Sügisene köögiviljasupp grillitud kitsejuustuga

Hetkel üle ilma laiuv, vahel veel veidi soe ja järgmisel päeval näpistavalt jääkülmaga ehmatav sügisene aeg on külluslik oma küpsete viljade valikuga. Erinevaid kirevaid vilju leiab laias valikus ja maitsevad nad imehästi just praegu, kui värskelt põllult korjatud viljade mahlasus ja maitse on parim. Eraldi tuleks kindlasti mainida ka värskelt korjatud köögiviljade vitamiinide ja mineraalainete sisaldust, mis paraku üle talve hoides kõvasti kahaneb. Juurviljahooaeg on just nüüd ja praegu. Seega tasub sügisesel ajal suur korv käevangu võtta, turult kõike pakutavat kraami kokku kahmata ja valmistada siis värvikirev maitsev supp. Kreemine kitsejuust aitab köögiviljasupile veidi kaalukust lisada ja kreemine soe poolsulanud...

Vau kui hea (lihtne) õunakook kardemoni ja tibakese Vana Tallinnaga

On õunaaeg. Maal olles on taustaheliks puu otsast potsatavate õunte kukkumise heli. Ja meie maakodu vana õunaaed on sellel sügisel justkui teisele noorusele ärganud. Need puud, mis viimastel aastate on küll usinalt õitsenud ja siis ainut tüütuid õunapunne kandnud, mis enne küpsemist on puult pudenenud, on ootamatult heldeks muutunud. Kas on selle põhjuseks õunaaias maha peetud arutelu teemal, et võtaks lihtsat need vana puud maha, mis on väärikas eas vanaprouad taas fertiilseks muutnud või lihtsat jõudis nende viljakustsükkel taas ohtra saagi aastani….Mine sa võta kinni. Igal juhul on meil nüüd see õunaaasta, mida võib väikest viisi uputuseks pidada. Teeme mahla...

Misomarinaadis lõhe seesaminuudlitega

Miso on Jaapani köögist pärit maitseaine, mis on valmistatud fermenteeritud sojaubadest ja mis oma soolaka tummise maitsega aitab elegantselt maitsestada nii liha, kala kui ka köögivilju. Miso maitse on ühtaegu nii soolakas ja külluslik ja kõige selgemini aitab misolt saadavat maitsebuketi iseloomustamiseks termin umami ehk siis see müstiline viies maitse. Lisaks täidlasele maitsele on misopasta väärtuslik taimne valguallikas, mis rikas nii vitamiinide kui mineraalide poolest ning mis on Jaapani köögis saanud asendamatuks maitseaineks. Ka lõhe või forelli sobib väga hästi misopastaga maitsetada. Sellisel moel tehtud lõhe sobib nii ahjus kui ka grillil valmistada. Maitsev ja mõnus jääb see mõlemal juhul....

Punases teravas küüslaugukastmes kana

Üks hästi lihtne roog nendeks päevadeks, kus toiduvalmistamise peale ei ole võimalust liiga palju aega panustada. Sellegipoolest ei ole tulemuse osas sugugi allahindlust tehtud ja väheste lihtsate koostisosade ja võtete abil valmib mõnus kergelt vürtsikas kanaroog, mis sobib hästi näiteks aurutatud riisi juurde serveerida. Ka lapsed kipuvad seda kooslust väga armastama. Siin retseptis on kastme juures pearollis Maggi vürtsikas ketšup, mis on parajalt terav, et kogu roog mõnusalt õhetavaks muuta. Sõltuvalt sööjate terava toidu taluvuses võib kasutada ka mahedama maitsega ketšupit (nt Maggi küüslauguketšup sobib hästi). Selline kaste sobib hästi kas siis aurutatud riisiga või muude lisanditega. Ka Maggi kiirelt...

Õlimarinaadis kukeseened Thomas Kelleri moel

Sügis on täies hoos ja seenemetsades on korralik laulupidu. Vähemalt viimasel nädalavahetusel tundus metsade veerde pargitud autode hulka vaadates, et kõik eestlased on metsa läinud. Ja metsad on helded. Leiab nii puravikke, kukeseeni, riisikaid ja pilvikuid. Sekka kitsemampleid ja soomustindikuid. Mõnusad ja maitsvad kõik. Kindlasti kuulub seenemetsa tegijate hulka kukeseen. Kui selle kollasetäpilise või mustalaigulise (sõtuvalt siis liigist) koloonia otsa komistad, siis on see just täpselt see hetk, mis meid ikka ja jälle sügisel metsa ajab. Kui aga kukeseened metsast toodud, siis tuleb otsustada, mida neist valmistada. Kukeseenepasta, kukeseenerisoto, kukeseeneomlett, kukeseenekaste jne jne. Võimalusi on rohkelt. Mina proovisin sel hooajal...

Lillkapsa-püreesupp peeditšipsidega

Lillkapsas on üks võrratu köögivili, millest saab valmistada piltlikult mida iganes. Lillkapsariis, tervelt röstitud lillkapsas ja lillkapsast valmistatud pitsapõhjad ei üllata vist enam kedagi. Samas tasub aga alati tagasi tulla ka veidi klassikalisemate koosluste juurde ja sellest armsast valgest mügarikust üks korralikult kreemine püreesupp valmistada. See supp on alati kindla peale minek ja sageli aitab ka köögiviljapõlgurite südameid sulatada. Või siis lastele, kes muidu deklareerivad oma sallimatust lillkapsa vastu, sobib sageli püreesupi kujule viidud lillkapsas väga hästi. Kreemisele supile lisavad tekstuuri ahjus krõbedaks röstitud peeditšipsid. Igati sügisene taldrikutäis, tõeliselt maitsev ja tervislik veel peale selle.  Tšipside röstimiseks ja supi sees...

Koorene kukeseene püreesupp

Seenehooajal on seenesupp lausa kohustuslik. Kui ülejäänud aasta tuleb läbi ajada kas poeseentega või kuivatatud seente toel seeneroogi valmistada, siis hetkel on seente maitse kõige mahlasem ja õigem ning mis saab olla mõnusamat kui korralik kreemine seenesupp peale seenelkäiku omakorjatud seentest. Kes aga ise metsa ei jõua, võib sammuda läbi turult. Turgudelt leiab praegu seeni täis kastidest laotud hiiglaslikud väljad ning ei pea vist mainima, et seenehind (nagu ka pohladel ja jõhvikatel) on vägagi rahakotisõbralik. Tasub varuda nii kohe tegemiseks kui ka säilitamiseks. Seenehooaeg on täies hoos! Selle koorese seenesupi sisse sobivad erinevad kupatamist mittevajavad metsaseened – puravikud, kitsemamplid, erinevad...

Õunapomm. Ajatu klassik ja pea kohustuslik igal õunahooajal

Õunapomm on üks tõeliselt äge küpsetis, mis kindlasti meenub paljudele lapsepõlve harraste mälestuste seast. Iseenesest idee ju lihtsamast lihtsam – krõbeda tainakooriku sisse peidetud terve õun, mille sisse omakorda peidetud veidi rosinaid, kaneeli, suhkrut ja muud meelepärast. Lihtne küll, kuid samas täiesti vastupandamatu oma maitsekoosluses. Sügishooaega sobivad pontsakad õunapommid ideaalselt. Paraja suurusega õuntest saab sellised korralikult pontšakad koogipommid, kus krõbeda taina sisse on peitnud end mahlane ja magushapukas õun koos küllusliku pähkli-rosina täidisega. Õunapommi valmistamiseks sobivad pigem tugevama ihuga Antoonovka-tüüpi koogiõunad, mitte jahused-magedad suviõunad, 4-6 õunapommi Valmistamisaeg: 25 minutit 300 g speltajahu 100 g hapukoort 150 g võid 0,5 dl...

Toor-õunakook pähkli-datli karamelliga

See vastupandamatu sügisene õunalõhn on nüüd ilmeksimatult kohal. Meie maakodu aeda on ta laotunud katkematu lõhnavaibana ning ka linnas ringi jalutades tunned aeg-ajalt seda sügisaia tuttavlikku aroomi. Vahel ei suuda pilguga ainult tabada ühtegi õunapuud, mille küpsete viljade lõhna tuul sulle ninna kannab. Need supermarketi punapõsksed ja mahlast pakatavad aasta läbi ühetaolised viljad jäävad selgelt alla meie omadele armsatele ehedatelt sortidele, millel on vanaema õunaaiast tuttav ja turvaline lõhn. Minu lemmikuteks on martsipaniõun, siis kuldrenett, sibulõunad ning loomulikult on kõige-kõige parem koogiõun antoonovka. Õunakooke võib muidugi teha ka traditsioonilisel moel ahjus küpsetades, aga selle aasta üheks lahedaks avastuseks on meie...

Laimi ja tšilliga maitsestatud ja köögiviljadel küpsetatud ahjulõhe

Särtsakashapu laim ning terav tšillipipar on kooslus, mille puhul võib lõhet valmistades alati kindel olla. Lõhe rammusat maitset aitab hapukas laim hästi tasakaalustada, maitsenüansse aitavad mitmekesisemaks muuta nii soolane sojakaste, mesi, küüslauk kui ka jahvatatud paprikapulber. Köögiviljadel küpsenud lõhefilee immutab ka köögiviljad oma mahla ja marinaadiga läbi ja nii valmibki lihtsa vaevaga maitsev ja külluslik pannitäis. Sama marinaadi võid kasutada ka grillitud lõhe valmistamisel. Sel juhul aseta lõhetükid lihtsalt umbes tunniks enne grillimist marinaadi ja grilli siis kuumal grillil kas resti vahel või grillplaadil lõhetükid küpseks.  Lõhe valides eelista võimalikult värsket ja kvaliteetset lõhet. Kindla peale minek on Peetri Lõheäris...

Soe köögiviljasalat kitsejuustuga

Vaatamata sellele, et suvelõpp on emotsionaalselt veidi raske aeg – kõik need ootused ja plaanid, mis suveks tehtud said, tuleb koos suvekleitide ja varbavaheplätudega kokku pakkida ning need mälestustena failikausta nimega “Suvi 2017” talletada – on maitsekülluse ja toidulaua värvikirevuse osas saabunud iga köögiviljasõbra kuldaeg. Otse põllult patta on praegu see toitumislaad, millest tõenäoliselt kõik toidunautlejad hetkel end kanda lasevad. Nii ka mina. Väike jalutuskäik ja kiire köögiviljaring aiamaal või kohalikul turul, kogu saak kiirelt ahju koos hea oliiviõli ja küüslauguga, viimistluseks kreemist kitsejuustu ja ei oskagi midagi paremat taas soovida. 2-le Paar väiksemat suvikõrvitsat 1 punane sibul paar küüslauguküünt...

Krõbedad sibularõngad vürtsika kastmega

Friteeritud sibularõngad on mõnus suupiste, mis toob sageli taldriku ümber ka need, kes muidu suurte sibulasõprade hulka end ei arva. Eriti mõnusad jäävad suvised mahlased sibulad, mis just nüüd on oma täisküpsust saavutamas. Krõbe paneering ning mahlane sisu – sõltuvus on üsna kiire tekkima. Paneeringu aitab krõbedaks muuta lisatud õlu ning maitset lisab suitsutatud paprikapulber, mis sibulaga võrratu maitsekoosluse tekitab. Juurde sobib pakkuda tomatiketšupit, mida võib särtsakamaks muuta tibakese lisatud adžikaga. 4-le 2 suuremat sibulat, ca 1 cm paksuste ratastena Tainas: 150 g speltajahu 0,5 tl küpsetuspulbrit 1,5 dl õlut Näpuotsaga soola Õli friteerimiseks Kaste: 1 dl Maggi küüslauguketšupit 2...