Kreemise toorjuustu vahekihi ja kaerajahust põhjaga õunakook

Kohupiimakookdele vahelduseks võib katsetada sarnast kooki toorjuustuga valmistada. Toorjuustu saab lisada nii vahekihile kui ka tainale, mille tulemusena saab tainasse lisatavat võikogust veidi vähendada. Toorjuustu vahekiht jääb hästi kreemine ja siidine ning pisut luksuslikuma olemisega kui tavaline kohupiimakook. Kaerajahu kasutamine aitab kooki ühelt poolt tervisesõbralikumaks muuta ja teisalt lisab ka mõnusalt magusat kaerast maitset. Siin koogis võib kasutada erinevaid Philadelphia toorjuustusid – kes soovib lahjemat versiooni, võib kasutada rasvavaesemat toorjuustu, kes aga eelistab laktoosivaba kooki, võib valida Philadelphia juustudest laktoosivaba variandi. Kaerajahust põhjal kreemise toorjuustu vahekihiga õunakook Kogus: 8-le Põhi: 4 dl kaerajahu 100 g võid 50 g toorjuustu 1...

Vürtsikas kõrvitsa toorjuustu kook karamellise kattega

Peale tühjaks uuristatud kõrvitsate pidu on kindlasti paljudel kodus vastu vaatamas õõnsate silmaaukudega ja hõreda hambumisega pirakas kõrvitsaline, keda ei raatsiks päris prügikasti poole ka nügida. Halloween peab aga ruumi tegema hingedepäeva ja sealt järgnevatele Martidele-Kadridele. Üheks kõrvitsale uue elu andmise võimaluseks on mahlane, kihiline ja külluslik kõrvitsa toorjuustukook karamellise kattega. Sobib hästi ka eelseisva nädalavahetuse väärindamiseks.  Siidise sisuga kreemine külluslik kõrvitsakook on selline suutäis, mis suudab ka tavalise halli argipäeva kuldseks ja pidulikuks muuta. Kõrvitsapüreega toorjuustune vahekiht koos mahedate soojade vürtsidega on üllatavalt maitsev kooslus. Kui sinna juurde lisada veel ingverist pisut särtsu saanud krõbe põhi, vahukoorene pealiskiht ning...

Fetajuustuga täidetud jalapeno piprad peekoniümbrises

See imelihtne ja samas hästi küllusliku maitsekombinatsiooniga suupiste on viimasel ajal meil peres igareedeseks kohustuslikuks suupisteks saanud. Mõnus ampsata enne, kui tõsisema õhtusöögi juurde asuda. Hea lihtne ka valmistada ehk siis valmib pea möödaminnes. Avastasin selle koosluse poolkogemata kui külmkapist vaatasid vastu poolik fetajuust ja padrone piprad, mis on natuke teine teema kui jalapenod. Ehk siis siin sobib kasutada nii padrone pipraid kui ka jalapenosid. Eesti olusid arvestades tuleb lähtuda sellest, mida kätte saab. Padrone pipraid olen saanud Prismadest ja viimati neid otsima minnes leidsin sealt lahtiselt hoopis hästi ilusad läikivad ja pringi ihuga jalapeno piprad. Samamoodi leidsin Stockmannist kollaseid...

Küpsetamata külluslik šokolaadi-toorjuustukook Philadelphia Milkaga

Hästi lihtsa valmistuskäiguga külluslik toorjuustukook, mille valmistamisel ei ole vaja isegi ahju sisse lülitada. Kreemist ja mõnusalt karamellise maitsega Philadelphia Milka toorjuustu aitab täiendada tume šokolaad, mille toimel kook ka külmas taheneb. Peale võib puistata aga toorkakao pulbrit, mis annab koogile pisut mõrkjat maitsenüanssi. Soovi korral võib koogi sügavkülma pista, nii on tulemuseks hoopis jäätisekoogi nime vääriv hõrk maius. Küpsetamata külluslik šokolaadi-toorjuustukook Kogus: 8-10-le Koogipõhi: 150 g Digestive küpsiseid 50 g metspähkleid 1 sl kakaopulbrit 75 g võid, sulatatuna Toorjuustukiht: 2 dl 35%-list koort, vahustatuna 1 tl vanillisuhkrut 0,5 dl rafineerimata roosuhkrut 3 pakki (3x175g) Philadelphia Milka toorjuustu, toasoojana 200...

Raffaello kook

Raffaello kommid on iga väikese tüdruku lemmikud ja sellest kirest nende valgete õhuliste pisut patuste kommide vastu tavaliselt täielikult ei paranetagi. See kook on Raffaello kommist tuttavaks ja armsaks saanud maitsete kooslus. Mõnus õhuline, kookoshelvestest, kookospiimast ja mandlitest maitset saanud kook maitseb kindlasti kõigile neile, kes Raffaello komme armastavad. Koogipõhi valmib mandlijahust ja speltajahust, vahekiht aga Farmi köögikreemist ning vahukoorest, kuhu on lisaks segatud veel kookoshelbeid. Raffaello kook Valmistamisaeg: 1 tund 20 minutit + jahutamiseks vajalik aeg Kogus: 12-le Mandlibiskviit: 6 suuremat muna Näpuotsaga soola 1,5 dl rafineerimata suhkrut 100 g mandlijahu või jahvatatud mandleid (2,5 dl) 125 g heledat...

Külluslik hommikusöök lõhefilee, vutimunade ja suvikõrvitsaga

See on maitsev ja tõhus hommikueine, aga miks mitte ka õhtusöök või lõunane vahepala. Siia komplekti sobib taas hästi eelmisest päevast järele jäänud ahjulõhe, millele saab uusi kaaslasi seltsiks sättides täiesti uue elu anda. Kui aga käepärast värske lõhefilee, võib selle lihtsalt kiirelt pannil läbi praadida. Vürtsikas küüslaugune kaste aitab lõhele särtsakat iseloomu lisada. Vutimunade asemel võid kasutada ka kanamuna ja kui ahjutomateid ei ole mahti valmistada, võib tomatid lihtsalt kiirelt pannilt oliiviõlist läbi lasta.  Külluslik hommikueine lõhefilee, vutimunade ja suvikõrvitsaga Kogus: 1-le 1 väiksem suvikõrvits, õhukeste ribadena 150 g lõhefileed, kas toorena või küpsetatuna 1-2 sl tšillikastet Veidi hakitud...

Kohevad õunapannkoogid jogurti ja speltajahuga

Kes pannkooke ei armastaks. Pühapäevahommikud ilma pannkookideta on poolikud ja kindlasti ei pea pannkooke ka ainult pühapäeval tegema. Need, mahlased ja kohevad õunapannkoogid on nii mõnusaks suutäieks, et sobivad väga hästi ka igasse päeva. Eriti nüüd, kui kodumaised õunad ootavad erinevaid ideid, kuidas neid toiduks kasutada. Sellised õunapannkoogid on nii mahlane ja mõnus suutäis, et hommikusöögist taldrikule alles jäänud pankoogid söödi lihtsalt möödaminnes ära ilma igasuguse moosi ja lisandita. Vahustatud munavalge annab kookidele mõnusa kohevuse, õun aga hapukasmagusa mahlakuse. Jogurtina kasutasin siin retseptis Männiku Piimalambatalu jogurtit, mis sai ühtlasi Parim Talutoit 2018 tiitli ja mis on paks, rammus ja hästi...

Suitsulõhe-toorjuustu määre

Mõnus kreemine ja hästi lihtsa vaevaga valmiv kalamääre, mis sobib nii hommikusöögilauale kui ka vajadusel pidutoiduna suupistetena serveerituna. Siin kalamäärdes võib kasutada erinevaid Philadelphia toorjuuste. Kes soovib puhast maitset, võib kasutada naturaalset toorjuustu.Samas sobib sinna kooslusesse väga hästi ka murulaugu toorjuust, mis annab lõhekreemile mõnusa lisamaitse. Katsetada võib ka teiste maitsetega, nii leiab igaüks endale lemmiku koosluse. Suitsulõhe-toorjuustu määre Kogus: 4-le 2 pk Philadelphia toorjuustu (sobib nii naturaalne kui murulauguga toorjuust) 200 g kuumsuitsulõhet, väiksemaks tükeldatuna 2-3 sl rammusat majoneesi paar peotäit värsket hakitud tilli soola ja pipart soovi korral sidrunimahla või sidrunipipart Lõhemarja (soovi korral) Sega toasoe toorjuust lõhetükkide,...

Iiri õunakook kaerahelbe purukattega

Kaerahelbe purukattega õunakook pisukese pohlalisandiga on lihtsa koduse koogi olemisega mõnus magus kohvi- või teekõrvane. Suuresti kaerahelbekatte alla varju jääv õun muudab koogi mahlaseks ja pohl lisab omalt poolt hapukat maitset. Koogile sobib seltsi sättida vaniljekastet või ka vaniljejäätist. Samal moel võib küpsetada ka ploomidega kooki, kus õunad võib lihtsalt ploomidega asendada. Kaerahelbed oma maalähedase maitsega sobivad imehästi nii õunte kui ploomidega. Kaerahelbekattele lisatud karamelline ja vürtsikas tume muscovado suhkur annab koogi kattele mõnusalt rikkaliku maitsenüansi. Iiri õunakook kaerahelbe-purukattega Kogus: 8-10-le 3 õuna, viilutatuna Paar peotäit pohli 100 g toasooja võid 1 dl DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut 2 muna 3 sl...

Viking Line üllatab oma eksklusiivse šampanjaga

Üle mere sõitvad kaunid Viking Line kirja kandvad punased laevad on ennegi näidanud klassi ning aidanud meieni tuua heaolu nautiva Skandinaavia elegantset väljapeetud stiili. Nüüdsest alates on aga laevad omaette klassi näitamas. Nimelt on laevafirma ja enam kui 200-aastase ajalooga šampanjamaja Piper-Heidsieck pikalt kestnud koostööd kroonimas spetsiaalselt Viking Line´i jaoks loodud šampanja Essentiel by Essi. Alates oktoobrikuust on rariteetne partii saadaval vaid punaste laevade restoranides ja kauplustes. Väga elegantne ja samas parajalt jõuline šampanja. Tasub kindlasti järeleproovimist! Tõeliste meistrite poolt loodud Essi Avellani, kes koostöös Piper-Heidsiecki veinimeistritega töötas välja selle šampanja Essi Avellan on Soomes ja ka väljaspool Soomet hästi...

Lambapiimast ja piimalammastest nii- ja naapidi.

Sõites Männiku talusse piimalambaid vaatama laiub parasjagu üle maa kuldne ja päikeseline sügis. Tunnike sõitu Rapla suunal on oma hommikuste uduviirgude, kastemärja pärlendava rohu ja sügisvärvide kaskaadiga kui muinasjutt. Väiksele maakohale omaselt armas on ka suurelt teelt ära keerates Männiku tallu sissesõit. Talule lähenemisest annavad märku mõnda aega auto kõrval jooksvat  kaks valget koera, kes hoolega sissetungijal silma peal hoiavad. Aiman, et tegemist on Männiku talus lammaste karjatamise vastutusrikast tööd tegevate Slovakkia tšuvatši tõugu karjakoertega, kellest olin eelnevalt end talu toimetamistega kurssi viies lugenud, ja hetkel kaitsevad nad karja minu eest.  Koerte käitumine on lihtsalt piisavalt teadlik ja erinev tavaliste...

Vanakoolikas ehk kana-klimbisupp

Millal sa viimati klimbisuppi sõid? Hmmm, kardetavasti jääb suurem osa inimesi mõttesse ja tõdeb siis, et nagu ei mäletagi. Või siis et umbes pool aastat/aasta/paar aastat tagasi. Mõni erand vaid kinnitab reeglit. Klimbisupp näib muutuvat kaduvaks kunstiks ja on erinevate uute uhkete suppide poolt üsna tagaritta tõrjutud. Millest on tegelikult väga kahju!   Pean tunnistama, et olen ise sama patune. Vahel on ikka meelde tulnud klimbisuppi teha, aga see mõte tabab mind häbematult harva. Samas, kui klimbisupp lauale tõstetud, siis laksan taas vastu laupa ja imestan, et miks ometi ma seda sagedamini ei tee. Lapsed noolivad taldriku tühjaks ja küsivad...