Mis siin ikka pikalt. Suvikõrvitsast uputab ja teretulnud on kõik toidud, kus on võimalik seda mõnusat dieettoiduks sobivad vilja ära kasutada. Üks korralik pasta, mis valminud carbonara põhimõttel, saab suvikõrvitsa toel hoopis teise ja väga maitsva vormi. Meie peres läks see kohe loosi ning maitses väga hästi ka lastele. Teeme kindlasti ka teine kord. Suvikõrvitsa carbonara jaoks läheb vaja 2 keskmise suurusega nooremat suvikõrvitsat, riivituna (eriti värviline jääb, kui võtad ühe kollase ja ühe rohelise suvikõrvitsa) 150 g pancettat, prociuttot või ka tavalist suitsupeekonit 2 küüslauguküünt, hakituna 2 munakollast 100 ml 35%-list koort rikkalikult riivitud parmesani 300 g värsket munapastat...
Kuningannakook marjadega
Klassikaline Soome marjakook, milles saavad kõige paremal moel särada hooajamarjad. Kooki sobib teha korraga erinevate marjadega, sh sõstarde-pohlade-jõhvikatega. Valmistusviis on universaalne ja tulemuses pettuma ei pea. Kuningannakoogi nimetus tuleneb aga sellest, et põhjanaabrid nimetavad vaarika ja mustika segu kuningannaseguks. 2,5 dl maitsestamata jogurtit 2 dl suhkrut 4 dl jahu 1 tl küpsetuspulbrit 100 g võid 1 tl vanillsuhkrut näpuotsaga soola Kate: 300–400 g marju (mustikad, vaarikad, sõstrad jne) 3 sl pruuni suhkrut 1 sl tärklist Sega omavahel suhkur, jahuga segatud küpsetuspulber, vanillsuhkur ning sool. Lisa jogurt ning sulatatud või. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi. Sega marjad, suhkur ja tärklis ning...
Punasesõstra purukook
Eestlastel on purukookidega mingi oma seletamatu ja kirglik suhe. Vahel võid meisterdada mitmekihilise tordi, tarretada ja vahustada ning mässata, nii et uni läinud ja roosad rõngad silme ees. Tullakse, maitstakse ja kiidetakse. Täitsa mõnus! Järgmisena võtad ette sellise kiire aja koogi – mõne minutiga tainas kokku segatud, hapud marjad peale, puru veel marjadele ja ahjus üks-kaks-kolm valmis. Ja siis vallanduvad tõelised emotsioonid. Mmm! Kui hea! Imeline! Tohin ma võtan veel! Nii on. Purukook on ja jääb. Ju on eestlaste geneetilisse koodi juba talletunud üks korralik marja-purukook ning kustumatu kirg selle järgi. Sõstrad on üks tänuväärne (puru)koogimaterjal ja praegu jagub neid...
Marineeritud päikesekollane suvikõrvits
Kõik, kel peenramaal suvikõrvitsad, on suure tõenäosusega tuttavad terminiga suvikõrvitsauputus. Kui ikka ühel hetkel vilju tulema hakkab, siis muutub omaette katsumuseks suvikõrvitsate kontrollitud tarbimine nii, et nad puitunuks ja ülekasvanuks ei muutuks. Tõenäoliselt tuleb varem või hiljem ikka mingi kogus neist viljadest purki teha, sest pere muutub ka lõpuks tõrksaks ja virilaks valdavalt suvikõrvitsalise menüü osas. Mul on mitmeid lollikindlaid retsepte, mil moel igal aastal suvikõrvitsahooajal neid purki teen. Vaieldamatud lemmikud on magusmahe suvikõrvitsahoidis tomatiga ning kabatšoki ikra. Sel aastal avastasin aga venekeelset ajakirja Vkusno i Polezno sirvides ühe marineeritud suvikõrvitsa retsepti ja pean tunnistama, et see on tõeliselt mõnus...
Ricottast gnocchid grillitud tomati kastmes
Nüüd on tõesti käes see magus aeg, mil jalutuskäik aias kulmineerub kasvuhoonest kaasa kaksatud tomatitega. Kesksuvine tomatitaime küljes täisküpsuse saavutanud tomatimari on ülistamist väärt. Vaid kord aastas on mõtet tomatit lihtsat viiludeks lõigata, soola-pipra-õliga piserdada ja siis nautida-nautida-nautida. Nii kuni sügiseste viimaste, päikesest veidi juba puudust tundvate viljadeni välja. Iga aasta sama rutiin ja ei mingeid tüdimuse märke. Tomatid lihtsalt on praegu parimad! Päikeseküpsetest tomatitest võib teha kodust ja lihtsat Itaalia päritolu toitu, kus ricotta´st gnocchi´d ehk ricotta-klimbid on seltsiks saanud rikkalikku lihtsa tomatikastme grillitud tomatitest. Gnocchi´d on mõnus vaheldus pastale ja reeglina maitseb nii suurtele kui väikestele. Kui tahad lihtsamat...
Saviplaadil grillitud koha petersellipestoga
Kohakala on üks tõeliselt mõnus suvine hõrgutis. Omal ajal ei osanud ma teda kindlasti vääriliselt hinnata. Sõin, aga üsna kiretult. Eks vist olnud põhjuseks see, et koha liigub meil vaid järvedes ja Pärnu lahes. Pärnu tüdrukuna ei näinud ma kohas küll mingit erilist delikatessi. Pakuti teda alatihti ja kui pakuti, siis sõin. Selle kala võlust sain aimu pigem siis, kui koha enam igapäevases pakkumises ei olnud. Sama tagantjärgi avastamine toimus ka meretindiga, mis samuti Pärnu lahe spetsialiteet. Õnneks piisab nüüd vaid laupäeva hommikul Linnahalli juures kalaturul käimisest, et värske koha jälle lauale saada. Nüüd oskan juba seda kala vääriliselt nautida! Koha on omamoodi kala. Näiteks...
Meloni-kurgi külmsupp wakame vetikaga. Puhas luksus
See külmsupp melonist ja kurgist võitis kohe mu südame, kui seda proovida sain. Vaatamata sellele, et esimest korda seda maitstes oli südatalv – toorained kõik kaugel täisküpsest olekust ja külma suppi süüa tundus ka kohatu – võlus mind maitsete kooskõla. Jätsin supi idee suveaega ootama, kui melonid magusad ja kurgid krõmpsud ning värskusest pakatavad. Hetkel on just see magus aeg käes, kus viljad kõik küpsed ja magusad. Turul pakutav melon on kindlalt parim valik, sest sellist suussulavat meelalt magusat melonit saab vaid mõne nädala jooksul suve teises pooles. Kunagi, Usbekis reisides, jäi meelde kohalike hinnang meloni kohta ehk siis korralikult küps melon peab...
Tandoori kana savigrillil
Tandoori kana on Indiast pärit roog, mis lahtiseletatuna tähendab jogurti ja vürtsidega marineeritud kana, mis küpsetatakse spetsiaalses saviahjus. Maitselt on selline toit hästi rikkalik, erinevatest vürtsidest küllastunud ja tõeliselt maitsev. Maitseaineseguna on tandoori vürtsisegu meil ka ilusti olemas ja peaks igas suuremas poes olema kättesaadav (SM India sari). Algupärast tandoori kana maitset järeleaimates on kõige suurem puudujääk ehk saviahjust tulenev spetsiifiline maitse. Selle probleemi aitab lahendada grillil kasutatav saviplaat, mis algselt küll ette nähtud kala grillimiseks, aga millel annab edukalt grillida ka palju muud – liha, köögivilju, puuvilju, juustu ja kõike muud meelepärast. Sellisel alusel on kaks olulist eelist tavapärase grillimise ees...
Mustikakook valge šokolaadiga. Või martsipaniga
Marjahooaeg on koogisõbrale kingituseks. Lihtsad toimivad kooslused, kus kroonimas värsked marjad, teevad iga kell ära mitmekihilistele ja aeganõudvatele kookidele. Vähemalt marjahooajal olen ma selles küll täiesti veendunud. Selline lihtne mustikane ja valge šokolaadi vahekihiga kook on üsna kindla peale minek. Vaeva eriti ei nõua, aga maitseb suurepäraselt ja väga mustikaselt. Mustika üsna tagasihoidlik maitse moodustab valge šokolaadi kergelt lääge iseloomuga ilusa komplekti. Ega´s asjata ei ole paljude lemmikuks saanud valge šokolaad mustikatükkidega. Tegelikult võib sama kooki teha edukalt ka martsipaniga ehk siis valge šokolaadi asemel kasutada mandlimartsipani. Ka väga maitsev ja hästitoimiv kooslus. Sellele koogile sai lisatiitel “külakosti kiirabi” antud seepärast,...
Piemonte paprikad ehk täidetud paprikad tomati ja anšoovisega
Tõeliselt lihtne ja samas muljetavaldavat maitsekooslust moodustav toit, mille peamine eeldus on kesksuviselt maitsetihedad ja päikeseküpsed paprikad ja tomatid. Just sellised, millede aeg hetkel on kätte jõudnud. Kui algained hooajaküpsed, on pea olematu vaevaga võimalik valmistada tõeliselt hõrk roog. Mõneti võimaldab selline vabakäeline kooslus ka enda fantaasiat kasutada – paprikatäidisena olen vahel kasutanud juustu või anšoovise asemel toorsuitsusinki jne. Metoodika ikka sama ja tulemus alati maitsev. Paprikaid, pooleks lõigatuna ning seemetest puhastatuna Väiksemaid tomateid Küüslauku Oliiviõli Mõned anšoovisefileed Soola ja värkselt jahvatatud musta pipart Basiilikut Keera esmalt ahi 200 kraadi peale. Kalla tomatitele peale keev vesi ning lase veidi aega seista....
Suvikõrvitsa-šokolaadikook mascarponevahu ja kirssidega
Nii üllatav kui see ei ole, sobib suvikõrvits väga hästi ka kookide sisse. Maitselt neutraalne suvikõrvits jääb vaevalt aimatavaks, andes koogile samas meeldiva mahlase tekstuuri. Tänu suvikõrvitsale säilib kook mahlasena ka järgmisel päeval. Tasub kindlasti järeleproovimist. 300 g jahu 1 tl soodat 1,5 tl küpsetuspulbrit 1/2 tl soola 2 dl (pruuni) suhkrut 60 g kakaopulbrit 120 g sulatatud võid 400 gr riivitud suvikõrvitsat (mõru koorega suvikõrvits koori ära) 1-2 tl lahustuva kohvi pulbrit või üks väike tassitäis kanget espressot 1 tl vaniljesuhkrut 3 muna 100-150 gr tumedat suure kakaosisaldusega šokolaadi Mascarponet, vahukoort, tuhksuhkrut, vanillisuhkrut ja kirsse kaunistamiseks Sega kuivained v.a....
Juustupulgad (juhuks, kui tuleb tainaülejääkidele rakendus leida)
Need mõnusad krõbedad juustupulgad sündisid sel lihtsal põhjusel, et taaskord oli mul küpsetamisest üle jäänud mõned ribad pärmi-lehttainast. Koogiks või pirukaks veidi vähe, samas ikkagi parajad tükid, et neile mingi rakendus leida. Külmkapi sisu revideerimisel tekkis spontaanne kooslus – Treppoja sahvri apelsini-tšillimaius ja tükike parmesani juustu. Täpselt need kolm komponenti juustupulkades kokku saidki. Treppoja Sahvri armsalt oranžidest purgikestest sobivad selliste juustupulkade tarbeks mitmed erinevad maiused. Järgmisel korral on mõte sama kooslus ära proovida tšillimaiusega või miks mitte ka kõrvitsa-mädarõika maiusega (mis sattus pildile, kuna apelsiniga maius sai kõik juustupulkadele laotatud). Kogu Treppoja sahvri valikut saab vaadata SIIT ja Treppoja tooted on...