Juustupirukas on alati kindla peale minek ehk siis tean vähe inimesi, kes suudaks ahjuukse vahelt imbuva küpseva juustu täidlase lõhna peale külmaks jääda. See juustupirukas on pisut teistmoodi seepärast, et tegemist on põhjata juustupirukaga, kus mahlane juustu-kodujuustu täidis ongi kogu pirukas. Ärajäänud pirukapõhi muudab küpsetise valgurikkaks suupisteks teha, kus süsivesikuid oluliselt vähem, kui tavapirukas. Maitselisa annavad juustule nii paprika kui suitsusink ning mahlasust lisavad pirukale laotatud tomativiilud.

Juustuna on siin kasutatud Leedus valmistatud Džiugase kõvajuustu, mis on mõnusalt puhta juustuse maitsega kvaliteetne toode. Džiugas juustusid on saadaval erineva laagerdusaja ja maitseintensiivsusega. Neid juustusid on laagerdatud kas 12, 18, 24 või 36 kuud. Kõik juustud on tänu laagerdumisele laktoosivabad ja maitse varieerub mahedast ja delikaatsest kuni pikantse maitsega juustudeni välja. Tasub kõik erinevad variandid läbi maitsta ja oma lemmik välja valida.


Mina kasutasin siin pirukas 18 kuud laagerdunud ja pikantse alatooniga rohelisest pakendis olevat Džiugase juustu. Kindlasti on põnev ka teisi maitsekooslusi katsetada ja iga erineva juustuga saab pirukas pisut teistmoodi maitsevarjundi.
Rääkides veel Džiugase juustudest, siis juustu valmistatakse ainult kõrgeima kvaliteediga piimast, mida kääritatakse spetsiaalsete piimhappebakterite kultuuride ja ensüümidega. Juust laagerdub suurte ümmarguste juustukeradena kontrollitud tingimustes ja temperatuuril, mis tagab ühtlase kõrge kvaliteedi. Sarnaselt paljudele kvaliteetsetele laagerdunud juustudele muutub ka Džiugase juustu vanimad sordid helbelisteks murenevateks tugeva soolaka ja vürtsika maitsega juustudeks, mida sobib nii toidu sees kasutada kui ka juustuvaagnale sättimiseks. Kindlasti tasub katsetada erinevaid sorte kõrvuti, siis on eriti hästi aru saada maitsevahe ja juustude erineva iseloomuga elegants. Üldjuhul võib Džiugase laagerdunud juustusid kasutada sarnaselt juustumaailma superstaari parmesani juustuga alates pastale riivimisest kuni juustuvaagnale sättimiseni välja.

Põhjata juustupirukas kodujuustu, singi ja paprikaga

Aeg kokku 55 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

 • 70 g võid sulatatuna
 • 100 g hapukoort
 • 3 muna
 • 180 g Džiugase juustu peenelt riivituna
 • 300 g kodujuustu
 • 1 dl speltajahu
 • 150 g suitsusinki tükeldatuna
 • 1 punane paprika tükeldatuna
 • Peotäis värsket hakitud tilli võid kasutada ka tüümiani, peterselli, murulauku vm ürte
 • 1-2 tomatit viiludena
 • Soola ja pipart

Valmistamine

 • Sega omavahel sulatatud või, hapukoor ja muna. Lisa riivitud juust, aga jäta osa juustu ka pirukale peale puistamiseks. Sega juurde ka kodujuust, speltajahu, sink, paprika ning hakitud till. Maitsesta soola ja pipraga.
 • Kalla saadud segu 24-26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi. Laota peale tomativiilud ja kata ülejäänud riivitud juustuga. Küpseta 180 kraadi juures 35-45 minutit või seni, kuni pirukas on pealt kuldne.
 • Tõsta ahjus ja lase veidi jahtuda, enne kui lahti lõikad. Juurde võid pakkuda värsket salatit. Pirukas maitseb hästi nii soojalt kui külmalt.

Postitus valmis koostöös Džiugase juustudega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.