Suupistelauale. Pardirilett röstsaial ja balsamico kastmes maasikad camembert juustuga

Suupisted on üks tänuväärne kategooria. Selline seltskonna sulataja ja õhtu sissejuhataja. Seltskond koguneb, esimesed klaasid on täidetud ja siis on nii hea midagi lihtsalt näpu vahel ampsata. Vähemalt mina olen küll väga suupisteusku ning ükski õhtusöök ei möödu väikese eelsoojenduseta suupistete näol. Samas oleks hea suupisted hoida piisavalt lihtsana, et põhitähelepanu ja -aeg jääks siiski pearoogadele. Seega on igasugused lihtsad ja nutikad nipid alati teretulnud. Olen juba maininud, et nagu pimedusega löödud olin umbes aasta aega Gemossi poest mööda käinud. Kui mulle nüüd pakuti võimalust nende tooteid avastada ja katsetada, ei lasknud end kaks korda paluda. Kapis ootavad veel nii...

Avocado Vitamina chai ja chiaga

Selle smuuti nimetus kõlab juba teataval määral kalambuurina või sõnamänguna, aga kui koostisained pealkirjas kokku loetleda, siis täpselt sellise tulemuseni jõuabki. Tegemist on algselt Brasiiliast pärit smuutiga, kus vitamina nimetusega värsketest puuviljadest jooke pakutakse mahlabaarides ning kuhu tihti lisatakse ka avokaadot nii tervislikkuse kui ka siidise tekstuuri pärast. Siit siis nimetus Avocado Vitamina. Omalt poolt lisasin veel magustajaks ja vürtsitajaks David Rio Chai rohelise tee pulbrit ning supertoitu chia-seemneid. Kokku tuli üks äraütlemata mõnus ja tervisesõbralik smuuti. Valmistamine, nagu smuutide puhul kombeks, on lihtsamast lihtsam ehk siis eelduseks on blenderi või muu purustavate omaduste köögimasina ja toorainete olemasolu. Siia smuutisse sai sätitud...

Spargli ja karulaugu frittata kitsejuustuga

Vaatamata heitlikele ja tuulistele ilmadele murrab kevad vääramatu jõuga ikkagi nii uksest kui aknast sisse. Varane hommikuvalgus koos hullunult röökiva linnukooriga annab tunnistust, et talvine steriilne vaikus on selleks aastaks jäädavalt möödas ja nüüd liigume vaikselt kuid kindlalt suve, soojuse, päikese ja valgete ööde suunas. Ja see tunne on nii mõnus! Kõik on veel ees! Kevadisest rohelusest toidulaual tuleb kodumaise kraami puhul piiruda seni veel karulaugu- ja umbrohutoitudega, aga peagi need rabarberid, sparglid ja muud kevadised hõrgud toorained ka lisandumas on.Vaid veidi veel on oodata. Seniks aga sobib sparglisõpradel otsida veidi soojematelt maadelt meieni toodud kevadisi spargleid. Need maitsevad tõeliselt...

Potipõllumajanduse võimalikkusest aknalaual aastaringselt. Fiskarsi KitchenGarden

Selle postituse algus ja põhjus johtus sellest, et Fiskars pakkus mulle mõned kuud tagasi, just siis kui kõige pimedam aeg meie akende taha laotus, oma KitchenGarden ürdiaeda katsetamiseks. Ma ei oskagi öelda, kas oleksin oma tarkusega seda taibanud ise otsima või nõutama minna. Uusi tooteid katsetada on aga alati põnev. Samas on taustsüsteem selline, et ürte kasutan aastaringselt ja olin üldjoontes leppinud sellega, et talvisel ajal on ürdipottide kestvusaeg aknalaual mõned päevad. Üsna peatselt hakkab ilus roheline taim närtsima, mädanema, kuivama jne ehk siis muutub kiirelt kasutuskõlbatuks ja leiab kiirelt tee prügikasti. Ei aita veega ega valgusega katsetamine. Talv ei...

Vodkaga marineeritud õrnsoola lambafilee

Jumaldan retsepte, mis on toorainet väärtustavad ning kus toiduvalmistamine on keskendunud sellele, et hea algaine kõige paremad küljed diskreetsel moel välja tuua. See tõeliselt maitsev lambafilee järgib just eelmainitud loogikat. Retsept on pärit Viking Line´i kokkade retseptivaramust. Olen tõeliselt tänulik, et minuga seda retsepti jagati, sest esimest korda õnnestus hõrku lambafileed proovida Viking Line XPRS laeval õhtu-buffet lauas, mille menüü on  aprillikuus Rootsi tippkoka Michael Björklundi käe all kokku pandud. Seda lauas nautides sai õhku visatud mõte, et ehk on kokk nõus oma saladusi jagama ja siin see nüüd on. Tänud! Selline puhta ja selge maitsega lambafilee (aga miks mitte...

Mango-avokaadosalat hiidkrevettidega

See kevadiselt värviline ja kerge salat on just selline, mis ei nõua valmistajalt ei aega ega liigset pingutust. Tulemus on mahlane ja maitsev, tibake teravust lisab tšillipipar. Olen seda vahel pakkunud ka eelroaks suupistena ning serveerituna väiksel salatilehel. Maitsev ja mõnus igatepidi. Maitsekombinatsioon on Aasia köögist pärit hapukas-magus-soolane-terav kombinatsioon, mis kõik salatikomponendid ilusaks tervikuks seob. Kuna üht peaosa etendab siin salatis mango ning meil poes pakutavad värsked mangod kipuvad olema ikka väga verevaesed (reeglina nõuavad kodus järelküpsetamist), siis kasutasin sügavkülmutatud mangokuubikuid. Sügavkülm muudab mango tuntavalt happelisemaks, kuid siia salatisse sobitus särtsakas hapukasmagus mango imehästi. 200 g mangot, kuubikutena (kasutasin Gemossi...

Šokolaadiküpsised kookoshelveste ja rosinatega

Need on lihtsad ja tervislikud küpsised, mis peaksid küll iga šokolaadisõbra südame võitma. Maitset annavad küpsistele veel rosinad, pistaatsiapähklid ja kookoshelbed. Tegemist on kiireks vahepalaks sobiva tervisliku suutäiega ja väike purgike nende küpsistega võiks kõigil käepärast olla juhuks, kui nälg näpistama hakkab. Suhkruna sai nende küpsiste puhul kasutatud DanSukkeri suhkruroosiirupit, mis on kindlasti tervislikum valik, kui tavaline valge suhkur ning lisaks annab see karamelline tume siirup küpsetistele mõnusa sügava ja kergelt lagritsase maitse.  2 muna 2 dl kookoshelbeid  (nt Germundi kookoshelbed) 2 dl mandlijahu 1 dl kakaopulbrit 1-1,5 dl DanSukkeri tumedat suhkruroosiirupit 2 sl kookosrasva või võid Näpuotsaga soola 100...

Troopiline mango-banaani jäätisekokteili smuuti

Kevade edenedes muutuvad järjest päevakajalisemaks smuutid. No ei taha kohe midagi tugevat ja toitvat vahel. Selle asemel isutab millegi kergema ja värskema järele. Smuuti on üheks selliseks mõtteks, mis kohe automaatselt neelatama sunnib. Eriti, kui selleks on otse sügavkülmast võetud troopiliste magusate viljadega, millest tehtud smuutit lapsed jäätisekokteiliks on nimetama hakanud. Selle smuuti kaks peamist komponenti on mango ja banaan. Banaaniks sobivad hästi lauale seisma jäänud ja pruuniks tõmbunud koorega isendid, mis tasub ära koorida ja siis sügavkülma pista. Hea võtta, kui banaanijäätise või -smuuti isu peale tuleb. Mango jaoks avastasin Gemossi Cash&Carry poes käies tükeldatud ja sügavkülmutatud mangokuubikud. Kusjuures...

Karemelline bataadi panniroog uputatud munade ja feta-juustuga

Kiired, lihtsad ja maitsvad hommikusöögid on kindlasti kategooria, mis läheb korda igaühele. Või siis neile, kes on enda jaoks sõnastanud kvaliteetse hommikusöögi tähtsuse. Meie pere kuulub nende hulka, kus ilma hommikusöögita kodust hommikul välja ei minda. Kvaliteetne algus päevale on tähtis. Kui silmasin oma uues Brasiilia toidu raamatus “Cabana. The Cookbook” seda võrratut magusa kartuli pannirooga uputatud munaga, kõnetas see mind kohe ja üsna jõuliselt. Esmalt pani neelatama ja siis talletus kohe mällu. Enne ei saanud rahu, kui olin selle roa kodus ka järele teinud. Maitses imehästi ja tegelikult sobiks see ka samahästi kas lõunaseks vahepalaks või ka kiireks õhtuseks...

Maapähklivõi chaiga, trühvlid chaiga ja trühvlid maapähklivõiga

Siia postitusse koondub päris mitu erinevat retsepti, aga tegelikult on asi lihtne ja kõikide nende koosluste vahel on üks ühendav lüli ehk siis vürtsika ja magusa chai tee pulber David Rio SELLEST sarjast. Seni olin chai teed nautinud nii nagu pakendil kirjas – sooja piima või ka sooja veega. Mõnusalt magus soojendav tee, mis oli mul eriliseks lemmikuks sel ajal, kui olin imetav ema. Tassitäis sooja piimaga teed mõjus erakordselt hästi piima tootlusele. Ütleme nii, et omal ajal oli see päris kaalukas argument 🙂 Sealt ajast jäi väike sõltuvus chai tee vastu ja vahel luban endale tassikese mõnusat sooja jooki....

Ahjus küpsetatud fenkol parmesani juustuga

Fenkol on mõnus ja maitsev köögivili, mis on ehk teenimatult veidi tahaplaanile jäänud. Kergelt aniisise maitsega vili maitseb eriti hästi koos kala ja mereandidega. See imelihtne ahjufenkoli retsept toob võluval moel välja fenkoli ehk apteegitilli magusa maitse. Parmesan sobitub fenkoliga imehästi ja väga vähese vaevaga on tulemuseks suurepärane lisand näiteks kalatoitudele. 4 sl oliiviõli 3-4 keskmise suurusega fenkolit, horisontaalselt poolitatuna Soola ja pipart Paar peotäit värskelt riivitud parmesani (nt Selection by Rimi sarjast) Poolita fenkol. Määri ahjuvorm õliga ning tõsta fenkol ahjuvormi. Maitsesta soola ja pipraga ning puista üle parmesani juustuga. Piserda oliiviõliga. Küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures kuni...

Munavõi avokaadoga ehk kuidas kõik need pühademunad nüüd ära tarvitada

Lörtsised kevadpühad on peaaegu möödas, munad värvitud ja koksitud ja lõpuks on ka päike meid üles leidnud. Tõenäoliselt on suurt osa kristlikust maailmast kimbutamas kirju koorega keedumunade ületootlus ja janunemine ideede järele, kuidas neid mune nüüd kõiki ära tarvitada. Loomulikult on klassikaline munavõi üheks kõige lihtsamaks lahenduseks, kuidas keedumuna kõigile nauditaval moel tarbida. Meie oleme juba mõnda aega asendanud klassikalises või + muna valemis või pehme avokaado viljalihaga. Tulemus on ootamatult maitsev ja samas ka väga tervislik. Ei ole vist kellelegi uudiseks, et avokaado on üks superviljadest, milles sisalduvad rasvad on meie tervisele väärtuslik kingitus. Lühidalt, avokaado-munavõi tegemine on umbes...