Jumaldan seda aega, kui maailm on värviline, loodus lõhnab sadades erinevates varjundites, päike käib kõrgelt ning viljadel on maitse. Selline maitse, mida tuleb talletada igasse maitsenäsasse ja mälusoppi. See on kõige kindlam rohi sügismasenduse ja tuisutusa vastu. Vaatad neid pilte, meenutad seda õndsat aega ja maitsetest pungil maailma, tuletad endale meelde, et ka järgmine aasta ootab sind sama ilus aeg ja peadki vastu. Ohkad sügavalt ja alistunult ning uue hooaja saabudes oskad seda hinnata ja armastada. Praegu on just see aeg, mil kogu maailm on muutunud küpsemisest tiineks ja suveviljade maitsed on kogu ülejäänud aastaringi etaloniks. Kõik hoolega kevadel maha...
Tomati-kitsejuustupirukas tatrajahust põhjal
Suveküpsed magusad tomatid ja kitsejuust on taevalik kooslus. Sellest ei väsi vist kunagi ja suve jooksul ei õnnestu sellest ka isu täis süüa. Siin pirukas saavad selle maitseduo põhirolli kandjad kitsejuust ja tomat kokku toortatrajahust pirukapõhjal, mistõttu on pirukas ka oluliselt tervislikum kui tavalisest nisujahust valmistatud pirukas. Muuhulgas ka gluteenivaba. Kitsejuustutäidise sisse läheb maitserikas Kolotsi rohelise pipraga kitsejuust ning kreemisust aitab lisada Nopri küüslauguvõie. Tulemuseks on tõeliselt värvikirev suvine pirukas, mis iga laua uhkuseks. Retseptis kasutatud tooted kannavad Ehtne Talutoit märgistust ja neid tasub otsida talutooteid pakkuvatest poodidest ja osakondadest. Loomulikult võib tooteid tellida ka otse talunikelt ja kontaktinfo leiab...
Kuuma suve külmad (peedi)supid. Holodnik ja/või svekolnik.
Kuigi hetkel näitab väljas kraadiklaas tubli 14 kraadi (brrrr!) ja meie rannikul asuvas maakodus on tuul lausa läbilõikavalt jäine, siis ei tasu meelt veel heita ja küll see suvi ka kord jälle tagasi tuleb. Koos oma päikesepaiste ja kuumusega. Või kui arvestada seda, et selle aasta mai- ja juunikuus saime me päikesepaistet ning suvesooja nii rikkalikult, siis ei söenda hetkel küll sajatama hakata ja loodan, et tegu on lihtsalt väikese, Eesti suvele üsna omase kõrvalekaldega ja varsti taastub siiski soe suvi. Suvel olen üsna veendunud lihtsate toitude fänn. Maakodu ja suveküpsed viljad ei soosi kuidagi toiduga trikitamist. Kõik on kõige...
Kohupiima ja suvemarja galette
Galette on peen nimetus ühele küpsetisele, kuid tegelikult on see pärit Prantsuse köögis ning galet tähendab lapikut munakivi. Tegemist on siis üsna rustikaalse lapiku küpsetisega, mida vormitakse vabakäeliselt. Teisisõnu on galette õhuke, ümmargune ja vabakäeline ilma vormita ahju pistetav küpsetis, millele saab tainale täidiseks sättida erinevaid komponente. Galette võib olla nii soolane kui magus. Kõige levinumad on marjade või puuviljadega galette´id, kus lamedaks rullitud tainale sätitakse lihtsalt erinevaid täidise komponente ja ääred tõstetakse siis täidise peale. Hetkel, kui suvine marjaaeg on just kätte jõudnud, võiks mõnusalt lihtsa valmistuskäiguga vabakäelist pirukat sagedamini küpsetada. Koos kohupiimatäidisega annavad suvemagusad marjad tulemuseks väga mõnusa...
Hamburger grillitud veiselihapihviga
Grillitud veiselihapihv on ajatu klassika, mis hamburgerina serveerituna paneb nii mõnegi lihasõbra suud vesistama. Suvi kestab veel ja seega jätkub ka grillitud roogade hooaeg, kuigi maitsev jääb see veiselihapihv ka pannil valmistades. Võimalusel eelista kindlasti mahedat lihaveise hakkliha või valmista hoopis ise hakkliha heast veiselihast. Nii võid kindel olla, et tulemuseks on mahlane ja maitsev veiselihapihv. Maggi Texicana kastmest pisut vürtsikust ja särtsu saanud külluslik veiselihaburger maitseb niisamagi hästi, kuid koos palaleiva, juustu, majoneesi, krõmpsuva sibula ja mahlase tomatiga on tegemist tõeliselt nauditava ja väga suvise olemisega suutäiega. Hamburger grillitud vürtsika veiselihapihviga Kogus: neljale Valmistamisaeg: 30 minutit 500 g...
Arbuusi-laimi frosé
Kuigi hetkel on tunne, et varakult saabunud ning juba ootamatult pikalt kestnud suvi on vahepeal väikese puhkuse võtnud, võib üsna kindel olla, et suvi kestab veel ja varsti-varsti on taas soojad ilmad tagasi ning päike taevas siramas. Vaatamata hetkel pisut kõledale ilmale, on samas arbuusid suvemagusaks ja täisküpseks saanud. Magusal arbuusil on ilmselgelt suve nägu ja suve maitse. Ja kui ilm jälle suvine tagasi, siis sobib arbuusist valmistada üks kelmikas suvine jahutav tervitusjoogiks-jäätiseks või siis ka desserdiks sobiv klaasitäis. See frosé nimeline hõrgutis peidab endas sügavkülmast jäist jahutust saanud suveküpset arbuusi koos särtsaka rosé veiniga. Hapukust aitab lisada veel laimimahl...
Grillitud seafilee hoisin marinaadis
Külluslik, magusa alatooniga ja maitseküllane – nii võib iseloomustada aasiapäraselt mitmekülgse maitsekombinatsiooniga marinaadis pikutanud ja siis grillil lõppviimistluse saanud seafileed. Võtmerollis on selles marinaadis Hoisin kaste, millele annavad maitselisa riisiäädikas, sojakaste ja seesamiõli. Seafilee on grillimiseks hästi mugav ja lihtne lahendus ning ei tasu karta, et lõpptulemus liiga kuiv jääks. Vältida tuleks lihtsalt filee üleküpsetamist. Grillitud seafilee hoisin marinaadis 6-le 2 seafileed (ca 2×350 g) Väike jupp ingverit, hästi peeneks hakituna 2 küüslauguküünt, hästi peeneks hakituna 1 sl pruuni suhkrut 3 sl Hoisin kastet 1-2 sl sojakastet 1 sl riisiäädikat 2 tl seesamiõli Serveerimiseks värskeid ürte Marinaadi valmistamiseks sega omavahel...
Ürtidega oliiviõlis marineeritud mahlane sealihašašlõkk. Seltsiks grillitud köögiviljade ja päikesekuivatatud tomatiga salat
Jaanipäev on juba käesoleval nädalal ja selle nädala teises pooles võib arvata, et paljude jaoks on saabuvate pühade eel oluline see, mida siis sel aastal jaaniõhtul lauale tõsta, vardasse ajada ja grillile tõsta. Vanad head road on need, millel kindlasti ka oma aukoht olemas, aga samas tahaks vahel ikkagi midagi uut, maitsvat ja põnevat. Midagi sellist, mille puhul sööjad rahulolevalt mõmisevad ja mille retsepti selle õhtu kokk hiljem külalistele jagada saab. Üheks selliseks hästitoimivaks koosluseks, mille valmistamine samas kellelgi konti ei tohiks murda, on ürdises oliiviõli marinaadis sealihavardad. Seltsiks aga grillitud baklažaani, paprika ja halloumi juustuga salat päikesekuivatatud tomatitega. Mõnusad...
Krõbedal pähklipõhjal maasika-kreemjuustu täidisega kook karamellikastmega
Maasikaaeg on hoogu kogumas ja maasikakoogid igati päevakorral. Esimesed kodumaised maasikad on juba paljudel põske pistetud ja nüüd tuleb nendest imelistest marjadest isu nii täis süüa, et järgmise hooajani vastu peaks. Vahepealsel ajal plastkarbis kalli hinna eest müüdavad maasikad on suvemagusate marjade kõrval vaid hale vari. Seega, on just õige aeg nautida seda kõige-kõigemat maitset ja see maasika-kreemjuustuvahuga kook aitab meie magusat suvemarja igati vääriliselt esile tuua. Selle koogi valmistamine ei ole sugugi keeruline. Mõnusalt krõbe pähkline koogipõhi tuleb esmalt valmis küpsetada ja siis saab juba ilma ahjuta hakkama. Magus karamelline kaste viimistleb kreemjuustu-maasikavahu väga nauditavaks kombinatsiooniks. Maasikakookide jaoks sobivad...
Kirsismuuti toorkakao ja paari salakomponendiga
Minu jaoks on smuutidel eriline staatus ja suristan neid oma köögis päris sageli. Selleks on päris mitu põhjust. Kõige lihtsam ja loogilisem põhjus on see, et mulle ja mu perele maitsevad smuutid. Teine põhjus on see, et smuuti sisse saab ära kasutada need viljad ja marjad, mille järele nõudlus näitab langustrendi. Meil peres kipub olema küll nii, et mingit värsket vilja süüakse ja süüakse ja siis äkki jääb mingi viimane ots seisma ja nõudlus saab lihtsalt otsa. Smuutidega on hea sellistele vähese nõudlusega viljadele uus hingamine ja elu anda. Kolmas ja kohati ehk kõige tähtsam põhjus on see, et olen...
Tibakese kohvimekiga kakaojäätis
Suur suvi on käes ja seega ka jäätisehooaeg täies hoos. Üks hästi lihtne ja väga-väga maitsev isetehtud kohvimekiga jäätis valmib lihtsa vaevaga ja ainult neljast koostisosast. Sellise jäätise võib sügavkülma tõsta vormide sees, kuhu sisse torgatud jäätisepulk (jäätisepulki leiab näiteks Tigeri poest). Nii saab lihtsa vaevaga kuumal suvepäeval endale näppu ühe maitsva ja magusa maiuse haarata. Eriti mõnusa meki aitab kohvimaitselisele jäätisele lisada sortsuke Vana Tallinna likööri. Kui valmistad aga jäätist lastele, siis jäta see lihtsalt lisamata. Loomulikult võid jäätise kallata ka lihtsalt vormi sisse ja sel moel külma asetada. Kohvimekiga kakaojäätis Kogus: 6-8 pulgajäätist 4 dl 35%-list koort 250...
Müslibatoonid maapähklivõiga. Tõhus vahepala kiirel päeval
Suur suvi on käes ja vaatamata vahepeal pisut jahedaks kiskuvatele (tegelikult igati Eestimaa suve nime väärilistele) ilmadele on suvele suunatud tegevused igati päevakorral ja asjakohased. Suvel tuleb ette nii laagreid, matkamisi, rannaskäike ja rattasõite. Kõik sellised tegevused, mil unustad mõneks ajaks toidu ja söömise sootuks ja siis vahel annab korisev kõht endast valjuhäälselt märku. Kui oled aga parajasti rannas just teist külge päikese poole keeramas või matkal, kus sihtpunktini jääb tubli 5 kilomeetrit, siis on hea põske pista midagi, mis on ühtaegu nii maitsev, toitev ja samas ka mõistliku toitumise põhimõtteid järgiv. Näiteks üks müslibatoon, kus saavad kokku vähese suhku-...