Kuigi suvi on vahepeal oma jahedamat ja vihmasemat poolt näidanud, on pühapäeval taas soojemat ilma oodata ja seega kestab nii suvi kui ka grillihooaeg jätkuvalt. Ja üks lihtne ning toimiv idee, mida grillile panna, on jogurtimarinaadis kanakintsuliha. Kasutades Thomy jogurtikastet ürtidega, on sellise marinaadi tegemine eriti lihtne. Thomy jogurtikaste ürtidega on mõnusalt maitseküllane kreemine salatikaste, mis sobib hästi erinevate salatite maitsestamiseks. Thomy sarja kastmed on kõik naturaalsete looduslike koostisosadega ja koostist lugedes ei pea ühegi komponendi peale nina kirtsutama. Kõik arusaadavad ja mõistetavad. Seetõttu peab arvestama ka sellega, et kastmeid tuleb enne kasutamist loksutada, sest sarnaselt kodustele salatikastmetele kipuvad ka...
Hapukoore ja fetaga klopitud noored kartulid
See on võrratult lihte moodus, kuidas muidu nii tavapärasest kartulist võib saada imeline kartuliroog. Meil on selline klopekartul just suvel sageli menüüs ja kõige parem jääb see roog noorte muredate kartulitega, mida võib selle roa puhul ka rahulikult üle keeta. Algselt tegime klopekartuleid ainult hapukoorega, aga kui sai proovitud ka soolakat fetajuustu lisada, siis peale seda saime endale uue lemmiku. Feta ja kartul koos hapukoorega annavad tulemuseks väga maitsva ja mõnusa tulemuse. Ürte ja küüslauku ning veidi võid ka lisaks ja midagi mõnusamat on võimatu ette kujutada. Võtad kõrvale värkset soolakurki või hapukoorega kurgi-tomati salatit ja ei tahagi midagi justkui...
Kohvimaitseline Bambu kamavaht suvemarjadega
Lihtsad magustoidud on suvisel ajal hinnas, sest kes see ikka viitsib ja soovib suvel köögis liiga pikalt mässata. Selle kohvimaitselise kuid täiesti kofeiinivaba Bambu viljakohvi pulbriga kamavahu valmistamine võtab aega küll loetud minutid. Nopi kamavahule veel magusaid suvemarju ja väga mõnus magustoit ongi valmis, mis sobib isegi pidulikumal toidukorral lauale sättida. Kama annab sellele vahule hästi mõnusa lisamaitse ja tekstuuri. Lisaks on kama sarnaselt Bambule viljakohvile ka igati mõistlik valik, kui soovid tervislikumalt ja täisväärtuslikumalt toituda. Bambu viljakohv rolliks siin kooslusel on anda sellele magustoidule mõnusa kergelt mõrkja kohvi nüanssi. Samas võib seda kamavahtu rahulikult ka pere kõige pisematele pakkuda,...
Purukattega kohupiima-tikrikook
Käes on see õnnis aeg, kus aias põõsastel kõik sõstrad-tikrid-vaarikad valmis saanud ja suvemagusaid marju saab ilma igasuguse mõõdu- ja piiritundeta nautida. Otse põõsast korjatud marjadel on hoopis teine mekk ja ükski sügavkülmutatud mari ei küüni selle eheda ja väge täis maitseni, mida hetkel aias on nautida võimalik. Ja kui isu marjadest on taas täis söödud, siis võib nautida ka suvemarjadest kooke. Purukattega tikri-kohupiimakook on meie pere aastatepikkuseks suureks lemmikuks saanud. Esmalt seepärast, et see on väga maitsev ja mahlane kook. Teisalt seepärast, et valmistamiskäik on sümpaatselt lihtne ja kuigi koogil on neli kihti – aluskiht, marjad, kohupiimatäidis ja purukate...
Ahjuomlett külmsuitsulõhe ja juustuga
Maitsev ja pisut teistmoodi ahjuomlett sobib nii hommiku- kui ka õhtusöögiks. Kergelt suitsumaitseline külmsuitsulõhe, kreemine valgehallitusjuust ja karamelline sibul annavad omletina valmistades tulemuseks keelt alla viiva tulemuse. Alusta omleti valmistamist pliidil ja lõplik küpsemine toimub juba ahjus. Siin omletis on kasutatud valgehallitusjuustu (sobib nii Brie kui ka Camembert juust), aga samamoodi võib kasutada ka sinihallitusjuustu või ka tavalist riivitud juustu. Maitsev ja mõnus jääb see kooslus igal juhul. Postitus sündis koostöös Viciga.
Salat noore kartuli, külmsuitsulõhe ja munaga
Maitsev suvine salat, kus noored kartulid saavad endale seltsiks külmsuitsulõhe, keedetud muna, suvemagusad aedoad ja loomulikult veel värsket kurki ja redist, mis on suvel pea kohustulikud salatikomponendid. Suvel on selline salat mõnusaks kiireks vahepalaks või õhtusöögiks ja eriti nauditav on see siis, kui kurgid, oad või ka kartulid juba oma peenralt korjatud on. Meil lisandub veel see pluss, et ka kanamunad tulevad enda kanadelt. Viči külmsuitsulõhe koos munaga annavad salatile toekust ja nii polegi midagi muud enam juurde vaja pakkuda. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Beseekattega punase sõstra kook kondenspiimaga
Sageli teenimatult alahinnatud punane sõstar on selgelt minu üheks suvelemmikuks. See mõnusalt särtsaka happesusega mari annab kookidele, jookidele ja hoidistele nii nauditava iseloomu. Punasesõstratarretis on meil üheks lemmikuks hoidiseks ja angervaksasiirupile olen hakanud ka punast sõstart lisaks panema. Just et hapukat maitsenüanssi lisada. Aga eelkõige on punane sõstar ikkagi väga mõnus koogimari. Olgu selleks siis Juubelitordi pulbrist tehtud SEE imelihtne kohupiimakook või siis pisut rohkem nikerdamist nõudes beseekattega ja kondenspiimaga punase sõstra kook, mis ka üheks suvelemmikuks. Vaatamata sellele, et kook koosneb kolmest kihist, ei ole tema valmistamine ülemäära keeruline. Lihtsale tavalisele muretainale tuleb peale eelküpsetamist sättida kondenspiimast ja munakollastest...
Poké kauss kirevate köögiviljade, kiirmarineeritud lõhe või krevettidega
Poké kauss on alati hea lahendus, kui on soov pilkupüüdva, tervisliku, mitmekülgse ja väga maitsva toidukorra järele. Meil on Poké kausi erinevaid variatsioone sageli menüüs ja lisaks valmistamise lihtsusele saab siin edukalt ära kasutada näiteks eelmisest päevast järele jäänud riisi. Lisades kaussi erinevaid köögivilju koos Ponzu kastmes kiirmarineeritud lõheviilude või kiirelt pannilt koos küüslauguga läbi käinud krevettidega ja viimistledes kausitäit Kikkomani Poké kastmega, on tulemuseks silmailu ja maitsenaudingut pakkuv toidukord. Poké kaste ongi spetsiaalne kaste, millega saab lihtsa vaevaga kausitoidu erinevad komponentide maitse ühte siduda ilma, et peaks ise hakkama kastet kokku segama. Kikkomani Poké kastmes meeldib mulle tema mõnus...
Uputatud munad küüslaugujogurti ja tšilliõliga
Çılbır (hääldus chil-bir) on Türgist pärit küüslaugujogurtiga ja tšilliõliga serveerutud uputatud munad. Süüakse seda koos saiaga, millega saab munakollase, jogurti ja vürtsika tšilliõli segu kokku riisuda. See on mõnus ja tõhus hommikueine vahelduseks omletile või hommikupudrule. Suvisel ajal maal lisandub meil veel see, et kanamunad saab otse pesast tuua ehk siis munad on oma kanadelt ja ülimas värskuses. Lisaks veel ilusa sügavkollase rebuga. Munade pošeerimine on teema, mis ei kipu alati õnnestuma ja seetõttu seda sageli ka peljatakse. Samas on mõned nipid, mida kasutades peaks tulemus üsna lollikindlalt õnnestuma. Üks nipp on see, et nõruta muna enne pošeerimist sõela peal,...
Kanapelmeenid tomatikastmes parmesani juustuga
Mõnus kooslus, kus Viči kanalihaga ja õhukese taignaga pelmeenid kümblevad tomatises kastmes ja toekus on lisamas ajatu klassik parmesani juust. Puista peale veel värsket basiilikut ja nirista veidi oliiviõli ja ongi valmis alati maitsev itaaliapäraste mõjustustega toitev taldrikutäis. Pelmeenid võid sinna kooslusesse kas keeta või valmistata potikleepsu ehk pot stickers meetodil esmalt pannil õli sees praadides ja siis samal pannil väheses vees kaane all hautades. Postitus sündis koostöös Vičiga.
Ahjukartul lõhe ja kodujuustu täidisega
Taaskord üks lihtne ja alati toimiv kooslus, kus mundris ahjukartulile on täidiseks kodujuust ja külmsoolalõhe. Juurde võid pakkuda veel keedetud muna ja toitev mõnus õhtu- või lõunasöök ongi valmis. Meil on mundris kartulid erinevate täidistega sagedasti menüüs. Mundris kartul piltlikult valmistab end ise ehk siis lükkad kartuli ahju ja mõneks ajaks unustad selle. Täidiseks saab kombineerida erinevaid lemmikuid. Mulle meeldib just soolakas külmsuitsulõhe koos kodujuustu ja munaga. Hästi lihtne ja alati toimiv kooslus. No ja suvel ei saa salata, et värske soolakurk kulub sinna taldrikutäiele ka igati ära. Ja maitselisa annavad kapparimarjad, mis on kala juures ka alati õigustatud lisand....
Polaarleib soolalõhe, mädarõikakreemi ja kiirmarineeritud kurgiga
See võileib on meil sageli laual ja eriti nüüd suvel, kui kurki saab otse kasvuhoonest. Kiirelt sidruni- või laimimahlas marineeritud kurk koos mädarõikakreemi ja õrnsoolatud lõhefileega on hästi mõnus ja maitsev kombo. Tulemuseks on toitev hommikuvõileib, kus polaarleivale määritud särtsakale mädarõika-toorjuusukreemile on sätitud kiirmarineeritud kurki ja Viči õrnsoolalõhet. Viimistluseks veel vutimuna ja toitev, maitsev ning ka silmailu pakkuv võileib ongi valmis. Vutimuna keetes soovitan lähtuda väga täpsest keetmise ajast ehk siis parajalt kreemise sisuga vutimuna saad 2 minutit ja 40 sekundit mune keetes. Mina kasutan selleks telefoni taimerit, nii on kõige lihtsam õiges küpsusastmes muna saada. Ja peale keetmist kiirelt...