Vürtsikas tomatikastmes orsoto marineeritud fetaga

Tunnistan ausalt – ma olen sõltuvuses Yotam Ottolenghi käekirjast. Mul on olemas kõik tema raamatud ja vahel meeldib mulle neid enne und sirvida. Siis tulevad unenäod ilusad, lõhnavad ja Lähis-Ida külluslikust maitsebuketist läbiimbunud. Hommikul on kohe hea tunne ärgata ja reeglina jagub inspiratsiooni ka järgnevatesse päevadesse. Üks kooslus, millel jälle ja jälle “Jerusalem” raamatut sirvides pidama jäin, oli meie oma hea ja tuttav odratang, aga vürtsikas tomatikastmes ning lisandiks veel köömnetega marineeritud fetajuust. Esmalt üllatus – kõike seda ei oleks osanud ühte toitu küll sobitada. Kui ükshaaval kõik koostisosad mõttes läbi käidud ning sisimas tekkinud arusaam, et maitsed peaksid koos...

Krevettidest. Vokituna. Persillade kastmega ning musta oa, tomati ja võikastmes

Krevetid on minu jaoks midagi sellist, milleta ma täiuslikku elu ette ei kujuta. Vahel sagedamini, vahel jälle harvemini, kuid mingitel hetkedel tabab mind vastupandamatu krevetiisu. Reeglina eelistan krevette osta toorelt ja neid siis ise valmistada. Nii jääb tulemus kõige mahlasem. Nagu paljude teiste mereandide puhul, vajab ka krevett delikaatset töötlemist ehk siis kõige suurem patt on krevettide liigne kuumtöötlemine. Kummiks muutunud krevett ei ole liiga meeldiv elamus, samas kui õrnalt kuuma saanud ja hästi kergelt läbiküpsenud krevett on mahlane ja õrn suutäis, mis ei jäta ühtegi mereannisõpra külmaks. Krevettide valmistamiseks kasutan kõige sagedamini vokkimist. Sel moel saab kiirelt kuumas õlis...

Nisuõlus aurutatud sinimerekarbid tomatisalsaga. Bataadi ja chorizo quesadillad.Suupisted uue nisuõlu juurde

Esmalt tuleks alustada sellest, et mulle pakuti suurepärast võimalust katsetada A. le Coq´i uue nisuõlu juurde sobivaid suupisteid valmistada. Ülesanne oli parajalt intrigeeriv. Eelkõige seepärast, et olen seni olnud pigem väga tagasihoidlik õllesõber. Viimaste aastate jooksul olen muidugi korduvalt pidanud kõrvalhüppeid tegema ning senise veendunud veinisõbrana pidanud tunnistama, et teatud toitude juurde on õlu ikka vägagi väärikas kaaslane, pakkudes tõsiselt üllatavaid kooslusi.  A. le Coq´i uus nisuõlu on klassikalises Saksa nisuõlu stiilis lahendatud jook. Maitse on külluslik ning sealt leiab nii parajalt puuviljasust, millele assisteerib mõnusas tasakaalus hape. Eeltoodud omadused muudavad selle õlu üsna tänuväärseks toiduga hästi sobitatavaks joogiks. Toidusoovitustest...

Kihiline maius datlite, pähklite ja tumeda šokolaadiga. Patust puhas.

On kooslusi, mis kõnetavad kohe esimesel kohtuisel. Seda kolmekihilist maiust Donna Hay kodulehel silmitsema jäädes teadsin kohe, et ära proovima ma selle pean. Nii saigi plaani võetud üks üllatavalt patuvaba ja teisalt mõnusa maitsekombinatsiooniga maius. Töö käigus sai küll muudatusi sedavõrd tehtud, et algsest retseptist suurt midagi peale idee järele ei jäänud, aga tulemus sai sellegipoolest suurepärane. Maitses hästi nii lastele kui suurtele. Minu jaoks oli koogi rammusus ja magusus just selline, et üks suutäis oli täitsa piisav kogus. Seetõttu lõikasin maiuse ka üsna väikesteks suupärasteks ampsudeks ja paigutasin ta enda jaoks rubriiki “Kommi asemel”. Põhi 100 g India pähkleid...

Linguini pasta kalmaarirõngastega vürtsikas Marinara tomatikastmes

Marinara kaste on mul juba aastaid üks ja seda kindlasti mitte ainult pasta kontekstis. Kalale, kanale, köögiviljadele jne on see üsna lihtsa vaevaga valmiv kaste täiesti asendamatu. Nii ei vedanud see ajaproovile vastu pidanud ja üsna piiriüleseks muutunud kaste ka sel korral alt, kui otsisin kalmaarirõngastele väljundit kujul, mida lapsed ka sööksid. Ettevõtmise võis kordaläinuks lugeda ning küsiti isegi topeltportsu. Kalmaariga on selline lugu, et valdavalt ja üsna hästi leiab seda meil sügavkülmast. Siis ei ole muud, kui päev varem kalmaari lihtsalt tavalisse külmkappi panna, et ta saaks rahulikult sulada. Igasugune järsk sulatamine lõhub külmutatud toorainet, muutes ta kuivemaks ja...

Tšilline šokolaadikreem banaani ja avokaadoga

Veel üks patuvaba ja mitte lihtsalt patuvaba, vaid tegelikult tõsine tervisesõbrast magustoit, mis valmib olematu vaevaga. Maitseb samas mõnusalt ja isegi pere pirtsutajad petab kakaoga šokolaadiseks värvitud avokaado ära. Sujuvalt on see kreem meie pere püsimenüüsse lülitunud ja teeme juba mitmendat korda. Mulle endale meeldib see kreem ilma lisamagustajata ja tibakese tšillipulbriga. Lastele teen ilma tšillita ja lisan veidi mett või agaavisiirupit, et kreem veidi magusam oleks. 1 väiksem või pool suuremat avokaadot 1 banaan 1 spl kakaopulbrit 1 tl vanillisuhkrut näpuotsaga jahvatatud tšillipulbrit veidi soola Soovi korral veidi mett serveerimiseks granaatõunaseemneid ja šokolaadilaaste või muud meelepärast Töötle avokaadi, banaan,...

Kirju koer. Tiba tervislikumaks tuunitud

Kirjul Koeral on lapsepõlve maik. Ei ole vist ühtegi last, kes ei oleks omal ajal sünnipäevadel seda nostalgilist kooki sisse ahminud. Vahel ka nii, et hiljem oli süda veidi paha. Kardetavasti kordus järgmisel korral sama skeem. Või siis ise oma esimesi köögikatsetusi tehes seda maiust kokku mätsinud, keel suunurgast väljas. Isetehtud koogil oli kohe teine ja ikka hoopis parem maitse juures 🙂 Mingi müstiline maitsevõlu on sellel koogil ning see tundub olevat ajas muutumatu arvestades seda, milliseks hitt-tooteks sai Kalevi eelmisel aastal väljalastud Kirju Koera komm. Paraku on selle koogiga see väike mure, et kui täiskasvanulikult veidi koostisainetesse süveneda, siis...

Banaani ja maapähklijäätis. Lihtne kreemjas ja veidi krõmpsuv maius

Mõned toidud ja valmistuskäigud on nii lihtsad, et retseptiks on isegi kohatu seda nimetada. Siin on üks neist võrratutest kooslustest, mis ei nõua mitte mingisugust pingutust ega panustamist. Toiduvalmistamise nõude pesemine on ehk kõige suurem vaev selle valmistuskäigu juures. Hea on siinjuures see, et ära saab kasutada pruuniks muutunud banaanid. Meie pere pirtstükid keelduvad pruuni koorega banaane söömast. Kusjuures minu meelehärmiks muutub banaanikoor pruunitäpiliseks vahel juba päevaga ning kui puuviljavaagnalt järjekordne kobar neid pruunijumelisi banaane otsa vaatab, tuleb abiks jällegi nutikate nippide rubriik. Banaan saab endale uue elu jäätise näol. Tulemus on üllatavalt täiuslik ja rikkalik. Banaani kerge puuviljasus saab...

Lihtne köögiviljakarri kookospiimaga

Mingil kummalisel moel on koos uue aastanumbriga saabunud minu jaoks karriajastu. Vürtsikaid ja soojendavaid karrisid olen valmistanud aeg-ajalt ikka, aga praegu lausa isutab. Ja isutab nii, et kui üks laar saab otsa, teen kohe järgmise valmis. Kuna minu toidufilosoofia kannab endas eelkõige intuitiivse toitumise loogikat, siis olen ise mõelnud, et võib-olla ongi mu keha mulle märku andnud sellest, et kevade lähenemisega võiks toidud olla veidi lahedamad, kuid samas soojendavad ning karrisse lisatud rikkalik vürtsikogus aitab talvest räsitud keha ka puhastada ja turgutada. Tegelikult üsna loogiline isutamine, kui järele mõelda. Reeglina teengi karrisid praegu ainult köögiviljadest ja neid võib vaba käega...

Pähkli-, karamelli- ja šokolaadiruudud Snickersi ainetel

Rikkalik, pähkline ja karamelline kook on tõeline südametemurdja. Seda kooki võib nimetada ka Snickersi koogiks, kuna koostisosad on sarnased – maapähklid, karamell ja šokolaad. Maitsed, mis sobituvad kokku imeliselt. Kook on sobilik ka neile, kes gluteenitalumatusega kimpus või kes lihtsalt soovivad valget jahu oma toidus vältida. Nimelt täidab jahu rolli siin röstitud ja purustatud pähkel. 200 g röstitud ja kergelt soolatud maapähkleid (võid osta valmiskujul või siis kergelt kuumas ahjus koos1 tl soolaga röstida ca 5-7 minuti jooksul) SELLISED röstitud pähklid on olemas Germund valikus. 2 muna 1,5 dl pruuni suhkrut (sobib hästi nt Billington´s rafineerimata suhkur) 1 tl küpsetuspulbrit...

Pähkli-kaerahelbepõhjal jõhvika-pirnikook. Tervisesõbrast maius

Aastaringis on mingi müstiline seaduspärasus. Nii, nagu uus aasta saabub ja lõputud jõulu- ja aastavahetuspeod seljataha jäävad, saabub toiduvaliku puhul aeg, mil isutab kergemate ja tervislikemate toitude järgi. Tõenäoliselt on see kontrastide põhimõte – kui ikka rikkalikku ja toitvad sööki liiast saab, siis hakkab keha alateadlikult isutama juurikate, marjade, puuviljade ja muu kergema ja samas vitamiinirohkema toidu suunal. Ei ole erandiks ka see aasta ning jaanuarikuistes eelistustes figureerivad sellised valikud, mille puhul võib kategooriasse lisada ka termini “tervislik”. No ei isuta lihtsalt tugevate toitude järgi. Tulenevalt sellest oli minu esimene reaktsioon SELLEST imelisest blogist jõhvika-pirnikooki silmates kontrollimatu neelatus. See kook...

Magushapu seafilee ananassiga

Magushapu ananassiga sealiha on saanud Hiina toidu klassikuks. Ja mitte asjata. Hiina lõunaosast pärit ja üleilma kuulus magushapu kaste sobitub seafileega suurepäraselt. Magusasse kastmesse sobitub jällegi ananass imehästi. Troopilised maitsed annavad meie tavapärasele sealihale hoopis teise kvaliteedi. Kel vähegi pealehakkamist, võib proovida seda mõnusat rooga ka kodus teha. Värsket isetehtud toit, teadagi, on kõige parem. 4-6-le 40 minutit 300 g seafileed, tükeldatuna 200 g konserv- või värsket ananassi 1 väiksem punane paprika 1 väiksem kollane või roheline paprika 6 dl maapähkliõli friteerimiseks 1 dl maisitärklist (liha paneerimiseks) 1 muna (liha paneerimiseks) pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna peotäis rohelist sibulat, hakituna 2...