Vokkimise võlu. Lihtsad ja kiired argiõhtu vokiroad. Praetud riis munaga. Praetud nuudlid kanaga. Ingveriga porgand

Pean kohe alguses tunnistama, et vokkimine on meie kodus üsna sagedane toiduvalmistamisviis. See on mugav, kiire ja tervislik variant kuidas valmistada maitsev roog. Reeglina maitsevad vokiroad ka pirtsakatele lastele ja vahel õnnestub vokituna ka tavamenüüs mittesoosingus olevaid toiduained ka vaikselt laste taldrikule sokutada. Kiirelt pannilt läbi käinud köögivilja-, riisi- või nuudliroog on samas selline toit, mille puhul võib lähtuda lihtsalt kodus käepärastest toiduainetest ehk siis olla lihtsalt loominguline. Üks niinimetatud külmkapikoristamise toit. Vokkimise puhul on kaks olulist eeldust – hea pann ja kõrge kuumus. Spetsiaalne vokkpann võimaldab mängida erinevate temperatuuridega – vokkpanni põhjas väheses õlis on hästi kuum temperatuur ja...

Kanaterriin viigimarjade ja marineeritud kurgiga

Terriin on algselt Prantsuse köögist pärit roog, mis võluv oma küllusliku maitse poolest. Terriini puhul on hästi tore see, et ta annab hulganiselt erinevaid võimalusi maitsetega mängimiseks ning uute koosluste leidmiseks. Üheks ajatuks lemmikuks on kujunenud kanamaksaga terriin, mille retsepti leiab SIIT. Seekord sai aga katsetatud kanalihast terriiniga, kus tekstuuri ja maitset lisaks andmas viigimarjad ja marineeritud kurk. Kooslus sai hästi mõnus ja seekord ka oluliselt vähem rammus, kui tavapärane terriin. Selleks, et terriin lõigatavaks muutuks, tuleb nii terriinitainast korralikult vormi suruda ja peale küpsetamist teda ka raskuse all vähemalt üks ööpäev hoida. Koheselt terriini kallale asudes on oht, et...

Mahlane kartulikeeks singi ja juustuga

Esmalt tuleks alustada sellest, et mul õnnestus osaleda vahvas projektis, milles peategelaseks meie rahvusmugul kartul. Selle algatuse taga on kartulikasvatajate ühing Eesti Kartul ja projekti eesmärgiks on meie armas rahvusmugul jälle au sisse tõsta ning kummutada mõned müüdid ja negatiivsed uskumused, mida kartulile teenimatult omistatakse. Miks võiks ja peaks kartulit sööma, võib lugeda SIIT. Tehes kartuliretsepte, veendusin korduvalt, kuivõrd laiaulatusliku kasutusalaga on meie vana hea kartul ja kuivõrd palju vahvaid toite on võimalik kartulit kasutades valmistada. See kartuliga singi-juustukeeksi puhul on tegemist pidulaua potentsiaalse staariga. Tummine keeks on kui omaette söögikord, sest siin saavad kokku nii kartul, liha, juust kui...

Veisepõse confit karamelliste köögiviljadega

November on see kuu, kus võib mõneks ajaks ära unustada krõmpsud ja värsked salatid ning ausse tõsta toekad tummised lihatoidud. Nahavahe vajab soojendamist, et pikale talvele vastu pidada. Pikalt haudunud lihatoidud sobivad hilissügisesse hästi. Lihatoitudele sai pühendatud ka novembrikuises Oma Maitses ilmunud rubriik, kust see siinolev imemaitsev retsept pärit. Hullutavalt külluslik ja imeliselt pehmeks haudunud liha võlub küll iga lihasõbra südame. Veisepõsk on teenimatult alahinnatud lihatükk ja seda tasub otsida turgudelt. Veiselihamüüjatelt tasub küsida, tihti ei taipa nad seda letil pakkuda, aga küsimise peale peaks veisepõske ikka saama. Tegemist on üsna lihaselise tükiga, mis muutub aga pikalt hautades uskumatult maitsvaks...

Porgandikeeks tatrajahu, Kreeka pähklite ja valge šokolaadiga

See retsept on pärit oktoobrikuisest ajakirjast Oma Maitse, kus tähelepanu alla sai võetud erinevad jahud ja lahti kirjutatud ka see, miks võiks ja peaks rafineeritud nisujahu kogust oma igapäevatoidus vähendama. See tatrajahuga keeks sobitub hästi kirjeldatud ideoloogiasse on märkimisväärselt tervislikum kui nisujahuga valmistatud variant. Maitsev, pähkline ja mahlane keeks, mis sobib hästi ka neile, kes gluteenitalumatusega maadlevad. Porgand annab keeksile mahlase olemise ja tatra pähkline maitse sobitub porgandi maheda mahlasuse ning Kreeka pähkliga imehästi. Krooniks võib keeksile peale sättida rikkaliku valge šokolaadi ja toorjuustumütsi. 200 g porgandit, koorituna ja peenelt riivituna 150 g võid 2 dl suhkrut (eelista rafineerimata pruuni...

Raamatuloosi tulemused ja üks lihtne ja tervislik energiatrühvel uuest raamatust

Eelmisel nädalal välja hõigatud minu uue raamatu Argiõhtute kokaraamatu väljaloosimise tulemused on selgunud. Tänan väga kõiki, kes viitsisid ja raatsisid oma või oma pere argiõhtu toidulaua päästjatoidud kirja panna. Oli väga huvitav lugemine – mõned toidud klappisid hästi nii meie pere kui ka raamatu toitudega, teisalt oli ka päris palju üllatajaid. Rõõm oli ka sellest, et vastajaid oli nii rohkelt. 67-st vastanust lasin juhusliku numbrivalikuga välja valida kaks raamatuvõitjat ning nendeks osutusid numbrid 29 ja 46 ehk leoola, kelle argiõhtu toiduks on omlett või värske salat lihaga või siis mõni pastaroog. Teine võitja on Kaie, kelle argiõhtu päästab kas mõni pasta,...

Spagetid kooreses kastmes ja mooniseemnetega

Reisimisel on oma kulinaarne võlu. Ärakäimise ja uute emotsioonide efekt niikuinii, aga minule ei ole veel seni õnnestunud teha ühtki reisi ilma kulinaarsete avastusteta. Kaugus ja eksootika ei olegi niivõrd olulised kuivõrd avatud meel ja soov uusi maitseid kogeda. Tuleb tunnistada, et mõnedki reisisihtkohad oleme paika pannud ühe olulise faktorina ka selle koha kööki arvestades. Erandiks avastuste koha pealt ei olnud ka oktoobri alguses teoks saanud veinireis Itaalia põhjaosas. See on küll piirkond, kus olen mitmeid kordi ka enne käinud, kuid Itaalia köök oma rikkalikkuses ja vahelduslikkuses on alati midagi põnevat pakkunud. Seekordseks kõige vahvamaks avastuseks olid spagetid (või linguine...

Argiõhtu toitudest ja uuest raamatust. Natuke loosimist ka

Taaskord on see päev, kus saan alustada toreda sõnumiga. Nimelt sain täna esimest korda oma käega katsuda uut kokaraamatut, mille kirjutamise ja pildistamisega tegelesin peamiselt möödunud suvel ning kus teemaks argiõhtute toidud. Hästi tore on ka see, et juba täna oli kõnealune raamat leidnud koha Rahva Raamatu kokaraamatute TOP-is ja seda koguni kolmandal kohal. Tundub, et argiõhtu toitude teema puudutab paljusid. Eks ole see vist tavaline, et õhtul töölt tulles ja peale kohustuslikke poe, lasteaia, trennide ja muid ringe koju jõudes tahab nälg silmanägemise ära võtta. Ainuke mõte on kiirelt midagi hamba alla saada. Samas ei pea seda olukorda alati...

Lihtsa elu kiituseks. Vanillikreem auruahjus

Alustan esmalt sellest, et igasugu nutikad nipid ja kasulikud näpunäited, mis aitavad igapäevaelu lihtsamaks muutuma, on kulla väärtusega. Tõenäoliselt on meil kõigil aeg-ajalt dilemma – tahaks ju midagi suurepärast ja isevalmistatut pakkuda, aga kui sellega kaasneb kiirel ajal täiendav ajakulu ja lisaks ka ebaõnnestumise risk, siis on hirmus suur kiusatus lihtsama vastupanu teed minna. Pole sel Ekströmsi vanillikastmel ka häda midagi. Või siiski… Isetehtud vanillikaste (i.k. vanilla custard) on kindlasti klass omaette. Selle valmistamisest olen lähemalt kirjutanud SIIN. Munakollase toel paksenenud mustade vanillitäpikestega mõnusal kastmel on oma kindel koht õunahooajal. Kastme komponentide loetelu on lühike: piim, suhkur, vanill ja munakollased....

Õunapannkoogid speltajahuga

Pühapäevahommikused pannkoogid on paljudes peredes püha üritus, mis saab teoks ilmast ja kuuseisust sõltumatult. Tavapärase pannkoogi võib lihtsa vaevaga veidi tervislikumaks muuta, kasutades taina sees speltajahu või täisterajahu ning lisades sinna veel riivitud õuna. Täisterajahud sobivad pigem siiski lusikapannkookide valmistamiseks. Suured ülepannikoogid kipuvad nende jahudega ära lagunema. Samas annab täistera ja õun pannkoogile hoopis mõnusama ja nüansirikkama maitse 2 muna 150 g speltajahu 200 g riivitud õuna 1 dl piima 2 sl suhkrut 1 tl küpsetuspulbrit Näpuotsaga soola Kaneeli Praadimiseks õli Sega omavahel riivitud õun, kaneel, piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Eralda munakollane munavalgest ning sega munakollane taina hulka. Vahusta...

Vokiroog paksoi, brokkoli ja veisefileega

See on roog, mis suure tõenäosusega saab kiirelt kõikide lemmikuks. Meestele meeldib toit seepärast, et rikkaliku kleepuvas kastmes veisefileega ei koonerdata ja naissoo esindajatele meeldib see pärast, et rohelist kraami jagub selle vokiroa sisse ka ohtralt. Igal juhul on see toit, mis suure tõenäosusega peale proovimist ka kiirelt kordamisele läheb. Valmistamise kiirus ja lihtsus tuleb veel boonusena juurde. 500 g veise sise- või välisfileed, õhukesteks viiludeks lõigatuna. Mina soovitan kasutada Liivimaa Lihaveise tooteid 1 brokkoli, väikesed õisikud eraldatud 200 g suhkruherneid 4 vart rohelist sibulat, haikutuna 2 küüslauguküünt, hakituna (võib kasutada ka Gourmet Gardeni SELLE SARJA küüslaugupastat) Pöidlasuurune jupp ingverit...

Lihtne supp riisinuudlite, pak choi ja krevettidega

See lihtne ja väga maitsev roog kaunistas septembrikuu Oma Maitse ajakirja, kus võtsin vaatluse alla ka meile jõudnud pak choi ehk Hiina lehtnaeri. See on mõnusa tekstuuriga ja suhteliselt neutraalse maitsega köögivili, mis on hästi omane Hiina köögile. Sobib hästi vokiroogadesse, salatitesse ja suppidesse. Siintoodud roog on selline imekiirelt valmiv kombinatsioon, mis sobib hästi argiõhtusse. Parimad jäävad toored krevetisabad, kui neid ei õnnestu saada, võid loomulikult kasutada ka eelkuumutatud krevette. Pak choid on päris sageli saada Rimi köögiviljaletist ja seda müüakse Rimi oma märgi all. Teistes poodides on pak choi otsimine ja leidmine seni kahjuks üsna juhuslikku laadi. Pak choi...