Armeenia šašlõkk

Kõik sai alguse sellest, et minnes turule Osso Buco lihatükki tooma, sattusin väga sümpaatselt aktiivsele müüjale, kes mulle käigupealt ja endalegi teatavaks üllatuseks väga ilusa tüki sea kaelakarbonaadi müüs (et eriti värske ja erakordselt ilus tükk jne). No mis seal ikka, tegime kiirelt plaanid ümber ja pajaroa asemel keskendusime grillmenüüle ümber. Samalaadse ilmaga kevadisel ajal pannakse ometi kõik grillid ju hõõguma ja kärssava liha aroom täidab meie kauni kodumaa õhuruumi. Miks siis mitte augusti viimaseid päevi grillimisega sisustada. Kaelakarbonaadist Kaukaasia poegade moel šašlõki valmistamisel olen seni lähtunud Heimar Kuuskleri lihakoolituselt saadud soovitustest. Kõik õpetatu peab paika ja suurepärane tulemus on...

Caponata

Pommust ehk baklazaanist valmistatud Itaalia roogadest on kaks kõige geniaalsemat kooslust (minu tagasihoidliku arvamuse järgi) just seesama Caponata ja Melanzane alla Parmigiana ehk pommuvorm tomatikastme, mozzarella ja parmesaniga. Viimase toidu pildid olen suutnud suverammestuses ära kaotada ning seepärast ootab see postitus ka uue pildi tegemist. Tegelikult tahtsin oma ammuse lemmiku juba ammu ka laiemale publikule postitada. Varsti teen uuesti ja siis teeme ka uued pildid ära 🙂 Caponata on minu taasleitud lemmik Itaaliast Sitsiilia saarelt ning taasleidmise põhjust tuleb otsida meie sõprade juures toimunud pommuteemaliselt õhtult. Seal meenus kui suurepäraselt maitseb üks korralik Caponata – magushapu alatooniga köögiviljahautis, kus põhitegelane...

Martsipanisaiad õunaga

Ega siin pikka heietust ei olegi. Minu lapse lemmikud martsipanisaiad said seekord tehtud nii, et lisaks martsipanile sai rullile täidiseks pandud veel riivitud õuna. Jäi väga mõnus ja hoopis teise iseloomuga sai – kui tavalised martsipanisaiad on hästi rikkalikud magusad, siis õunaga lisanduv hapu maitsenüanss ja mahlakus muutsid saia iseloomu hoopis mahlakamaks. Tainas tuli sama nagu martsipanisaiades.Tõsta kõik koostisained varem külmkapist välja, et oleksid toasoojad.Vaja läheb:2,5 dl sooja piima1 pakk kuivpärmi või 25 grammi presspärmi1 muna1 tl soola1 dl suhkrut7-8 dl jahu100 grammi võidHõõru presspärm vähese suhkruga vedelaks ja lisa käesooja piima ja 1 dl jahu sisse. Kuivpärmi puhul sega...

Aurutatud pommu koriandri, tšilli ja laimiga

Esmalt tuleb alustada tõdemusest, et küll on ikka mõnus kui on olemas toredaid sõpru, kes aitavad maitsemaailma avastada. Pommu aurutamise idee on minu meelest täiesti geniaalne ja pärineb see meie viimasel külaskäigul sõprade juures pakutud menüüst. Kusjuures teemaõhtu oli pühendatud pommule. See oli super!Püüan siinkohal mitte liialt emotsionaalseks minna ning hüüumärkide ja vaimustunud õhkamiste asemel asjast rääkida. Selle roa nimi võiks olla ka näiteks aurutatud pommu ceviche (kaste on väga sarnane mereandide marineerimiseks kasutatud kooslusega, vaata näiteks lõhe ceviche’i)Pommu on ka üks äraütlemata mõnus vili, millega paraku Eestis väga palju ei osata peale hakata. Samas on pommu kasutusvõimalusi üsna lõputult...

Maapähklivõi

Selle postituse sissejuhatuses pean tänama Maret Pärnumaalt, kes andis suurepärase mõtte teha ise maapähklivõid. Vaata maapähklivõi küpsise kommentaare. Kiikasin purgilt koostisaineid, vaatasin veel igaks juhuks www.nami-nami.ee keskkonda ja veendusin, et see on ju häbematult lihtne. Pildil oleva maapähklivõiga röstsaia peale sai pandud veel tubli viil juustu ja oli oi kui häää! Tegin meespere tellimusel kohe terve taldrikutäie neid võileibu juurde. Turult tõin kohe järgmisel hommikul ära maapähklid (keskturu esimese osa ääres on üks putka, kus müüakse igasugu kuivatatud kraami, maitseaineid ja ka pähkleid). Valida olid nii soolatud kui ka mageda maapähkli ehk arahhiisipähkli vahel. Võtsin soolata variandi, kuna kartsin, et...

Maapähklivõi küpsised

Need on tervislikud küpsised niipalju kui üks küpsiseline üldse tervislik saab olla. Sobivad igati lastega koos meisterdamiseks (kuna tegevuskäik on ülilihtne) ja reeglina maitsevad lapsolevustele ka hästi. Kui tavalised küpsised kipuvad sisaldama kolme rafineeritud ainet – suhkrut, valget jahu ja margariini (mille mina küll alati kolesteroolitonti trotsides võiga asendan), siis nendes küpsistes ei ole ühtegi neist ehk siis tegemist on jahuta küpsistega. Samas on pähklivõist tulenevalt hulganiselt B-grupi vitamiine ja ka pähklivõi koostises oleva päevalilleõli kasulik toime on teada-tuntud. Enne kooli paras turgutus!Retsept ise koosneb kolmes komponendist:200 gr maapähklivõid (mina eelistan Marks&Spenceri toodet)200 gr pruuni rafineerimata suhkrut1 muna. Sega kõik...

Suvikõrvitsasai tüümiani ja kitsejuustuga

Hetkel tundub toidublogijate lemmikteemaks olevat suvikõrvits. Uputab! Kõigil, kel suvikõrvits aias kasvamas, tuleb rakendada oma fantaasiat ja energiat selleks, et pealekasvav laadung kuidagi ära tarbida või tarbimiskõlbulikult säilitada. Aet oma blogis andis Evelin Ilveselt pärineva väga intrigeeriva võtme, kuidas suvikõrvitsast šokolaadikooki valmistada. Tasub kindlasti järeleproovimist. Mina omalt poolt täiendaksin suvikõrvitsast meisterdatud pannkookide, täidetud kujul küpsetamise, pirukategemise, koogivalmistamise, pajaroogadesse paigutamise jne jada suvikõrvitsa saiaga. Maitsev ja mahlane mõnus suutäis, suvikõrvitsa mahlasus, kitsejuustu soolakas maitse ning tüümiani ürdine paitus muudavad selle saia nauditavaks isegi ilma igasuguse võileivakatteta. Näiteks minu laps, kes on deklareerinud, et ta kitsejuustu ei söö, sööb seda saia kahe...

Fiori di Zucca Ripieni

…ehk mozzarella ja anšoovisetäidisega praetud kõrvitsaõied. Kõrvitsaõite ihaluse ajas mõni aeg tagasi mulle peale Mari-Liis oma blogis. Tuli kohe meelde, kuivõrd hõrgult maitsevad need kaunid kollakas-oranžid õied. Lisaks sellele on sellise toidu söömine tõeliselt esteetiline nauding ehk seda toitu on võimalik ka silmadega süüa. Mure oli selles, et sel aastal ei olnud mul endal ühtegi kõrvitsalist kasvamas ning teadupärast kõrvitsaõied just tavapärane poekaup ei ole. Turult neid ka ei leia.Nii lasingi kuuldavale hädakisa ja õnneks leidub häid inimesi, kes oma kõrvitsaõied olid nõus ohverdama minu köögi ja kõhu heaks. Aitähhh, Naša! Algust tegin kõrvitsaõite söömisega oma ühe armsaimas kokaraamatus soovitatud...

Kahte moodi täidetud paprikad

Nami-namis on kooskokkamise teemaks juba mõnda aega täidetud köögiviljad. Seetõttu tundus mulle ühel hetkel oma köögilaual laiutavaid tomateid-paprikaid vaadates olevat saabunud õige hetk teemaga haakuda. Tegelikult ju mõnus moodus kiiresti, maitsvalt ja põnevalt süüa saada. Tegin hakatuseks kahte sorti paprikaid. Punastele läks peale poolitamist sisse:1 noaküljega puruks litsutud küüslauguküüs1 väike tomat (võib lõigata pooleks või jätta terveks)1 korralik viil mozzarella juustupaar lehte basiilikut1-2 anšoovisefileedveidi pipart ja soola. Kõike seda tuleks piserdada oliiviõliga ja küpsetada siis niikaua, kuni roal on küpsenud välimus. Nii pool tundi umbes. Väga mõnusalt segunenud ja kokkuküpsenud maitsetega kooslus. Valmistamine on ka kiire ja lihtne. Enne ahjupanekut...

Unetus Pärnus

Möödunud nädalavahetusel ehk suve viimase kuu keskpaigas maandusime Pärnus. Kutsuvaks tulukeseks Augustiunetus ning teisalt kuklasse hingav teadmine, et augusti keskpaigas võib kuumalaine olla selle hooaja viimane (mis praegust ilmapilti vaadates nii vist läkski). Mõtlesime, et naudime veel suve ja kodulinna. Mida me ka tegime ja oli tõesti üks nendest nädalavahetustest, mis aitavad külma ja pimedat aega üle elada! Ma olen Pärnusse järjest rohkem ja rohkem armumas! Soojade suviste ilmadega ei ole mõnusamat kohta ilma peal, kus päevi õhtusse veeretada just nii, et puhkamise eesmärk oleks 120%-liselt täidetud. Väljud hommikul, et Jahtklubis hommikusööki süüa ja saabud tagasi ühe paiku öösel (muidu...

Metsmarjakattega kreemjuustutort

… ehk tort ämma sünnipäevaks 🙂 Õnnelikud on need, kel sünnipäevad suves ja kes saavad nautida värsketest marjadest kooke ja torte. Ämma sünnipäevaks sai ka meisterdatud hooaja marjadest ehk mustikatest ja metsamarjadest kattega rikkalik ja kreemine kreemjuustutort. Sama tordi võib teha ka toorjuustuga, kuid mina kasutasin seekord mascarpone juustu, mis andis eriliselt hõrgu maitse ja siidise konsistentsi. Tordi põhi: 12 Digestive küpsist 50 grammi võid 4 spl muscovado suhkrut Purusta küpsised köögikombainis ning sega sulatatud võiga ja suhkruga. Suru küpsetuspabriga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale. Minul oli 24 cm diameetriga vorm. Kreemjuustu täidise jaoks läheb vaja: 500 gr mascarpone kreemjuustu (või...

Aprikoosimoos

Aprikoosimoos on minu talvevarude riiulil juba kümmekond aastat. Alguse sai kõik sellest, kui me mõnda aega perega resideerusime Tšehhis. Seal katsetasin kohalikest aprikoosidest ja virsikutest moosi keetmist ning tuleb tunnistada, et eelpool mainitud viljadest saab väga-väga maitsva keedise. Maasikamoos jääb muidugi mooside kuningaks, aga auhinnalisele kohale võiks aprikoosimoos kandideerida küll. Eriti praegu kui on võimalik saada väga magusaid, pehmeid, parajalt küpseid aprikoose. Meenub veel see, et kümmekond aastat tagasi ei olnud Eestis veel liiga hästi levinud tarretava moosisuhkru kasutamine. Aimu selle valmistusviisi mugavusest sain just Praha perioodil – seal pakuti erinevaid variante tarretavatest moosisuhkrutest alates 1:2 (1 kilo marju, 0,5...