Keskturg on omamoodi mõnus ja avastamist pakkuv nii suvisel värskete viljade hooajal kui ka sel ajal, kui taritakse välja hapukapsatünnid ja põhitegevus toimub turuhoones või siis mõne vapra külma trotsiva turumüüja toel ka õues. Omamoodi võlud igal ajal.
Sügistalvisel ajal muutub olulisemaks turu lihasaal, mis teadupärast asub turuhoone alumisel korrusel. Minu jaoks on see juba aastaid olnud kohaks, kuhu lähen otsima selliseid tooraineid või lahendusi, mida tavapoest ei saa. Soovid teha vasikamaksast pasteeti – sead sammud turule. Tahaks pakkuda nädalavahetusel küllatulevatele sõpradele SEDA külluslikku veisepõse hautist – jällegi turu teema. Tekib isu meie pere ühe lemmiku ehk kuivatatud puuviljadega SELLE lamba tagine´i järgi – taaskord turu lihasaali teema. Loetelu võiks pikalt jätkata, aga tegelikult on värske uudis see, et Keskturu lihasaal on nüüdseks uuenduskuuri läbinud ja näeb nüüd palju kepsakam välja, kui enne. Lihasaal on saanud uue dekoratsiooni ja ka ventilatsiooni on tublisti parandatud, nii et ruumis ei leviks ebameeldivaid lõhnu.
Mõnud on see, et ilma sularahata ei jää Keskturul enam hätta ja mitmed müüjad võtavad vastu kaardimakseid. Liha väljapanek on täpselt selline, et minnes üht konkreetset tükki ostma, tuled lõpuks koju ikka spontaanselt kotti kogunenud hõrgutistega. Müüjad kõik sellised, et kui ise ei tea, millist tükki mingi toidu jaoks valida, siis tee ainult suu lahti ja küsi. Saad kuhjaga soovitusi ja suure tõenäosusega veel mõne toimiva retsepti ka kauba peale. Mulle endale meeldib väga ka see, et kui soovid näiteks lamba hakkliha ja seda parasjagu ei ole, siis mine lihtsalt lambaliha müüja juurde ja anna oma soovist teada. Siis saab koos temaga paraja koguse ja sobiva tüki lambaliha välja valida ja paari minuti pärast on sul täpselt samast tükist tehtud värske hakkliha käes. Samamoodi ei pea sa kodus liha tükeldamiseks pakku ja kirvest käepärast hoidma ehk siis kui sul on vaja kondiga lihatükki väiksemateks tükkideks lõigata, anna ainult teada. Professionaalsed tööriistad ja masinad on seal lihasaalis käepärast ja minuti-paari jooksul saad täpselt soovitud suurusega ja puhtalt tükeldatud liha endale kotti poetada. Mugav ja lihtne!
Täpselt nii läks ka minul. Sattusin lihasaali hommikusel ajal, kui kaupa veel välja pandi. Samas oli kõikidel lihamüüjatel aega ja tähelepanu ka minu jaoks ja kõik küsimused, mis mul olid, said ka kiirelt vastuse. Kindlasti soovisin osta lamba hakkliha ja mõne minutiga muutus koos tõmmu lihamüüjaga välja valitud lambaliha tükk värskelt valmistatud lambahakklihaks. Sellest tegin nii meie pere aastatepikkust lemmikut lambalihast burksi.
Sellel burksil on meie peres oma lugu, kuna just hamburgerisaia vahel serveerituna õppisid meie lapsed, kes muidu lambalihast kindlalt keeldusid, lambalihaga sööma. Nüüd tuleb aeg-ajalt isegi erisoove, et kas saaks jälle seda lambalihaburksi. Seekord katsetasin sama hakklihasegu ka pirukatäidisena kasutada ja tulemus oli väga mõnus.
Ahjaa, lambalihale sobivad ürtidest kõige enam piparmünt ja koriander ja absoluutselt kindlalt on kõige võimsama maitse ja parima värskusega münt ja koriander turukaup. Ja koriandrit ostes tuleb Keskturul ikka kinzad küsida 😊
Tükeldatud lambalihast tegin seekord mõnusa lambaliha-läätse hautise. Selline toekas talvine toit, mis täidab kõhtu ja ergutab samas oma parajalt vürtsise maitsekooslusega. Läätsesid tasuks kindlasti rohkem süüa, kui meil tavaks on. Läätsed on pungil toitainetest ja samas kiudainerikkad ehk siis vägagi mõistlik valik kui täisväärtuslikust toitumisest rääkida. Lambalihaga sobivad läätsed ka väga hästi.
Tegelikult tasukski taaskord meelde tuletada, et lambaliha on igati avastamist vääriv liha ja ammu juba ei päde see jutt, et lambalihal on kasuka maitse juures. Noore lamba lihal on küll olemas lambale omane spetsiifiline maitse, aga see on pigem eeliseks kui miinuseks. Eriti kui osata lammast õigesti maitsestada, võib temast imemaitsvaid roogi välja võluda. Lambatoitude ideid tasub piiluda näiteks Lähis-Ida köögist, kus lammas igati au sees. Ka siin blogis on päris mitmeid lambalihaga retsepte, neid võid uudistada SIIA vajutades. Lambaliha puhul lisandub ka see nüanss, et reeglina ei ole lammas intensiivse keskkonda kurnava loomakasvatuse produkt, vaid elab oma elu rõõmsalt karjamaadel kepsutades ja värskes õhus. Ehk siis lambaliha eelistades lisandub ka keskkonnasäästlik rohelisema mõtteviisi aspekt.
Kui aga lambaliha välja valitud, siis vürtside osas tasub peale lihasaali külastamist läbi astuda Keskturu peahoone keskmisel korrusel asuvast lihasaali viiva trepi kõrval oleva Gruusia tädi juurest. Tema lett on tihedalt vürtse ja vürtsisegusid täis laotud. Piisab sellest, et küsid soovitust, mis vürtse lambaliha juurde võtta, kui hoolitsev müüjatädi kohe sulle vürtsisegusid soovitama ja kombineerima hakkab. Mina tegin just täpselt nii, et küsisin soovitusi lambalihale. Tundus, et teema on vürtsitädile eriti südamelähedane ja mängleva kergusega koostas ta mulle viiest vürtsist spetsiaalselt lambalihale sobiva segu. Püüdsin hoolikalt meeles hoida, mida ta mulle sinna kombineeris ja mälu järgi sai sinna kihiti laotud jahvatatud lambaläätsed (selle puhul ta muidugi arvas, et see on eesti keelde natuke valesti tõlgitud, nii et lambalääts küsimärgiga), siis lisas ta terveid vürtsköömneid (vürtsköömned on ühed mu lemmikud!), sumahhi, kuiva adžikat ja siis vist veel zaatari. Viimases komponendis ma päris kindel ei ole. Igal juhul sai segu selline, mille kohe käiku lasin ja mille sees tükeldatud lambaliha ööpäeva marineerisin, enne kui sellest läätsedega pajaroa valmis podistasin. Sai imehea ja maitseküllane!
Sama tädi juures soovitan terava maitse armastajatel osta kuiva adžikat. Ma ise enam ilma selleta ei oskagi süüa teha. Ja koos lambavürtsidega pakkis tädi mulle kaasa ka Svani soola. Pidi sobima kõige-kõigega, pane kasvõi kurgi- või tomativiilule. Tegemist on hästi mõnusalt ürdise soolaga, proovisin veidi guugeldada ja pisut infot leidsin SIIT. Võin kinnitada, et on tõesti väga mõnus ja universaalne maitseaine ja tõenäoliselt lähen peatselt sama tädi juurde lisa tooma.
Et aga jutt liiga pikaks ei läheks, siis võtaks kokku selle tõdemusega, et just nüüd tasub uuenenud Keskturu lihasaalist läbi astuda, sest 15.-21. november toimub Keskturul lihanädal, mille raames on palju häid pakkumisi kõikide lihamüüjate juures. Muuhulgas saab loomuliklt ka lambaliha soodushinnaga. Täpsemalt võib lihanädala kohta lugeda SIIT. Lisaks toimub SIIN lehel ka kolme liha loos, nii et kui on soov võita, siis tasub osaleda.
Pika jutu lõpetuseks jagaksin neid kolme retsepti, mida turult toodud lambalihast tegin – lambapada läätsedega, lambalihaga pisipirukad ja lambalihapihviga burks, mis meie peres kultusroa rollis juba aastaid.
Lambalihatäidisega pirukad
Koostisosad
- 200 g võiga pärmi-lehttainast
- 250 g lamba hakkliha
- 1 väiksem sibul hakituna (võid sibula eelnevalt pannilt kergelt läbi hautada)
- 1-2 hakitud küüslauguküünt
- ½ tl jahvatatud vürtsköömneid
- ½ tl kaneeli
- 1 tl mett
- 1 tl suitsutatud paprika pulbrit
- Peotäis hakitud värsket münti ja koriandrit
- Soola ja pipart
- Seesamiseemneid
- Pintseldamiseks lahtiklopitud muna
Valmistamine
- Sega kokku hakkliha, sibul, küüslauk, vürtsköömned, kaneel, mesi ja paprika pulber. Lisa ka hakitud münti ja koriandrit. Maitesta segu soola ja pipraga.
- Rulli tainas jahusel pinnal õhemaks pikaks ristkülikuks. Vormi hakklihast ca 2-3 cm jämedune „vorst“ ja säti see taina keskosale. Keera taina küljed üle liha ja keera tainast moodustunud rull ümber nii, et liitekoht jääb allapoole. Lõika terava noaga tainarullist paraja suurusega pirukad. Pintselda neid pealt lahtiklopitud munaga ja puista peale seesamiseemneid.
- Küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures ca 20 minutit või kuni pirukad on kuldsed ja läbi küpsenud. NB! Ära liiga suuri pirukaid vormi, siis võid olla kindel, et liha piruka sees läbi küpseb. Serveeri soojalt.
Lambahakklihast burksid
Koostisosad
- 4 burgerisaia
- 500 g lambahakkliha
- Peotäis hakitud värsket münti
- Peotäis hakitud värsket koriandrit
- 2-3 hakitud küüslauguküünt
- 1 tl valge veini äädikat
- 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 1 tl mett
- 1 tl kaneeli
- 1 tl jahvatatud paprikat võimalusel kasuta suitsutatud paprika pulbrit
- soola ja pipart maitse järgi
Valmistamine
- Sega kõik burgeri koostisained ja maitsesta hakkliha. Vormi märja käega peopesa suurused pallid, vajuta need lapikuks ning grilli kuumal pannil mõlemalt poolt paar minutit. Samal grillil/pannil soojenda ka saiad. Juurde paku meelepäraseid lisandeid – tomati- ja sibularattaid, värsket salatit ja väga hästi sobib siia kooslusesse kastmeks adžika.
Vürtsine lambapada läätsedega
Koostisosad
- 700 g tükeldatud lambaliha võivad olla osaliselt kondiga tükid
- 3 tl Keskturu lambavürtsi segu kui seda ei ole, kasuta 1 tl vürtsköömneid, 1 tl suitsutatud paprikat ja 1 tl jahvatatud tšillit
- 1 tl kaneeli
- 2 sibulat hakituna
- 3 küüslauguküünt hakituna
- Paar vart sellerit tükeldatuna
- 2 porgandit tükeldatuna
- 7 dl puljongit
- 2 loorberilehte
- 400 g purk purustatud tomateid
- 200 g pruune või rohelisi läätsesid
- Soola ja pipart
- Veidi suhkrut
- Serveerimiseks hakitud värsket peterselli või koriandrit
Valmistamine
- Alusta sellest, et püherda lambaliha vürtsisegus nii, et liha oleks üleni vürtsidega kaetud. Jäta võimalusel ööpäevaks jahedasse marineerima. Kuumuta pann ja pruunista liha pannil. Tõsta kõrvale.
- Kuumuta potis veidi õli ja hauta keskmisel kuumusel sibulat ja küüslauku kümmekond minutit. Lisa potti seller ja porgand ning kuumuta õlis läbi. Kalla siis peale puljong, lisa loorberileht ja tõsta eelnevalt pruunistatud lambaliha potti. Lisa ka tomatikonserv. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja hauta vaiksel tulel kaane all umbes tund aega. Lisa siis läätsed (võid neid eelnevalt tund-paar külmas vees leotada) ja keeda veel vaiksel tulel 40-60 minutit, kuni läätsed on pehmed. Maitsesta soola, pipra ja vähekese suhkruga. Vajadusel lisa keemisel kas vett või puljongit, kui pajaroog kipub liiga kuivaks keema. Serveerides puista peale värsket hakitud peterselli.
Postitus sündis koostöös Keskturuga.
Vasta