See vana hea hakklihakaste väikese suvise lisandi ehk suvikõrvitsaga

Tunnistan, et kuigi tööga seotult on meie pere toidulaud üsna mitmekesine ja täis erinevaid maitsekatsetusi, siis vahel on menüüs ka vanad head turvalised klassikud. Ja tundub, et põhjusega, sest sel toidukorral ei kipu keegi virisema ega sonkima vaid taldrikud poleeritakse puhtaks ja vahel tõstetakse ka lisaports ette. Ei teagi, mis kiindumussuhe meid selle hakklihakastmega liidab, aga nii see on ja vanal heal klassikul on kindel koht paljude toidulaual. Nüüd, suvisel ajal kui suvikõrvitsapuhmas üle päeva taas oma viljadega kostitab, tekkis mõte katsetada suvikõrvitsa ja hakklihakastme kooslust. Tulemus oli üllatav ehk siis riivitud suvikõrvits sobitus hakklihakastmega suurepäraselt ja suureks boonuseks oli...

BBQ-maitseline rebitud kanakintsuliha

Rebitud kanakintsuliha on mõnus mugavustoit, mis teeb end peaaegu ise valmis ehk siis panustada on vaja minimaalselt, samas on tulemus selline, mis kergelt sõltuvust tekitab. Meil on see sageli menüüs ja on lastekamba kindel lemmik. Alati tullakse lisa küsima. Serveeri rebitud kanaliha kas krõbedaks röstitud saial, hamburgerikukli vahel või bao-kuklitega, paku juurde värskeid salatilehti ja köögivilju, soovi korral ka koos juustuviiluga ja mõnusamat ampsu on keeruline välja mõelda. Soovitan kasutada rebitud kanaliha valmistamisel nahata ja kondita broileri kintsuliha, mis jääb mahlasem kui kuivaks küpsema kippuv kanafilee. Tänu Maggi uuele BBQ-maitselisele kastmele jääb kanalihale hästi mõnus kergelt suitsune maitse nagu oleks...

Nizza salat. Suvel pea kohustulik

Meie iga-aastase suvemenüü pea kohustuslikuks salatiks on saanud Nizza salat ehk Salade Niçoise. Või no tegelikult selle salati kodustatud ja lihtsustatud variant, kus leiavad oma koha suvised viljad ja oma kanade munad. Originaalretseptist on ta küll pisut erinev, kuid kohustuslikeks komponentideks on hea tuunikala, muna, värsked kartulid ja aedoad. Täiesti ajatu ja alati maitsemeeli hellitav kooslus. Parim suvemagusate köögiviljadega! Sellest salatist on üsna kerge sõltuvusse jääda, sest siin saavad kokku suurepäraselt kokku sobituvad maitsed. Rohelisele salatile laotatuna, maitseks veel mõnus salatikaste ja… no viib keele alla. Mulle meeldib kartuli lisada veel pannil krõbedaks praetuna. Nii on salati koosmaitse veel rikkalikum...

Õuna-Mündi limonaad

Mõnusalt kuum suvi kestab ja vähemalt minu mündipeenar on väljunud igasuguse kontrolli alt. Nii palju münditeed ei ole meie pere suuteline ka mitme aasta jooksul ära jooma, kui seal peenral sirgumas on. Siis ongi tark mündile uusi kasutusvõimalusi otsida. Üheks võimaluseks on teha mündisiirupit, millest saab edasi arendada väga mõnusa õuna-mündi limonaadi. Mõnus värskendav limonaad ja kuum suvi käivad ikka käsikäes. Sellise limonaadi võid kohe puhkusepäeva hommikul valmis segada ja nii on jahutav mõnus jook terve päeva jooksul käepärast. Samamoodi võid suurema kannu- või purgitäie limonaadi valmis teha siis, kui külalised saabumas. Mõnus on seda limonaadi valmistada kraaniga purki, nii...

Röstitud paprika ja balkažaan ahjutomatite ja basiilikupestoga

Käes on imeline aeg, kui selleaastases kuumas suvepäikeses küpsenud viljad hakkavad valmima ja kõigel on nüüd päris maitse ning suvemagus alatoon. Oi, kuidas ma seda aega armastan ja igal aastal püüan neid maitsed talletada nii, et ka talvisel verevaesete viljade ajastul need suvest küllastunud maitsed ikka meeles püsiksid. Köögiviljatoidud on praegu lihtsalt parimad ja vajavad nii vähe, et midagi tõeliselt maitsvat valmis teha. See baklažaanist, paprikast ja tomatitest valmistatud taldrikutäis on üks neist toitudest, mis liialt vaeva ei nõua. Mõnus mahlane täistaimne taldrikutäis jääb eriti maitsev just praegu ehk suvemagusate köögiviljadega valmistades. Ahjus või grillil röstitud köögiviljad aitab maitseküllaseks roaks...

Lihtne Suvemarjakook. Tuntud ka kui kuningannakook

Suvi edeneb nii, et ei jõua järge pidada ja pidev kuumus on põhjustanud selle, et ka kõik marjad valmivad turbokiirusel. Maasikad on oma etteaste teinud, nüüd on aeg vaarikate käes ja kui ikka lõõskav 30-kraadine päike päev läbi keevitab, siis on vaja marju korjata igal päeval. Seega on hetkel aukohal igasugused kooslused, kus on võimalik marju ära kasutada ja kuningannakook on üks neid suvekoju sobivaid lihtsaid kooke, millele saab sättida parajasti hooajalisi marju. Kuningannakook kõlab küll kuninglikult, aga tegelikult on tegemist lihtsa ja samas hästitoimiva kooslusega, kus suvemarjad saavad särada. Kuningannakook on hästi tuntud meie põhjanaabrite seas, kust ka selle...

Kuuma ilma külm tomatisupp. tuntud kui gazpacho

Uskumatult kuum suvi kestab ja pean tunnistama, et mulle see meeldib. Jah, on palav ja jah, kastmisest on küll kõrini, aga samas tunned, et oled sellelt kauaoodatud suvelt saanud kõike, mida ootasid ja lootsid ning rohkemgi veel. See on isegi omamoodi põnev, kuidas ka siinsamas Eestis lülitud instinktiivselt vahemerelisele režiimile ehk siis päeval eriti süüa ei tahagi ja keskendud pigem kergetele toitudele. Külmsupid ongi ehk ülim, mida sellise ilmaga suudad süüa. Ja siis õhtul, kui ilm jahedamaks muutub, tekib esimest korda päeva jooksul mingi selline tunne, mida võib söögiisuks kutsuda. Ja siis on tore koos pere, sõprade või sugulastega laua...

Külm kodujuustukaste muna, kurgi ja tomatiga

Kuum suvi muudab toidutegemise lihtsaks. Eeldused loob see, et värsked suvemagusad viljad on järjest valmis saamas ning tänu sellele on suurepärane tooraine käepärast. Minul lisandub suviti veel see boonus, et säravkollase munakollasega munad tulevad oma kanadelt. Teiseks muidugi see, et kes see ikka soovib kuuma ja päikeselise ilmaga pikalt kööki kapselduda. Mina kohe kindlasti mitte ja nii ongi suviste lemmikretseptide loetelus mitmeid imelihtsaid ja suvel suurepäraselt toimivaid kooslusi. Nüüd, kui ka värsked kartulid hakkavad valmis saama, on mõnus neid nautida lihtsa ja väga maitsva külma kastmega, kuhu saab sisse segada suvemagusaid tomateid ja kurke. Toekust aitab lisada keedetud muna. Imelihtne...

Mahlane grillitud seafilee

Troopiliselt kuumad jaanid on selleks korraks möödas, aga kindel võib olla selles, et ka peale jaanilõkke ääres grillimist tõstetakse grillidele eelseisva suve jooksul jätkuvalt palju head ja paremat. Kes millise maitse sõber parasjagu on, see ka vastavalt sellele on grillroad valib. On neid, kelle jaoks ainuvõimaik on traditsiooniline äädikašašlõkk, aga ka neid, kes pigem uut ja põnevat eelistavad. Kindlasti tasub lihale lisaks grillile ka erinevaid köögivilju sättida. Nii saad oma grillilaua mitmekesisemaks ja ka tervislikumaks muuta. Kes aga armastavad isetehtud marinaade ning lahjemat liha, mis on samas mahlane ja mõnus, võiksid katsetada Maggi BBQ marinaadis kümmelnud ja siis tervelt grillitud...

Grillitud kanakintsud aasiapärases marinaadis

Suur suvi ja eelseisev jaanipäev viitavad üsna selgelt grillihooaja saabumisele ja huugavatele grillahjudele olgu nendeks siis vana hea söegrill või mugavust lubav gaasigrill. Ja tegelikult ei olegi vahet, millisel grillil toitu grillida kui valmistamisele tulevad supermaitsvaid omatehtud marinaadis kümmelnud kanakintsud. Sarnane marinaad sobib tegelikult ka sealiha või, miks mitte, ka kala või köögiviljade marineerimiseks. Iseloomulikuks aasiapärastele marinaadidele saavad siin kokku erinevad maitsenüansid – magus, soolane, terav, hapukas ja umami maitse. Lisatud suhkur aitab grillitud kintsudele mõnusalt karamellise kihi vormistada. Tulemus oli täpselt selline, et seni kuni pilti tegin, pidin laua ääres ootavatele perepoegadele rahustavalt kinnitama, et kohe-kohe saab valmis. Juba...

juustuga küpsetatud Suvised ahjuköögiviljad

Suvel, kui kõik viljad muutuvad magusaks ja mahlaseks, tasub köögiviljadega end mitte tagasi hoida. Vähemalt minuga juhtub küll nii, et võin sujuvalt kolm korda päeva köögiviljatoite süüa ja mõneks ajaks kõik lihad ja kalad ära unustada. No ja kui sul juustu jagub, siis tegelikult polegi rohkemat vaja, kui need mõnus-magusad köögiviljad ohtra juustuga üle puistata, pisut maitset küüslaugust, oliiviõlist, sidrunimahlast, soolast ja piprast ja no…nii hea!!! Aga et oma õhkamistele mingi kasulikum vorm anda, siis toongi siin ära kaks lemmikut juustuga küpsetatud suvist köögiviljarooga. Ise ikka vahel mõtlen, et huvitav, kui mitu aastat ma peaks neid toite järjest sööma, et...

Midagi eriti hõrku. Koorene Pastaroog spargli ja trühvliga

Vahel võib end hellitada ja midagi tõeliselt head endale lubada. Koorene ja trühvliga maitsestatud pastaroog on tõeline maiuspala kõikidele suurtele ja väikestele pastasõpradele. Spargel annab pastale kergust ja kevadist värskust, samas kui koorene trühvlimaitseline kaste lisab maitsemeeli hellitavat küllust. Juustuga ei tasu selle roa puhul koonerdada ja seda tasub lisada nii kastme sisse kui ka hiljem pastale peale raputada. Tegelikult on nii, et trühvlit võiks päris julgelt erinevates toitudes kasutada. Kartuli ja trühvli mõnusast kooslusest kirjutasin SIIN postituses ja tegelikult sobib trühvel väga paljude toitude sisse maitseküllust lisama. Pastaroog trühvliga on puhas klassika ja peaks kõikide pastasõprade maitsemeeli tõeliselt hellitama....