Kas mahl on toit või jook? Kuidas võtta. Sedavõrd, kuidas mahlamaailm järjest kirevamaks ja mahlariiul poodides järjest pikemaks muutub, on ka meie kodus suhted mahlaga ajapikku muutunud. Armastame erinevaid mahlasid, kuid mahlal on meie peres pigem toidu, kui janukustutaja roll. Kasutan erinevaid mahlu sageli toiduvalmistamisel, olgu selleks siis õunamahlas hautatud hapukapsas või jõhvikamahlast tehtud roosamanna.

Kui räägin mahlast, siis ikka täismahlast ehk siis sellisest joogist, mis on 100% mahl. Juba aastaid ei kipu ma ostma mahlajooke, mille puhul on tegemist mahlalaadsete suhkrujookidega, kus mahlasisaldus võib vahel olla kaduvväike ning joogi värv ja maitse tulevad tihti lisatud ainetest. Sageli tunneb need joogid ära odavama hinna ja tihti suurema säästupakendi järgi. Paraku viitab odav hind pahatihti ka mitte just kõige tervisesõbralikumale koostisele. Õnneks on meil jookide nimetamine reguleeritud ja mahlaks tohibki nimetada ikkagi ainult puuviljadest, marjadest või ka köögiviljadest valmistatud mahla, kuhu ei ole lisatud ei suhkrut ega ka säilitusaineid. Muide, kui mahla pakendil on välja toodud süsivesikute/suhkrute hulk, siis on tegemist puuviljades või marjades sisalduva suhkruga, mitte lisatud suhkruga. Seega, mahl on mahl ja sinna ei ole lisatud midagi peale puuviljadest või marjadest pressitud mahla, olgu ta tehtud kontsentraadist või mitte. Kontsentraat ei ole samas midagi muud, kui mahl, millest on transportimise tõhustamiseks lihtsalt vesi välja aurutatud. Hiljem lisatakse mahlapakki siis puuduv kogus vett tagasi. Kindlasti ei tohiks segamini ajada konservanti ja kontsentraati ehk siis kontsentraat on täiesti looduslik ja seda ei ole kindlasti karta vaja.

Kui aga rääkida mahlade igapäevasest tarvitamisest, siis on meil mahl igati aukohal erinevate smuutide valmistamisel. Kodumaine õunamahl, avokaado, banaani, spinati ja väikese mündiga on lihtsalt suurepärane kosutus. Astelpajumahlast smuutisid joome aga hoolsasti viiruste hooajal, et immuunsüsteemi tugevama hoida. Miks ma mahlast smuutisid meisterdan? Seda just seepärast, et mahlategemise protsessis lähevad paraku kaduma kiudained ning järele jäävad viljades sisalduvad suhkrud, mis ilma kiudaineteta käituvad meie kehas kiirete süsivesikutena. Eriti tühja kõhu peale mahla juures võib oma veresuhkru kiirelt kõrgustesse lennutada. Smuutisse saab aga lisada erinevaid aineid, mis kiudainete puudumist mahlas aitavad kompenseerida ja nii võid kindel olla, et tegemist on igati täisväärtusliku klaasitäiega.

Üheks meie pere lemmikuks on aga saanud köögiviljamahlast valmistatud supp. Köögiviljamahla kasutamine supipõhjana on tegelikult ka kokkade nipp, kuidas kiirelt ja suurema vaevata väga mõnus tomatine püreesupp valmis teha. Selline supp sobib hästi argiõhtusse, kui on vaja kiirelt midagi lauale panna. Köögiviljamahlad on küll pisut erinevad, aga üldjuhul sobivad siia kooslusesse kõik saadaolevad köögiviljamahlad. Tulemus võib lihtsalt erinevate mahladega iga kord veidi teistmoodi olla.

Köögivilja püreesupp kitsejuustuga

Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 4 inimesele

Koostisosad

  • 1 sibul hakituna
  • 10 cm cm jupp porrut hakituna
  • 2 küüslauguküünt hakituna
  • 1-2 kartulit koorituna ja tükeldatuna
  • 2 dl puljongit
  • 1 liiter köögiviljamahla
  • Soola ja pipart
  • Soovi korral tabascot
  • Värsket tüümiani
  • Oliiviõli
  • Vajadusel tibake suhkrut
  • Serveerimiseks pehmet kitsejuustu

Valmistamine

  • Kuumuta poti põhjas õli keskmisel kuumusel ja hauta siis sibulat, porrut ja küüslauku õli sees mõned minutid, kuni need on klaasjad. Lisa sinna juurde ka mõned tüümianioksad. Lisa potti ka kooritud ja tükeldatud kartul ja kalla peale puljong. Kata kaanega ja hauta vaiksel tulel ca 10 minutit, kuni kartul on peaaegu pehme. Kalla peale köögiviljamahl, lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja keeda ilma kaaneta ca 7-10 minutit, et vedelik veidi kokku keeks ja maitsed intensiivsemaks muutuksid. Tõsta tulelt ja püreesta supp saumikseriga või blenderis. Maitsesta soola, pipra, tabasco ja vajadusel veidikese suhkruga, kui leem tundub liiga hapukas. Suhkur aitab tomati hapusust ilusti tasakaalu sättida.
  • Serveerides pudista peale värsket kitsejuustu ja lisa mõned tüümianioksad. Paku juurde ahjus krõbedaks röstitud õhukesi lavašikolmnurki.
  • Kui sa väga suur kitsejuustusõber ei ole, võid kasutada hoopis fetajuustu. Kui soovid aga tummisemat suppi, võid lisada supile ka pannil krõbedaks praetud peekonit ja/või saiakrutoone.

Postitus sündis koostöös Toiduliiduga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.