Vici fileest kalapalad bataadifriikatega, burksi vahel ja avokaado-kodujuustusalatiga

Oma töö tõttu on mul õnn ja privileeg proovida ja maitsta paljusid erinevaid uusi tooteid ja seepärast olen päris hästi kursis turul olevate uudistoodetega. Nii asusin hea meelega katsetama NEID Vici uusi kalapalasid, mis valmistatud hakitud ookeanikalafileest ja kus filee sisaldus on üle 60% ehk siis kalapalas on täiesti korralikult head kalafileed ja ülejäänu osa moodustab mõnusalt krõbedaks küpsev paneering. Koostist uurides ei olnud ka millegi üle uriseda, kõik koostisosad olid ilusti arusaadavad ja põhjendatud. Midagi ei ole kunstlikult värvitud ega lisamaitsestatud. Tunnistan, et sellised kalapalad on mulle kui kingitus, sest olles ise väga suur kalasõber, on pere noorimal kalaga...

Prantsusepärane koorene kana-seenehautis

Hästi maitsev ja mõnus prantsusepärane kanahautis ühendab endas kooreses valge veini kastmes haudunud kana ja seened. Valmistamiskäik ei ole keeruline, kuid tulemus on selline, mis sobib ka pidulauale panna. Miks mitte valmistada sellist hautis lihavõtete puhul pearoaks. Puljongina kasuta Maggi kanapuljongikontsentraati, mis annab kastmele väga mõnusa tummise meki. Postitus sündis koostöös Maggiga.

Tšehhi õlis marineeritud juust ehk Nakládaný hermelín

Kuidagi on juhtunud nii, et elu on mind ja peret rohkem viinud päris mitmel korral Prahasse. Esimene kontakt selle linnaga oli ligi paarkümmend aastat tagasi, kui lapsed veel väikesed olid. Abikaasa töötas siin nimelt mõne aasta Prahas ja tänu sellele käisime ka sageli Eesti-Praha vahet. Ikka autoga, sest lennukipiletid olid sel ajal ebamõistlikult kallid, et lihtsalt lõbu pärast niisama kogu perega lennata. Omamoodi oli isegi tore see kulgemine, ainult kui seda Poolat ees ja vahel poleks olnud, kus tol ajal nappis kiirteid ja kevadisel ajal tuli lõputute asulate, kiirusepiirangute, kitsaste ja lagunenud teede ning seal kulgevate hobuvankritega hakkama saada. Nüüd...

Haluski (halušky) ehk kapsaga nuudliroog

Kapsas, peekon ja nuudlid või lindiline pasta ei kuulu just esimesena pähe kargavate koosluste hulka. Seepärast jäin retsepti pikemalt silmitsema, kui mingit hoopis teist otsingut kusagil retseptikogudes parasjagu sooritasin. Lähemalt uurides selgus, et tegu on Ida-Euroopas, eelkõige just Poolas, aga ka Saksamaal ja sealsete idapoolsete naabrite hulgas hästi levinud kooslusega. Selle roa võtmeks on või ja peekonist sulanud rasva sees karamellistatud sibul ja kapsas, millele siis segatakse hiljem juurde keedetud lintnuudlid või muu lindiline pastatoode. Ja krõbedaks praetud peekon. Poolas tehakse seda rooga ka vorstiga (kielbasa). Chorizo, pancetta või ka prosciutto on ka igati õigustatud ja toimivad asendused peekonile. Igal...

Mehhiko mõjutustega kanasalat avokaado ja koriandri-laimikastmega

See pilkupüüdev ja värvikirev salat on inspireeritud minu viimasest reisist Puerto Ricosse, kust mõned päevad tagasi koju saabusin. Puerto Rico köögi ja toitude kohta pean tunnistama, et väga suuri lemmikuid sealt ei leidnud. Sealse köögi alustaladeks on erinevad tärkliserikkad juurikad, jahubanaan ja põhiliseks töövõtteks on fritüür, milles nad kipuvad kõiki toite valmistama. Seetõttu langes minu sealviibimise ajal väljas süües tihti valik justnimelt salatile. No ei taha sealses kuumuses friteeritud erineva täidisega pirukalisi süüa. Mitte et nad halvad oleksid, aga hing ihkab midagi kergemat. Näites Southwest Salad nime all pakutavat Mehhiko mõjutustega värvikirevat salatit, mis sai seal olles üheks lemmikuks. Tõlkida...

Olde Hansa restoran ja miks võiks sinna pidusööki nautima minna

Alustama pean sellest, et Olde Hansa restorani teavad vist küll kõik tallinlased, kuid sinna satutakse üsna harva. Samas jääb alati Raekoja platsilt läbi minnes ka Olde Hansa silma ja sageli ka kõrva. Ma ise käisin viimati seal ikka mitmeid aastaid tagasi ja kui nüüd küsida, et miks ma sinna vahepeal läinud ei ole, siis võtab see korraks kukalt kratsima. Ju on põhjuseks see, mingil kummalisel moel tundub see olevat suunatud Tallinna külalistele ehk siis mitte kohalikele. Kui nüüd järele mõtlema hakata, siis päris nii see ei ole ehk siis elamust, põnevat toitu ja nauditavat etendust koos killukese ajalooga saab sealt...

Luksuslik magustoit. Vaarikasorbett proseccoga

See on hästi lihtne ja samas suurepäraselt toimiv elegantne dessert, mille puhul on vaid kaks koostisosa. Õrn marjane hapukasmagus sorbett ja roosa prosecco. Sorbett kujutab endast puuvilja- või marjapüreest ja suhkrusiirupist tehtud külmutatud magustoitu, mida külmutamise ajal ühtlaseks vahustatakse. Sorbetile lisatakse vahel ka alkoholi, mis aitab vähendada jääkristallide teket ja anda maiusele siidisema konsistentsi. Siin magustoidus kasutatud sorbetiks SEE LaMuu vaarika-prosecco sorbett, mis sobib hästi ka veganitele ehk siis jäätis on täistaimne. Et aga küll küllale liiga ei tee, siis võib pokaali või klaasi sätitud sorbetile peale kallata veidi SEDA Casa Canevel roosat proseccot. Casa Canevel elegantne ja delikaatse erksa...

Kihiline magustoit musta leiva puru, jõhvika toormoosi ja kohupiimavahuga

Lihtne ja samas alati toimiv kooslus, kus kohev kohupiimakreem saab endale seltsiks hapuka jõhvika toormoosi ja röstitud kaneelise musta leiva puru. Toormoosina võid kasutada ka mõnest teisest soovitavalt hapuka alatooniga marjast tehtud (toor)moosi, seega piilu oma sügavkülmasahtlisse ja ka näiteks vaarika toormoos võib selles koosluses väga maitsva etteaste teha. Eesti Vabariigi sünnipäev läheneb ja nüüd võid osaleda oma mustast leivast tehtud pidutoidu fotoga Eesti Pagari fotokonkursil. Eesti Pagar korraldab veebruaris piduliku fotokonkursi ilusamate Mustast leivast tehtud toitude leidmiseks! Konkurss toimub 6.-24. veebruar, mil kõik on oodatud saatma pilte enda lemmikust retseptist, mis sisaldab Eesti Pagari Musta leiba. 3 parimat saavad auhinnaks...

Kilupirukas rukki-kartuli muretainast põhjal

Eesti Vabariigi aastapäev on lähenemas ja see on tähtpäev, mil saavad taas Eesti köögi alustaladeks olevad kilu, kartul, must leib ja kama taas au sisse tõstetud. Üks pidulauale hästi sobiv pirukas on kilupirukas, kus saavad kokku rustikaalsele kartuli-rukkijahust muretainapõhjale sätitud võis hautatud porru ja soolakas kilu, mis pirukale mõnusa vürtsise maitsenüansi annab. Selle seob kõik kokku koore-munasegu ja serveerides võib pirukale sättida ka keedetud muna. Meie hea tuttav muretainapõhi saab rahvusmugulat kartulit ja meile igiomast rukkijahu kasutades hoopis teise mõõtme. Kes proovinud on, need väidavad, et maitset on sellises muretainas oluliselt rohkem kui tavapärases variandis. Tervislikkuse argument tuleb ka lisaks,...

Võileivatort musta leiva, suitsukanakreemi ja munavõiga

Võileivatordid on alati hea mõte, kui on vaja pidulauda katta. Maitsevad hästi ja pakuvad ka silmailu. Selles tordis on kombineeritud erinevates kihtides munavõi ja suitsukana-toorjuustukreem. Vahekihtideks on must leib, mis on lausa kohustuslik, kui katta Eesti Vabariigi pidulauda. Valmista võileivatort mõni tund varem, kui plaanid seda lauale panna. Nii saavad maitsed omavahel sõbraks saada ja tort parajalt tõmmata. Eesti Vabariigi sünnipäev läheneb ja nüüd võid osaleda oma musta leiva toidufotoga Eesti Pagari fotokonkursil. Eesti Pagar korraldab veebruaris piduliku fotokonkursi ilusamate Mustast leivast tehtud toitude leidmiseks! Konkurss toimub 6.-24. veebruar, mil kõik on oodatud saatma pilte enda lemmikust retseptist, mis sisaldab...

Suupisteleib heeringa ja munasalatiga

Mõnus kerge suupisteleib, kus röstitud leivale ja heeringale annab krõmpsuva vahekihi munasalat kurgi ja redisega. Selliseid võileibu võid pakkuda argipäeval suurema einevõileivana või siis pidulikematel puhkudel väiksematel leibadel ja suupistetena. Krõmpsuvad ning mahedamaitselised redis ja värske kurk koos tummise keedumunaga sobituvad soolaka heeringaga imehästi. Postitus sündis koostöös Viciga.

Värvilised suupisteleivad Herne- ja peedikreemi ning musta leivaga

Eesti Vabariigi aastapäev on lähenemas ja vaikselt võib hakata mõtteid sättima ja kätt harjutama meie Eesti sünnipäevalaua katmiseks, et seda sündmust väärikalt tähistada. Pidulauale sättimiseks sobivad hästi värvikirevad ja maitseküllased suupisteleivad, kus mustale leivale sätitud rohelise herne- ja peedikreemi ning erinevaid lisandeid. Üsna neutraalse maitsega köögiviljakreemidele sobivad mitmed erinevad lisandid, nii et igaüks võib enda lemmikkombo ise välja töötada. Siin retseptis on lisatud külmsuitsuforelli, kilu ja heeringat, aga kui sa kalasõber ei ole, võid sarnaseid suupisteleibu teha ka suitsukana, singi, seente või ka juustuga. Maitsev, pidulik ja pilkupüüdev jääb see vaagnatäis igal juhul. Eesti Pagar korraldab veebruaris piduliku fotokonkursi ilusamate...