Suitsukanasalat selleri ja maisiga

Kuigi tänane ilm on jälle parajalt tuisune ja tuuline, on peale pidusööminguid järjest sagedamini lauale hakanud sattuma pisut kergemad toidud. Ju liigub kõik ikka vaikselt kevade poole ja täna on näiteks see päev, kui üle pika aja tõuseb päike taas enne kella üheksat hommikul ning loojub peale kella nelja õhtul. Justkui väike asi, aga üle tunni aja valget aega juba juures. Ja millegipärast on hakanud keha küsima kergemate einete järgi. Näiteks suitsukana, selleri, õuna ja maisiga salati järgi. Kerge krõmpsuva olekuga suitsukana ja õunaga salat, mis sobib hästi kergeks vahepalaks või ka röstsaia katteks. Siia salatisse sobib hästi ka tükeldatud...

Vürtsikas kastmes Korea krõbekana

Aasta on nüüd ilusti taas käima joostud, aasta depressiivseimgi päev üle elatud ja taas tuleb nentida, et “mida ma täna süüa teen” teemad on aktuaalsed ka aastal 2023. Üheks heaks mõtteks võiks olla Korea krõbekana vürtsikas kastmes. Korea köögis armastatakse vürtsikaid toite ja üheks Korea köögi alustalaks on Gochujang pasta, mis tehtud fermenteeritud sojaubadest ja tšillipastast ja mis annab ka sellele toidule iseloomuliku magusvürtsise maitse. Seda vürtsikat maitsepastat leiab suuremate poodide eksootiliste toitude letilt juba päris hästi, seega tasub see tõeliselt maitsev kanaroog kindlasti plaani võtta. Mina olen Gochujang pastat näiteks Selveri eksootiliste toitude letil näinud ja loomulikult tasub seda...

Heeringavõileib peedi-toorjuustukreemi ja munaga

See on üks hästi mõnusa maitsekooslusega ja ka silmailu pakkuv võileib, kus lisaks heeringale ja leivale maitset andmas veel peedi-toorjuustukreem ja keedetud muna. Kogu seda kooslust aitavad veel hapukassoolaste maitsepungadena ilmestada kapparimarjad. Selle võileiva idee on näpatud taanlaste toidulaualt, kus sarnase kooslusega võileiba nimetatakse Smørrebrød ja seda pakutakse sageli ka tänavatoiduna. Igal juhul on see järeleproovimist väärt kombo, sest tegemist on väga ilusa maitsekooskõlaga võileivaga. Selline kooslus sobib hästi ka pidulauale sättimiseks. Siis tee seda väikeste suupisteleibadena. Värviline ja silmailu pakkuv on see võileib igal juhul. Postitus sündis koostöös Viciga.

Kasukatort heeringa ja kiirmarineeritud sibulaga

Kasukas on ikka selline toit olnud, mida sageli pidulauale sätitakse. Pilkupüüdvat ja igale heeringasõbrale meeltmööda salatit saab aga teha ka tordi vormis, mis annab tulemuseks eriti piduliku nii silma- kui maitseilu pakkuva peolaua staari. Maitsekombinatsioon on klassikaline ja juba kasuka salatist tuttav, väikeseks pisut teistmoodi lisandiks on siin aga kiirmarineeritud sibul, mida tuleks enne tordile lisamist 10-15 minutit veiniäädika ja suhkruga marineerida. Nii muutub sibula maitse vähem intensiivseks ja mahedamaks. Võimalusel kasuta siin ahjupeeti, selle maitse on intensiivsem ja vähem vesine. Selleks tuleb lihtsalt peet fooliumi sisse keerata ja ca 1 tund ahjus 180-200 kraadi juures küpsetada. Siis koorida ja riivida,...

Tarretatud heeringa-kodujuustutort

Maitsev ja toitev heeringatort sobib hästi erinevatel pidulikel puhkudel lauale sättida. Mustast rukkileivast tordipõhi, vahele keedukartulikiht ja täidiseks heeringa-kodujuustu-muna kiht. Kõik see kõlab kokku üsna veatult ja hea on selle tordi puhul see, et võid selle juba eelmisel päeval külmkappi valmis teha. Pidulauale andes tuleks tort lihtsalt ära kaunistada ja soolane piduroog ongi olemas. Selline tarretatud heeringa-kodujuustutort sobib nii eelseisvateks jõulupühadeks eelroogade lauale või siis ka aastavahetuse ajal pidulikumaks tähistamiseks. Heeringat võid kasutada nii traditsioonilise maitsestusega heeringat, aga ka suitsumaitseline heeringas sobib siia kooslusesse hästi. Vici õlita heeringat on eriti mugav kasutada ja jääb ära see õliga sahmimine. Kaunistamiseks võid...

Kaks purkitehtud jõuluheeringat. Jõuluvürtsidega ja portveinimarinaadis ning tsitruste ja jõuluvürtsidega

Need kaks purkitehtud jõuluheeringa ideed ja kooslust on näpatud Skandinaavia, täpsemalt rootslaste jõululaualt. Ei ole vist kellelegi üllatuseks, et Rootsi jõululaual on heeringas alati aukohal ja seda tehakse väga erinevate maitsete ja kastmetega. Reeglina on rootsipärased heeringamarinaadid meie maitse jaoks üsna magusad. Minu jaoks pisut liiga, seega olen nende retseptide maitsetasakaalu oluliselt vähema suhkruga timminud. Minu meelest said mõlemad heeringad – portveinimarinaadis ja tsitrusemarinaadis – väga head. Või nagu mu abikaasa neid maitstes nentis, et miks ometi talle lapsepõlves sellist heeringat ei pakutud. Ta kasvas üles teadmisega, et ei armasta ega söö heeringat 🙂 Portveinimarinaadis jõuluvürtsidelt maitseväge saanud heeringas sobib...

Lihtsad suupisted L’Aperatif Tartare mini-toorjuustudega

Pidude hooaeg on käes ja eelseisvad jõulud väärivad tähistamist nii pere ringis kui ka sõpradega koos. Alati, kui seltskond koguneb, on teemaks väikese ampsus, mida suupistelauale sättida. Tõenäoliselt on igal perenaisel välja kujunenud oma lemmikud suupisted, mis ikka ja jälle kordamiseele lähevad, aga kindlasti on vahel tore ka midagi uut ja teistsugust katsetada.Üheks nutikaks nipiks on kasutada suupistete valmistamiseks L´Aperatif Tartare toorjuustuga minisuupisteid, mida on maitsestatud erinevate ürtidega. Sellised minisuupisted sobivad loomulikult ka niisama lauale panna, aga väikeste nutikate (maitse)lisadega saab neist ka erinevaid maitsvaid suupisteid valmistada. Mina valmistasin kolm erinevat ampsu: lehttaina ja päikesekuivatatud tomati pestoga padjale asetatud minijuust,...

Suupistelaud koos väärika proseccoga

Kolmas advent on peagi käes ja meeleolu kisub üha pidulikumaks. Väärikas Prosecco on kindasti midagi sellist, mida sobib pidulikumal puhul pakkuda ja millega piduroogasid väärindada. Canevel Brut Setàge Valdobbiadene DOCG on just üks sellistest jookidest, mida tasub pühadeks varuda ja pidulikul hetkel pakkuda. Näiteks suupistete juurde. Valdobbiadene on Veneetsiast 50 km kaugusel asuv iidne viinamarjakasvatuspiirkond. Just sellest piirkonnast on pärit ka Canevel Prosecco jaoks kasutatavad ja käsitsi korjatud viinamarjad, millest 90% on Glera viinamarjad ja täidluse lisamiseks on lisatud ka 10% Chardonnay marja. Tulemuseks on ilusti jooksva tiheda mulliga ja elegantse maitse ning erksa happesusega väga noobel Prosecco, millel on...

Hoisin kastmes krevetid köögiviljadega ja veidi ühest väärt poest ka

Igapäevaselt toiduga tegeledes on sageli vaja erinevaid kvaliteetseid tooraineid, mida pahatihti tavapoest ei leia. Seetõttu on mul aegade jooksul päris hästi sisse töötanud erinvad varustuskanalid, kust käin ikka aeg-ajalt oma varusid täiendamas. Üheks selliseks poeks, kust ikka aeg-ajalt läbi astun, on saanud KariaMarket. Senini käisin Lasnamäel Tähesajus, nüüd juba mõnda aega on aga avatud ka Kiili tänaval asuv Tammsaare KariaMarket, mis veel lähemal ja mugavamini ligipääsetav. Kui nüüd sellest, rääkida, et mis mind ikka ja jälle sinna poodi tagasi on viinud, siis kindlasti on see tavapoodidest erinev ja oluliselt laiem valik ja ka väga hea hinna ka kvaliteedi suhtega tooted....

Pisut pidulikum kana vormiroog kartuli ja rooskapsaga

See on ühest küljest lihtne ja teisalt igati ka pidulikumat olukorda välja kandev vormiroog, kus ühel ahjupannil küpsevad koos kana, kartul, armsad rohelised rooskapsad, punane sibul ja magusat maitsenüanssi lisavad kuivatatud jõhvikad. Kaste moodustub Maggi kanapuljongikontsentraadist tehtud puljongist, kuhu lisab hapukasmagusat maitset pohlamoos ja palsamiveiniäädikas. Soovi korral võib kastme sisse panna ka paar supilusikatäit viina. Alkohol aurustub küpsedes ilusti välja ja seega ei ole karta, et toitu süües pisut švipsi võib jääda. Samas annab see mõnusa lisamaitsenüansi, mis roa veel pidulikumaks muudab. Postitus sündis koostöös Maggiga.

Vahemerelised Kitsejuusturullid päikesekuivatatud tomati ja oliividega

Värsked ahjusoojad küpsetised on alati hea mõte ja eriti siis, kui need maitsevad nii mõnusalt kokkukõlavalt, nagu kitsejuustu, päikesekuivatatud tomati ja oliividega täidetud rullid. Valmistamisaeg ei ole märkimisväärne, kui kasutada valmis pärmi-lehttainast. Võimalusel eelista kindlasti võiga tehtud tainast. Täidiseks on aga kreemine Chavroux 100% kitsepiimast tehtud toorjuust, millele annavad omalt poolt veel maitselisa päikesekuivatatud tomatid ja oliivid. Chavroux kitsejuust on maheda maitsega toorjuust, mis sobib suure tõenäosusega ka neile, kes muidu kõige suuremad kitsejuustu sõbrad ei ole. Kitsejuustu maitse on toorjuustu puhul aimatav, aga väga mahe ja nauditav. Kasutada võib nii naturaalset kitsejuustu või siis ka viigimarjamaitselist, mis annab omalt...

Pirni-sinihallitusjuustu pirukas pekaanipähklitega

Pirn ja sinihallitusjuustu on kooslus, mis on loodud taevas. Olgu selleks siis pirni-sinihallitusjuustu salat, suupisted pirni ja sinihallitusjuustuga või ka seesama pirukas, kus täidises küpsevad kokku magushaput maitsev andev pirn, soolakas ja kreemine Saint Agur külluslik sinihallitusjuust ja seda kooslust on kroonimas krõmpsuv pekaanipähkel. Väga mõnus kooslus, mis soib nii pidulauale sättida kui ka argipäeva pisut pidulikumaks muutma. Siin retseptis on pirukapõhjaks hapukoore-muretainas, aga kiirema variandi puhul võid kasutada kas siis valmis pärmi-muretainast või valmis muretainast. Täidise puhul on aga võtmerollis Saint Aguri kreemine ja parajalt intensiivse maitsega väga mõnusa maitsetasakaaluga Saint Agur sinihallitusjuust. Seda võib täidisesse kohe ohtralt jaotada,...