Mõnus grillitud köögiviljadega salat SErrano singi või kalkunifileega. tomatisalat burrataga

Pean tunnistama, et oma igapäevaste toiduvarumistega liiga sageli Maxima poodidesse ei satu. Põhjus on lihtne: minu läheduses ei ole lihtsalt ühtegi suuremat Maxima poodi ja selles poes käik tähendab ikkagi pisut pikemat sõitu teistesse linnaosadesse. Sellegipoolest olen vahel ekstra Maximas käigu plaanidesse võtnud, sest mulle lihtsalt meeldib erinevaid valikuid uudistada ja poodide pakutavaga end kursis hoida. Kui mulle tehti ettepanek tutvuda praegu Maximas poes odava hinna kampaania raames pakutavate sooduspakkumistega, võtsin selle hea meelega vastu. Taaskord hea võimalus end pakutavaga kurssi viia ja mis saab heade ja odavate pakkumiste vastu olla. See, mida osta ja mida ostetust valmistada, jäi minu...

Lihtsad lisandid grillitud liha juurde – kartuli grillvardad ja täidetud seened

Viimaste päevad pea suvesoe ilm (eriti kui tuulevarjuline koht leida) on andnud hea põhjuse grillid talvetolmust puhtaks pühkida ja selle kevade esimesed grillroad lauale kanda. Nii mõnusad on need esimesed kevadised õues toiduvalmistamised ja söömised ja praegu on hea mõelda ka selle peale, et neid on tulemas veel palju-palju. Minul on olnud see õnn, et tööga seotult saan ära proovida paljud selle hooaja grillilihade ja -vorstide uudised ja nii on lihtne endale lemmikud kohe hooaja valguses välja valida. Kui aga grilltoodete testimiseks läheb, siis tekib alati küsimus, mida sinna juurde pakkuda. Üheks kiireks ja käepärasest lahenduseks grillitud toitude juurde on...

Roheline idusalat avokaado ja uputatud munaga

Kevad oma vääramatu jõuga on lõpuks ometi käes. Muru muutub iga päev järjest rohelisemaks ja mullast litsuvad end välja kõik elujõust pakatavad kevadlilled. Järjest enam hakkab pikaks veninud päev andma kinnitust sellest, et ürgne tärkamise jõud vallutab kogu loodust. Samad muudatused mõjutavad ka meie igapäevaseid soove ja eelistusi ning talvetardumusest tulles tekib järjest enam isu rohe-rohelise ja värskusest pakatava toidu järele. Nüüd tasubki oma toidulauale sättida idusid, ohtralt värsket rohelist kraami ja toidulaud võiks ühtlasi pisut kergemaks muutuda. Nii aitad oma kehal talvetaagast vabaneda ja samas võid olla kindel, et toidulauale satub piisavalt väärtuslikke vitamiine, mis aitavad kevadväsimust peletada. Seda...

Mahlane põhjata juustupirukas kodujuustu, singi ja paprikaga

Juustupirukas on alati kindla peale minek ehk siis tean vähe inimesi, kes suudaks ahjuukse vahelt imbuva küpseva juustu täidlase lõhna peale külmaks jääda. See juustupirukas on pisut teistmoodi seepärast, et tegemist on põhjata juustupirukaga, kus mahlane juustu-kodujuustu täidis ongi kogu pirukas. Ärajäänud pirukapõhi muudab küpsetise valgurikkaks suupisteks teha, kus süsivesikuid oluliselt vähem, kui tavapirukas. Maitselisa annavad juustule nii paprika kui suitsusink ning mahlasust lisavad pirukale laotatud tomativiilud. Juustuna on siin kasutatud Leedus valmistatud Džiugase kõvajuustu, mis on mõnusalt puhta juustuse maitsega kvaliteetne toode. Džiugas juustusid on saadaval erineva laagerdusaja ja maitseintensiivsusega. Neid juustusid on laagerdatud kas 12, 18, 24 või...

Lihtsad gluteenivabad kaerapannkoogid banaaniga

Pannkook ja kodutunne käivad ikka koos. Mõnus pannkookide praadimise lõhn tekitab turvalise tunde ja pühapäevahommikused pannkoogisöömised on need, mis põlistavad positiivsed emotsioonid. Eks ole pea kõikidel pliidi ees toimetajatel oma käe sisse töötatud pannkoogiretseptid, aga vahel tahaks sinna vahele ka pisut vaheldust ja need täistera kaerapannkoogid banaaniga olid meie jaoks meeldivaks üllatuseks nii maitse kui ka valmistamise lihtsuse ning tervisliku koostise tõttu. Pannkookidest rääkides on oluliselt kohal ka pann, millel need valmis küpsetada. Või no tegelikult on üldse minu jaoks hea pann köögis toimetamise mugavuse üheks võtmekomponendiks. Olen läbinud kõik need faasid, alates sellest, et katsetad ära soodushinnaga müüdavad pannid,...

Kolm lihtsat ja maitsvat purgisalatit

Kiirel päeval või ka oludes, kui kogu pere on kodukontoris ja/või distantsõppel ning kellelgi ei ole mahti argilõunat valmistada, on tark kappi pista mõned purgisalatid. Need võib valmis sättida kasvõi eelmisel päeval ja igaühe eelistusi silmas pidades. Kes armastab kana, saab kanaga salati, kes suitsulõhe sõber, sellele riisi, muna ja suitsulõhega salat ja kes Caesari salati fänniks, saab endale mõnusa purgi-tsessu. Nii saabki kiirel lõunapausil purgisalatist tõhus ja maitsev suutäis, mida võib nautida otse purgist või siis salat hoopis taldrikule ümber kallata ja seal läbi segada. Siin ülal pildil ongi näha kolm erinevat salatit, mis valmistatud põhimõttel, et igaühele midagi....

Mõned nipid ja soovitused, kuidas targalt ja tervislikult toituda

Laste, aga ka täiskasvanute toidulaud, täpsemalt toidulaua tervislikkus ja mitmekülgsus on kardetavasti paljude jaoks paras peavalu ja murekoht. Ei ole ka mina siinkohal erand ja kardan, et nii mõnigi hall juuksekarv on põhjustatud murest, et laps ei söö korralikult või ei söö nii mitmekülgselt, et kõik vajalikud ained toiduga kätte saada. Omalt kogemustele tuginedes võin öelda, et lapsi mitmekülgselt sööma panna on võimalik, aga see nõuab päris palju tööd ja pühendumist. Kõige teadlikum olin toiduvalikute puhul kolmanda lapse puhul, kuigi ka siin on olnud tagasilööke piisavalt. Esimestel eluaastatel oli laps piltlikult kõigesööja ja hea isuga sõi ta nii kala kui...

Täidetud munad külmsuitsuforelliga

Täidetud munad või munavõi ja lihavõtted käivad ikka käsikäes. Tavaliselt niipidi, et esmalt värvid mune ja kui pidu peetud, siis saab selle munalaari edukalt kas munavõiks töödelda, aga kui tahad pisut pidulikumat varianti, siis võib meisterdada hoopis täidetud mune. Meie peres on täidetud munad alati au sees ja kaovad laualt kiirelt. Munakollasest tehtud kreemi sisse sätin alati ka sinepit. Minu meelest teeb see maitse hästi mõnusaks. Peale võib aga sättida toorsuitsuforelli. Sinepine munakreem ja kergelt suitsune forell suudavad väga mõnusa maitsekoosluse tekitad. Kaunistada võib neid mune erkrohelise wakame vetika ja seesamiseemnetega, aga sobib hästi ka tillioksake, idud või lihtsalt oksake...

Suitsukanapirukas kartuli-muretainapõhjal

Eelseisvateks lihavõttepühadeks võib varakult valmistuma hakata. Kui magusa poole pealt on valik lihtne – kas pasha, kulebjaaka või muu kohupiimamaius – siis soolase osas võiks mõtteid näiteks mahlase kanapiruka suunas sättida. Maitsev ja külluslik pirukas, kus rustikaalsele kartuli-muretainapõhjale seab end sisse Oskari marineeritud suitsukana koos pannil hautatud porrulaugu, koore-muna täidise, juustu ja tomatiga. Selline pirukas sobib kas siis õhtusöögiks, kohvikõrvaseks või siis hoopis pidulauda ehtima. Juurde võid pakkuda värsket salatit. Postitus sündis koostöös Oskar Lihatööstusega.

Pasha valge šokolaadi, pähklite, marmelaadi ja kuivatatud jõhvikatega

Lihavõtete ajal tuleb ikka külluslikku pashat valmistada. Rammus ja maitsev magusroog maitseb hästi nii suurtele kui väikestele ja kaunistab iga pidulauda. Selle pasha puhul aitab magusa maitse eest hoolitseda valge šokolaad, mille toel pasha ka taheneb. Lihavõtteroogadele kohaselt on pasha parajalt rammus ja külluslik, seega puista sinna sisse lahke käega hakitud marmelaadi, hapukaid kuivatatud jõhvikaid ja mandleid või pähkleid.

Kanakoiva confit ehk pikalt haudunud kanakoib ürdise kartuli-köögiviljalisandiga

Confit´ st rääkides meenub tõenäoliselt paljudele esimese asjana pardikoiva confit, mis valmib pikalt madalal temperatuuril pardikoiba rasvaine sees hautades. Sarnasel moel on võimalik teha ka kanakoiba ja tulemus võib sind tõeliselt üllatada. Muidu üsna argine kanakoib saab tõeliselt hõrgu viimistluse ja liha kukub sõna otseses mõttes kontide küljest lahti. Sama maitseküllast kastet, milles kanakoivad küpsevad, saab hiljem edukalt kasutada teiste toitude maitsestamisel. Nii on näiteks sama õli sees valmistatud kanakoivale lisandiks sätitud kartul koos suhkruherneste ja spargliga. Kana maitsestamise eest hoolitseb Maggi BIO Herbs puljongikuubik. Mina kasutasin ürdipuljongi kuubikut, mis näppude vahel peenemaks pudistades muutub hoopis ürdiseks maitseaineks. Väga mõnus...

ToorMArineeritud kapsas peediga. Meie lemmik!

Esmalt pean alustama sellest, et oleme juba mõnda aega sõltlased. Sõltuvuse tekitajaks on olnud Balti Jaama ja Keskturul müüdav punane kapsas. Absoluutselt iga kord, kui turule satume, tuleb ka seda kaasa haarata. Ja kui kodus see kapsas otsa saab, siis tuleb kiirelt leida põhjendus või vabandus, et turul tiir jälle ära teha ja muu kraami hulgas…ikka seda kapsast tuua. Juba tükk aega kummitas mind mõte, et tõenäoliselt on seda kapsast võimalik ka ise teha. Guugeldasin nii eesti kui inglise keeles ja saingi tulemuseks mõned vahvad peediga kapsaretseptid, aga need ei olnud ikka päris need õige maitsega. Õige retsepti otsimise paine...