Kõrvitsahooaja magus pool – toorjuustu-kõrvitsakook

Kõrvits on magusas koogis igati avastamist väärt kooslus. Vürtsikas veidi jõulumaitseline kook sobib oma mahlasuse ja täidlusega ideaalselt ühe sügisese söömaaja krooniks. Kõrvitsapõlguritele tuleb lihtsalt mainimata jätta, millest kook valmistatud 🙂 Erinevaid vürtse võid ka ise kombineerida-vahetada, siis retseptis on vaid üks võimalk kooslus välja toodud. Kui soovid juba veidi talvisemat-jõulusemat maitset, siis väga mõnusa tulemuse saab näiteks piparkoogimaitseainet kasutades. Põhi 150 g purustatud Digestive küpsiseid 50 g võid 0,5 dl demerara suhkrut 1 tl jahvatatud ingverit Täidis 3 dl ahjus küpsetatud ja püreeritud kõrvitsat 2 dl suhkrut 300 g toorjuustu 3 muna 2 dl vahukoort 1 tl kaneeli 0,5...

Röstitud baklažaani ja paprika dipp

Mingil veidral põhjusel olen ma juba mõnda aega erinevate möginate lainel. Kas on põhjuseks kiire elutempo ehk et krooniline ajapuudust, mis liialt gurmeega möllata ei lase või midagi muud, ei oskagi öelda. Kui muud sööki väga teha ei jõuagi, siis mõni hummus või baklažaani määre ikka kapis leidub. Kasutan neid ise tihti pasteedi aseainena. Mõnus leivamääre või siis suupiste, mida saab koos krõbedate lavašikrõpsudega serveerida. See baklažaani ja paprikamääre on hetkel minu täielik lemmik. Röstitud paprika annab dipile mõnusa sügavuse ja baklažaan omalt poolt lisab sellist kreemjat konsistentsi. Maitsetega annab siin ka mängida, väga maitsev jääb see dipipaste suitsutatud paprikaga...

Viigimarja pisipirukad mee ja pähklitega

Viigimarjade hooaeg on otsapidi ka meie juurde jõudnud. Ei ole küll sattunud kuulma, et keegi oleks suutnud meie kliimas viigimarju kasvatada, kuid kuumemates kohtades on suvelõpu sümboliks just mesine ja krõmpsuva sisuga viigimari. Kuivatatud pehmed viigimarjad kuuluvad kindlalt minu lemmikmaiuste hulka ja värsket viigimarja tuleb ka kindlasti igal sügisel süüa. Kõige lihtsam variant on värske viigimari lahti lõigata, vedelat mett peale niristada ning siis hakitud ja röstitud Kreeka pähkleid veel kõige peale. Samas ei ole need tartaleti stiilis pisipirukad ka oluliselt keerulisemad ja suurema vaevata saab ka need mõnusad suutäied valmis küpsetada. Esmalt niipalju, et küpse viigimarja tunneb ära kompides....

Ka sel õunahooajal ei saa me läbi tarte tatinita ehk tagurpidi õunapirukata

Klassikud ei sünni asjata. Mõnes koosluses on see miski, mida võib nimetada x-faktoriks või unikaalseks maitsekoosluseks, mis meie maitsemeeled enda külge aheldab ja vahel süljenäärmed täisvõimsusel tööle lülitab, kui sama toidu peale mõtlema juhtud. Karamellised-võised õunad krõbedal tainal koos vanillise jäätise või -kastmega või ka lihtsalt külma piimaga – see on kooslus, mis üsna kiirelt sõltuvusnähud tekitab. Kes on proovinud, see teab, millest räägin. Taguripidi õunakoogi jaoks sobivad just sellised rohelisemad ja pooltoored õunad, mis lõigates mahla välja pritsivad ning niisama söömiseks natuke liiga vurtsused veel tunduvad. Seega, kõik kellel läheduses Antoonovkad, on eelisseisus. Poest tasub vaada Granny Smith tüüpi neoonrohelisi õunapurakaid,...

Siga siidri, sinepi ja sügiseste köögiviljadega

Köögiviljade kuldaeg on käes. Järjest rohkem tuleb oma toidusedel sättida salve kogutud viljade järgi ning järjest vähemaks jäävad “lippan-õue-toon-värsket” käigud. Mõned ürdid ja poolküpsed tomatid ning pirakad kõrvitsad veel koduõuel leiduvad, aga ilma vaadatates…kauaks sedagi. Mis seal´s ikka. Sätime aga söögisedeli sügiseseks, varume kappi mõned toekamad punaveinid ning kontrollime, et kaminapuid ikka jätkuks. Sügisel on oma vaikne võlu. Sinepine-siidrine siga koos ahjus röstitud köögiviljadega on tõsine maiusroog. Seafileed on väga lihtne valmistada ning aega võtab see ka minimaalselt. Õunane siider ja veidi terav sinep kastmes loovad ilus terviku ning kaste on nii maitsev, et tõenäoliselt on vaja saiatükki, millega taldrik puhtaks poleerida....

Lavašikrõpsud päikesekuivatatud tomati ja oadipiga

Õnneks on mõni asi siin ilmas nii, et vaatamata pea olematule panustamisele võib tulemusele alati kindel olla. Ühe alati toimiva koosluse jätsin meelde oma armsal kursaõel külas käies ja sellest ajast saati on oadipp taasesitlusele tulnud juba vist kümneid kordi. See on imelihtne kooslus ja samas alati kindla peale minek. Õhukesed krõbedad lavašikrõpsud koos mõnusa oadipiga, millele andmas särtsu nii päikesekuivatatud tomat, küüslauk kui ka basiilik. Võid sellist suupistet serveerida nii eelroana või ka suupistelauale sättida. Ubade puhul võib varieerida erinevaid konserve – valged oad tomatiga, punased oad või hoopis konserveeritud läätsed – igaüks annab uue ja põneva koosluse. 400...

Vürtsmoos ploomidest. Tõeliselt mõnus maitsepomm.

Tšatnide ehk vürtsmooside maailm on avastamist väärt. Hapukaid vilju koos vürtside ja veiniäädikaga kokku keetes on tulemuseks magusvürtsine keedis, mille õige võlu tuleb välja alles peale paarikuist seismist, et maitsed ühtlustuksid, ning mis sobib imehästi juustudele ja lihale särtsu andma. Ploomi loomupärane hapukus annab tšatnile eriti mõnusa maitse ja uus lemmik on selle ploomidest keedetud vürtsmoosi näol meil leitud. Tasub kindlasti äraproovimist.  1 kg ploome, kivi eemaldatud, tükeldatuna 3 keskmise suurusega sibulat Ca 100 g kuivatatud jõhvikaid, veidi peenemaks tükeldatuna 1 sl riivitud värsket ingeverit 1 sl sinepiseemneid 1 sl jahvatatud vürtsköömneid 1 sl jahvatatud paprikat 1 sl cayenne´i pipart...

Esikaane staar. Maroko baklažaanihautis

Äsjailmunud ajakirja Toit ja Trend esikaanel ilutseb üks värvikirev salat. Salat on Maroko baklažaanisalat, mille kohta võin etteruttavalt ainult kiidusõnu lausuda. Olen juba päris mitu korda seda teinud. Aga alustada soovisin hoopis sellest, et natuke nagu uhke tunne on ka. See on esimene kord, kui minu foto on ajakirja esikaanel. Tuleb tunnistada, et see on küll väike asi inimkonna jaoks, aga suur asi väikese inimese jaoks. Eriti arvestades seda, et senini pean ennast foto teemal algajaks ja õppida oleks küll ja veel. Seega tundub selline esikaanestaariks saanud pilt küll avansilisena algajale fotograafile, aga rõõmu see ei vähenda sugugi. Rääkides aga sellest salatist, siis inspiratsiooni sain selle valmistamiseks...

Meega röstitud viinamarjad. Võrratu kaaslane juustule

Viinamarjade ahjus röstimine ei ole just liiga levinud toit. Vähemal siinmail või siis vähemalt mitte meie tutvusringkonnas. Ise komistasin selle võrratu soovituse otsa poolkogemata siis, kui otsisin ideid põnevate juustuga dessertide jaoks. Ahjus või ja meega röstitud viinamarjad tundusid piisavalt intrigeerivad selleks, et kooslus järele proovida. Ja uskuge, see on tõesti imeline. Ühest küljest nagu rosina efekt ehk siis magusa viinamarjamaitse kontsentraat ning boonusena veel võine-mesine viinamarjamahlast moodustunud kaste. Valmistamine on lihtsamast lihtsam. Vaja on kõigest röstimispanni põhjale asetada veidi sulatatud võid, niristada sinna paar supilusikatäit vedelat mett (või siis ka pruuni suhkrut), natuke sidrunimahla, soovi korral hakitud pähkleid ja näiteks Vana Tallinna likööri,...

Avokaado-kurgi-mündi külmsupp

Mõned asjad siin elus on võluvalt lihtsalt ja lihtsalt võluvad. Külmsupid suvisel soojal ajal kuuluvad nende hulka. Koorimise ja tükeldamise vaev, siis väike nupulevajutus ja valmis nad ongi. Värskendav, tervislik, kerge ja maitsev. Lihtsa elu ülistuseks. Avokaado on meie kodus juba aastat paar ka täiesti kultusvilja tasemele tõusnud. Rõõm on sellest, et kui veel mõni aasta tagasi oli ikka tõeline katsumus poest söömiskõlbuliku avokaado leidmine – või siis oli valikus tavahinnast umbes kolm korda kallimalt müüdav “ready-to-eat” avokaado -, siis nüüdseks võib olukorda päris heaks hinnata. Rimis on pea pidevalt müügil võrgus 750 g pakkides Hass avokaadod. Hass on avokaadode...

Suvikõrvitsamoos sidruni ja ingveriga

Blogi sisu kisub hetkel küll väga ühetaoliseks, aga samas ei ole mõtet suvikõrvitsapostitusi ka novembrisse edasi lükata. Hetkel on päevakorral 100 retsepti suvikõrvitsast teema ning alltoodud retsept on üks neist, mis aitab ka ülekasvanud ja veidi tuimaks muutunud suvikõrvitsa jälle söömisväärseks muuta. Esmalt sellest, et ka see retsept on pärit venekeelsest ajakirjast Vkusno i Polezno. Olen avastanud, et kui muud ajal võib venekeelset toidukirjandust osta, siis suvisel hoidistamise ajal on see pigem kohustuslik. Samast ajakirjast on pärit SELLE ikra ja SELLE marineeritud suvikõrvitsa retsept. Kõik igati põnevad ja mõnusalt teistmoodi kooslused. Ja neid vahvaid retsepte jääb selle ajakirja kaante vahele veel...

Suvikõrvitsa carbonara

Mis siin ikka pikalt. Suvikõrvitsast uputab ja teretulnud on kõik toidud, kus on võimalik seda mõnusat dieettoiduks sobivad vilja ära kasutada. Üks korralik pasta, mis valminud carbonara põhimõttel, saab suvikõrvitsa toel hoopis teise ja väga maitsva vormi. Meie peres läks see kohe loosi ning maitses väga hästi ka lastele. Teeme kindlasti ka teine kord. Suvikõrvitsa carbonara jaoks läheb vaja 2 keskmise suurusega nooremat suvikõrvitsat, riivituna (eriti värviline jääb, kui võtad ühe kollase ja ühe rohelise suvikõrvitsa) 150 g pancettat, prociuttot või ka tavalist suitsupeekonit 2 küüslauguküünt, hakituna 2 munakollast 100 ml 35%-list koort rikkalikult riivitud parmesani 300 g värsket munapastat...