva maitse. Sellist rulaadi sobib pakkuda nii praena kui kasutada seda ka võileivakatteks. Ca 1 kg seakülge, ruudukujulist, vajadusel veidi õhemaks ja ühepaksusemaks lõigatuna 1 sl fenkoliseemneid 1 sl musta pipart 3 küüslauguküünt Peotäis värsket tüümiani Peotäis värsket peterselli Oliiviõli 1 sidrun Soola ja pipart Rösti pannil fenkoliseemneid koos musta pipraga. Uhmerda peeneks. Lisa umbes 2 sl õli, soola ja pipart ning hakitud ürdid. Sega läbi ning...
Jäine jõulukook jõhvikate ja pistaatsiapähklitega.
Esmalt, lubage tutvustada, siin on järjekordne esikaanestaar ehk jäine jõulumaitseline kook pistaatsiapähklite ja jõhvikatega, mis kaunistab ka aastalõpu Toit&Trend ajakirja esikaant. Tegemist on juba tugevalt jõuluhõngulise ja samas lihtsa ning toimiva kooslusega. Erkrohelised pistaatsiapähklid ja punased jõhvikad annavad jäätisetäidisele kelmikalt rohe-punase ja jõuludesse sobiva välimuse. Piparkookidest valmistatud koogipõhi lisab veel magusvürtsist jõulumekki ning maitsev jõulumaius ongi valmis. Jäätisekook jõuludeks on tegelikult väga vahva mõte ja miks mitte nautida piparkoogimaitselist jäätisetorti ühe piduliku söömaaja lõpetuseks. Jäätis ei pea ainult suvine privileeg olema! 300 g piparkooke 100 g võid, sulatatuna 1,5 dl kuivatatud jõhvikaid 0,5 dl suhkrustatud ingverit, peenemaks hakituna 1 dl...
Apelsini-rosmariinikook. Gluteenivaba ja jõululõhnaline
Arvan, et ma ei ole ainuke, kes kikitab koheselt kõrvu kui ühe magusa koogi nimetuses saavad kokku apelsin, rosmariin, mandlid ja polenta.Tundub ju juba pealiskaudsel süvenemisel täitsa paljulubav! Nii juhtus ka sel korral, kui silmasin Delicious ajakirjas sedasama apelsinikooki rosmariiniga. See kook oleks seal nagu minu jaoks olnudki – kodus oli täpselt 2 apelsini nagu retseptis vaja ning olin ka värsket rosmariini ning õnnelike kanade mune eelmisel päeval Kopra karjamõisast tellinud. Sisetunne, mis muud 🙂 See kook on natuke sarnane juba klassikuks saanud SELLE mandariinikoogiga. Mahlane ja mõnus. Sobib hästi kõigile neile, kes gluteenitondiga maadlevad või siis lihtsalt gluteeni oma...
Kurkumitee kookospiimaga. Viiruste peletamiseks
Kurkumitee idee on algselt pärit Umami.ee perenaise Juta SELLE võrratu raamatu esitluselt, kus sai maitsta seda päikesekollast tervisejooki. Vahepeal unustasin selle kurkumiga joogi mõneks ajaks, aga tõenäoliselt puhtintuitiivselt meenus see jälle pimeda ja viirusterohke aja saabudes. Kuidagi peab ennast ju turgutama ning oma immuunsussüsteemi tugevdama. Kurkumitee või ka kurkumilassi on selle jaoks ideaalne võimalus. Maitsev ja ülikasulik. Eriti veel siis, kui head sõbrad on otse Vietnamist peotäie värsket kurkumijuurt kätte toonud. Kurkumijuurt leiab ka vahelduva eduga Biomarketist, muul ajal ajab asja hästi ära ka jahvatatud kuivatatud kurkum. Mis imeloom see kurkum siis õieti on, et talle lausa imerohu võimeid omistatakse?...
Langos ehk Ungari kartulileib
See retsept on pärit taaskord MTÜ Eesti Kartul kampaaniast, mis toob meid kättpidi taas meie igiammuse tuttava kartuli juurde tagasi. Miks kartulit süüa, võib lugeda SIIT ja millised müüdid kartuli kohta ei pea sugugi paika, võib lugeda SIIT. Langos on aga Ungari päritolu ülimaitsev kartulipirukas, mis oma sünnimaal saadaval ka tänavatoiduna. Valmistuskäik ei ole midagi keerulist, samas kombinatsioon on ka meie kultuuriruumis igati tuttavlik ja seetõttu söövad neid pirukaid heal meelel ka lapsed. Vähemalt tõestasid seda meie pere lapsed, kes suure kauplemise peale olid nõus vähemalt toidu pildistamise ajaks korra on näpud nendega kartulileivakestest eemale hoidma. Traditsiooniliselt pakutakse neid kartulileivakesi...